İçeriğe atla

Bothrops atrox

Bothrops atrox
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Squamata
Familya:Viperidae
Alt familya:Crotalinae
Cins:Bothrops
Tür: B. atrox
İkili adlandırma
Bothrops atrox
(Linnaeus, 1758)
Sinonimler
  • Coluber atrox Linnaeus, 1758
  • [Coluber] ambiguus Gmelin, 1788
  • Vipera Weigeli Daudin, 1803
  • Cophias holocericeus
    Wied-Neuwied, 1821
  • Trigonoceph[alus]. atrox
    – Schinz, 1822
  • Vipera atrox Weigelii – Schinz, 1822
  • Trigonoceph[alus]. holocericeus
    – Schinz, 1822
  • Bothrops furia Wagler, 1824
  • Bothrops tessellatus Wagler, 1824
  • Craspedocephalus atrox
    Fitzinger, 1826
  • Craspedocephalus Weigelii
    – Fitzinger, 1826
  • [Bothrops] atrox – Wagler, 1830
  • [Bothrops] ambiguus – Wagler, 1830
  • T[rigonocephalus]. atrox
    Schlegel, 1837
  • Trigonocephalus Colombiensis Hallowell, 1845
  • Bothrops affinis Gray, 1849
  • Bothrops atrox var. tessellatus
    – Jan & Sordelli, 1875
  • Lachesis atrox Boulenger, 1896
  • Botrhops atrox – Recinos, 1913
  • B[othrops]. Neuvoiedii Venezuelenzi Briceño Rossi, 1934
  • Trimeresurus atrox
    – Schmidt & Walker, 1943
  • Bothrops atrox atrox Hoge, 1952
  • Bothrops colombiensis – Hoge, 1966
  • Bothrops atrox colombiensis
    – Gubensk, Turk & Drujan, 1978
  • Bothrops isabelae
    Sandner-Montilla, 1979
  • Bothrops lanceolatus aidae
    Sandner-Montilla, 1981
  • B[othrops]. atrox aidae
    – Vanzolini, 1986
  • Bothrops lanceolatus nacaritae Sandner-Montilla, 1990[1]
Bilinen adları: bayağı mızrak kafalı, fer-de-lance, barba amarilla.[2]

Bothrops atrox Andlar'ın doğusunda Güney Amerika'nın kuzey kesimlerindeki tropik alçak bölgelerinde bulunan bir çukur engerek türüdür.[1] Tanımlanmış herhangi bir alt türü bulunmamaktadır.[3] Bu tür çok tehlikelidir ve başka herhangi bir Amerikan sürüngeninden daha fazla insan ölümünden sorumludur.

Dağılımı

Kolombiya'nın güneydoğusu, Venezuela, Guyana, Suriname, Fransız Guyanası'nın güneyi ve batısı, Ekvador ve Peru'nun batısı, Bolivya'nın kuzeyi ve Brezilya'nın kuzey yarısı da dahil olmak üzere Andlar'ın doğusunda Güney Amerika'nın tropikal alçak bölgelerinde yaşar.[1]

Habitat

Yağmur ormanlarındaki büyük yıkıma rağmen en kalabalık çukur engerekler arasında yer alır ve tehlike altında değildir. Trinidad'da nemli alçak bölge ormanlarını tercih eder.[4]

Davranış

Genellikle karasal olmalarına rağmen çok iyi bir yüzücüdür ayrıca ava ulaşmak için gerekliyse ağaçlara tırmanabilir. Genellikle gececidir ancak yiyecek aramak için günün her vaktinde aktif olabilir. Bu yılanlar ayrıca çok kolay tahrik olabilir ve sıkça saldırır.

Beslenme

Diyeti küçük memelileri, kuşları ve ayrıca kurbağaları ve kertenkeleri kapsar. Büyük avlara saldırır ve serbest bırakır. Sonrasında koku yardımı ile avı takip eder.

Zehir

Bu yılanların kemirgen aramak için kahve ve muz dikim alanlarına girdiği bilinmektedir. İşçiler, neredeyse algılanamayacak şekilde saatlerce kamuflaj halinde bekleyen ve çok hızlı saldırabilen bu yılanlar tarafından sıklıkla ısırılırlar.

Özellikle ölümcül ve çabuk etki eden zehiri yüzünden çok korkulan bir yılandır. Ölüm oranı eskiden yüksek olmasına rağmen, şimdilerde eğer kurban yeterinde kısa zamanda tıbbi yardıma ulaşabilirse tedavi genellikle mümkün olmaktadır.[5] Salgıladığı zehir miktarı ortalama 124 mg'dır. Bazen bu miktar 342 mg'a kadar çıkabilir. Sadece 62 mg zehir insanlar için ölümcüldür.

