İçeriğe atla

Bowe Bergdahl

Bowe Bergdahl
Doğum28 Mart 1986(1986-03-28)
Sun Valley, Idaho
BağlılığıABD Silahlı Kuvvetleri
Rütbesi Çavuş
Çatışma/savaşlarıAfganistan Savaşı

Bowe Robert Bergdahl (28 Mart 1986, Sun Valley, Idaho) Norveç asıllı Amerikalı eski çavuş.

ABD Silahlı Kuvvetleri'nde çavuş olarak görevini sürdürürken Taliban tarafından kaçırılmış, beş yıl savaş tutsağı olarak kaldıktan sonra Taliban tarafından Guantanamo üssündeki 5 mahkûmla takas edilmiştir.[1] Serbest bırakıldıktan sonra Beyaz Saray gül bahçesinde düzenlenen törende Barack Obama ile basın mensupları karşısına çıkmış ve besmele çekerek başladığı konuşması, ABD kamuoyunda tartışma yaratmıştır.[2][3]

14 Aralık 2015 tarihinde Amerikalı askerin ordudan firar ettiği gerekçesiyle ABD Silahlı Kuvvetleri Askeri Mahkemesi tarafından yargılanacağı açıklanmıştır.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Firari asker müebbet hapis cezasıyla karşı karşıya". Euronews. 15 Aralık 2015. 2 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2016. 
  2. ^ "U.S. soldier captured by Taliban: 'I'm afraid'" (İngilizce). CNN. 19 Haziran 2009. 22 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2016. 
  3. ^ "Obama statement on Sgt. Bowe Bergdahl" (İngilizce). The Washington Post. 31 Mayıs 2014. 29 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2016. 
  4. ^ Luis Martinez (14 Aralık 2015). "Bowe Bergdahl to Face General Court Martial" (İngilizce). ABC News. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barack Obama</span> 44. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (2009–2017)

Barack Hussein Obama, Amerika Birleşik Devletleri'nin 44. başkanı. İlk olarak 4 Kasım 2008'de yapılan 2008 ABD başkanlık seçimlerinde ABD'nin 44. devlet başkanı seçilmiş ve 20 Ocak 2009 tarihinde bu görevi George W. Bush'tan devralmıştır. 6 Kasım 2012'de yapılan 2012 ABD başkanlık seçimlerinde Mitt Romney karşısında seçimi kazanmış ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığına ikinci kez seçilmiştir. Demokrat Parti'nin adayı olan Obama, ABD tarihindeki ilk ve tek Afroamerikalı devlet başkanıdır. Başkanlık görevinden önce; 2005'ten 2008'e kadar Illinois senatörü ve 1997'den 2004'e kadar da Illinois eyalet senatörü olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">John McCain</span> Amerikalı asker ve siyasetçi (1936 – 2018)

John Sidney McCain III, Amerikalı politikacı, devlet adamı ve Amerikan donanması subayıdır. 1987 yılından 2018 yılındaki ölümüne dek Arizona eyaleti için ABD senatörlüğü görevinde bulunmuştur. Washington'da inatçılığı ve sağduyulu muhafazakarlığıyla tanınan John McCain, 2008 yılında kendinden genç Cumhuriyetçi rakiplerini alt ederek Barack Obama'nın karşısında partisinin ABD Başkanı adayı olmuştu.

<span class="mw-page-title-main">David Petraeus</span> Amerikalı general

David Howell Petraeus, Amerikalı asker ve siyasetçi. 6 Eylül 2011 - 9 Kasım 2012 tarihleri arasında CIA Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan-Türkiye ilişkileri</span>

Afganistan-Türkiye ilişkileri, Türkiye Cumhuriyeti'nin Afganistan İslam Emirliği'yle süregelen uluslararası politikalarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan Savaşı (2001-2021)</span> ABDnin Afganistana girmesiyle başlayan süreç

