İçeriğe atla

Boyan Kulesi

Koordinatlar: 36°27′51.5″K 34°6′1.8″D / 36.464306°K 34.100500°D / 36.464306; 34.100500
Boyan Kulesi
Silifke, Türkiye
Kulenin görünümü
Koordinatlar36°27′51.5″K 34°6′1.8″D / 36.464306°K 34.100500°D / 36.464306; 34.100500
TipKule
Yapı tarihçesi
İnşa ettirenHelenistik

Boyan Kulesi, Türkiye'nin Mersin ilinin Silifke ilçesinde bulunan Helenistik döneminden kalma bir kuledir.

Konumu

Kule, Mersin ilinin Silifke ilçesinde bulunmaktadır. Antik Korikos Kızkalesi'nin yaklaşık 3,5 kilometre kuzeybatısında, Silifke'nin 15 kilometre kuzeydoğusunda, kilise kalıntılarının bulunduğu Hasanaliler mezrasının yaklaşık bir kilometre doğusunda yer alır. Helenistik rahiplik devleti Olba'nın topraklarına aitti. Kule, birbiriyle görsel teması olan bir dizi gözetleme kulesinin batı ucunu oluşturuyor. Bunlar arasında kuzeydoğuda 1,5 ila 10 kilometre uzaklıktaki Akkum, Gömeç, Sarayın ve Yalama kuleleri yer alır.

Tanımı

Kulenin taban alanı yaklaşık 5,0×5,5 metre, kalan yüksekliği ise 9,50 metredir. Duvar, izodomik teknoloji kullanılarak harçsız inşa edilmiştir; bu, tüm taşların yaklaşık olarak aynı küboid formata sahip olduğu anlamına gelir. Giriş güney duvarında olup, kapı 0,90 metre genişliğinde ve 1,80 metre yüksekliğinde olup, sağ kapı panelinde kilitleme çubuğu için giriş deliği bulunmaktadır. Lentoda iki Olba simgesinin, bir sopanın ve bir çelengin ağır hasar görmüş kalıntılarını görebilirsiniz. Zemin kata ek olarak, kulenin iki üst katı ve üzerinde bir mazgallı platform vardı, ancak siperlerden yalnızca birkaçı kaldı. Zeminlerin kirişli tavanları dirsekli konsollara dayanıyordu. Güney duvarında birinci katta yarık pencere, ikinci katta ise 0,68×1,04 metre ölçülerinde dikdörtgen pencere olup, giriş kapısının üzerinde eğimli burun bulunmaktadır. Doğu cephesinde 0,92 × 1,06 metre ölçülerinde bir pencere daha bulunmakta, yanında drenaj kanalı bulunmaktadır, ayrıca birinci katta ve zemin katta da mazgal pencereler bulunmaktadır. Kuzey duvarında her katta yalnızca bir yarık pencere ve savaş platformu için bir drenaj kanalı bulunur; ayrıca batı duvarına da iki yarık pencere eklenmiştir.

Kapının üzerindeki tuğladaki üç delik muhtemelen girişin üzerindeki çardağı destekleyen kalasların yerleştirilmesi için tasarlanmıştı. Bununla birlikte, bu yalnızca daha sonraki bir aşamada, kulenin savunma işlevinin artık birincil olmadığı, çardak boyunca kapının üzerindeki eğimli burnun işlevi artık verilmediği zaman gerçekleşti. Birinci katın güney ve kuzey duvarlarındaki bir dizi kiriş deliği, buraya daha sonraki dönemde muhtemelen depolama amaçlı bir sahte zeminin eklendiğini göstermektedir.

Kulenin hemen yakınında bir presleme tesisi ve sarnıç da dahil olmak üzere Bizans dönemine ait konut ve ticari yapıların kalıntıları bulunmaktadır.

