İçeriğe atla

Bozkurt Ergör

Bozkurt Ergör (1927 - 23 Mayıs 2009[1]), Türk dağcı.

Niğde'nin Bor ilçesinde doğdu. 12 yaşında dağcılığa başladı. 1962'de Türk Dağcılık Kulübü'nü kurdu. 1966'da kurulan Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun kurucuları arasında yer aldı ve üç kez başkanlık görevini yürüttü. Dağcılık Tekniği adlı kitabı yazdı, çok sayıda dağcıyı eğitti. Türkiye'de kaya tırmanışı, yapay tırmanış, buz tırmanışı gibi dağcılık türlerinin gelişmesine katkıda bulundu. Kış dağcılığının ülkeye girmesine öncülük etti. 1969'da Sönmez Targan ile birlikte Demirkazık doruğunun ve 21 Şubat 1970'te Ağrı Dağı'nın ilk kış çıkışlarını gerçekleştirdi.[2]

Adı Kaçkar Dağları'ndaki Ergör Buzulu'na verilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Ünlü dağcı Dr. Bozkurt Ergör vefat etti
  2. ^ "TÜRKİYEDE DAĞCILIK SPORUNUN TARİHİ". 14 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dağcılık</span>

Dağcılık, yüksek dağlarda zirve yürüyüşü ve kamp kurmanın yanı sıra, aynı zamanda tırmanma sporunu da kapsayan bir doğa sporudur.

<span class="mw-page-title-main">Aladağlar</span>

Aladağlar, Kayseri-Niğde-Adana illeri arasında bulunan dağ sırası, bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği bakımından zengindir. Bu nedenle dağın 54.524 hektarlık bölümü ilk önce Hacer Ormanı Tabiat Parkı adı altında koruma altına alınmıştır, ardından 1995 yılında biraz daha geniş bir yüz ölçümüyle millî park ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nasuh Mahruki</span> Türk dağcı

Ali Nasuh Mahruki, Türk dağcı, yazar ve fotoğrafçı. Everest Dağı'na tırmanmayı başaran ilk Türk olması ve Arama Kurtarma Derneği'nin (AKUT) kuruluşunda yer almasıyla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Dağcılık Federasyonu</span>

Türkiye Dağcılık Federasyonu, Türkiye'de dağcılık sporunu yöneten bir federasyondur

Tunç Fındık, profesyonel Türk dağcı, dağ rehberi, yazar, motivasyon konuşmacısı.

Abdülmecit Doğru,, Türk hekim, akademisyen. Türkiye'de dağcılık sporunun tanınması ve gelişmesi yönünde katkıları olmuş Türkiye Dağcılık Federasyonu eski başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Alpinizm</span>

İçerisinde kaya, kar, buzul tırmanış özelliklerini bulunduran dağcılık teknik ve malzemelerini kullanarak doğrudan zirve yapmaktır. Kapalı mekan tırmanışı, spor tırmanışı ve kaya tırmanışı da bazıları tarafından dağcılığın çeşitleri olarak kabul edilir, ancak geniş bir dağ sporu grubunun parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Serhan Poçan</span>

Serhan Poçan (d.1970) Türk dağcı, Everest Dağı zirvesine çıkan ilk Türk takımının lideri.

<span class="mw-page-title-main">Demirkazık Dağı</span>

Demirkazık, Niğde'de Aladağlar bölgesinde yer alan, 3757 metre yüksekliğindeki dağdır. Uzun süre Aladağlar'ın en yüksek dağı olarak bilinmesine karşın yapılan araştırma ile en yüksek zirve Kızılkaya olarak tespit edilmiştir. 17 Temmuz 1927'de Dr. Georg Künne, Dr. Wilhelm Martin ve Marianne Martin'den oluşan ekip Demirkazık, Kaldı, Kızılkaya, Alaca, Eznevit zirvelerinin ilk çıkışlarını gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Burçak Özoğlu Poçan</span> Türk dağcı

Burçak Özoğlu Poçan Türk dağcı ve akademisyen. Everest Dağı zirvesine tırmanan ilk kadın dağcılardandır.

<span class="mw-page-title-main">Jerzy Kukuczka</span>

Józef Jerzy Kukuczka, Polonyalı dağcı. Bir kömür madeninde elektrik mühendisi olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Uğur Uluocak</span>

Yaşar Uğur Uluocak, Türk dağcı, araştırma görevlisi, editör ve komünist siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kızılkaya Dağı</span>

Kızılkaya Dağı, Niğde, Kayseri ve Adana illeri arasındaki Aladağlar Milli Parkı'nda bulunan bir zirvedir.

<span class="mw-page-title-main">Ueli Steck</span> İsviçreli dağcı ve tırmanış sporcusu (1976-2017)

Ueli Steck ,İsviçreli dağcı ve tırmanış sporcusu. Dağcılık sporu alanındaki başarılarıyla 2009 ve 2014 yıllarında iki defa Piolet d'Or ödülünü kazandı. Ayrıca, Alpler'deki Alplerin Büyük Kuzey yüzeylerindeki hız kayıtları ile ünlüdür.

Necdet Turhan, Türk görme engelli dağcı ve millî atlettir. Turhan, Türkiye'nin görme engelli ilk dağcısısıdır. 2002 yılında başladığı "5 Kıtada 5 Maraton 5 Zirve" adlı projesini 2017 yılında tamamlamıştır.

Orta Doğu Arama-Kurtarma, Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği veya kısa adıyla ORDOS Türkiye'de faaliyet gösteren bir dernektir.

Gülnur Tumbat, Türk akademisyen, dağcı ve ultramaraton koşucusu.

Andreas "Anderl" Heckmair Alman dağcı ve rehber. 1938 yılı Temmuz ayında Eiger Dağı Kuzey duvarına ilk kez başarılı şekilde çıkan ekip içinde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anna Czerwińska</span>

Anna Czerwińska, Polonyalı kadın dağcı. Everest Dağı'nın 50 yaşlarındayken zirvesine tırmanan en yaşlı kadın dağcı olarak bilinir. Ayrıca dağcılık hakkında bazı kitapları kaleme almıştır.

Esin Handal Arslan, Türk dağcı.