İçeriğe atla

Bourges Katedrali

Koordinatlar: 47°04′56″K 2°23′57″D / 47.08222°K 2.39917°D / 47.08222; 2.39917
Bourges San Etienne Katedrali
FransızcaCathédrale Saint-Étienne de Bourges
Bourges Katedrali
Harita
Temel bilgiler
KonumBourges, Fransa
Koordinatlar47°04′56″K 2°23′57″D / 47.08222°K 2.39917°D / 47.08222; 2.39917
İnançKatolik
DurumAktif
Dünya miras yılı1992
Mimari
Mimari türKilise
Mimari biçimFransız gotik mimari
Cephe yönüNW
İnşaat başlangıcı1195
Tamamlanmayak. 1230
Özellikler
Kapasite5900 m²
Uzunluk37 m
Genişlik (merkez)41 m
Çan kulesi sayısı2
Malzemeler
Bourges Katedrali
Konum Fransa
KriterKültürel: i, iv
Referans635
Tescil1992 (16. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Bourges San Etienne Katedrali (Fransızca: Cathédrale Saint-Étienne de Bourges), Fransa Bourges'ta bulunan ve Aziz Stephen'a adanmış bir Roma Katolik katedralidir. Katedral 1992 yılında UNESCO tarafından dünya mirası listesine eklenmiştir.[1]

Tarihçe

Bourges Katedrali, Site ve Karolenj döneminde şehrin ana kilisesi olmuştur. Gallo-Romen kültürü mimarisi ile inşa edilen, ön ve arka cephe duvarlarına sahip katedral, dönem içerisinde Romalılar tarafından 3 kez işgal edilmiştir. Katedral, 1195 yılında onarılmaya başlanmış, 1255 yılında katedralin tamamı onarılmış ve 1324 yılında ise dini inanışlar geleneği yapılan törenle ibadet kutsanmıştır.

Mimari

İç mimari ve süslemede gotik mimarisi etkilerinin görüldüğü katedralde, Roma kilise ve katedral mimarisi etkilerinin değişmediği görülür, ancak dış cephe ile iç cephe mimarisinin süslemeleri farklı çizilmiştir. Roman mimarisi yapılarına göre dış cephede oldukça sivri kule ve kemerler inşa edilmiştir, duvarlar üzerinde paye ve payanda kemerlerinden oluşan yapılar vardır.

Galeri

Bourges San Etienne Katedrali'nin yaklaşık 1215'te yapılmış vitrayları:

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Bourges Cathedral" (İngilizce). 19 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya (Trabzon)</span> Türkiyenin Trabzon şehrinde yer alan bir cami

Ayasofya ya da eskiden Ayasofya Kilisesi, Trabzon'un Fatih Mahallesi'nde bulunan tarihi yapı.

<span class="mw-page-title-main">Notre Dame Katedrali</span> Paristeki katedral

Notre Dame Katedrali Paris, Fransa'da bulunan dünyaca ünlü bir katedraldir. Meryem Ana'ya ithafen isimlendirilmiştir. Gotik yapı Île de la Cité'nin doğu kısmında, Paris'in diğer tüm önemli yapıları gibi Seine Nehri'nin kıyısında bulunur. Girişi batıya bakar.

Gotik, kendine has özelliği olan bir sanat anlayışı ve yazı şekli. Gotik yazılar ilk baskı denemelerinde denenmiş, çoğunlukla Almanlar tarafından kullanılan bir yazı stilidir. Gotik sanatı 12. yüzyılın ikinci yarısında Romanesk sanatının değişmesiyle, Latin sanatına bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Orta Çağı kapatan, Rönesansı başlatan akımdır. Gotik tarzı, yalnız mimarlıkta tesirli olmayıp; heykelcilik, resim, yazı, süs ve hatta gündelik eşyada da etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fransa mimarisi</span>

Fransız mimarisi veya Fransa mimarisi, Fransız ve yabancı asıllı mimarların Fransa Cumhuriyeti coğrafi sınırları içinde tasarladığı veya inşa ettiği mimari eserlere verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">San Marco Çan Kulesi</span>

Venedik'teki San Marco Bazilikası'nın çan kulesidir. Ayni isimdeki meydanda yer alır. Şehrin sembolü ile tanımlıdır. Kule 98,6 metre yüksekliğinde, Basilika'nın ön tarafında San Marko meydanının köşesinde ayakta duran tek kuledir. Basit bir forma sahiptir. Gövde düz tuğla sütünludur. 12 metre bir tarafta, 50 metre boyunda, yukarıda çan kulesi şeklinde kubbelenir. 5 adet çana ev sahipliği yapar. Çan kulesi sahanlığı küb ile kapatılır. Birbiri ardı sıra gelen cepheler Venedik'in dişi temsilcisi La Giustizia: Justice ve yürüyen aslan figürlerini gösterir. Kule piramit tepe şeklinde kapatılır. Onun tepesinde baş melek Gabriel Cebrail (melek) durur. Çan kulesi onun şimdiki formuna 1514 yılında ulaştı. Bugünkü duruşu, mamafih, 1902 yılındaki çökmesinden sonra 1912 yılında yeniden inşa edildi ve tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Floransa Katedrali</span>

Floransa Katedrali, Duomo ya da Santa Maria del Fiore olarak da bilinir, İtalya'da Floransa kentinde 1296-1436 arasında inşa edilmiş olan katedral.

