İçeriğe atla

Bounty Körfezi

Koordinatlar: 25°4′6″G 130°5′45″B / 25.06833°G 130.09583°B / -25.06833; -130.09583
Bounty Körfezi, Pitcairn Adası

Bounty Körfezi (İngilizceBounty Bay) Büyük Okaynus'un Pitcairn Adası'na açılan bir girintisidir. Adını Bounty'de İsyan romanında da geçen Britanya donanma gemisi Bounty'den almıştır. İsyancılar Bounty'yi Pitcairn Adası'na götürmüş ve körfezde yakarak yok etmişlerdir.[1] Ada halkının çoğunluğunun soyadlarından da anlaşılacağı üzere halk, büyük ölçüde isyancıların ve onların Tahitili eşlerinin soyundan gelmektedir.[2]

Pitcairn'e seyahat edenler genellikle Bounty Körfezi'ne tekne ile getirilirler.[3]

Kaynakça

  1. ^ Young, R.A. (2003). Mutiny of the Bounty and Story of Pitcairn Island 1790 - 1894. University Press of the Pacific. s. 23. ISBN 978-1-4102-0846-0. 10 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2024. 
  2. ^ Stanley, D. (1985). South Pacific Handbook. Moon South Pacific. Moon Publications. s. 129. ISBN 978-0-918373-05-2. 5 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2024. 
  3. ^ Ford, H. (2014). Pitcairn Island as a Port of Call: A Record, 1790-2010, 2d ed. McFarland, Incorporated, Publishers. s. 314. ISBN 978-0-7864-8822-3. 1 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2024. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya</span> Doğu Asyada bir ada ülkesi

Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Nauru</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Nauru (

<span class="mw-page-title-main">İngiltere</span> Batı Avrupadaki bir Birleşik Krallık ülkesi

İngiltere, Birleşik Krallık'ı meydana getiren dört ülkeden biridir. Ülke, kabaca %62'sini kapladığı Büyük Britanya adasında ve 100'den fazla küçük bitişik adada yer almaktadır. Kuzeyde İskoçya ve batıda Galler ile kara sınırı bulunmaktadır ve doğuda Kuzey Denizi, güneyde Manş Denizi, güneybatıda Kelt Denizi ve batıda İrlanda Denizi ile çevrilidir. Kıta Avrupası güneydoğuda, İrlanda ise batıda yer alır. Başkenti ve en büyük şehri Londra'dır.

<span class="mw-page-title-main">Pitcairn Adaları</span> Büyük Okyanusta Birleşik Krallıka bağlı bölge

Pitcairn Adaları ya da resmî kullanımı ile Pitcairn, Henderson, Ducie ve Oeno Adaları, Büyük Okyanus'un güneyinde volkanik kökenli dört adadan oluşan adalar topluluğu. Pitcairn Adaları, Britanya Denizaşırı Toprakları olarak Birleşik Krallık'a bağlı bir bölgedir. Tahiti'nin 2170 km güneydoğusunda yer almaktadır ve dünyanın nüfus bakımından en küçük ülkesidir. Adalar topluluğunda üzerinde yerleşim bulunan tek ada olan Pitcairn Adası dışında, üzerinde yerleşme bulunmayan Oeno, Henderson ve Ducie adalarından oluşmaktadır. Deniz yüzeyinden yaklaşık 300 metre yükseklikte engebeli bir yarı kraterdir. Sarp kayalarla çevrili olan adada astropik bir iklim hüküm sürer.

<span class="mw-page-title-main">Uzunada</span> İzmir, Türkiyede bir ada

Uzunada, diğer adıyla Kösten Adası, Türkiye'nin İzmir iline bağlı bir adadır. İzmir Körfezi'nin orta kısmında yer alır. Türkiye'nin yüzölçümü bakımından dördüncü büyük adasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lagün</span>

Lagün, Kıyı set gölü veya deniz kulağı dalgalar tarafından oluşturulan kıyı birikim şekillerindendir. Oluşumunda, kıyı akıntılarının da etkisi vardır. Kıyılardaki koyların ve girintilerin ağız kısımlarının dalga biriktirmesiyle oluşan kıyı kordonları ile kapanması sonucunda meydana gelirler. Lagünler genellikle kıyı lagünleri ve atol lagünleri olmak üzere iki gruba ayrılır. Karışık kum ve çakıl kıyılarında oluşur. Kıyı lagünleri olarak sınıflandırılan su kütleleri ile haliç olarak sınıflandırılmış su kütleleri arasında bir çakışma vardır. Lagünler dünyanın birçok yerinde ortak kıyı özellikleridir.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan</span> Doğu Asyada bir ülke

Tayvan ya da resmî adıyla Çin Cumhuriyeti, Tayvan Adası ile Penghu, Kinmen, Matsu ve bazı diğer adacıklarda yerleşik bir Doğu Asya ada ülkesi. Tayvan resmî olarak, Çin'i yöneten Çin Komünist Partisi'ni Çin anakarasında işgalci güç olarak kabul eder. 1949 yılından günümüze kadar sık sık Çin Halk Cumhuriyeti ile olan rekabetiyle gündeme gelen Tayvan yönetimi, Çin anakarasında kontrol ve yönetim hakkı iddia ederek kendini gerçek Çin olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Ulusal Kongresi</span> Hindistanda bulunan bir siyasi parti

