İçeriğe atla

Bozkurtlar Diriliyor

Bozkurtlar Diriliyor
"Bozkurtlar Diriliyor" kitabı kapağı
YazarHüseyin Nihâl Atsız
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe
Konuİhtilal sonrasını konu alır. İkinci Göktürk Devleti'nin nasıl kurulduğunu işler.
TürRoman
Yayım1949
YayımcıÖtüken Neşriyat
Sayfa221
ISBN9789753710558
Seri
Bozkurtların ÖlümüBozkurtlar Diriliyor

Bozkurtlar Diriliyor, Hüseyin Nihal Atsız'ın 15 Nisan 1949'da yazmayı bitirdiği[1] ve Kür Şad'ın ölümünden sonra İkinci Doğu Göktürk Kağanlığı'nın kuruluşu ve Dokuz Oğuz, Tang Hanedanı ile yaşanmış mücadelelerini anlattığı romanıdır.

Bölümler

  • 1- İhtilal Başarılamadıktan sonra
  • 2- İhtilalden Kırk Yıl Sonra (679 yılında)
  • 3- Kür Şad'ın Konçuyu
  • 4- Bozkırların Kucağında
  • 5- Ötüken'e Giderken
  • 6- Kurt Başlı Sancak
  • 7- Bahtıyar Uyku
  • 8- İlteriş Kağan
  • 9- Urungu'nun Yarası
  • 10- Çin Akınından Dönüş
  • 11- Ay Hanım
  • 12- Tutsaklıktan Kurtuluş
  • 13- Deli Ersegün
  • 14- Gönül Tutsaklığı
  • 15- Ölüm Uçurumu
  • 16- Binbaşı Pars
  • 17- Ay Hanım'ın Elçisi
  • 18- Çalkara
  • 19- Gök Türk Elçileri
  • 20- Urungu'nun Bıçağı
  • 21- Vu Katun'un Gözdesi
  • 22- Çin Başkumandanı
  • 23- Çin Çaşıtı
  • 24- Karabuka
  • 25- Akın
  • 26- Umut ve Kırgınlık
  • 27- Taçam
  • 28- Karar
  • 29- Güneş Batarken
  • 30- Yarış

Karakterler ve esin kaynakları

Gök Türk

Romandaki adıGörevi
Urungu Kür Şad'ın oğlu. Gök Türk onbaşısı.
Taçam Urungu'nun oğlu. Kür Şad'ın torunu
Pars Gök Türk binbaşısı.
Börü Urungu'nun andası (Anda GökTürkçede kan kardeşi anlamına gelir), Yüzbaşı Yağmur'un oğlu. Gök Türk yüzbaşısı.
Ezgene Pars'ın oğlu. Gök Türk yüzbaşısı.
Yula Pars'ın oğlu. Gök Türk onbaşısı.
Örpen Bögü Alp'in oğlu.
Ersegün Örpen'in oğlu. Gök Türk onbaşısı.
Sırba Kağan Ch'i-li-pi Kağan
Çıbı Kağan Ch'e-pi Kağan
Kutluk Şad İlteriş Kağan
Tonyukuk Gök Türk başkumandanı <- Tonyukuk
Bağa Tarkan

Dokuz Oğuz

Romandaki adıGörevi
Baz Kağan Dokuz Oğuz kağanı. <- Pi-li (Uygur Yaglakar ailesi)
Ay Hanım Baz Kağan'ın kızı. (Savaş sonrası yönetimi eline alıyor.)
Kadır Bağa Dokuz Oğuz yüzbaşısı (sonra binbaşı).
Kunı Sengün Dokuz Oğuz'un Çin'e gönderdiği elçi
Tungra Sem Dokuz Oğuz'un Kıtay'a gönderdiği elçi

T'ang

Romandaki adıGörevi
Tay-tsung Çin kağanı <- T'ai-tsung
Vu Katun Çin katunu <- Wu Tse-t'ien
Hoay-i Çin başkumandanı. <- Hsueh Huai-i
Yin-şao Tonyukuk'un Çin'e yolladığı Karabuka adlı Gök Türk casusu.
Ven Çin yüzbaşısı

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Atsız, Bozkurtların Ölümü, İrfan Yayınevi, İstanbul, 1997, ISBN 975-371-055-0, s. 213.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Ali</span> Türk yazar, şair, gazeteci ve öğretmen (1907–1948)

