İçeriğe atla

Bozburun Feneri (Yalova)

Bozburun Feneri (Haziran 2014)

Bozburun Feneri, Yalova'da Armutlu ilçe sınırları içerisindeki deniz feneridir.

Yerleşim

Fener, ilçede 1. pafta, 1. parselde bulunur, ismini aldığı Bozburun üzerinde yer alır. Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 05.08.2009 tarih 1015 sayılı kararı ile tescil edilmiştir.[1]

Tarihi

Eski adı Posidium Burnu olan Poseidon onuruna yapılmış bir tapınak nedeniyle Neptün Burnu olarak da anılan Bozburun'da [2] tarihi bir Poseidon Tapınağı'nın üzerine yapılmıştır. Yaklaşık 130 yıl önce sisli havalarda denizcileri uyarı için düdük olarak faaliyete geçen, 1926 yılında ışıklı fenere döndürülmüş bir yapıdır.[3] Fener 1957 yılında ciddi bir tadilattan geçmiş tamirat süreci boyunca feneri söndürülüp yerine asetilen bir fener kullanılmıştır.[4] Fenerin üst kısmında bulunan bulunan rüzgar gülünde 1926 yılından kayıtlar vardır.[1]
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün deniz fenerlerini turizme açmak ve değerlendirmek amacıyla çıktığı ihale sonucu 2009 yılında 10 yıllığına kiralanmıştır.[3]

Teknik özellikler

Kule yüksekliği 9 metre olup deniz seviyesinden 77 metre yükseklikte yer almaktadır. Fenerin yanında bir de görevlilerin kalacakları lojman mevcut olup birbirine bağlı iki blok biçiminde inşa edilmişlerdir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Armutlu Bozburun Feneri". yalovakentmuzesi.gov.tr. Yalova Kent Müzesi. 2017. 25 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2019. 
  2. ^ Peysonnel, Charles de. 1745 yılında İzmit ve İznik'e yapılmış Bir gezinin öyküsü (Relation d’un Voyage fait a Nicomedie et a Nicée en 1745) (doc) (Basılmamış Elyazması Bir Eserin Çevirisi bas.). Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği Kültür Yayınları No. 3. s. 30. 
  3. ^ a b "Posedion Felsefe Feneri". sabah.com.tr. Sabah gazetesi. 26 Kasım 2012. 25 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2019. 
  4. ^ "Bozburun Feneri tamir edilecek". haber. Milliyet Gazetesi. 4 Eylül 1957. s. 2. 25 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kocaeli</span> Türkiyenin Marmara Bölgesinde yer alan il

Kocaeli, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık onuncu şehridir. Şehir, ülkenin en önemli sanayi ve ticaret kentlerinden biridir. Kocaeli; SEGE-2011 sıralamasına göre İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'dan sonra en gelişmiş şehirdir. 2023 sonu itibarıyla 2.102.907 kişilik nüfusa sahiptir. Nüfus bakımından İstanbul ve Bursa'dan sonra Marmara Bölgesi'nin üçüncü büyük ilidir. Adını 1320 yılında İzmit yöresini fetheden Akça Koca'dan almaktadır. İstanbul, Bursa, Sakarya, Yalova illeriyle komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Yalova (il)</span> Türkiyenin Marmara Bölgesinde bir il

Yalova, Türkiye Cumhuriyeti'nin Marmara Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Marmara Denizi kıyısındaki il, İstanbul'a bağlı iken 6 Haziran 1995'te il olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yalova</span> Yalova ilinin merkezi olan şehir

Yalova, Yalova ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Bitinya</span> Günümüzde Kocaeli ilinin İzmit ilçesinin eski adı

Bitinya Krallığı veya Bitinya, M.Ö. 377 ve M.Ö. 64 yılları arasında Nikomedia (İzmit) başkentli, İzmit Körfezi, İstanbul, Sakarya, Düzce ve Bursa arasında kalan bölgede hüküm sürmüş, Trakya kökenli Bitinler tarafından kurulmuş devlet. Aynı zamanda ülke toprakları coğrafî bir tâbir olarak da sıklıkla kullanılmaktadır. Osmanlı Devleti'nin kurulduğu bölge de içerisinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">İskenderiye Feneri</span> Antik Deniz Feneri

İskenderiye Feneri, Mısır'ın İskenderiye şehrinde inşa edilmiş; ancak günümüzde bulunmayan, Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri ve tarihte inşa edilmiş deniz fenerlerinin en yüksek olanı.

