İçeriğe atla

Botniya Körfezi

Botniya Körfezi
Botniya Denizi'nin Baltık Denizi'ndeki konumu (kuzey)
Havza
Ülke(ler)Finlandiya, İsveç
KonumFennoskandiya
Koordinatlar63°K 20°D / 63°K 20°D / 63; 20
Genel bilgiler
Aktığı yerBaltık Denizi
TürKörfez
Akarsu (gelen)Kemijoki, Torne Nehri
Genişlik240 km (150 mi)
Ortalama derinlik60 m (200 ft)
En derin noktası301 m (988 ft)
Wikimedia Commons
Harita

Botniya Denizi (FincePohjanlahti; İsveççeBottniska viken), Baltık Denizi'nin en kuzeydeki kolunu oluşturan körfezdir. Körfez Finlandiya'nın batı kıyısı ve İsveç'in doğu kıyısı arasında yer almaktadır ve güneyde Åland Denizi ile Takımada Denizi'ne uzanmaktadır.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Limits of Oceans and Seas, 3rd edition" (PDF). International Hydrographic Organization. 1953. 22 Haziran 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz</span> Avrupa, Asya ve Afrika arasında yer alan iç deniz

Akdeniz, Atlas Okyanusu'na bağlı, kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya kıtaları bulunan deniz. 2,5 milyon km² civarında alanı kaplayan deniz, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'ndan, Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'nden ve Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'den ayrılır. Akdeniz'in tuzluluk oranı ‰ 38 olup tuz oranı fazla olan denizler grubunda değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Körfezi</span> deniz

Finlandiya Körfezi, Baltık Denizi'nin kollarından biridir. Körfezin kuzeyinde Finlandiya, güneyinde Estonya ve doğusunda Rusya yer alır. Tallinn, Helsinki ve Neva Nehri'nın denize döküldüğü yerde bulunan Sankt-Peterburg körfeze kıyısı olan belli başlı kentlerdir.

<span class="mw-page-title-main">İyon Denizi</span>

İyon Denizi, Adriyatik Denizi ile Akdeniz arasında deniz.

<span class="mw-page-title-main">Deniz</span> büyük ve genellikle tuzlu su

Deniz, bir okyanus ile bağı olan ve büyük bir alanı kaplayan ve genellikle tuzlu olan su kütlesi. Terim genellikle okyanus terimi yerine de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Körfezi</span> Ege Denizinin bir körfezi

İzmir Körfezi, Türkiye'de Karaburun Yarımadası ile Foça arasından başlayarak İzmir'i merkezden çevreleyen ve Ege Denizi'nin devamı olan bir körfezdir.

<span class="mw-page-title-main">Hudson Körfezi</span>

Hudson Körfezi, 1.230.000 km²'lik alanı ile Kuzey Amerika'da bulunan en büyük ikinci körfez unvanını alır. Ontario, Québec, Manitoba ve Nunavut eyaletlerin kıyısında bulunduğu körfez, Atlas Okyanusu'nun bir uzantısıdır. Körfezin ismi, 1610 yılında bir gemi seyahati sırasında onu bulan Henry Hudson'ın adından gelmektedir. Körfezin güneye doğru uzanan koluna James Körfezi denir. Körfez Hudson Boğazı ile atlas okyanusuna bağlanır. Körfeze kıyısı bulunan Churchill, Manitoba şehri körfezdeki en büyük limana ev sahipliği yapar ve bu liman aynı zamanda sezonluk Arktik köprüsü hattının başlangıç noktasıdır. Bu az bilinen uluslararası gemi hattı Churchill'i Grönland'ın güney ve doğu tarafından Arktik Okyanusu'nun buzsuz veya az buzlu kesimleri üzerinden Murmansk'a bağlar. Bu gemi hattı 2. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'ya ve Sovyetler Birliği'ne sevkiyat yapan müttefik gemileri tarafından U-bot'lardan korunmak için sıkça kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Japon Denizi</span> Japonya, Rusya ve Kore tarafından kuşatılmış Büyük Okyanusun bir uzantısı

Japon Denizi / Güney Kore'de Doğu deniz Büyük Okyanus'un bir uzantısıdır. Japonya, Rusya ve Kore tarafından kuşatılmış ve etrafı neredeyse tamamen kara ile çevrilidir. Tıpkı Akdeniz gibi, küçük bağlantılar ile okyanusa açılır. Japon Denizi'ni Büyük Okyanus'a bağlayan 5 boğaz vardır. En derin noktası 3,742 metredir. Ortalama derinliği ise 1,752 metre olup yüzölçümü 978,000 km²dir. Balıkçılık açısından denizin Japonya ve Kore için büyük önemi vardır. Japon Denizi, bu denize kıyısı olan 4 ülkede birbirinden farklı isimlerle adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beyazdeniz</span>

Beyazdeniz ya da Beyaz Deniz, Rusya'nın kuzeybatısında, Barents Denizi'nin kıta içine doğru oluşmuş bir uzantısıdır. Batıda Karelya ile, kuzayde Kola Yarımadası ile, kuzeydoğuda da Kanin Yarımadası ile çevrelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Timor Denizi</span> Hint Okyanusuna açık bir dışdeniz

Timor Denizi, 610,000 km² yüzölçüme ve 3300 metre derinliğe sahip, Hint Okyanusu'na açık bir dışdenizdir. Hint Okyanusu'nun doğusundaki en geniş koludur.