Kilikya kuleleri

Kilikya'da, özellikle Göksu Nehri ve Limonlu Çayı arasındaki bölgede çok sayıda Geç Helenistik ve Roma kulesi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları bağımsızdı, bazıları yerleşim yerlerinin veya kalelerin parçalarıydı, ancak hepsinin gözetleme kulesi olarak hizmet ettiği görülür. MÖ 2. yüzyılda Selefkî'den Roma kontrolüne geçiş sırasında bölgeye yerleşen korsanların saldırılarına karşı koruma sağladılar. Farklı zamanlarda bölgenin ana kenti olan Korykos ve Elaiussa Sebaste'nin etrafında izodomik tarzda beş müstakil kule (Akkum, Boyan, Gömeç, Sarayın ve Yalama) kümeleniyor. Aynı zamanda ev ve depo olarak da hizmet verdikleri görülür. Alt katlar karanlıktı ve bu nedenle tahıl gibi gıda maddelerinin depolanması için kullanılabilirken, aynı zamanda çevrede yaşayanlar için bir sığınak yeri olarak da hizmet verebilirdi. Üst platformun mazgalları okçulara karşı koruma sağlıyordu. Farklı kulelerin benzer tarzı ve birbirlerinden üç ila beş kilometre uzakta olmaları nedeniyle, bunların bir grup olarak inşa edildiği, belki de birbirleriyle sinyaller aracılığıyla iletişim kurma amacı taşıdığı sonucuna varılabilir. Muhtemelen MÖ 133'te Seleukos egemenliğinin sonu, MÖ 65'te korsanların Pompey tarafından yenilgiye uğratılması ve (en geç) MS 74'te bölgenin bir Roma eyaletine dönüştürülmesi arasında inşa edilmişlerdir.

Bibliyografi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galata Kulesi</span> İstanbulun Galata semtinde bulunan tarihî kule

Galata Kulesi ya da müze olarak kullanılmaya başlaması sonrasındaki adıyla Galata Kulesi Müzesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir kuledir. Adını, bulunduğu Galata semtinden alır. Galata Surları dahilinde bir gözetleme kulesi olarak inşa edilen kule, farklı dönemlerde farklı amaçlarla kullanılmasının ardından 2020'den itibaren, bir sergi mekânı ve müze olarak hizmet verir. Hem Beyoğlu'nun hem de İstanbul'un sembol yapılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Rumeli Hisarı</span> İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında 15. yüzyılda inşa edilmiş Osmanlı kalesi

Rumeli Hisarı, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde, Boğaziçi'nde bulunan ve bulunduğu semte adını veren hisar. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un Fethi'nden önce, Karadeniz'den gelebilecek saldırıları engellemek amacıyla İstanbul Boğazı'nın en dar yerine, Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarı'nın tam karşısına inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Anemas Zindanları</span> Abdullah ne demek kasim

Bizans döneminin en büyük saraylarından biri olan Blakhernai Sarayı'nın bir parçası olan Anemas Zindanları, Haliç'e yakın eski sur duvarlarına bitişik olarak inşa edilmiş, 14 hücre odasından ve bu odaların altındaki iki katlı bodrumdan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Şebinkarahisar Kalesi</span> Giresunun Şebinkarahisar ilçesinde bir kale

Şebinkarahisar Kalesi, Giresun ili Şebinkarahisar İlçe merkezinin güneyini kuşatan Hacıkayası üzerine kurulan kale, iç ve dış kale olarak iki kısımdan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yılankale</span>

Yılankale, Ceyhan'a 13 km mesafede E-5 karayoluna 3 km'dir. O-52'de bulunan Yılankale Kavşağı (K-4), ismini buradan almaktadır. Çok sarp bir tepe üzerine Ceyhan Ovası'na tamamen hakim şekilde kurulan bu kale Kilikya Ermeni Krallığı döneminde Kral I. Levon tarafından yaptırılmıştır. Yöre halkı tarafından Şahmeran kalesi olarak da adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dolmabahçe Saat Kulesi</span>

Dolmabahçe Saat Kulesi, Bezmi Alem Valide Sultan Camii ile Dolmabahçe Sarayı'nın Saltanat Kapısı arasında yer alan saat kulesi. 1890-1895 yılları arasında Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan saat kulesi 1.210.550 kuruşa mal olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cambazlı Kilisesi</span> Silifkede bir kilise harabesi

Cambazlı Kilisesi veya Canbazlı Kilisesi, Mersin ilinin, Silifke ilçesinin Canbazlı köyündedir. Yapı üç nefli olup, erken Bizans dönemi bazilikası olarak tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kız Kulesi (Bakü)</span>

Kız Kulesi,(Azerice: Qız qalası) Bakü'de bulunan antik mimari bir eserdir. Kale, eski kale duvarlarının güneydoğu kısmında, sahil parkının (bulvar) yakınında yer alan savunma amaçlı tarihi bir yapıdır. Yüksek kule şeklindeki bu nadir yapının yüksekliği 28 metre, çapı ise birinci katta 16,5 metredir. Birinci katta duvar kalınlığı 5 metreye kadar ulaşmaktadır. Kalenin iç kısmı 8 kata bölünmüştür. Her kat, yontma taşlarla inşa edilmiş ve kubbe şeklinde bir tavanla kaplanmıştır. Kale 1964 yılından itibaren müze olarak hizmet vermeye başlamış ve 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uzuncaburç</span> Mersinde Silifke ilçesinin 30 km kuzeyinde yer alan bir antik kent öreni