Afganistan Savaşı, 2001 Ekim'inin 7. gününde başlamıştır. Amerika Birleşik Devletleri tarafından 11 Eylül saldırıları gerekçesi ile yapılmıştır. ABD Başkanı George W. Bush'un "terörle mücadele" politikası kapsamında yaptığı bir savaştır. Harekât Usame bin Ladin'in yakalanmasına değin sürecekti. Aynı zamanda Taliban ve diğer Taliban yandaşı güçlerin ortadan kaldırılması ile harekât sona erecekti. Böylelikle Afganistan'da iç güvenlik sağlanmış olacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Çok Uluslu Güç - Irak</span>

Çokuluslu Güç (Irak) Irak Savaşı’nın ardından Irak’ın işgal edilmesinde görev alan ve komutasının ABD’de olduğu silahlı kuvvet. Kuvvet, 15 Mayıs 2004 tarihinde ülkedeki işgalin denetimini Combined Joint Task Force 7 adlı yapıdan almış ve 1 Ocak 2010 tarihinde de ABD Silahlı Kuvvetlerine teslim etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Afgan Ulusal Polisi</span>

Afgan Ulusal Polisi Afganistan'da birincil ulusal polis gücüydü. Ülke genelinde tek bir kolluk kuvveti olarak hizmet vermekteydi. Afgan polis gücünün 18. yüzyılın başlarında Afgan milletinin kurulmasıyla birlikte oluşturuldu. Bismillah Khan Muhammedi başkanlığındaki Afganistan İçişleri Bakanlığı'nın sorumluluğu altındaydı.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri</span>

Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri (ASK), Arnavutluk'u dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. 1912 yılında Arnavutluk'un Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan etmesinden hemen sonra kuruldu. Silahlı kuvvetler, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri'nden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">John Brennan (istihbarat subayı)</span> johnn

John Owen Brennan, Mart 2013'ten Ocak 2017'ye kadar Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü olarak görev yapan eski bir Amerikan istihbarat görevlisidir.

<i>Mandela: Özgürlüğe Giden Uzun Yol</i>

Mandela: Özgürlüğe Giden Uzun Yol, Güney Afrika ve ABD 2013 ortak yapımı dram ve otobiyografi filmidir. Film Güney Afrika Başkanı Nelson Mandela'nın çocukluğundan, başbakanlığına kadar uzanan hayatını Mandela'nın otobiyografisi ekseninde konu almaktadır. Yönetmenliğini Justin Chadwick'in üstlendiği ve William Nicholson'ın senaryosuyla çekilen filmin başrol oyunculuğunu Idris Elba yapmıştır. Filmde ayrıca Naomie Harris, Robert Hobbs ve Mark Elderk gibi oyuncular da yer almaktadır. Film, 4 Nisan 2014 tarihinde Türkiye'de vizyona girdi.

<span class="mw-page-title-main">Jen Psaki</span> siyasetçi, Eski ABD Hükûmeti Dış İşleri Bakanlığı sözcüsü

Jennifer Rene "Jen" Psaki, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı sözcüsü olarak görev yapmış olan Amerikalı politikacı. 2012 Başkanlık seçimlerinde Barack Obama Hükûmeti'nde Dışişleri Bakanlığı sözcüsü olarak görev yapmıştır. 2020 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri'nde Demokrat Parti'nin yeniden iktidara gelmesiyle 20 Ocak 2021 - 13 Mayıs 2022 tarihleri arasında Beyaz Saray Sözcüsü olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Irak ve Şam İslam Devleti'ne karşı yapılan askerî müdahaleler</span>

Irak ve Şam İslam Devleti'ne karşı yapılan askerî müdahaleler, IŞİD'in gücünü kırmak için dünya genelinde yapılan dış müdahaleleri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Veziristan Savaşı</span>

Veziristan Savaşı ya da Kuzeybatı Pakistan Ayaklanması, Pakistan Ordusunun, radikal örgütler Pakistan Talibanı, Cundullah, Laşkari İslam, İslam Hukukunun Uygulanması Hareketi, El-Kaide ve DEAŞ'a karşı yürüttüğü savaştır.

