İçeriğe atla

Bostana

Bostana
Ülke(ler)Türkiye
BölgesiŞanlıurfa
Türüsalata

Bostana bir çeşit salatadır. Adını Farsça bû (koku) ve -stan (yer) kelimelerinin birleşmesinden oluşan sebze bahçesi için kullanılan bostân ( Farsça: بوستان Būstān) kelimesinden almıştır.[1]

Yörelere Göre Çeşitleri

Şanlıurfa Bostanası / Bostana

Şanlıurfa yöresel mutfağında bulunur.[2][3][4][5][6][7] Şanlıurfa Bostanası / Bostana 08.09.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Bostana". Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi. 23 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2022. 
  2. ^ Uygarlıklar kapısı Urfa. Yapı Kredi. 2002. ISBN 978-975-08-0497-7. 24 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2022. 
  3. ^ Öcal, Mehmet; Güler, Selâhaddin E.; Mızrak, Remzi (2001). Şanlıurfa kültürü sözlüğü. Şurkav Yayınları. ISBN 978-975-7394-23-5. 24 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2022. 
  4. ^ Antalya), Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi (4, 1991 (1992). IV.milletlerarasi Türk halk kültürü kongresi bildirileri: Maddi Kültür. C. 5. Kültür Bakanlığı. ISBN 978-975-17-0986-8. 24 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2022. 
  5. ^ Karlıklı, Şaziye (1998). Suyla yeniden doğan kent: Şanlıurfa. Creative Yayıncılık. ISBN 978-975-7104-19-3. 24 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2022. 
  6. ^ Şanlıurfa. T.C. Kültür Bakanlığı. 1997. ISBN 978-975-17-1739-9. 24 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2022. 
  7. ^ Ak, Selim (1988). Şanlıurfa. S. Ak. 24 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2022. 
  8. ^ "Şanlıurfa Bostanası / Bostana". Türk Patent ve Marka Kurumu. 23 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boranı</span>

Boranı, İran ve Mizrahi mutfağında yoğurtla hazırlanan bir aperitiftir. Ispanak ve diğer malzemelerle hazırlanan boranı, Van ve Isparta başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı şekillerde hazırlanmaktadır. Yalvaç ve Mecitözü civarlarında ise, ıspanaklı ve fasulyeli olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. İçerisine bulgur katılarak haşlanmak suretiyle pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağı dökülerek servis edilir. Genellikle kuru soğan ile birlikte tüketilir. Azerbaycan gibi Kafkasya ülkelerinde de popülerdir.

<span class="mw-page-title-main">İçli köfte</span> dışı bulgur içi kıyma dolgulu olan, kızartılmış veya haşlanmış topak

İçli köfte ya da oruk, bulgurun hamur hâline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan, Orta Doğu mutfağında bir yemektir.

<span class="mw-page-title-main">Pide</span> fırında yapılan geleneksel bir ekmek

Pide, Türk ve Orta Doğu mutfaklarında yaygın olan, Balkan mutfaklarında da görülebilen yassı bir ekmek çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Peynir helvası</span> Türk mutfağından peynir özlü bir tatlı

Peynir helvası, bir çeşit helvadır.

Tandır böreği, bir çeşit börektir.

<span class="mw-page-title-main">Tatar böreği</span> türk yemeği

Tatar böreği hamur parçalarının genellikle üçgen şeklinde kesilmesi ile hazırlanan içsiz mantıya verilen addır. Osmanlı mutfağında bulunur. Türk mutfağında yer alır. Türkiye'de Eskişehir Seydişehir Erzurum ve Gaziantep başta olmak üzere birçok bölgede bilinen bir yemektir.

