İçeriğe atla

Bouldering

2012 Boulder World Cup'ta yarışan bir tırmanışçı

Bouldering ya da Türkçe adıyla küçük kaya tırmanışı bir çeşit kaya tırmanışıdır. Bu tip tırmanışta herhangi bir halat ya da kemer sistemi kullanılmamaktadır. Tamamen özel bir donanım olmadan da yapılmasının dışında, tırmanıcılar, özel bir tırmanış ayakkabısı, ellerini kuru tutmak için tebeşir tozu ve açık hava tırmanışlarında düşüş etkisini hafifletmek için süngerden yapılma minderler kullanabilir. Serbest yalnız tırmanışının aksine küçük kaya tırmanışı genellikle 6 metreden yüksek olmayan rotalarda (tırmanışın tamamlanması için izlenen yol) yapılır. Özel spor salonlarındaki yapay tırmanış duvarları ile mevsim veya etraftaki kayaların yapısından bağımsız olarak kapalı alanda antrenman yapılabilir. Açık ve kapalı alanlardaki rotaları kapsayan pek çok uluslararası yarışma bulunmaktadır.

Bouldering, ipli tırmanış ve dağcılık için bir egzersiz yöntemi olarak gelişmiştir. Bouldering (küçük kaya tırmanışı), tırmanışçıların, istediği hareketleri güvenli bir yükseklikte tekrar tekrar denemesine olanak vermektedir. Ayrıca yapılan egzersizler sonucu parmak gücünde ve dayanıklılıkta gözle görülür bir gelişme sağlamaktadır. 20. yüzyılda bu spor, diğer disiplinlerden ayrılarak gelişmiştir. Her biri farklı zorluk derecesine sahip pek çok rota geliştirilmiştir. Rotaların tırmanılabilirliğini (zorluk derecesini) göstermek için pek çok değişik derecelendirme sistemi geliştirilmiştir. Fakat günümüzde V-ölçeği (ABD’de) ve Fontainebleau ölçeği (Avrupa’da) yaygın olarak kullanılmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dağcılık</span>

Dağcılık, yüksek dağlarda zirve yürüyüşü ve kamp kurmanın yanı sıra, aynı zamanda tırmanma sporunu da kapsayan bir doğa sporudur.

<span class="mw-page-title-main">Aladağlar</span>

Aladağlar, Kayseri-Niğde-Adana illeri arasında bulunan dağ sırası, bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği bakımından zengindir. Bu nedenle dağın 54.524 hektarlık bölümü ilk önce Hacer Ormanı Tabiat Parkı adı altında koruma altına alınmıştır, ardından 1995 yılında biraz daha geniş bir yüz ölçümüyle millî park ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Everest Dağı</span> Himalayaların Mahalangur Himal alt aralığında bulunan, deniz seviyesinden Dünyanın en yüksek dağı

Everest Dağı, Himalayalar'ın Mahalangur Himal alt bölgesinde yer alan, Dünya'nın deniz seviyesinden en yüksek dağıdır. Çin-Nepal sınırı, zirve noktasından geçmektedir. 2020 yılında Çinli ve Nepalli yetkililer tarafından tespit edilen kar yüksekliği 8.848,86 m 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Yen Stadyumu</span> futbol stadyumu

Ali Sami Yen Stadyumu, İstanbul'un Mecidiyeköy semtinde, Galatasaray Futbol Takımı'nın maçlarını oynadığı ve Galatasaray Spor Kulübü'nün 1 numaralı üyesi Ali Sami Yen'in adını taşıyan eski stadyumdur. Günümüzde stadyumun yerinde DenizBank'a ait Torun Center bulunmaktadır. 15 Ocak 2011'de Ali Sami Yen Stadyumu, maçlarını o zamanki adı Türk Telekom Arena olan Ali Sami Yen Spor Kompleksi'ne devretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dolaşım sistemi</span> hayvanlarda kan dolaşımını sağlayan organ sistemi

Dolaşım sistemi veya kardiyovasküler sistem maddelerin vücuttaki dolaşımını sağlayan organ sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Ağırlık antrenmanı</span> kas gelişimine yönelik fiziksel egzersizler

Ağırlık antrenmanı, kasların hacmini ve gücünü arttırmaya yönelik egzersiz çeşididir. Doğru uygulandığında ağırlık kaldırma yalnızca güç arttırmayı sağlamaz aynı zamanda sağlık üzerinde de olumlu etki yapabilmektedir.

Spor psikolojisi psikolojinin spor ve egzersiz sırasında performansı etkileyen psikolojik/zihinsel faktörleri araştırır ve bulguları bireysel ve takım performansını artırmakta kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Fitness</span>

Fitness, fiziksel uygunluk anlamına gelen, günlük hayatta daha çok zindelik ve fiziksel uygunluk için yapılan egzersizlerin bütünü için kullanılan terim.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağı</span> Karadenizdeki bir dağ

Kaçkar Dağı, Kaçkar Dağları'nın 3.937 m yüksekliğindeki en yüksek doruğu. Türkiye sınırları içindeki dördüncü yüksek doruk. Dağın büyük bir kısmı Rize'de bulunsa da zirve noktası Artvin'dedir. Kaçkar' kelimesi Ermenicede Haçlı taş anlamlı Խաչքար (Haçkar) kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Ancak Alman kartograf Richard Kiepert'in 1902-1916 arasına tarihlenen "Tirabzon" haritasında dağın adı Kaçkar değil, Varsambek veya Kaçgar Dağı olarak geçer.

