İçeriğe atla

Bozdağ, Lefkoşa

Koordinatlar: 35°10′28″K 32°38′32″D / 35.17444°K 32.64222°D / 35.17444; 32.64222
Bozdağ
YunancaΑγίος Θεοδώρος Τηλλυρίας
Köy
Cyprus üzerinde Bozdağ
Bozdağ
Bozdağ
Bozdağ'ın Kıbrıs'taki konumu
Koordinatlar: 35°10′28″K 32°38′32″D / 35.17444°K 32.64222°D / 35.17444; 32.64222
Ülke Kıbrıs Cumhuriyeti
BölgeLefkoşa Bölgesi
Nüfus
 (2011[1])
0
Zaman dilimiUTC+02.00
 • Yaz (YSU)UTC+03.00

Bozdağ (Yunanca: Αγίος Θεοδώρος Τηλλυρίας, İngilizce: Agios Theodhoros Tilliria) veya Aytotoro Aşağı Pirgo'nun batısında, Kıbrıs'ın Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür.[2] 1960 yılında, tamamı Kıbrıslı Türk olmak üzere 232 kişilik bir nüfusa sahipti.[2][3]

Ağustos 1964 tarihinde yaşanan Erenköy Direnişi sırasında köy Rum Millî Muhafız Ordusu tarafından saldırı altında kalmıştır. Bu sebeple, köyün bütün nüfusu Birleşmiş Milletler Barış Gücü tarafından tahliye edildi. Bu nüfusun çoğunluğu Erenköy ve Yeşilırmak gibi Bozdağ'a yakın yerlere sığındı.[2]

2011 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından yapılan nüfus sayımında, köyün nüfusu 0 olarak bulunmuştur.[1]

Tarihçe

Bozdağ ilk zamanlarda Αγίος Θεοδώρος (Ayios Theodoros) veya Aytotoro olarak bilinirdi. Daha sonrasında, Kıbrıs'taki birçok Türk köyünde olduğu gibi, 1959 yılında Türkçe bir isim olan Bozdağ ismini almıştır.[2][3] Köyün daha önceki ismi Ayios Theodoros (Aziz Theodoros) 320 yıllarında Karadeniz'de yaşamış olan Aziz Theodoros'tan gelir.[3]

İlk zamanlarda, Bozdağ'ın komşu köyü Mansur daha kurulmamıştı ve Bozdağ'ın bir parçasıydı. Şu anda Mansur'da bulunan Agios Theodoros kilisesi de Bozdağ içerisindeydi.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b "Population, Place of Residence, 2011 (İngilizce)". Kıbrıs İstatistik Kurumu. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020. 
  2. ^ a b c d "Agios Theodoros Tilliria". www.prio-cyprus-displacement.net. 6 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2018. 
  3. ^ a b c d Oydaş, Orhan, 1946-. Farklı bir kültür : Dillirga. 1. basım. Lefkoşa. ISBN 978-9963-275-18-2. OCLC 1122692373. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Çatalköy, Kıbrıs'ta bir kasaba. De jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne kazasında yer alan bir köy, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne ilçesinde yer alan bir belediyedir. Belediye sınırlarına Arapköy ve Esentepe de dahildir. Çatalköy kasabasının nüfusu 2011 itibarıyla 5.110'dur.

<span class="mw-page-title-main">Erenköy, Kıbrıs</span> Kuzey Kıbrısta balıkçı köyü

Erenköy veya Koççina, Kıbrıs adasında, sivil nüfusa sahip olmayan bir köydür. De jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasına, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Lefke ilçesine bağlıdır. Dillirga yöresinin köylerindendir. Erenköy ile Kuzey Kıbrıs'ın kalanı arasında kara bağlantısı bulunmamaktadır ve köy Birleşmiş Milletler kontrolündeki Ara Bölge ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Gönyeli</span>

Gönyeli, Kıbrıs'ta Lefkoşa'yla birleşik olan bir kasaba. de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa İlçesi'nde yer alır. 2022 yılına kadar yönetimi Gönyeli Belediyesi'ne aitti. 2022'de meclisten geçen bir yasaya göre belediye Alayköy Belediyesi ile birleştirilerek Gönyeli-Alayköy Belediyesi olarak yönetilmeye başlanmıştır. Gönyeli Spor Kulübü maçlarını kasabadaki Ali Naci Karacan Stadı'nda yapmaktadır. Gönyeli Belediyesi her yıl yabancı ülkelerden ekiplerin katıldığı ve dans, spor ve konser etkinliklerinin de kapsamında gerçekleştirildiği Gönyeli Belediyesi Halk Dansları Festivali'ni düzenlemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Hat</span>

Yeşil Hat, Kıbrıs'ta de facto var olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ayıran bölgeyi belirtmek için kullanılmaktadır. Yeşil hat aynı zamanda her iki tarafın da başkenti olan Lefkoşa'yı da bölmektedir. Büyük bir kısmı, Mart 1964'ten bu yana adada bulunan Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü kontrolündedir. Adanın kuzey batısında yeralan sivil halkın terkettiği ve sadece askerlerin bulunduğu Erenköy, eski adıyla Koççina köyü de BM kontrolündeki Yeşil Hat'la çevrili, Kuzey'e bağlı bir eksklavdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeniboğaziçi</span>

Yeniboğaziçi veya Aysergi, Kıbrıs'ın doğusunda bir kasaba. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Gazimağusa ilçesine bağlı iki muhtarlıktan oluşan bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Erenköy Direnişi</span>

Erenköy Direnişi, 1964 yılında Kıbrıs'ın Erenköy (Koççina) bölgesinde Türk Mukavemet Teşkilatına (TMT) mensup Kıbrıs Türkleri ile Millî Muhafız Ordusuna (MMO) mensup Kıbrıs Rumları arasında meydana gelen çatışmalar.