Uzuncaburç (Diokaesareia) Mersin ilinde antik dönemden kalan bir kent örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Ananuri</span>

Ananuri, Aragvi Nehri üzerindeki bir kale kompleksidir. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e yaklaşık 72 km mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Çatıören</span> Türkiyenin güneyinde SİT alanı

Çatıören Mersin ilinde yer alan bir SİT alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Olba Krallığı</span>

Olba Krallığı veya Olba Tapınak Devleti, ilk çağda Mersin ilinde kurulmuş bir devlettir. Küçük bir devlet olan Olba Krallığı tarihinin büyük kısmını çevredeki Selevkos ve Roma İmparatorluğu gibi güçlü devletlerin vasalı olarak geçirmiştir. Günümüzde bu devletin izleri Mersin ilindeki yoğun antik eserlerde görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sinekkale</span>

Sinekkale öreni Mersin ilinde bir villa rustikadır. Villa rustika Roma ve Bizans İmparatorluğu dönemlerinde büyük toprak sahiplerinin ikamet ettiği kırsal alandaki konutlara verilen addır. Sinekkale villa rustikasında lento üzerindeki Olba Tapınak Devleti işareti bu binanın Roma dönemine ait olduğunu göstermektedir.

Mezarlık Kilisesi (Maşatlık Kilisesi) Tirilye'deki kiliselerden birisidir.Tirilye'nin batısında, Medikion Manastırı'nın karşısında eğimli bir arazi üzerinde Hristiyan mezarlığı bulunmaktadır. Mezarlığın çevresi yaklaşık 1,50 metre yüksekliğindeki taş duvarla örülüdür. Doğusunda Tirilye-Karacabey karayoluna cepheli giriş kapısı vardır. Konut olarak kullanılan kilise, mezarlığın orta bölümünde 400 23' 11.37" K ve 280 47' 22.50" D boylamında yer almaktadır. Batı-doğu doğrultusunda kareye yakın dikdörtgen planlı inşa edilen kilisenin duvar kalınlığı yaklaşık 0,50 metredir. Batıda 5,50 metre, kuzey ve güneyde 5,80 metre, doğuda 5,30 metre uzunluktadır. Boyutlarından da anlaşılacağı üzere tek nefli kilisenin dışta çift yüzlü kırma çatısı, kiremitle kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mermer Kule</span> Konstantinopoliste Bizans dönemi surlarının bir bölümü

Mermer Kule, Marmara Surları olarak isimlendirilen İstanbul Deniz Surları'nın Theodosius Surları olarak bilinen İstanbul Kara Surları ile kesiştiği noktada yer alır. Deniz Surları'nın en batıdaki kulesidir. Merkezi bir avlu ile sarnıçları olan ve devşirme mermer bloklardan inşa edilen dört katlı bir yapı kompleksidir. Rampalar, surlar ve mazgallar askeri bir işleve işaret ederken özellikle iç kısımdaki mimari vurgular ve sonradan eklenen sarnıçlar, yapının konut olarak kullanıma işaret eder.

Nihahi Kalesi, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Yusufeli ilçesine bağlı ve eski adı Nihahi olan Yokuşlu köyü sınırları içinde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Olba Su Kemeri</span> Mersinnin Silifke ilçesindeki Roma su kemeri

Olba Su Kemeri, Türkiye'de, Mersin ilinde bulunan bir Roma su kemeridir.

<span class="mw-page-title-main">Gömeç Kulesi</span>

Gömeç Kulesi, Türkiye'nin Mersin ilinin Erdemli ilçesinde bulunan Roma döneminden kalma bir kuledir.

<span class="mw-page-title-main">Akkum Kulesi</span>

Akkum Kulesi, Türkiye'nin Mersin ilinin Silifke ilçesinde bulunan Helenistik döneminden kalma bir kuledir.

<span class="mw-page-title-main">Sarayın Kulesi</span>

Sarayın Kulesi, Türkiye'nin Mersin ilinin Erdemli ilçesinde bulunan Helenistik döneminden kalma bir kuledir.