İçeriğe atla

Boulogne Bildirgesi

Boulogne Bildirgesi
İlk Esperanto Dünya Kongresi'nden ayrılan Zamenhof ve diğer katılımcılar
Oluşturulma1905
OnaylanmaAğustos 1905
KonumBoulogne-sur-Mer, Fransa
Yazar(lar)Ludwik Lejzer Zamenhof
AmaçEsperanto

Genellikle Boulogne Bildirgesi (Bulonja Deklaracio) olarak anılan Esperantizmin Özü Bildirgesi (EsperantoDeklaracio pri la esenco de Esperantismo), Esperanto hareketi için birkaç önemli çerçeve oluşturan tarihi bir belgedir.[1] Bildirge Ludwik Lejzer Zamenhof tarafından yazılmış ve 1905 yılında Fransa'nın Boulogne-sur-Mer kentinde düzenlenen ilk Esperanto Dünya Kongresi katılımcıları tarafından onaylanmıştır.[1]

İçerik

Birinci Esperanto Dünya Kongresinde Zamenhof ve Michaux aileleri

Boulogne Bildirgesi bir giriş ve beş noktadan oluşmaktadır.

Giriş bölümünde Zamenhof, birçok insanın Esperanto hareketinin doğasını yanlış anladığı için bildirgenin beş noktasının oluşturulması gerektiğini açıklamaktadır. Beş nokta, büyük ölçüde yaygın olarak kullanılan bu yanlış anlamalara yanıt olarak verilmiştir.

  1. Esperantizm, uluslararası bir yardımcı dilin (IAL) tanıtımını destekleyen bir harekettir. Buna başka bir anlam eklenemez. Politik, dini ve ahlaki açıdan tarafsızdır ve mevcut dilleri değiştirmeye çalışmaz, sadece onları desteklemek içindir.
  2. Esperanto'nun var olan en gerçekçi uluslararası yardımcı dil olduğunu kabul eder ve bu hedefe dayanarak bunu ilerletmek için çalışırlar.
  3. Esperanto hiç kimseye ait değildir. Herkes istediği herhangi bir nedenle kullanabilir.
  4. Fundamento de Esperanto, Esperanto üzerindeki tek, sürekli zorunlu otoritedir ve değiştirilemez. Aksi takdirde, Esperanto hiçbir yasal otoriteye, ne yönetim organına ne de Zamenhof'un kendisi de dahil olmak üzere bir kişiye bağlı değildir. Bir dilsel konu Fundamento'da ele alınmıyorsa, konunun nasıl ele alınacağı bireye bağlıdır.
  5. Esperantist akıcı bir Esperanto konuşmacısıdır. Esperanto topluluğuna katılımı teşvik edilir, ancak bu zorunlu değildir.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b Schor, s. 90
  2. ^ "Boulogne Declaration". 6 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2017. 

Alıntılanan çalışmalar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dil</span> insanlar arasında iletişim kurmayı sağlayan doğal bir iletişim aracı

Dil, insanlar arasında anlaşmayı ve iletişimi sağlayan doğal bir araç, kendisine özgü kuralları olan ve ancak bu kurallar içerisinde gelişen canlı bir varlık, çok boyutlu kavramlar bütünü; temeli tarihin bilinmeyen dönemlerinde atılmış bir gizli anlaşmalar düzeni, seslerden örülmüş toplumsal bir kurum ve yapıdır.

Esperanto (

<span class="mw-page-title-main">İnsan hakları</span> İnsanlığın evrensel değerleri

İnsan hakları, tüm insanların sadece insan olmakla sahip olduğu temel hak ve özgürlüklere denir. İnsan hakları; ırk, ulus, etnik köken, dış görünüş, din, dil,ense ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm insanların yararlanabileceği haklardır. Bu hakları kullanmakta herkes eşittir. Diğer yandan insan hakları terimi bir ideali içerir. Bu terimi kullananlar, bu alanda olanı değil, olması gerekeni dile getirirler.

<span class="mw-page-title-main">Ludwik Lejzer Zamenhof</span>

Ludwik Lejzer Zamenhof ; 15 Aralık [E.U. 3 Aralık] 1859 – 14 Nisan [E.U. 1 Nisan] 1917), Polonya doğumlu Aşkenazi Yahudisi göz doktoru ve dilbilimciydi. Dünyada en yaygın kullanılan ve yapılandırılmış uluslararası yardımcı dil olan Esperanto'nun yaratıcısıdır.