Bu yılanın zehirinden elde edilen reptilaz (batroxobin) enzimi modern tıpta fibrinojen seviyesinin ölçümünde ve kanın koagülasyon kapasitesinin hesaplanmasında kullanılır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c McDiarmid RW, Campbell JA, Touré T. 1999. Snake Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference, Volume 1. Herpetologists' League. 511 pp. 1-893777-00-6 (series). 1-893777-01-4 (volume).
  2. ^ Campbell JA, Lamar WW. 2004. The Venomous Reptiles of the Western Hemisphere. Comstock Publishing Associates, Ithaca and London. 870 pp. 1500 plates. ISBN 0-8014-4141-2.
  3. ^ Bothrops atrox. ITIS - Integrated Taxonomic Information System. (Erişim tarihi: 6 Kasım 2006)
  4. ^ Herklots GAC. 1961. The Birds of Trinidad and Tobago. Collins, London, p. 10.
  5. ^ Stidworthy J. 1974. Snakes of the World. Grosset & Dunlap Inc. 160 pp. ISBN 0-448-11856-4.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Engerek</span>

Engerek, engerekgiller ya da Viperidae, Alethinophidia infratakımına bağlı bir hayvan familyasıdır. Uzun, kıvrık ve içi boş olan ikişer tane zehir dişleriyle bunların gerisinde daha küçük yakalama dişleri mevcuttur. Başları üçgen şeklinde ve kuyrukları küttür. Daha çok geceleri avlanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Wagner engereği</span> Engerek türü

Wagner engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasından, sırt bölgesi genel olarak kül renginde ya da grimsi kahverengi olan bir engerek türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ağrı engereği</span>

Ağrı engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasından sırt bölgesi genel olarak kül renginde ya da grimsi kahverenkte olan bir engerek türü.

<span class="mw-page-title-main">Gabon engereği</span>

Gabon engereği (Bitis gabonica), Sahraaltı Afrikası'nın yağmur ormanlarında ve savanalarında yaşayan zehirli bir engerek türü. Gabon, Bitis'lerin en büyük üyesidir ve bütün engerekler arasında en ağır olanıdır, ayrıca zehirli yılan türleri arasında en büyük dişleri olan ve en fazla zehir zerk edebilen yılandır.

<i>Bothrops asper</i>

Bothrops asper Orta Amerika'da ve Güney Amerika'nın kuzeyinde bulunan zehirli bir Yeni Dünya engereği türüdür. B. asper iki metreden daha fazla uzunluğa ulaşabilir, oldukça hızlıdır, çok kolay heyecanlanır ve son derece zehirlidir. Bu yılanlar düşük rakımlı bölgelerde çoğunlukla insanların yaşadığı yerlerde geniş ölçüde yayılmışlardır ve yaşadığı bölgelerdeki yılan ısırığı vakalarının temel sorumlusudur. Isırıktan sonra hayatta kalanların büyük çoğunluğu da nekroz sonucu organ kaybına maruz kalır. Türün şu ana kadar herhangi bir alttürü tanımlanmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Su mokaseni</span>

Su mokaseni, Birleşik Devletler'in doğusunda bulunan zehirli bir Yeni Dünya engereği türüdür. Acı veren ve potansiyel olarak ölümcül bir ısırığa sahip büyük bir yılandır. Bu tür dünyanın tek yarı sucul engereğidir. Genellikle su yakınlarında dingin, sığ göllerde ve akarsularda bulunur. Birçok yılan türü gibi yüzebilir, zaman zaman körfez ve haliçlere girer ve bariyer adalar ile anakara arasında yüzer. Tehdit hissettiğinde olduğu yerde davetsiz misafire doğru ağzını açıp içteki beyaz yüzeyi açığa çıkarır. Yaygın isimlerinin çoğu yılanın bu özelliğini işaret eder.

<span class="mw-page-title-main">Çıngıraklı yılanlar</span>

Çıngıraklı yılanlar (Crotalinae), engerekgillerin Asya ve Amerika'da bulunan bir alt familyasıdır. Bu alt familya, başın her iki tarafında, burun deliği ve göz arasında bulunan çukur şeklindeki ısı sensörü organlarının varlığı ile ayrılırlar. Çıngıraklı yılanlar tanımlanmış 18 cinsi ve 150 türü bulunur. Bunlardan 7 cins ve 54 türü Eski Dünya'da, 11 cins ve 97 tür Yeni Dünya'dadır. Bunlar ayrıca Amerika kıtasında bulunan tek engerek alt familyasıdır. Bu alt familyanın tip cinsi Crotalustur, bunun tip türü C. horridustur.

<span class="mw-page-title-main">Engerekler</span>

Engerekler (Viperinae), zehirli yılanlar familyası engerekgillere ait Asya, Avrupa ve Afrika'da bulunan bir altfamilya grubudur. Engereklerin ayırt edici özelliği kardeş grup çıngıraklı yılanlar için karakteristik olan çukur organından yoksun olmalarıdır. Bu altaileye ait tanımlanmış 12 cins ve 66 tür bulunur. Kutup Dairesi'nde bile bulunabilen Vipera berus dışındaki türlerin neredeyse tamamı tropikal veya subtropikaldır.

