İçeriğe atla

Bosna Hersek İslam Birliği

Bosna Hersek İslam Birliği
IZ BiH
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Bosna Hersek İslam Birliği bayrağı

Bosna Hersek İslam Birliği Binası, Saraybosna
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1882
AdresZelenih beretki 17 / Saraybosna, Bosna-Hersek
Yönetici(ler)
Web sitesiwww.islamska zajednica

Bosna Hersek İslam Birliği (Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini) Bosna-Hersek'teki Müslümanların dini bir kuruluşudur.[1] Ayrıca Balkanlar'daki, özellikle Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, Karadağ, Macaristan ve Boşnak diasporasındaki Müslümanların en yüksek temsilci organı olarak kabul edilmektedir.[2]

Şu anki Reîsü'l-uleması Husein Kavazović'tir.

Tarih

Bosna Hersek İslam Birliği, 1882'de Avusturya-Macaristan'ın Bosna-Hersek'e egemenliği sırasında kuruldu. Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı'nın kurulmasından sonra, İslam Topluluğunun merkezi Saraybosna'dan Belgrad'a taşındı ancak 1936'da Saraybosna'ya geri taşındı. Yugoslavya'nın dağılması sırasında, Yugoslav seviyesindeki örgütlü topluluk dağılırken Yerel ve bölgesel Müslüman toplulukların çoğunluğu, Bosna Hersek İslam Birliğinin tarihi otoritesini kabul etti.[2]

Bosna Hersek İslam Birliği başlangıçta zayıftı, ancak Bosna Hersek cumhurbaşkanı Alija Izetbegović ve kilit askeri liderlerin yardımıyla Boşnak ulusal kimliğinin bir ayağı haline geldi. Nisan 1993'ten Kasım 2012'ye kadar bu görevi yürüten Reisu-l-ulema Mustafa Cerić’in görev süresi boyunca İslam Toplumu, sosyalist dönemde Müslümanları uygulamayan pek çok kişinin inancını aşan ve cezbedecek nüfuzu ile Boşnak kültürünü, politikasını ve kimliğini destekledi. Sancak bölgesinde ve başka bir yerde yaşayan Boşnaklar ve diğer Slav Müslümanlar gibi.[3]

Bosna Hersek İslam Birliği Reîsü'l-ulemalarının listesi

Saraybosna'da bulunan Gazi Hüsrev Bey Camii, Bosna Hersek İslam Birliği'nin merkezi camisidir
#İsimGörev başlangıcıGörev bitişiNotlar
1Mustafa Hilmi Hadžiomerović18821893
2Mehmed Teufik Azabagić18931909
-Ahmed Munib Korkut19091910Geçici
3Sulejman Šarac19101912
-Mehmed Teufik Okić19121914Geçici
4Mehmed Džemaludin Čaušević19141930
5Ibrahim Maglajlić19301936
-Salih Safvet Bašić19361938Geçici
6Fehim Spaho19381942
-Salih Safvet Bašić19421947Geçici
7Ibrahim Fejić19471957
8Sulejman Kemura19571975
9Naim Hadžiabdić19751987
10Husein Mujić19871989
11Jakub Selimoski19901993
12Mustafa Cerić19932012
13Husein Kavazović2012Görevde

Yargı

Bosna Hersek İslam Birliği ve topluluk başkanı, Bosna-Hersek Reîsü'l-uleması, dünyadaki yaklaşık 4 milyon Müslüman için en yüksek dini otoritelerdir. Bosna Hersek İslam Birliğinin yanı sıra, Hırvatistan, Slovenya, Sırbistan ve tüm dünyadaki Boşnak dini toplulukları ve camileri ile tüm Bosna-Hersek'te yetkisi var.

Resmi olarak Karadağ İslam Birliği, Bosna Hersek İslam Birliğinin yargı yetkisi altında olmamakla birlikte, bölgedeki Müslümanların en yüksek dini ve ahlaki otoritesi olarak Bosna-Hersek Reîsü'l-ulemasını kabul ediyor.[4]

Bosna-Hersek İslami Birliğinin yetkisi altındaki alanlardaki tasavvuf usulleri Bosna Hersek Tarikat Merkezinde faaliyet göstermektedir ve özerk fakat İslam Topluluğuna ve Reîsü'l-ulemaya tabidir.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "About". 31 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2016. 
  2. ^ a b "The Islamic Community of Bosnia and Herzegovina". islamskazajednica.ba. islamskazajednica.ba. 16 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2016. 
  3. ^ ICG & 26 February 2013.
  4. ^ "Archived copy". 31 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Savaşı</span> Bosna Hersekte 3 yıl sürmüş askeri bir çatışma

Bosna Savaşı, 1992 ile 1995 yılları arasında Bosna-Hersek'te meydana gelen uluslararası bir silahlı çatışmaydı. Savaşın, genellikle daha önceki bir dizi şiddet olayını takiben 6 Nisan 1992'de başladığı kabul edilir. Savaş, 14 Aralık 1995'te Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdi. Ana savaşan taraflar, sırasıyla Hırvatistan ve Sırbistan tarafından yönetilen ve sağlanan proto-devletler olan Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti ve Sırp Cumhuriyeti güçleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Boşnaklar</span> Güney Slav halkı