Evrensel Hayvan Refahı Bildirgesi (EHRB), hayvanların duyarlı olduğunu kabul etmek, zulmü önlemek, acıyı azaltmak ve çiftlik hayvanlarının, evcil hayvanların, bilimsel araştırmalarda kullanılan hayvanların, yük amaçlı kullanılan hayvanların, rekreasyondaki hayvanların ve yaban hayvanları vb. refahına ilişkin standartları teşvik etmek için önerilen bir hükûmetler arası taslak antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Unua Libro</span> Uluslararası dil Esperantoyu tarif eden ilk yayındır

Unua Libro uluslararası dil Esperanto'yu tarif eden ilk yayındır. Esperanto'nun yaratıcısı Dr. L.L. Zamenhof tarafından hazırlanıp Temmuz 26, 1887 tarihinde Varşova 'da ilk kez olarak Rusça dilinde yayımlanmıştır. Sonraki beş yıl içinde Rusça, İbranice, Lehçe, Fransızca, Almanca ve İngilizce dillerinde kopyaları yayımlanmıştır. Bu kitapçık içinde Lord's Prayer duası, bazı İncil sureleri, bir mektup, şiir, dilin gramerinin temel 16 kuralı ve 900 kelimeden meydana gelen temel vokabüleri içermekteydi. Zamenhof kitabında, "uluslararası bir dil, ulusal dil gibi, ortak bir değerdir" ilanında bulunarak dili kamuya mal etmiştir. Zamenhof eserini "Doktoro Esperanto" takma adı ile imzalamıştır. Bu yeni dili öğrenmeye başlayanlar dile doktorun bu takma adından "Esperanto" demeye başlayınca kısa zamanda bu isim dilin resmi adı haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">77 Bildirgesi</span> Komünist Çekoslovakyada 1976 ve 1992 arasında varlığını sürdürmüş sivil muhalif inisiyatif

77 Bildirgesi yahut Bildirge 77. Adını, Ocak 1977'de bir grup Çekoslovak aydının yayınladığı bildiriden alan, komünist Çekoslovakya'da 1976 ve 1992 yılları arasında varlığını sürdürmüş sivil muhalif inisiyatif. Kurucuları Jiří Němec, Václav Benda, Ladislav Hejdánek, Václav Havel, Jan Patočka, Zdeněk Mlynář, Jiří Hájek, Martin Palouš ve Pavel Kohout'tur. Bu tip bir bildirinin yayınlanması, dönemin komünist rejimi tarafından suç olarak kabul edilmekteydi. 1989 yılındaki Kadife Devrim'den sonra, bu oluşumun birçok üyesi Çek ve Slovak siyasi yaşantısında çok önemli rol oynadılar.

<span class="mw-page-title-main">Seneca Falls Bildirgesi</span>

Seneca Falls Bildirgesi, 1848'de yayımlanan ilk kadın hakları bildirgesi. Bildirge 'kadının sosyal, sivil, dini alanlardaki koşulları ve hakları' olarak tanımlanır. 19-20 Temmuz 1848'de iki gün süreyle Seneca Falls'da düzenlenen toplantı sonrasında kaleme alınmıştır. İlk kadın kongresi olan bu kongreye katılan 300 kadar katılımcıdan 68 kadın ve 32 erkek tarafından imzalanmıştır.

Fundamento de Esperanto L. L. Zamenhof'un, 1905 ilkbahar döneminde basımlanan kitabıdır. 9 Ağustos 1905'te Boulogne Bildirgesi'nin dördüncü maddesi tarafından Boulogne-sur-Mer, Fransa, Esperanto Dünya Kongresi'nde Esperanto için resmi bir kaynak olarak yapılmıştır:

<span class="mw-page-title-main">Esperanto işçi hareketi</span>

Esperanto işçi hareketi, Esperanto dilinden pratik olarak faydalanarak işçi hareketinin amaçlarını, özellikle de kapitalizme karşı mücadeleyi ilerletmek hedefine sahip uluslararası harekettir. Esperanto işçi hareketi yalnızca politik bir hareket değil, aynı zamanda kültürel ve eğitsel bir harekettir. Günümüzde, Esperanto işçi hareketinde küresel düzeyde aktif olan başlıca Esperanto dernekleri, Sennacieca Asocio Tutmonda, Internacia Komunista Esperantista Kolektivo ve Monda Asembleo Socia'dır.