<i>Crotalus scutulatus</i> Crotalinae ailesinden zehirli bir yılan türü

Crotalus scutulatus ABD'nin güneybatı ve Meksika'nın orta bölgelerinde bulunan, Crotalinae ailesinden zehirli bir yılan türüdür. Güçlü nörotoksik zehiri ile bilinen yılanın burada anlatılan aday ile birlikte toplam iki alttürü bulunmaktadır.

<i>Crotalus mitchellii</i>

Crotalus mitchellii Güneybatı ABD ve Meksika'nın kuzey kesimlerinde bulunan zehirli bir çukur engerek türüdür. Yılan, çıngıraklı yılan zehiri ile de uğraşan tıp doktoru Silas Weir Mitchell'in (1829-1914) onuruna bu şekilde isimlendirildi. Crotalus mitchellii'nin buradaki aday ile birlikte tanımlanan beş alttürü bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Filistin engereği</span>

Filistin engereği, Filistin, Lübnan, Suriye, Ürdün ve Türkiye'de bulunan çok zehirli bir engerek türü. Yaşadığı bölgedeki yılan ısırıklarının en büyük sorumlusudur. Tanımlanmış herhangi bir alt türü bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şişen engerek</span> zehirli bir engerek türü

Şişen engerek zehirli bir engerek türüdür. Arabistan'ın batısından Fas'a kadar, Sahra Çölü ve yağmur ormanları dışında bütün Afrika'daki savanalarda ve çayırlarda bulunur. Geniş yaşama alanı, yaygın bulunuşu, büyüklüğü, güçlü zehiri ve ısırma isteği ile diğer bütün Afrika yılanlarının sebep olduğundan daha fazla ölümden sorumludur. Türün biri aday olmak üzere tanımlanmış iki alt türü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Crotalus atrox</span>

Batı elmas sırtlı çıngıraklı yılanı veya baklava sırtlı ABD ve Meksika'da bulunan bir çukur engerek türüdür. Meksika'nın kuzeyinde yılan ısırığı sonucu meydana gelen ölümlerin birinci ve ABD'de doğulu elmas sırtlının ardından ikinci sorumlusudur. Şimdiye kadar tanınmış herhangi bir alt türü bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Crotalus adamanteus</span> ABDnin güneydoğusunda bulunan zehirli bir çukur engerek türü

Doğu elmas sırtlı çıngıraklı yılanı ABD'nin güneydoğusunda bulunan zehirli bir çukur engerek türüdür. Amerika kıtasında bulunan en ağır ve en büyük zehirli yılandır. Tanınmış herhangi bir alt türü bulunmamaktadır.

<i>Bothrops</i>

Bothrops, Crotalinae altfamilyasına bağlı bir hayvan cinsidir. Orta ve Güney Amerika'da dağılım gösteren zehirli yılanlardandır. Cins adı Yunanca bothros (çukur) ve ops sözcüklerinden türetilmiştir. Bu cinsin üyeleri Amerika kıtalarında yaşayan diğer herhangi bir zehirli yılandan daha çok insan ölümünden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Yılan zehri</span> zehir

Yılan zehri, belli yılan türlerinin modifiye olmuş tükürük bezlerinde ürettiği salyadır. Zootoksin salgılayan salgı bezi, diğer omurgalılarda bulunan parotis bezinin değişikliğe uğramış halidir ve genellikle başın her iki yanında, gözlerin arkasında ve aşağısında yer alır. Bu zehrin, kılcal borular yoluyla oluklu veya borumsu dişlerden dışarı çıkıncaya kadar saklandığı alveolu sağlar. Yılan zehri birçok farklı enzim ve protein içerir. Bu proteinlerden çoğu insanlar için zararsızdır ancak bazıları toksindir.

<span class="mw-page-title-main">Yılan ısırığı epidemiyolojisi</span>

Çoğu yılan ısırığı zehirli olmayan yılanlardan kaynaklanır. Dünyada kabaca 3000 yılan türü bulunur, bunların sadece %15 kadarının insanlar için tehlikeli olduğu kabul edilir. Yılanlar Antarktika dışında bütün kıtalarda bulunur. En çeşitli ve yaygın bulunan yılan ailesi, yaklaşık 700 türü zehirli olan kırbaç yılanlarıdır (Colubridae). Bu yılanların çoğu insanlar için tehlike oluşturabilecek kadar zehir üretemez, ancak familyanın en az beş cinsi insan ölümlerine sebep olmuştur.

<i>Cerastes</i>

Cerastes, Viperinae altfamilyasına bağlı bir hayvan cinsidir. Kuzey Afrika, Arap Yarımadası ve İran'da çöl ve yarı çöl bölgelerde dağılım gösteren zehirli yılanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Bolkar engereği</span>

Bolkar engereği veya Bulgar dağı engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasında Türkiye'nin güneyindeki dağlara özgü endemik bir yılan türüdür. Diğer tüm engerekler gibi zehirlidir.

<i>Eryx</i> (yılan)

Eryx, Erycinae altfamilyasına bağlı bir sürüngen cinsidir.