<span class="mw-page-title-main">Akaça</span>

Akaça, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nda bulunan bir köydür. Konum olarak Lefkoşa'dan 20 kilometre ve Omorfo'dan 15 kilometre mesafededir. Batısında Peristerona, kuzeyinde Avlona bulunur. Köyün içinden aynı adla bir dere geçer, bu dere Peristerona'dan gelen diğer bir dere ile Masari'deki barajda birleşir, oradan da Omorfo'ya ve denize dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Alevkaya, Lefkoşa</span> Lefkoşa köyü

Alevkaya, Kıbrıs'ın Lefkoşa Bölgesi'nde terk edilmiş bir köy. 2001 yılında köyde hiç kimse yaşamamaktadır. Erenköy'ün güneyinde; fakat Kıbrıs Cumhuriyeti yönetimindedir. Rakımı 537 metredir. Dillirga yöresinde yer almaktadır. 1960 yılında nüfusu tamamen Türklerden oluşuyordu. Erenköy Direnişi sırasında bu halk Erenköy'e kaçtı. Kıbrıs Harekâtı'ndan sonra köy halkı tamamı ile Yeni Erenköy'e yerleştirildi.

Linobambaki, Kıbrıs’ta yaşamış Katolik inancına sahip olan halk, Birleşik Krallık yönetimi altında Kıbrıslı Türkler arasında asimile olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kamran Aziz</span> Kıbrıs Türkü müzisyen ve eczacı (1922–2017)

Kamran Aziz, Kıbrıs Türkü besteci, söz yazarı ve eczacı. Kıbrıs Türk halk müziğine yaptığı katkılarla bu müzik türünün çağdaş öncülerinden oldu. Bunun yanı sıra Kıbrıs Türkleri arasında halk içinde müzik icra eden ilk kadınlardan biri olarak Jale Derviş'le birlikte Batı müziğinin icrasını ve öğrenimini yaydı. Kıbrıs Türk halkının ilk kadın bestecisi ve ilk kadın eczacısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Aşağı Pirgo</span>

Aşağı Pirgo, Kıbrıs'ta, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasına bağlı bir köy. Güzelyurt Körfezi'ne kıyısı olan ve hâlen Kıbrıslı Rumların yaşadığı tek köy olup, batısında Erenköy, doğusunda Yeşilırmak olmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kontrolündeki köyler yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Mansur, Lefkoşa</span>

Mansur Kıbrıs'ta Yeşil Hat içerisinde bulunan bir köydür. Mansur Dillirga bölgesinde bulunup, Erenköy'ün doğusunda, Aşağı Pirgo'nun batısında ve Bozdağ ve Mosfili'nin kuzeyinde yer almaktadır. 1960 yılında köy, 127'si Kıbrıslı Türk ve 20'si Kıbrıslı Rum olmak üzere toplam 147 kişilik bir nüfusa sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Selçuklu, Lefkoşa</span> Terk edilmiş köy

Selçuklu Erenköy yakınlarında, Kıbrıs'ın Lefkoşa kazasında Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından kontrol edilen bölgede bulunan terk edilmiş bir köy. 1960 yılında, tamamı Kıbrıslı Türk olmak üzere 66 kişilik bir nüfusa sahipti.

Avtepe veya Aysimiyo, Kıbrıs'ta, Karpaz Yarımadası'nda bulunan bir köydür. De jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa kazasına, de facto olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele ilçesine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi, Larnaka</span>

Boğaziçi veya Aytotoro, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Larnaka kazasında bulunan bir köydür. Köy, denizden 6 km ve Köfünye'den 3 km uzaklıkta yer almaktadır. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 663'tür.

<span class="mw-page-title-main">Haspolat</span>

Haspolat, Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'nın dış mahallelerinden biridir. Tarihsel olarak ayrı bir köy olan yerleşim, de facto olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa ilçesinde, de jure olarak ise Kıbrıs Cumhuriyeti'nin aynı isimli kazasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Arpalık, Kıbrıs</span>

Arpalık, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Köy, Yeşil Hat yakınlarında yer almaktadır. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 4'tür.

<span class="mw-page-title-main">Spilya, Kıbrıs</span>

Spilya, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 123'tür. Trodos Dağları'nın tepelerinde bulunan köyün resmi olarak iki mahallesi bulunur; köyün merkezini kapsayan Aziz Antonios(Άγιος Αντώνιος) ve köyün biraz kuzeyinde ayrı bir yerleşim olan Kurtali(Κούρδαλι). 2011 sayımında bu iki mahalleden Aziz Antonios'un nüfusu 104 olarak belirlenirken Kurtali'nin nüfusu 19 olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aytotoro, Solea</span>

Aytotoro, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 67'dir. Solea Vadisi'nin yakınlarında olmasından ötürü "Solea'daki Aytotoro" olarak anılır.

Aytotoro Yunanca: Άγιος Θεόδωρος, romanize: Ayios Theodoros), Kıbrıs'ta bir köy adıdır.