<span class="mw-page-title-main">Esperanto hareketi</span>

Esperanto hareketi veya Esperantizm, uluslararası yapay dil olan Esperanto'nun kullanımını yaygınlaştırma hareketidir. Hareket, sadece ulusal dillerin desteklenmesini değil, aynı zamanda Esperanto'nun da desteklenmesini amaçlar. Esperantoyu temsil eden bayrak, sol üst köşede beyaz zeminde yerleştirilmiş yeşil bir yıldız içerir. Yeşil alan umudu, beyaz barış ve tarafsızlığı simgeler. Beş köşeli yıldız beş kıtayı temsil eder. Esperanto hareketini benimseyen kişiye Esperantist denir.

<span class="mw-page-title-main">Pasporta Servo</span>

Pasporta Servo, Esperanto dilini konuşanlar tarafından misafirperverliği artırmak için kullanılan, web sitesi üzerinden erişilebilen bir sosyal ağ pansiyon hizmetidir. Esperanto kültürü dahilinde, yıllık 3 geceye kadar ücretsiz olarak diğer Esperanto konuşmacılarını evlerinde ağırlamak isteyen insanların çevrimiçi ulaşmayı sağlamakta ve Dünya Esperanto Gençlik Örgütü (TEJO) tarafından sürdürülmektedir. Platform hediye kültürüyle işlemektedir ve ev sahiplerinin konaklama için ücret almasına izin verilmez.

LL Zamenhof 1870'lerde ve 80'lerde Esperanto'yu geliştirdi ve 1887'de bu dil hakkındaki ilk yayını Unua Libro'da yayınladı. Esperanto konuşmacılarının sayısı o zamandan beri kademeli olarak arttı, ancak hükûmetlerden ve uluslararası kuruluşlardan çok fazla destek görmedi ve bazen yasa dışı ilan edildi veya bastırıldı.

Esperanto dilbilgisi, kuralları aşırı şekilde düzenli olması için tasarlanmıştır. Eklemeli bir dil olan Esperanto'nun kelime dağarcığı Hint-Avrupa dil ailesi, özellikle de Latin, Slav ve Germen dilleri esas alınarak hazırlanmıştır. Esperanto serbest cümle dizimine sahiptir, cümledeki ögelerin yerleri değiştirildiğinde cümlenin anlamı değişmez.

Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması Bildirgesi ya da DEVAW, kadınlara yönelik şiddeti ve şiddetin ortadan kaldırılması özel olarak ele alan 1993 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) kararıdır.

<span class="mw-page-title-main">Esperantujo</span> Esperanto dilinin konuşulduğu tüm yerler

Esperantujo ya da Esperantio Esperanto telaffuz: [esperanˈtio] Esperanto topluluğu, Esperanto dilini konuşanlar ve kültürünü yaşatanlar topluluğunun yanı sıra dilin kullanıldığı yerler ve kurumlardır. Terim "bir ülkeyi niteleme" amacıyla da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Klara Zamenhof</span>

Klara Zamenhof Polonyalı bir Esperantisttir. Esperanto dilinin mucidi L. L. Zamenhof'un eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Esperanto Akademisi</span>

Akademio de Esperanto, Boulogne Bildirgesi'ne uygun olarak Fundamento de Esperanto ile tutarlı olacak şekilde Esperanto dilinin evrimini yöneten bağımsız bir Esperanto konuşmacıları kuruluşudur. Académie française ve Real Academia Española'dan sonra modellenen Esperanto Akademisi, Esperanto dilinin yaratıcısı L. L. Zamenhof tarafından ilk Dünya Esperanto Kongresi'nde önerildi ve kısa süre sonra Lingva Komitato adı altında kuruldu. Bu Komitenin Akademio adında bir "üstün komisyonu" vardı. 1948'de, genel bir yeniden yapılanma çerçevesinde, Dil Komitesi ve Akademi birleşerek Akademio de Esperanto'yu oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Haklar Bildirgesi</span> bir toplumun vatandaşlarına temel hakların ilanı

Haklar Bildirgesi, temel haklar bildirgesi, haklar beyannamesi veya haklar şartnamesi, bir ülkenin vatandaşlarına ait en önemli hakları içeren bir listedir. Amacı, bu hakları kamu görevlileri ve özel vatandaşlar tarafından ihlallere karşı korumaktır.