Tonkin Körfezi, Güney Çin Denizinin kuzeybatı kolu. Kuzey ve doğuda Çin, doğuda Hainan Adası, güneybatı ve kuzeyde Vietnam'ın kuzey kesimiyle çevrilidir. Yaklaşık 480 km uzunluğunda 240 km genişliğindedir. En derin noktası 60 m'yi bulur. Kızıl Irmak bir delta aracılığıyla sularını körfeze boşaltır. Körfez kıyısındaki başlıca limanlar Çin'e ait Beihai ile Vietnam'a ait Haiphong'dur.

<span class="mw-page-title-main">Solomon Denizi</span> deniz

Solomon Denizi Büyük Okyanus'a bağlı bir deniz. Yeni Gine ve Solomon Adaları'nın denize kıyısı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Çingdao</span> Şantung, Çinde il düzeyinde şehir

Qingdao (Çince: 青島 / 青岛, pinyin:

<span class="mw-page-title-main">Basra Körfezi</span> Arabistan Yarımadasının kuzeyi ile İranın güneybatısı arasında kalan Hint Okyanusuna bağlı koy

Basra Körfezi,, Arap Yarımadası'nın kuzeyi ile İran'ın güneybatısı arasında kalan Hint Okyanusu'na bağlı körfez. Dünyanın en önemli petrol ve doğalgaz yatakları bu bölgede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güre, Edremit</span> Edremit ilçesinin mahallesi

Güre, Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Edremit Körfezi'nde bulunan bir mahalledir. Edremit'e 12 kilometre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Trieste Körfezi</span>

Trieste Körfezi, Adriyatik Denizi'nde, Akdeniz'in en kuzeyinde yer alan sığ körfez. Venedik Körfezi'nin bir parçası olan koy İtalya, Slovenya ve Hırvatistan tarafından paylaşılmaktadır. Körfezin güney ucu Adriyatik Denizi'nin en büyük yarımadası olan İstirya Yarımadası'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg Ordusu</span>

Lüksemburg Ordusu, Lüksemburg'u dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara ve Hava kuvvetlerinden oluşmaktadır. Ülkenin denize kıyısı olmadığından deniz kuvvetleri bulunmamaktadır. Jandarma ve Polis birimleri de Orduya entegre edilmiştir. Jandarma, 2000 yılında Grand Ducal Polis ile birleşmiştir. Ordu, 1967 yılından bu yana gönüllü kuvvetlerden oluşmaktadır. Yaklaşık 450 profesyonel asker, 340 gönüllü asker ve 100 kişilik sivil kuvvetten oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ateşkes Devletleri</span>

Ateşkes Devletleri Basra Körfezi'nde bulunan, 1971'de sona eren bir grup şeyhliğe verilen isimdir. 1820'den 1971'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin kuruluşuna kadar Büyük Britanya himayesiydiler.

<span class="mw-page-title-main">Bandırma Körfezi</span>

Bandırma Körfezi, Marmara Denizi'nin güneyinde bulunan körfez. Kapıdağ Yarımadası'nın doğu kısmını kapsar. Adını kıyısında bulunan Bandırma yerleşiminden alır.

<span class="mw-page-title-main">Laccadive Denizi</span> deniz

Laccadive Denizi, Hindistan ile Maldivler arasında kalan Hint Okyanusu'nda bulunan bir denizdir. Hindistan, Maldivler ve Sri Lanka bu denize kıyısı olan ülkelerdir. Deniz Hindistan'ın Kerala şehrinin batısından başlayarak Hindistan'ın güneyinden ve Maldivler'in kuzey ve kuzeydoğusundan ve Sri Lanka'nın batısına kadar uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Bothnian Denizi</span> deniz

Bothnian Denizi, Baltık Denizi'nin kuzeyinde ve ortasında yer alan İsveç ve Finlandiya'nın arasında kalan bir iç denizdir. Adını Bothnia Körfezi'nden almaktadır. Denize kıyısı olan şehirler İsveç'in Rauma ve Pori şehirleri, Finlandiya'nın Gavle ve Sundsvall şehirleridir.