İçeriğe atla

Bozukkale (Rize)

Bozukkale, Rize'nin Gündoğdu beldesinin 10 kilometre doğusunda konumlanmış küçük bir gözetleme kulesidir. Rakımı 30 metre olan kale, Karadeniz'i görmektedir.[1]

Özellikleri

Kalenin yapımında moloz taş ve kireç harç kullanılmıştır. Yüksekliği 56 metre olan kale, 15 metre genişliğindedir. Kuzey kenarı daha geniş olan kalenin duvarlarının kalınlığı yaklaşık 1 metredir. Kalenin surları 50 metre uzunluğunda, 8 metre yüksekliğinde ve 1 metre genişliğindedir.

Tarihçe

Cenevizliler tarafından MS 1000'li yıllarda yapılmıştır. Kale, içinde bulunduğu 2.040 metrekarelik arsa ile birlikte 1940'ta 605 liraya köy sakinlerinden İzzet Erkal'a satılmıştır. Kale günümüzde Erkal'ın mirasçılarına aittir.[2]

Kaynakça

  1. ^ Seyfi Başkan, Örcün Barışta (1997). Rize. Republic of Turkey Ministry of Culture. s. 82. ISBN 9751717426. 26 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2022. 
  2. ^ "Babadan miras kalan tarihi kale için devletten teşvik istediler". milliyet.com.tr. 12 Şubat 2013. 26 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pamukkale</span>

Pamukkale, Türkiye'nin Ege bölgesindeki Denizli iline bağlı doğal bir mevkidir. Şehir Kaplıcaları ve akan sulardan kalan karbonat minerallerin teraslarını, travertenlerini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kilitbahir Kalesi</span> Çanakkale Boğazında bulunan kale

Kilitbahir Kalesi, yani "denizin kilidi kalesi", 1462 yılında Çanakkale Boğazı'nın Avrupa kıyısına inşa edilen kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Bıldırcınköy</span>

Bıldırcınköy, Rize ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Silifke Kalesi</span>

Silifke Kalesi, Mersin ili Silifke ilçesinde bulunmakta olup, şehrin batı tarafında 185 m yükseklikte doğu-batı yönündeki ana kaya üzerine oturmuş, etrafı hendekle çevrili ve 16 burçla tahkim edilmiş olup 29.000m² lik bir alanı kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gol</span> birçok sporda puanlama yöntemi. futbolda topun kale çizgisini geçmesi ile kazanılan sayı

Gol, futbol, hentbol, hokey ve buz hokeyi gibi spor müsabakalarında, topun kale çizgisini geçmesi ile kazanılan sayının isimdir. Birçok futbol terimi gibi bu sözcük de Türkçeye İngilizceden girmiştir. İngilizce goal kelimesi amaç, hedef, ideal gibi anlamlar da taşır. Türkçede ise gol sadece sporlarda kale çizgisini geçtikten sonraki olaya denir.

<span class="mw-page-title-main">Kale-i Sultaniye</span>

Kale-i Sultaniye veya Çimenlik Kalesi, 1462 yılında Çanakkale Boğazı'nın Asya kıyısına dikilen bir kaledir. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Trevi Çeşmesi</span> Romada çeşme

Trevi Çeşmesi, İtalya'nın başkenti Roma'nın Trevi semtinde, İtalyan mimar Nicola Salvi tarafından tasarlanan, Giuseppe Pannini ve diğer mimarlar tarafından tamamlanan bir çeşmedir. 26.3 metre yüksekliğe ve 49.15 metre genişliğe sahip olan yapı, Roma'nın en büyük Barok çeşmesidir.

Hacıtuğrul Höyüğü, Ankara - Polatlı karayolunun 60. km.'sinde, Hacıtuğrul Köyü ile Yenidoğan tren istasyonu arasında yer alan bir höyüktür. Gordion'un 22 km. kuzeydoğusuna düşmektedir. Eski yayınlarda Yenidoğan Höyüğü ya da Külhöyük olarak geçmektedir. Höyük, 650 x 600 boyutlarında olup 24 metre yüksekliktedir. Bu boyutlarıyla 3,3 hektarlık bir alana yayılmış, Türkiye'nin en büyük höyüklerinden biridir. Boyutları Gordion'un kabaca iki katı kadardır.

<span class="mw-page-title-main">Rize-Artvin Havalimanı</span> Türkiyede bir havalimanı

Rize-Artvin Havalimanı, Türkiye'nin Rize ve Artvin illerine hizmet veren havalimanıdır. Ordu-Giresun Havalimanı'ndan sonra ülkenin deniz üzerine inşa edilen ikinci havalimanı olmuştur. Rize'nin Pazar ilçesi sınırları içinde inşa edilen havalimanının yıllık yolcu kapasitesi 3 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Kilikya'daki Roma yolu</span>

Kilikya'daki Roma yolu, bir Roma yolunun Mersin ilindeki parçasıdır.