Sabahattin Ali, Türk yazar ve şair. Edebî kişiliğini toplumcu gerçekçi bir düzleme oturtarak yaşamındaki deneyimlerini okuyucusuna yansıttı ve kendisinden sonraki Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatını etkileyen bir figür hâline geldi. Daha çok öykü türünde eserler verse de romanlarıyla ön plana çıktı; romanlarında uzun tasvirlerle ele aldığı sevgi ve aşk temasını, zaman zaman siyasi tartışmalarına gönderme yapan anlatılarla zaman zaman da toplumsal aksaklıklara yönelttiği eleştirilerle destekledi. Kuyucaklı Yusuf (1937), İçimizdeki Şeytan (1940) ve Kürk Mantolu Madonna (1943) romanları Türkiye'deki edebiyat çevrelerinin takdirini toplayarak hem 20. yüzyılda hem 21. yüzyılda etkisini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Nihal Atsız</span> Türk yazar

Hüseyin Nihâl Atsız, Türk yazar, Türkolog, şair, düşünür ve öğretmendir. Türklerin tarihini konu edindiği edebî eserleri ve tarih araştırmaları olan Atsız, Türkçü-Turancı ve ırkçı dünya görüşüne sahiptir. Yaşamının son yıllarında İslam dinini "Araplar tarafından Araplar için kurulmuş bir din" olarak nitelendirerek eleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Turancılık</span> Ural-Altay kökenli halkları birleştirmeyi hedefleyen pan-milliyetçi

Turancılık veya Pan-Turanizm, tüm Ural-Altay kavimlerinin birliğini savunan siyasi görüş. İlk olarak Macarlar, Finler, Estonlar ve Rusya içindeki Fin-Ugor kavimleri ile beraber Tunguzlar, Moğollar ve Türklerin bir araya getirilmesi olarak ortaya çıkmıştır. Türkçü ve Turancı olan Ziya Gökalp, Türkçülüğün Esasları isimli eserinde Turancılığın; Macarları, Moğolları, Tunguzları, Finuvaları içine alan bir kavimler karması olmadığı görüşünü belirterek Turancılığı Türk halkları ile sınırlandırmış ve Türkçülük ile aynı anlamda kullanmıştır. Turancılık bugünkü Türkî devletlerde bu şekilde benimsense de esas olarak Fin tarihçi Matthias Alexander Castrén tarafından Ural-Altay kavimlerinin birliğini sağlamak amaçlı ortaya atılmış bir görüştür.

Ülkücülük, Türk-İslam Ülküsü veya Türkeşçilik, Milliyetçi Hareket Partisinin Türkçülük ve İslamcılık üzerine temellenmiş kurucu ideolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Nejdet Sançar</span> Türk yazar

Ahmet Nejdet Sançar (Çiftçioğlu), Türk eğitimci, yazar, düşünür, fikir adamıdır. Nihâl Atsız'ın kardeşidir.

<i>Dalkavuklar Gecesi</i>

Dalkavuklar Gecesi, Hüseyin Nihal Atsız tarafından 26 Mayıs 1941'de yazılan ve kısa sürede toplanan alegorik bir eserdir. Hikâye, Hatti Kraliyetinde geçmektedir. Eserde Yaver Sabba adıyla geçen kişi Cevat Abbas Gürer'dir. Karakterlerin isimleri, temsil ettikleri kişilerin isimlerinin çoğu durumda tersten yazılmasıyla türetilmiştir. Örneğin; Yaver Sabba-Cevat Abbas Gürer, Hekim Teşen-Neşet Ömer İrdelp gibi.

<i>Aşk-ı Memnu</i> Halid Ziya Uşaklıgilin eseri

Aşk-ı Memnu, Halid Ziya Uşaklıgil'in realist-naturalist bir romanıdır. İlk olarak 1899-1900 yıllarında Servet-i Fünûn dergisinde tefrika edildikten sonra 1901'de kitap olarak yayımlanmıştır.

<i>Bozkurtların Ölümü</i> Roman

Bozkurtların Ölümü, Nihal Atsız'ın Maltepe'de 13 Nisan 1946'da tamamladığı Göktürk Kağanlığı tarihinden bir bölümü ve Kür Şad Destanı'nı anlattığı romanıdır.

Kür Şad, Türk edebiyat tarihinin bir figürüdür. Sabahattin Ali'nin kaleme aldığı Esirler adlı piyesin ve Nihal Atsız'ın kaleme aldığı Bozkurtların Ölümü adlı romanın karakterlerinden biridir. Karakter gerçek bir kişi olan Chieh-she-shuai'dan esinlenmiştir.

Yağmur Atsız, Türk yazar, şair ve gazetecidir. Nihal Atsız'ın oğlu, Buğra Atsız'ın ağabeyidir.

