İçeriğe atla

Bostancı

1809 tarihli gravürde 'bostancı

Bostancı, Osmanlı Devleti'nde sarayda görev yapan Yeniçeri Ocağına mensup Çavuşlar Yakın Korumalardır. Bostancı Ocağı'nda yetişirlerdi. Doğrudan padişaha bağlı olup, Başçavuşları (komutanları) Bostancıbaşı'dır.[1]

Saray içinde ve dışında görev yapan bu hassa birlikleri hem sarayın bahçe işleriyle hem de bulundukları bölgenin asayiş ve inzibatından sorumlu olurlardı.[2]

Yakın koruma olan bu Çavuşlar Solaklar Ortasından yetişen seçkin Yeniçerilerden (Sanadid-i Bektaşiyan) oluşur ve hem Sol hem de Sağ eliyle silah kullanırlardı.

Orta flamalarında Çatalağazlı Kılıç Zülfikar ve Penç bulunur.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2024. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2024. 
  3. ^ "Bilim ve Sanat Vakfı". www.bisav.org.tr. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Uzman çavuş, en az ortaöğretim veya dengi okul mezunu veya en az ilköğretim okulu mezunu olup, muvazzaflık hizmetini çavuş rütbesi ile tamamlayanlardan, muvazzaflık hizmetini müteakip Türk Silâhlı Kuvvetlerinin devamlılık arz eden teknik ve kritik görev yerlerinde veya çavuş kadro görev yerlerinde, Uzman Erbaş Kanun esaslarına göre istihdam edilenler ile yönetmelikte belirtilen esaslara göre uzman onbaşılıktan uzman çavuşluğa geçirilen askeri şahısları ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Leylâ Saz</span> Türk şair

Leyla Saz, Türk besteci, yazar, şair.

Hacı Halil Paşa, III. Ahmed saltanatında, 5 Ağustos 1716 - 26 Ağustos 1717 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı.

Bostancıbaşı Hafız İsmail Paşa (1758-1807) III. Selim saltanatında 24 Nisan 1805 - 14 Kasım 1806 tarihleri arasında bir yıl altı ay yirmi gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Bağdat Caddesi</span> Kadıköyden başlayıp Maltepeye kadar devam eden bir cadde

Bağdat Caddesi ya da kısaca Cadde, İstanbul'un Anadolu yakasında bulunan; Kadıköy Belediyesi sınırları içerisinde; Kızıltoprak'tan başlayarak Maltepe Belediyesi sınırlarındaki Cevizli'ye kadar uzanan ünlü bir caddedir.

<span class="mw-page-title-main">Caddebostan</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Caddebostan, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde bulunan bir mahalledir. Çiftehavuzlar ve Erenköy arasında kalır. İstanbul'un en gözde mahallelerinden olup Bağdat Caddesi, CKM gibi yerlere ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bölgede ünlü markaların mağazaları mevcuttur. Türkiye'de az görülen bisiklet yolu mevcuttur. Bizans döneminde bu mahalleye Ruphinianus veya Drys denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bostancı, Kadıköy</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Bostancı, İstanbul'da, Kadıköy ilçesine bağlı bir mahalledir. Kadıköy'ün doğu ucunda yer alan Bostancı, sahilden D-100 Karayolu'na doğru yaklaşık 2 kilometre boyunca uzanır. Batıda Suadiye ve Kozyatağı, kuzeyde Ataşehir'e bağlı İçerenköy ve doğuda Maltepe ilçesine bağlı olan Altıntepe ile komşudur. Ayrıca Adalar'a en yakın noktalardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Acemi Ocağı</span> Osmanlı İmparatorluğunda asker yetiştirilen birim

Acemi Ocağı ya da Acemi Oğlanlar Ocağı, Osmanlı İmparatorluğu'nda Enderûn için öğrencileri ve başta piyade kısmı olmak üzere Kapıkulu'nun ihtiyaç duyduğu askerleri yetiştirmek için kurulan ocaktır.

<span class="mw-page-title-main">Bostancı, Silopi</span> Şırnakın Silopi ilçesinde bir köy

Bostancı, Şırnak ilinin Silopi ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Bostancı, İspir</span>

Bostancı, Erzurum ilinin İspir ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

Namık Kemal Zeybek, Türk hukukçu, bürokrat ve siyasetçi.

İncili Çavuş (d. ? - ö. 1632), Kayseri'nin Tomarza ilçesi Travşın köyünde doğduğu söylenmektedir. 16. yüzyılın ikinci yarısı ile 17. yüzyılın ilk yarısında, I. Ahmet döneminde yaşamıştır. Türk mizah kültürünün önemli kişiliklerinden biridir. Hicri 1042’de (1632-33) ölmüştür.

Tamer Kaptan, Türk futbolcu ve teknik direktör. Fatih Karagümrük ve Kasımpaşa'nın eski futbolcularındandır. 23 Şubat 2003 tarihinde 63 yaşında akciğer kanseri sebebiyle ölmüştür. Son olarak G.Saray'ın altyapısında sorumlu olarak görev yapıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Şehir Hatları</span> İstanbul deniz taşımacılığı kuruluşu

Şehir Hatları ya da tam adıyla İstanbul Şehir Hatları Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş., İstanbul'da deniz yolu ile taşımacılık alanında faaliyette bulunan kamu kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Karabük ilindeki yerleşim yerleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Karabük'e bağlı 6 ilçe, 1 belde ve 277 köy bulunmaktadır.

Kirli Ahmed Paşa Osmanlı devlet adamı ve denizcisi. III. Ahmed saltanatında Aralık 1711 - Ocak 1712 ile 1713-1713 dönemlerinde iki kez kaptan-ı derya görevi yapmıştır. Kale muhafızlık görevleri de verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M8 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M8 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda ilk istasyonu Bostancı, son istasyonu ise Parseller olan 14,27 km uzunluğundaki 13 istasyonlu sürücüsüz metro hattıdır. Kuzey-güney aksında önemli bir bağlantı oluşturan hat, "150 günde 150 proje" hedefi kapsamında 6 Ocak 2023'te hizmete girmiştir.

Hasekiler, Osmanlı İmparatorluğu'nda padişahların hizmetindeki kişilere verilen isim. Haseki olarak adlandırılan bu kesim, İslam devletleri arasında sadece Osmanlılar ile Memlûklulerde mevcuttu. Padişahın gittiği her yerde bulunan hasekilerin sayısı ilk zamanlar 20'yi aşmazken daha sonraları 1000'i geçmiştir. Hasekiler düzenli maaşlarının yanı sıra sultandan hediye alırlardı. Saraydaki diğer hizmetlilerden farklı olarak sırmalı elbise giyerler ve taç takıp kılıç taşırlardı.

<span class="mw-page-title-main">Bostancı Tren İstasyonu</span> İstanbul, Türkiyede bir tren istasyonu

Bostancı Tren İstasyonu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy ilçesi Bostancı Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Bostancı Ocağı</span>

Bostancı Ocağı, Şimdiki Devlet Başkanı Özel Koruması Görevinde olan tüfekli Osmanlı askerlerinin yetiştiği yerdir. Bostancıların görevi genellikle bahçe ve bağlarda Padişah'ın yanı başında ya da Saltanat Kayıklarında Padişah'ı koruma görevini üstlenirler.