<span class="mw-page-title-main">Otopark</span> araç park edilen yer

Otopark, motorlu taşıtları toplu halde park etme için açık ya da kapalı alandır. Birçok belediye, binalar için minimum sayıda park yeri gerektirir. Otoparklar araçların disiplin içinde park etmesi ve trafiği sıkıştırmaması için yapılmıştır. Park edilen taşıtların trafiğe olumsuz etkilerini en aza indirmek, yol içi parklanmayı önleyerek, trafik sıkışıklığını önlemek, özel otomobil sahiplerini toplu taşıma araçlarına kaydırmak amaçlardandır.

<span class="mw-page-title-main">Alpinizm</span>

İçerisinde kaya, kar, buzul tırmanış özelliklerini bulunduran dağcılık teknik ve malzemelerini kullanarak doğrudan zirve yapmaktır. Kapalı mekan tırmanışı, spor tırmanışı ve kaya tırmanışı da bazıları tarafından dağcılığın çeşitleri olarak kabul edilir, ancak geniş bir dağ sporu grubunun parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kaya tırmanışı</span> doğal kayalara tırmanma sporu

Kaya tırmanışı, katılımcıların doğal kaya oluşumlarına veya kapalı tırmanma duvarlarına tırmandığı, üzerinden geçtiği veya aşağısına indiği bir spordur. Amaç, bir oluşumun zirvesine veya genellikle önceden belirlenmiş bir rotanın bitiş noktasına düşmeden ulaşmaktır. Kaya tırmanışı; tırmanıcının gücünü, dayanıklılığını, çevikliğini ve dengesinin yanı sıra zihinsel kontrolünü de test eden zorlu bir spordur. Rotaların güvenli bir şekilde tamamlanması için uygun tırmanma tekniklerinin ve özel tırmanma ekipmanlarının kullanılması çok önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Spor Salonu</span>

Ankara Spor Salonu, Ankara'nın Ulus semtinde yer alan spor salonu. 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası için yapılmıştır. VIP, loca ve portatif tribünler hariç 10.400 olan kapasite bu etkenlerle 13 bine kadar çıkmaktadır. 2023 yılında AKP ve CHP olağan kurultayları da bu spor salonunda yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giyilebilir bilgisayar</span>

Giyilebilir bilgisayar, vücuda giyilen bilgisayarlardır. Giyilebilir bilgisayar teknolojisi etkin bir araştırma alanıdır ve insan bilgisayar etkileşimi, giyilebilir teknoloji, taşınabilir teknolojiler ve kablosuz teknolojilerden yararlanır. 2010 yıllarından sonra popüler olmuştur.

Wushu (Wuşu), Çin savunma sanatlarına verilen genel addır.

<span class="mw-page-title-main">Free solo</span>

Free solo; halat ya da tırmanış takımı gibi koruyucu malzemelerin kullanılmadığı kaya tırmanışı tekniğidir. Tırmanış yükseklikleri bouldering tekniğinden fazla olan free solo'da düşmeler ciddi yaralanmalar ya da ölümle sonuçlanabilmektedir. John Bachar, Derek Hersey, Dwight Bishop ve Jimmy Jewell free solo yaparken ölen tırmanışçılar arasında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Spor salonu</span> okul ve benzeri kurumlarda beden eğitimi amaçlı kullanılan salon

Spor salonu beden eğitimi, jimnastik, atletizm ve jimnastik servisleri yapmak için kapalı bir mekandır. Bu kelime eski gymnasium kelimesinden türemiştir. Genellikle atletik, fitness merkezlerinde ve eğitim kurumlarında aktivite ve öğrenme alanları olarak bulunurlar. "Spor salonu", genellikle kapalı rekreasyonu alanı olan "fitness merkezi" için de argodur.

<span class="mw-page-title-main">2020 Yaz Olimpiyatları'nda spor tırmanışı</span>

Spor tırmanışı, 2020 Yaz Olimpiyatları çerçevesinde 3-6 Ağustos 2021 tarihleri arasında Japonya'nın başkenti Tokyo'daki Aomi Urban Sports Park kampüsünde gerçekleştirilmektedir. 2018 Gençlik Yaz Olimpiyatlarında uygulanan ve sonrasında kabul edilen formata göre yarışma lider tırmanışı, sürat tırmanışı ve bouldering etaplarından oluşmaktadır. Spor tırmanışının olimpik kodu CLB şeklindedir.

Spor tırmanışı bir tür kaya tırmanışıdır. Sporcular kayalara çakılmış emniyet malzemelerine geçirilmiş halatlarla önlem alarak tırmanabildikleri gibi, kısa mesafeli tırmanışlarda serbest şekilde ve düşmeleri durumunda düşmenin şiddetini azaltacak minderlerin konmasıyla doğal veya suni duvarlarda gerçekleştirilmektedir. Spor tırmanışı doğası gereği güç, dayanıklılık, cimnastik kabiliyet ve tırmanış tekniği gerektirmektedir. Spor tırmanışı son dönemlerde kazandığı yaygınlıkla beraber 2020 Yaz Olimpiyatlarına olimpik spor branşı olarak dahil edilmiştir.

Sürat tırmanışı süratın öne çıktığı, süreye ve rakibe karşı yapılan tırmanma sporudur. Sürat tırmanışı büyük ölçüde yapay duvarda gerçekleştirilmektedir. Sporcular emniyetlerini aldıktan sonra belirli bir yükseklikteki hedef noktasına en kısa sürede temas edebilmek için yarışırlar. Sürat tırmanışı 2020 Yaz Olimpiyatları'nda spor tırmanışı kapsamındaki üç farklı tür yarışmadan birisi olarak olimpik sporlara dahil edilmiştir.