<span class="mw-page-title-main">Armutlu</span> Yalovanın ilçesi

Armutlu, Yalova ilinin bir ilçesi ve bu ilçenin idari merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Feneri</span>

Anadolu Feneri, İstanbul'un Asya yakasında İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'le birleştiği kuzey ucunda Yon (Hrom) Burnu üzerinde bulunan deniz feneridir. Karşısındaki Rumeli Feneri'nden 2 deniz mili uzaktadır. Fenerin bulunduğu köy de aynı isimle (Anadolufeneri) adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe Feneri</span>

Fenerbahçe Feneri, İstanbul'un Asya yakasında Fenerbahçe burnunda bulunan deniz feneridir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilköy Feneri</span>

Yeşilköy Feneri, İstanbul'un Bakırköy ilçesinin Yeşilköy semtinde bulunan deniz feneridir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Bölgesi</span> Türkiyenin Marmara Denizi çevresindeki coğrafi bölgesi

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Samanlı Dağları</span>

Samanlı Dağları, Marmara Bölgesi'nde kuzeyde İzmit Körfezi, güneyde İznik Gölü ve Gemlik Körfezi'yle sınırlanan yörede, batıda Bozburun, doğuda Sakarya Nehri'nin Geyve Boğazı arasında yer alan dağlara verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">İzmit Körfezi</span> Marmara Denizinin doğu kıyısında bulunan bir bölge

İzmit Körfezi, Marmara Bölgesi'nde Marmara denizi'nin doğu ucunda yer alan körfez. Kuzeyinde, batıdan doğuya doğru; Pendik, Tuzla, Darıca, Gebze, Dilovası, Hereke, Körfez, Derince ve İzmit ile çevrilidir. Güneyi ise Başiskele, Gölcük, Karamürsel ve Yalova'ya kadar uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Poseidon</span> Yunan mitolojisinde denizler tanrısı

Poseidon (Ποσειδῶν), Yunan mitolojisinde yer alan denizler ve depremler tanrısı. Kronos ile Rheia'nın oğlu. Zeus ve Hades'in kardeşi. Roma mitolojisi'nde Neptün (Neptunus) olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Deniz feneri</span> geceleri deniz taşıtlarına yol gösteren, tepesinde güçlü bir ışık kaynağı olan aydınlatma aracı

Deniz feneri, çeşitli ışık yayıcı sistemler vasıtasıyla, gemilere rehberlik etmek amacıyla kıyılarda yapılan bina türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki deniz fenerleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste Türkiye'deki fenerler listesidir.

<span class="mw-page-title-main">İnciburnu Feneri</span> İstanbulun Kadıköy ilçesi kıyısında bulunan deniz feneri

İnciburnu Feneri ya da İnciburnu Mendirek Feneri, İstanbul'un Kadıköy ilçesi kıyısında bir mendirek üzerinde yer alan deniz feneridir. İnciburnu Feneri ile yaklaşık olarak tam karşısında bulunan Ahırkapı Feneri arasındaki hat, İstanbul Boğazı'nın resmî güney sınırını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rumeli Feneri Kalesi</span> İstanbulda kale

Rumeli Feneri Kalesi veya Topçu Kalesi, İstanbul'da Rumelifeneri sırtlarındaki 17. yüzyıl döneminden kalma kaledir. Adını hemen yanındaki köye de adını veren Rumeli Feneri'nden almıştır. Kaleye kara yoluyla Sarıyer ilçesine bağlı Rumelifeneri Köyü‟nün içinden geçilerek gidilmektedir. Köye ismini veren fenerin geçmişi çok eskilere dayanmakta, ilkçağlardan itibaren Boğaz girişinde gemicilere yol göstermek amacıyla ateşler yakıldığı bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Armutlu Yarımadası</span> Türkiye de yarımada

Armutlu Yarımadası, Marmara Denizinin doğusunda, İzmit Körfezi ile Gemlik Körfezinin arasında uzanır. Yarımadanın doğu sınırı tartışmalı olsa da Yalova-Orhangazi-Gemlik yolu genel kabul görmektedir. Yarımadanın uzunluğu 32 km, en geniş yeri Kapaklı burnu ile Kalem burnu arasında 21 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Uzuncaburç</span> Mersinde Silifke ilçesinin 30 km kuzeyinde yer alan bir antik kent öreni

Uzuncaburç (Diokaesareia) Mersin ilinde antik dönemden kalan bir kent örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Anamur Deniz Feneri</span> Mersin ili Anamur ilçesinde bulunan deniz feneri

Anamur Deniz Feneri Mersin ili Anamur ilçesinde bulunan bir deniz feneridir.