İçeriğe atla

Bouologne Ormanı'nda Buz Patencileri

Bouologne Ormanı'nda Buz Patencileri
Sanatçı Pierre Auguste Renoir
Yıl 1868 (1868)
Tür Yağlıboya
Boyutlar 72,1 x 89,9 cm
Konum Özel koleksiyon

Boulogne Ormanı'nda Buz Patencileri, Pierre-Auguste Renoir'ın 1868 kışında yapmış olduğu tuval üstüne yağlıboya manzara resmidir. Resim, genç ve yaşlı birçok Parislinin bir parkın donmuş gölünde boş zamanlarını geçirdiği bir kar manzarasını tasvir eder. Renoir'in soğuk havalardan ve kardan hiç haz etmemesi nedeniyle, bu parka onun sayılı kış manzaralarından biridir.

Geçmiş

Pierre Auguste Renoir manzara ressamları olan Alfred Sisley, Claude Monet ve figür ressamı Frédéric Bazille ile 1861'de Charles Gleyre’in sanat atölyesinde tanıştı. Arkadaşlıklarının yanı sıra, hepsi Renoir’in eserlerinde büyük etkiye sahiptir. Sonraki birkaç yıl boyunca Renoir, École des Beaux-Arts'a katıldı. İlk olarak 1863'te Salon'da büyük bir tablo sergiledi, ancak eserini yok etti. Aynı yıl, Renoir, onu Paul Cézanne ve Camille Pissarro ile tanıştıran Bazille ile bir stüdyoda yaşıyordu.

Erken dönem tablolarından biri olan Mère Anthony’nin Kabaresi (1866), Renoir için bir köy hanındaki arkadaşlarıyla hayatının "en hoş anılarından bazılarını" geçirdiği dönemi temsil etmektedir. Kısa süre sonra Renoir, Marlotte ve Fontainebleau ormanı yakınlarındaki Chailly köyüne taşındı ve 1866 ile 1872 yılları arasında kendisine poz veren Lise Tréhot ismindeki model ile çalışmaya başladı. Renoir, 1868'in sonlarında yüzen bir dans salonuna sahip popüler bir orta sınıf tatil beldesi olan La Grenouillère'de resim yapmaya başladı. Monet ve diğer bazı Emprisyonistler gibi Renoir, en plein air çalıştı yani açık havayı resmetti. Ancak soğukta ve karda resim yapmasıyla tanınan Monet'nin aksine Renoir soğuk havalardan hoşlanmıyordu. Yıllar sonra sanat simsarı olan Ambroise Vollard’a soğuk havaya katlanamadığını söyledi: “ Fakat, soğuk havaya katlanabilsen bile, neden onu resmedesin? O doğanın yüzünde bir yanıklıktır."

Semptomlarının ne zaman başladığı bilinmemekle birlikte, Renoir'in en az 1892'den itibaren romatoid artritten muzdarip olduğu biliniyordu. Bu, yaşamının ileri dönemlerinde sanatsal üretimini ciddi şekilde kısıtlayacak bir rahatsızlıktı.

Tanım

O zamanlar 26 yaşında olan Renoir, Paris'teki halka açık Bois de Boulogne parkında en plein air'de soğuk bir kış ayı olan Ocak 1868'de Bouologne Ormanı'nda Buz Patencileri'ni resmetti. O günlerde gazeteler, donma sıcaklıklarının insanların Seine Nehri boyunca yürümesine ve nehirler ve akarsular üzerinde buz pateni yapmasına izin verdiğini yazmışlardı. Bu tablo, Renoir'in soğuk havalardan hoşlanmaması nedeniyle, birkaç küçük çalışma dışında tamamladığı birkaç kış manzarasından biridir.

Tablo yapılırken park daha yeniydi ve inşaat 1852'de Georges-Eugène Haussmann tarafından Napolyon III yönetimindeki bir bayındırlık programı kapsamında başladı. Haussmann'ın Paris'i yenilemesi altında, Bois de Boulogne 1858'de tamamlandı. Sahnenin yapay bir göl olan Lac pour le patinage (Paten Gölü) yakınında resmedildiği düşünülüyor.