A-shih-na Chieh-she-erh ya da A-shih-na Chieh-she-shuai veya Ashina Jiesheshuai, Geleneksel: 阿史那結社率 / Basit.: 阿史那结社率 , Pinyin: āshǐnà jiēshèshuai, Wade-Giles: ashihna chieh-she-shuai, Orta Çağ Çincesi: (Guangyun): ʔɑ-ʃĭə˥-nɑ˩ kiet-ʑĭa˥-ʃĭuĕt, d. ? - ö. 19 Mayıs 639), Doğu Göktürk Kağanlığında Aşina ailesinin mensuplarından ve Çin Tang Hanedanında Chunglangchiang lığa kadar yükseltilen Fan-chiang lardandır. Şipi Kağan'ın oğullarından olup "Tuli Kağan" unvanını kullanan Ashina Shihpopi 'nin kardeşidir. Türk tarihçiliğinde, ilk kez Nihal Atsız tarafından kullanılan Kürşad adıyla bilinmektedir.

Şipi Kağan, Serbi Kağan veya Sibir Kağan 609-619 tarihleri arasında kağanlık yapan Doğu Göktürk Kağanlığı hükümdarıdır. Yami Kağan'ın oğullarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Irkçılık-Turancılık Davası</span> Dava

Irkçılık-Turancılık Davası, 7 Eylül 1944'te başlayan ve 29 Mart 1945'e kadar süren, Türk siyasetinde önde gelen 23 ismin Irkçılık-Turancılık suçlamasıyla yargılandığı sürecin adıdır. Toplam 65 oturum sürmüştür. Yargılama sonucunda Zeki Velidi Togan, Hüseyin Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, Reha Oğuz Türkkan, Cihat Savaş Fer, Nurullah Barıman, Fethi Tevetoğlu, Nejdet Sançar, Cebbar Şenel ve Cemal Oğuz Öcal çeşitli cezalara çarptırıldılar.

<i>Yolların Sonu</i>

Yolların Sonu, Hüseyin Nihal Atsız'ın 1946 yılında yayınlanan şiir kitabıdır. Hüseyin Nihal Atsız bu kitapta bütün şiirlerini toplamıştır. Kitabın ismi, Yolların Sonu adlı şiirden gelmektedir. Kitap, Barıman Yayınevi'den 1946 yılında çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Süt-Göl (il)</span> Tuva Cumhuriyetinde bir idari bölge

Süt Göl İli — Tuva Cumhuriyetinde 17 idari bölgeden biridir. Bölgenin idari merkezi — Sug-Aksı.

İl ya da İllig Kağan, Pinyin: xiélì kěhàn, Wade-Giles: hsieh-li k'o-han, Baghatur Shad, kişisel adları; Ashina Duobi/To-pi, 621-630 yılları arasında kağanlık yapan Doğu Göktürk Kağanlığı’ nın son hükümdarıdır. Yami Kağan' ın oğludur.

Bağa Şad, 7. yüzyılda yaşayan bir Batı Göktürk Kağanlığı şadıdır. Bağa Şad, Batı Göktürk kağanı Tong Yabgu Kağan'nın akrabası ve kendisine bağlı bir generalidir. Bağa Şad, Böri Şad'ın babası olduğu için; Hazar Türklerini yöneten yabgu olduğu düşünülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Yen-Men Kalesi Kuşatması</span>

Yen-Men Kalesi Kuşatması, Çin-Sui Hanedanı Yang-ti'nin bugün Taiyuan adıyla bilinen şehrin kalesinde Doğu Göktürk Kağanlığı ordusu tarafından 615'te kuşatılması olayıdır. Kuşatma sonrasında, Sui Hanedanlığı'nın ülke içerisindeki otoritesi iyice zayıflamış ve Sui Hanedanlığı yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nihal Atsız bibliyografyası</span>

Nihal Atsız bibliyografyasında, Atsız'a ait kitaplar, şiirler gibi eserler yer almaktadır.

Atsız Mecmua, adını Nihal Atsız'dan alan ve 1931 yılında yayın hayatına başlayan dergi. Aralıksız olarak 17 sayı çıkmıştır. Dergide edebiyat, tarih, milliyetçilik, Türk halk edebiyatı, sosyal konular ve çeşitli fikirler üzerine yazılar yayınlanmıştır. Derginin ana ekseni Komünizm karşıtı yazılar ile Türkçülük ve Turancılık düşüncesidir. Yazı kadrosunda Mehmet Fuad Köprülü ve Zeki Velidi Togan gibi isimlerinde de olduğu bu dergi, 25 Eylül 1932 tarihinde kapatılmıştır.