Taliban Beşlisi ya da diğer adıyla Guantanamo Beşlisi, hiçbir suçlama yöneltilmeden Guantanamo'da süresiz tutuklu bulunan ve daha sonra Taliban'ın kaçırdığı, Amerika Birleşik Devletleri Ordusunda görevli çavuş Bowe Bergdahl ile takas edilen, Taliban devleti'nin Afgan uyruklu eski üst düzey 5 görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan Savaşı (1978-günümüz)</span>

Afganistan Savaşı, Afganistan Demokratik Halk Partisi'nin 27-28 Nisan 1978'de gerçekleştirdiği Sevr Devrimi ile Afganistan Cumhuriyeti'nin yıkılıp Afganistan Demokratik Cumhuriyeti'nin kurulması sonrasında, kurulan hükûmete karşı olan kesimin ayaklanmasıyla başlayan ve devam eden iç savaş. Savaşın evreleri şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Afganistan ordu tarihi</span>

Afganistan ordusu, ilk kez 1709'da Kandehar'da Hotakîler'in ve ardından Dürrânîler'in kurulmasıyla ortaya çıkmıştır. Afgan ordusu, ülkenin Abdurrahman Han tarafından yönetildiği 1880'de İngilizlerin yardımıyla yeniden yapılandırılmıştır. 20. yüzyılın başlarında Kral Emanullah Han'ın yönetimi sırasında ve daha sonra Kral Muhammed Zahir Şah'ın kırk yıllık yönetimi sırasında modernize edildi; Sovyetler Birliği, 1950'ler ve 1970'ler arasında neredeyse tüm silah, eğitim ve askeri ihtiyaçları sağladı. 1978'den 1992'ye kadar, Sovyet destekli Afgan Silahlı Kuvvetleri, o zamanlar Amerika Birleşik Devletleri, Pakistan ve diğer ülkeler tarafından desteklenen çok uluslu mücahit gruplarla şiddetli çatışmalara girdi. Başkan Necibullah'ın 1992'de istifa etmesi ve Sovyet desteğinin sona ermesinden sonra, Afgan ordusu farklı gruplar tarafından kontrol edilen kısımlara ayrıldı. Bu dönemi, liderleri Pakistan Silahlı Kuvvetleri tarafından eğitilen ve etkilenen Taliban rejimi izledi.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri First Lady'si</span>

Amerika Birleşik Devletleri First Lady'si (FLOTUS), başkanlık görev süresinde ABD başkanının eşi yani Beyaz Saray'ın ev sahibesi tarafından kullanılan unvandır. First lady'nin görevi resmî olarak tanımlanmamış olmasına rağmen, ülkenin siyasi ve sosyal yaşamında belirgin bir şekilde yer almaktadır. 20. yüzyılın başlarından beri "first lady"ye, First Lady Ofisi olarak bilinen ve merkezi Beyaz Saray'ın Doğu Kanadı'nda bulunan resmî personel tarafından hizmet edilmektedir.

whitehouse.gov

whitehouse.gov veya kısaca wh.gov, Beyaz Saray'ın resmi web sitesidir ve Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmeti'ne aittir. İlk kez Ekim 1994'te Clinton Yönetimi tarafından kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri, dünyanın en güçlü iki ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri ile Rusya arasındaki ikili ilişkiyi ifade eder. Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya diplomatik ve ticari ilişkilerini sürdürüyor. Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin (1991-99) döneminde, 1999 baharında NATO’nun Yugoslavya Federal Cumhuriyeti’ni bombalamasına kadar ilişkiler genel olarak sıcaktı ve o zamandan beri önemli ölçüde kötüleşti. 2014 yılında ilişkiler, Ukrayna krizi, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi, Rusya'nın Suriye İç Savaşı'na askeri müdahalesi ile ilgili farklılıklar ve 2016'nın sonundan itibaren Rusya'nın 2016 ve 2020 ABD seçimlerine müdahalesi iddiasıyla biraz kötüleşti.

Batılı Devletler Orta Doğulu devletlere nazaran terör sorununu daha çok müzakereyle çözmek istemişlerdir. Bu politika genellikle rehine krizleri sırasında uygulanır ama genellikle fidye yolu dışında bir yöntem kullanılmaz. Örneğin Işid Muaz el-Kesasibe'yi geri vermek şartıyla Sacide er-Rişavi'yi geri istemiştir lakin bu teklif reddedilmiştir.