Renoir resmetmek için parkı seçmişti çünkü kalabalıkları resmetmeyi tercih ediyordu. Resim, poşad (pochade) tarzında, bitmemiş, eskiz benzeri bir kalitesi olan fakat fırça kalitesi cesur ve kompoziyonun tamamen gerçekleştiği bir tablodur. Sahne, yükseltilmiş bir perspektif kullanılarak parkın batı kısmını temsil etmektedir. Bu tema Hendrick Avercamp gibi ressamların popülerleştirdiği eski Flemenk buz pateni manzaralarını andırmaktadır. Eserde, Renoir'in Paris burjuvazisinin hayatlarına olan tematik ilgisini yansıtan birkaç köpek görülebilmektedir. Parçada tasvir edilen sosyal boş zaman motifi, Renoir'in sonraki çalışmalarını tanımlayacaktır.

Diğer Çalışmalar

Renoir tarafından resmedildiği bilinen en az dört kar manzarası vardır: Bois de Boulogne'daki Patenciler (1868); Kış Manzarası (1868); Karlı Manzara (1870–1875); ve ayrıca Karlı Manzara (1875) başlıklı başka bir çalışma daha vardır. Bois de Boulogne'daki Patenciler ile birlikte Renoir, yıllar sonra Boulogne Ormanı'nın görüntülerine, alternatif adı Madame Henriette Darras olan, o yıl Salon tarafından reddedilen Sabah Yolculuğu (1873) adlı büyük bir tabloyla geri dönecekti.

Köken

Parça şu anda tabloyu 2005'te Boston Güzel Sanatlar Müzesi'ne sergilenmek üzere veren William I. Koch'un özel koleksiyonundadır.

Önceki sahipleri:

  • Ambroise Vollard
  • The Marquess of Northampton
  • Richard L. Feigen & Co.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzlenimcilik</span>

İzlenimcilik veya empresyonizm, ışık, renk ve an kavramını öne çıkartan, doğadaki görünümlerin sürekli değişim içinde olduğundan herhangi bir zamanın herhangi bir anına denk gelen görünümün bir daha aynı şekilde görünemeyeceğini fikrini temel alan sanat akımdır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Buz</span>

Buz, suyun donmuş haline verilen addır. Oda koşullarında 0 °C ve altında bulunur. Buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan az olduğu için su üstünde yüzebilir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Auguste Renoir</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1841 – 1919)

Pierre Auguste Renoir, İzlenimcilik akımının başta gelenlerinden Fransız ressam.

Édouard Manet, Fransız ressam. 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı. İlk dönem başyapıtlarından Kırda Öğle Yemeği ve Olympia, kendisinden genç ressamlara esin kaynağı oldu. Daha sonraki yıllarda ise o ressamlar izlenimciliğin en önemli isimleri oldular. Günümüzde, bu iki resim, modern sanatın başlangıcı kabul edilir.

Claude Monet, Fransız empresyonist ressam. Oscar-Claude Monet veya Claude Oscar Monet olarak da bilinir. İzlenimcilik terimi, Monet'nin İzlenim: Gün Doğumu adlı resminden gelmektedir. İzlenimcilik, modern resim sanatındaki ilk büyük devrimci harekettir. Monet, resimlerinde fırça darbeleriyle oluşturduğu değişik renklerde noktalarla istediği izlenimi uyandıracak renk ve ışık etkisini yaratmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Sisley</span>

Alfred Sisley, Empresyonist peysaj ressamıdır, Fransa'da doğdu ve hayatının çoğunu Fransa'da geçirdi ancak İngiliz vatandaşıydı. Manzara resmi yapan Empresyonistler arasında en tutarlısıydı. Nadiren figür tablosu yaptı ve Renoir ve Pissarro 'dan farklı olarak İzlenimciliğin sanatsal ihtiyaçlarını karşıladığını gördü.

<span class="mw-page-title-main">Camille Pissarro</span> Fransız ressam (1830-1903)

Jacob-Abraham-Camille Pissarro, izlenimci Fransız ressam. İzlenimcilik ve Art izlenimcilik akımlarına yaptığı katkıların dışında meslektaşlarına özellikle de Paul Cézanne ve Paul Gauguin'e verdiği destekle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Boudin</span> Fransız ressam (1824 – 1898)

Eugène Boudin, açık havada resim yapan ilk Fransız manzara ressamlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Delacroix</span> Fransız ressam (1798–1863)