<span class="mw-page-title-main">Tirit</span> Türk mutfağına ait olan Tirit, farklı et çeşitleri kullanılarak ve et suyunun içerisine yöresel ekmek eklenerek yapılan yemektir

Tirit(Arapça:ثريد veya trid, taghrib, tashreeb, thareed) et suyuna kızartılmış veya bayat ekmek konularak yapılan yemektir. Tirit kelimesi Farsça bir kelimedir. Yörelere göre çok farklı et çeşitleri konulabilir. Kaz, ördek, tavuk, inek, koyun eti ile yapılan çeşitleri vardır. Papara ve Orta Asya'da yapılan Beşbarmak yemeği ile benzerlik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Taze ceviz reçeli</span>

Taze ceviz reçeli veya ceviz reçeli Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Ceviz reçeli yaz aylarında henüz olgunlaşmamış yeşil cevizlerle yapılır. Kuzey Kafkas mutfak kültürün de yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kavun reçeli</span>

Kavun reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır.

Ağzı yumuk, bir çeşit çörektir ve Şanlıurfa'da yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Tennuri çorbası</span>

Tennuri çorbası bir çeşit çorbadır. Tennuri çorbası, 15. yy. da Kayseri'de yaşamış bir şair ve hekim olan Akşemseddin'in öğrencilerinden Şeyh İbrahim Tennuri'nin dergahında pişirilip halka dağıtılırmış. Gaziantep ve Kayseri'de yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Medfûne</span>

Medfûne ya da meftune Diyarbakır yemeklerinde yer alır. Badılcan denen patlıcandan yapılmıştır. Diyarbakır lezzetlerinden olup ve bazıncandan ma'mûl bu isimle meşhûrdur " Medfûne'nin tarifi 1764 tarihli Risale'de(Yemek Risalesi ) bu tanımlamayla başlıyor.

<span class="mw-page-title-main">Favniyye</span> Osmanlı mutfağında bir yemek

Favniyye, ekmek tatlısı, yumurtalı ekmek tatlısı ya da kabartlama, Osmanlı mutfağında ekmekten yapılan bir çeşit yiyecektir. Kitâb-ı Me’kûlât'da tarifi verilmiştir. Osmanlı mutfağında kabartlama çeşidi ayrıca yapılmaktadır.

Sini köftesi bir çeşit içli köftedir. İçli köftenin börek gibi tepside yapılanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fırın kebabı</span> Konyaya özgü kebap

Fırın kebabı, bir çeşit kebaptır.

Övme veya Öğme, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür. Afyonkarahisar'da yapılmaktadır. Afyonkarahisar Övmesi / Afyon Övmesi 23.05.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Duvaklı pilav, bir çeşit pirinç pilavıdır.

Çerkeş kurabiyesi, Türk mutfağında yer alan, bir un kurabiyesi çeşididir. Çerkeş'te yapılan bir kurabiyedir. Çankırı Ehlibilir olarak 05.09.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Çerkeş kurabiyesi yerine Çankırı Ehlibilir olarak tescillenmesi tepkilere neden olmuştur. Çerkeş Kurabiyesi 06.06.2023 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Sinçü (سنجو) bir çeşit yassı ekmektir. Dîvânu Lugâti't-Türk'de somunla yufka arası bir çeşit pide olarak geçen bu ekmek, ne yufka kadar ince ve geniş, ne de somun kadar kalındır. Yapılışı itibarıyla bugünün pidesini andırmaktadır. Sinçü Türklerin Anadolu’ya gelmeden önce yaptıkları bir ekmek çeşididir. Selçuklu Anadolusu’nda da yapımına devam edildi. Selçuklu Anadolusu’nda sinçü yufka gibi genellikle uzun yapılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Haşhaş helvası</span>

Haşhaş helvası, bir çeşit helvadır. Malzemesi pekmez ve haşhaşdır. Osmanlı mutfağında yapılan helvalardan biridir. Parmak helvası olarak da adlandırılmıştır. Ölü haşhaş helvası ve diri haşhaş helvası olmak üzere İki şekilde yapılabilir.Beyşehir, Afyonkarahisar ve Burdur mutfağında yapılmaktadır.