Diktaş Köprüsü, Rize'nin İkizdere ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 30.5 metre uzunluğunda olan köprü, 5 metre yüksekliğindedir. Genişliği 3 metredir. İkizdere ilçesine 26 kilometre uzaklıktadır. Çakador Deresi üzerine konumlanmıştır. 19. yüzyılda inşa edilmiştir. Yuvarlak kemer formundadır. 2007 yılında sadece ayakları kalacak şekilde yıkılan köprü restore edilmiştir. Kuzey ayağı toprak zemine, güney ayağı doğal kayaya oturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ciha Kalesi (Rize)</span> Pazarda bir kale

Ciha Kalesi, Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan bir kaledir. Kalenin haberleşme ve gözetleme amacıyla kullanıldığı ve 14. yüzyılda Cenevizliler tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Pazar ilçesine 7 kilometre uzaklıktadır. Hemşin Deresi’nin doğusunda kalmaktadır. Dairesel bir plana sahiptir. Kalenin kuzey doğusunda iki kule ile desteklenen bir giriş kapısı bulunmaktadır. Kalenin ortasında daire planlı bir başka kule vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ardeşen Kilisesi</span>

Ardeşen Kilisesi Rize ilinin Ardeşen ilçesinde Çiftekavak (Cibist̆asi) mahallesinde İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin Trabzon Metropolitliğine bağlı yıkık bir kilise kalıntısıdır. Kilisenin Orta Çağ'da yapıldığı düşünülmektedir. Kilisenin mimari kanonu çok iyi incelenmiştir ve kilisenin mimarisi, Orta ve Geç Bizans dönemlerinin doğu koluna göre yapılmıştır. Bryer ve Wanfield yapının mimari özelliklerinden hareketle bu yapıyı Pazar ilçesinin Ocak köyündeki (Sap̆o) yapıyla açıkça benzediğini ve beşken merkez apsisinin Trabzon İmparatorluğu'nun mimarideki ayırt edici bir özelliği olduğunu vurgular. Yazarlar, buradan hareketle yapının Trabzon İmparatorluğu döneminde veya daha öncesinde yapıldığını tahmin etmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Avranlo Kalesi</span>

Avranlo Kalesi Güney Gürcistan'ın Kvemo Kartli bölgesindeki Tsalka Belediyesinde yer alan megalit bir yapıdır. Avranlo köyünün 0.5 km kuzeybatısında konumlanan kale, Taş yapı tekniği kullanılarak inşa edilen bir kiklop duvar örgüsüdür. Deniz seviyesinden 1640 metre yükseklikte bulunan kale, Ktsia nehrinin sol kıyısında kalmaktadır. MÖ 1. binyılın son çeyreğine tarihlenmiştir.

Seslikaya Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Seslikaya köyünde bulunan bir 19. yüzyıl kemer köprüsüdür. Tunca (Dutxe) vadisindeki ilk köprü unvanını elinde bulunduran köprü, ilçe merkezine 11 kilometre uzaklıktadır. Köprü 30 metre uzunluğunda ve 2.6 metre genişliğindedir. Yerden yüksekliği 15 metre olan köprünün, 1860 yılında Hasan Dede tarafından inşa edildiği söylenmektedir. Yuvarlak kemerli ve tek gözlü olan köprünün kemerinin yapımının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır.

Hala Köprüsü veya Kale Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir 18. yüzyıl kemer köprüsüdür. Köprü, köyün sakinlerinden Ballıoğlu Mehmet Usta tarafından inşa ettirilmiş olan köprünün korkulukları ve kemer kısmı kesme taştan, geriye kalan kısımları ise moloz taştan inşa edilmiştir. Köprünün ayağının yanında, hem Mehmet Ustanın, hem de oğlu Süreyya Ballı'nın mezarı bulunmaktadır. Mezarlar ustanın vasiyeti üzerine Hala Deresi'nden toplanan taşlardan yapılmıştır. İlçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta olan köprü, 44 metre uzunluğunda, 10 metre yükseklikte ve 2.7 metre genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Otokar Cobra II</span> Askerî araç

Otokar Cobra II, patlayıcılar ve kara mayınlarından gelen tehditlere karşı koruma sağlayan, Otokar Savunma tarafından Otokar Cobra aracından geliştirilmiş olan 4x4 piyade hareketlilik aracıdır. Çeşitli işlevleri arasında güvenliği sağlama, askerî operasyonlar ve sınır devriyeleri bulunmaktadır. Personel taşıyıcı modüler tasarımı sayesinde kullanıcının farklı güvenlik gereksinimlerine göre farklı versiyonlarda üretilebilir.

Cehennem Deresi Kanyonu Tabiat Parkı, Türkiye'nin Artvin ilinin Ardanuç ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Kanyon, 1 Mayıs 2018 tarihinde tabiat parkı olarak ilan edilmiştir ve kanyon, 24 saat boyunca açıktır.

Ambarlık Köprüsü, Rize'nin Merkez ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve basık kemerli bir kemer köprüdür. 40,00 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 3,20 metre, yüksekliği ise 7 metreydi. Doğu-batı doğrultusunda uzunan köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştı. Köprü ayakları ana kayaya inşa edilen köprü, mimari özelliklerine göre 18. yüzyıla tarihlenmekteydi. 2003 yılında tescil edilip koruma altınan alınan köprü, 2011'de restore edildi. Kemer köprü 10 Temmuz 2019'da kendi kendine yıkıldı. Yıkılmasından birkaç gün sonra yeniden inşasına başlanan köprü, yaklaşık 1 senede yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Ünye Kalesi</span> Ordu iline bağlı Ünye ilçesinde bir kale

Ünye Kalesi, Ordu'ya bağlı Ünye ilçesinde, Ünye kentinin 5 km güneydoğusunda eski çağlardan kalmış bir kaledir. Kaleköy'ün sınırları içindedir. Çaleoğlu Kalesi adıyla da bilinir.