Ferdinand Victor Eugène Delacroix Fransa'nın en önemli Romantik ressamlarından birisidir. Ressamın ifadesi güçlü fırça darbeleri ve renklerin optik etkileri üzerine çalışmaları Empresyonistleri, egzotik olana tutkusu da Sembolistleri etkilemiştir. Fransız şair Baudelaire, onu "Rönesans'ın son büyük ressamı ve modern dönemin ilk büyük ressamı" olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Nazmi Ziya Güran</span> Türk ressam ve sanat eğitimcisi

Nazmi Ziya Güran, Türk ressam ve sanat eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Berthe Morisot</span> Fransız ressam (1841 – 1895)

Berthe Marie Pauline Morisot, bir Fransız ressamı ve Paris'te İzlenimcilik (Empresyonizm) akımıyla tanınan ressam çevresinin üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Orangerie Müzesi</span> Pariste sanat müzesi

Orangerie Müzesi, Paris'te bulunan bir sanat müzesidir. Müzede izlenimcilik, ard izlenimcilik ve Paris Okulu akımlarına ait tablolar sergilenir. Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Chaim Soutine, Alfred Sisley ve Maurice Utrillo gibi ressamların eserleri müzede yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Bazille</span> Fransız ressam (1841 – 1870)

Jean Frédéric Bazille, Fransız izlenimci ressam. Eserleri genelde, ön planda figürlerin bulunduğu en plein air çizilmiş peyzajlardır.

Gustave Caillebotte, Fransız ressam. İzlenimcilik akımının hem üyesi hem de koruyucularından biridir. Gruptaki diğer sanatçılara göre gerçekçilik akımına daha yakın durmuştur. Caillebotte fotoğrafçılığa olan ilgisi ile de tanınmaktadır.

Hendrick Avercamp kış manzaraları yağlı boya peyzaj tabloları ve suluboyalı eskizleri ile tanınmış Hollandalı ressam.

<i>Karda Avcılar</i> Hollandalı ressam Pieter Bruegelin ahşap pano üzerine yağlı boya tablosu

Karda Avcılar ya da Kardaki Avcılar (1565) — Avcıların Dönüşü olarak da bilinir— Hollandalı ressam Pieter Bruegel'in ahşap pano üzerine yağlı boya tablosudur. Eser, yılın farklı zamanlarının tasvir edildiği altılı serinin günümüze ulaşan beş parçasından bir tanesidir. Kuzey rönesans hareketinin örneklerinden biri olan tablo, Viyana Sanat Tarihi Müzesinde sergilenmektedir. Batı resim sanatının ilk kış tasvirlerinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Açık hava ressamlığı</span>

Açık hava ressamlığı, (Fransızca: En plein air,, dar anlamda, ressamın atölyesi gibi kapalı mekanlar dışında doğrudan doğruya doğa içinde yapılan manzara ressamlığı, geniş anlamda ise, manzara resimlerinde açık hava duygusunun yoğun biçimde sağlanabilmesi. İzlenimci sanatçılar tarafından uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nabiler</span>

Nabiler, 1888 ile 1900 yılları arasında etkin olmuş, izlenimcilik ve akademik sanattan soyut sanat, sembolizm ve diğer erken dönem modernist hareketlere geçişte önemli bir rol oynamış genç Fransız sanatçılardan oluşan grup. Grubun üyeleri arasında Pierre Bonnard, Maurice Denis, Paul Ranson, Édouard Vuillard, Ker-Xavier Roussel, Félix Vallotton ve Paul Sérusier vardı. Bu sanatçıların pek çoğu 1880'lerin ikinci yarısında Paris'teki Académie Julian'de öğrenciydi. Gruptaki ressamlar Paul Gauguin ve Paul Cézanne'ın eserlerini beğeniyor, resim sanatını yenileme isteğini paylaşıyordu, ancak bireysel tarzları birbirinden oldukça farklıydı. Onlara göre bir sanat eseri doğanın betimlemesi değil, metaforların ve sembollerin sanatçı tarafından oluşturulmuş bir sentezi olmalıydı. 1900'de son sergisini düzenleyen grup üyeleri, bu tarihten sonra kariyerlerine bireysel olarak devam etti.

<i>Buz Patencileri ve Kuş Tuzağıyla Kış Manzarası</i>

Buz Patencileri ve Kuş Tuzağıyla Kış Manzarası, Brüksel'deki Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Müzeleri'nde bulunan, Flaman ressam Pieter Bruegel'e atfedilen 1565 tarihli bir tablodur.