Hindistan Ulusal Kongresi, Hindistan'da bulunan bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Adamstown</span> Pitcairn Adalarının başkenti ve tek yerleşim yeri

Adamstown, Büyük Okyanus'un güneyinde, Britanya Denizaşırı Toprakları olarak Birleşik Krallık'a bağlı bir bölge olan Pitcairn Adası'ndaki tek yerleşim yeridir ve aynı zamanda adanın başkentidir. Adamstown, adanın kuzey merkezinde yer almaktadır. 2021 sayım verilerine göre 40 kişilik bir nüfusa sahip olan başkent, ülkenin tüm nüfusunu barındırmaktadır. Dünyanın en küçük başkentidir. Ancak televizyon, internet ve telefon vardır. Şehirde bir okul, bir kilise, bir mahkeme ve bir hapishane vardır. Şehir sakinleri genellikle vakitlerini yiyerek, uyuyarak ve adanın diğer taraflarında meyve ve yiyecek toplayarak geçirirler.

<span class="mw-page-title-main">Pitcairn Adası</span>

Pitcairn Adası Güney Pasifik Okyanusu'ndaki Pitcairn Adaları'nın üzerinde yerleşim olan tek adasıdır ve sakinlerinin çoğu HMS Bounty'deki isyancıların torunlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kronometre</span> Kronometreler zamanı sayar ve saymasına yarar.Samuel Watson tarafından icat edilmiştir

Süreölçer ya da Kronometre, zamanı hassas bir şekilde ölçmeye yarayan sayaç.

<span class="mw-page-title-main">Prens Edward Adaları</span>

Prens Edward Adaları subantarktik Hint Okyanusu'nda bulunan ve Güney Afrika'nın bir parçası olan iki küçük adadır. Marion Adası ve Prens Edward Adası 'nın ortak adıdır.

Norfolkça, Norfolk Adası'nın yerel sakinleri tarafından konuşulan bir kreol dilidir. Dil 18. yüzyılda İngilizce ve Tahiticenin karışımı ile oluşmuş olup bu dili aslen Pitcairn Adaları'ndan gelen Pitkern dilini konuşan yerleşimciler tarafından getirilmiştir. Norfolkça, İngilizce ile birlikte Norfolk Adası'nın resmi dilidir. 2007 yılında Norfolkça, Birleşmiş Milletler tarafından tehlike altındaki dillerden biri ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1912 Arnavut İsyanı</span> Arnavutların, 1912 yılı içerisinde Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı ayaklanma olayı

1912 Arnavutluk İsyanı, Ocak-Ağustos 1912 tarihleri arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda Arnavutlar tarafından gerçekleştirilen bir isyandır. 1910 ve 1911 yıllarında Arnavutluk ve Kosova bölgelerinde Arnavut Ulusunun Haklarını Savunma Birliği destekli iki isyan başlatılmıştı. 1910 yılındaki Arnavut isyanı Bulgaristan ve Karadağ tarafından desteklenmişti. İsyanda, şiddetli çatışmaların ardından İsa Bolatin öncülüğündeki Arnavut isyancılar Drenice bölgesine çekilmiş, bir diğer isyancı İdris Sefer ise kalan askerleriyle birlikte direnişini sürdürdüğü Karadak bölgesine çekilmişti. 1911 yılındaki isyanda ise Podgorica isyancıların ana üssü olmuş ve isyancılar Karadağ Kralı I. Nikola tarafından desteklenmişti. Her iki isyan da isyancılara birtakım imtiyazlar tanınarak bastırılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Bounty İsyanı</span>

Bounty İsyanı, 28 Nisan 1789 tarihinde Kraliyet Donanması gemisi HMS Bounty 'de Güney Pasifik'te meydana gelen bir isyandır. İsyan, Teğmen Fletcher Christian'ın liderliğinde huzursuz mürettebatın geminin kontrolünü kaptanlarından Teğmen William Bligh'den ele geçirmesiyle gerçekleşti. İsyancılar, Bligh ve kendisine bağlı 18 mürettebatı bota bindirerek bir adaya sürdü. İsyancılar, Tahiti ya da Pitcairn Adası üzerinde çeşitli yerlere yerleştiler. Bu arada Bligh, güvenli bir şekilde ulaşmak için botla 6,500 km'nin üzerinde bir yolculuk tamamladı ve isyancıları adalete teslim etme sürecine başladı.

<span class="mw-page-title-main">Freedomland</span> Mikroulus

Freedomland Özgür Bölgesi, Güney Çin Denizi'ndeki Spratly Adaları bölgesinde Tomás Cloma tarafından kurulan bir mikroulustur.

<span class="mw-page-title-main">Nissan Adası</span>

Nissan Adası, Papua Yeni Gine'deki Yeşil Ada takımının en büyüğüdür. Koordinatları :4°30′G 154°13′D olupYeni Britanya'da Rabaul'un yaklaşık 200 km doğusunda ve Bougainville'in yaklaşık 200 km kuzey batısında bulunur. Ada, Bougainville Özerk Bölgesi'nde Nissan Rural LLG altında yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Shortland Adası</span>

Shortland Adası, Okyanusya ülkesi Solomon Adaları'nın Batı Bölgesi'ndeki Shortland Takımadaları'nın en büyük adasıdır.

Norfolk Adası Bölge Konseyi Avustralya'ya bağlı, Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan Norfolk Adası'nın yerel yönetim organıdır. Yeni Güney Galler'in eyalet düzeyindeki mevzuatına tabidir.