Boşnaklar, Güney Slav halkı. Çoğunluğu Bosna-Hersek ile Sırbistan'da yaşar. Ayrıca Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Kosova, Kuzey Makedonya ve Türkiye’de mühim sayıda Boşnak yaşamaktadır. Türkiye'de 500.000 Boşnak bulunmaktadır. Boşnaklar eski dönemlerde "Bosnjanin" olarak adlandırılırlardı, Orta Çağ Bosna devletinin sakinleri anlamına gelmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek tarihi</span> Bosna-Hersek ülkesinin tarihi

Bosna-Hersek tarihi Bosna-Hersek'in tarih öncesi zamanlardan günümüze uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Federal Cumhuriyeti</span>

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Balkanlar’da yer alan, iki cumhuriyetten oluşan ve 1992-2003 yıllarında yaşamış olan bir devlettir. Ülke iç savaşta parçalanan Yugoslavya SFC'nin sınırları değişen devamı sayılabilir. 2003'te devletin resmi adı değişti ve Sırbistan-Karadağ adı alındı. Devletin bulunmuş olduğu alanda bugün Sırbistan, Karadağ ve Kosovatanınma süreci bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'teki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfada Bosna-Hersek'te diğer ülkelerin bulundurduğu dış temsilcilikler listelenmiştir. Başkent Saraybosna, 42 büyükelçilik residansına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, 44 ülke diğer ülkelerin başkentlerinde bulunan akredite büyükelçilikler vasıtasıyla Bosna-Hersek devleti ile ilişkilerini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Eylem Partisi (Bosna-Hersek)</span> Aliya İzzetbegoviç tarafından kurulmuş siyasi parti

Demokratik Eylem Partisi, Bosna-Hersek'te muhafazakâr ve Boşnak bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Džemaludin Čaušević</span> 4 reîsül-uleması

Mehmed Džemaludin Efendi Čaušević ;, Bosnalı bir din adamı, 4. Bosna Hersek İslam Birliği Reisu-l-uleması.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Cerić</span> Boşnak imam

Mustafa Efendi Cerić, Bosna Hersek İslam Birliği Reîsü'l-uleması olarak görev yapan ve şu anda Dünya Boşnaklar Kongresi başkanı olan bir Boşnak imamıdır. Ayrıca 2014 genel seçiminde Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Boşnak bir üyesine aday oldu.

Sulejman Efendi Kemura, Bosnalı bir din adamı, Yugoslavya Reîsü'l-uleması.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'te İslam</span>

İslam, Bosna-Hersek'teki en yaygın dindir. Osmanlı İmparatorluğu'nun Bosna-Hersek fetihleri sonucu 15. ve 16. yüzyıllarda yerel nüfus İslam ile tanıştı. Müslümanlar, Bosna-Hersek'teki en büyük dini topluluktur (%51), diğer iki büyük grup, hepsi Bosnalı Sırplar olarak tanımlanan Doğu Ortodoks Hristiyanları (%31) ve neredeyse tamamı Bosnalı Hırvatlar olarak tanımlanan Katolikler'dir (%15).

<span class="mw-page-title-main">Reîsü'l-ulema</span> Vikimedya liste maddesi

Reîsü'l-ulema, Bosna Hersek İslam Birliği başkanına verilen unvan.

Müslümanlar ya da Müslimani, Yugoslavya'da devleti oluşturan altı halktan biri olarak sınıflandırılmış bir etnik gruptur. Bu terim 1971'de Yugoslavya vatandaşı Slav Müslümanlar için resmi bir tanımı olarak kabul edildi, bu nedenle başta Bosna Hersek’in modern Boşnakları olmak üzere, Goralılar ve Torbeşler gibi farklı etnik kökenlere sahip Güney Slav kökenli İslami halkları tek bir topluluk olarak bir araya getirdi. Bu tanım, Arnavutlar, Türkler ve Romanlar gibi Slav olmayan Müslümanları içermiyordu.

Jakub Efendi Selimoski, din adamı ve alîm, Yugoslavya Reîsü'l-uleması.

Hafîz Husein Efendi Mujić, din adamı ve alîm, Yugoslavya Reîsü'l-uleması.

Naim Efendi Hadžiabdić, din adamı ve alîm, Yugoslavya Reîsü'l-uleması.

Osmanlı döneminde Bosna-Hersek, Bosna-Hersek'in 1463/1482'den Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun Bosna'yı ele geçirdiği 1878'e kadar Osmanlı yönetiminde kaldığı dönemdir. Osmanlıların gelişi, Bosna-Hersek tarihindeki en önemli olaydır ve günümüz Bosna-Hersek bölgesi için muazzam dini, dilsel, kültürel, politik ve askeri sonuçlar doğurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan'da İslam</span>

Beş yüzyıl süren Osmanlı yönetimi sırasında İslam Sırbistan'a yayılmıştır. Sırbistan'daki Müslümanlar çoğunlukla Boşnaklar, Arnavutlar, Romanlar, etnik Müslümanlar, Goralılar ve Sırplar gibi grupların üyelerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya İslam Birliği</span>

Kuzey Makedonya İslam Birliği, Kuzey Makedonya merkezli Müslümanların bağımsız dini örgütüdür. Merkezi Üsküp'te yer almaktadır. Birliğin günümüz reîsü'l-uleması Süleyman Recepi'dir.