<span class="mw-page-title-main">Viktorya mimarisi</span>

Viktorya mimarisi, 19. yüzyılın ortalarından sonlarına uzanan bir mimari tarz dizisidir. Adını, Victoria devrinde 1837-1901 yılları arasında Britanya İmparatorluğu'na hükmeden kraliçe I. Victoria'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Sevilla Katedrali</span> İspanyada bulunan bir Roma Katolik katedrali

Sevilla Katedrali veya Azize Meryem Katedrali İspanya’nın Endülüs bölgesinin Sevilla şehrinde yer alan bir Roma Katolik katedralidir. Dünyanın en büyük gotik kilisesi ve en büyük üçüncü kilisesidir. Ayrıca dünyanın en büyük katedrali olan bu dini yapı 1987 yılında UNESCO tarafından Alcázar ve Batı Hint Adaları Genel Arşivi yapıları ile birlikte Dünya Mirası ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Trani</span> Barletta-Andria-Trani iline bağlı komün (Apulia, İtalya)

Trani, güney İtalya'da Puglia Bölgesi'nde, 2009'dan itibaren Barletta-Andria-Trani ilinin Barletta ve Andria kentleri ile ortaklasa merkezi olan bir kent ve bir komün.

<span class="mw-page-title-main">Aziziye Camii</span> Konya, Türkiyede bir cami

Aziziye Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi camidir.

<span class="mw-page-title-main">Veled-i Yaniç Camii</span> Erken dönem Osmanlı camisi

Veled-i Yaniç Camii ya da Yaniçoğlu Camii, Bursa'nın Osmangazi ilçesi, hisar semtinde bulunan erken dönem Osmanlı camisidir. Kapısı üzerindeki yazıtına göre 844 Hicri Safer ayında Yaniçoğlu Hacı Hayrûddin oğlu Mahmud Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Mimarı bilinmeyen caminin kitabe ve vakfiyesi mevcuttur. Plan şeması ve özellikle son cemaat yerinin kullanılışı nedeniyle özel bir düzenlemeye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Reims Katedrali</span>

Reims Notre-Dame Katedrali, Fransa'nın Reims kentinde, yüksek Gotik mimari tarzda inşa edilmiş bir Roma Katolik kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Cefalù</span> İtalyanın Sicilya bölgesinde, Palermo iline bağlı ilçe (komün)

Cefalù, Sicilya'nın Tiren kıyılarında, eyalet başkentinin yaklaşık 70 km doğusunda yer alan İtalyan Metropolitan Şehri Palermo'da bir şehir ve komündür ve Messina'nın 185 km batısındadır. Nüfusu 14.000'in biraz altında olan kasaba, bölgedeki en önemli turistik yerlerden biridir. Büyüklüğüne rağmen, her yıl Sicilya'nın her yerinden ve ayrıca İtalya ve Avrupa'nın her yerinden milyonlarca turisti kendine çekiyor.

<span class="mw-page-title-main">Ninotsminda Katedrali</span> Gürcistanda katedral

Ninotsminda Katedrali Gürcistan'a bağlı Kaheti bölgesinin Sagareco köyünde konumlanmış bir katedraldir.

<span class="mw-page-title-main">Nikortsminda Katedrali</span> Ortodoks Kilisesi

Nikortsminda Katedrali Gürcistan'ın Raça bölgesindeki Nikortsminda köyünde bulunan Gürcü Ortodoks Kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bedia Katedrali</span>

Bedia Katedrali, Abhazya'nın Tkvarçeli rayonuna bağlı Bedia köyünde yer alan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks katedralidir. Gürcistan'ın altbölümlerine göre Oçamçire Belediyesinde yer alan katedral, Karadeniz sahillerindeki tartışmalı bir bölgede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis Sioni Katedrali</span>

Sioni Meryem'in Ölümü Kilisesi Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te yer alan bir Gürcü Ortodoks katedralidir. Kutsal Topraklar'daki belirli yerlerin isimlerini kiliselere vermek bir Orta Çağ Gürcü geleneğiydi, Sioni katedrali adını Kudüs'teki Zion Dağı'ndan almaktadır. Gürcistan'daki Sioni adını taşıyan diğer kiliselerden ayrılması için yaygın olarak Tiflis Sioni olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Tarsus Eski Cami</span> Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan kentin en eski camisi

Tarsus Eski Cami Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan bir kentin en eski camisidir. 12. yüzyıldan kalma bir Gotik kilise binasının dönüştürülmesiyle oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan mimarisi</span>

İtalya, 1861 yılına kadar çeşitli küçük devletlere bölünmesi nedeniyle, döneme veya bölgeye göre basitçe sınıflandırılamayacak kadar geniş ve çeşitli bir mimari tarza sahiptir. Bu, mimari tasarımlarda oldukça çeşitli ve eklektik bir yelpaze yaratmıştır. İtalya, antik Roma döneminde su kemerleri, tapınaklar ve benzeri yapıların inşası, 14. yüzyılın sonlarından 16. yüzyıla kadar Rönesans mimari hareketinin kurulması; Neoklasik mimari gibi hareketlere ilham veren 17. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında başta Birleşik Krallık, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere tüm dünyada soyluların kır evlerini inşa ettikleri tasarımları etkileyen bir inşaat tarzı olan Palladyanizm'in anavatanı olması gibi önemli mimari başarıları ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan mimarisi</span> gürcistan mimarisine genel bakış

Gürcistan mimarisi, Gürcistan'da bulunan mimari tarzları ifade eder. Ülke mimari anıtlar açısından son derece zengindir. Gürcü mimarisinin karakteristik özellikleri, anıtsallık, net kompozisyon, katı orantılar, makul derecede dekorasyon kullanımı ve hepsinden önemlisi doğa ile uyumlu etkileşimdir.