İçeriğe atla

Bosna-Hersek pasaportu

Bosna-Hersek pasaportu
Belge türüPasaport
AmaçKimlik Doğrulama ve Seyahat
Maliyet25€

Bosna-Hersek pasaportu Bosna-Hersek vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Bosna-Hersek'in Biyometrik pasaporta geçmesiyle beraber Bosna-Hersek vatandaşları 15 Aralık 2010 tarihinden itibaren Bosna-Hersek vatandaşları İngiltere ve İrlanda hariç Avrupa'nın çoğu ülkesini vizesiz seyahat etme hakkına sahiptir.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 1 Ocak 2017 Raporu'na göre Bosna-Hersek vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 103 ülkeye seyahat edebilmektedirler.[1] Bu sayede Boşnak vatandaşlar Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 53. sırada yer almaktadır.

Biyometrik pasaport

Bosna-Hersek pasaportunun ilk sayfası

Başlangıçta biyometrik pasaportların 2009 sonuna kadar test olacağı açıklandı. 15 Temmuz 2009'da, Bosna-Hersek Sivil İşler Bakanı 15 Ekim 2009 tarihinde biyometrik pasaportların çıkaralacağını duyurdu. Büyük bir miktarda Pasaport Alman yapımcı Bundesdruckerei'ye teslim edilecektir. Tüm Schengen devletleri ile Bosna pasaportu sahipleri vizesiz 15 Aralık 2010 tarihinden itibaren etmeye başlamışlardır.

Haziran 2014 yılında IDDEEA, Bosna-Hersek'in Ekim 2014 yılında biyometrik pasaport (SAC) üçüncü nesilini tanıtacağını duyurdu.

Bosna-Hersek vatandaşlarının vizesiz veya sınırda vize alabilecekleri ülkeler

Vizesiz seyahat edilebilen ülkeler

Boşnak vatandaşların vizesiz seyahat edebileceği ülkeler:

Avrupa

Afrika

Amerika

Asya

  •  Bangladeş 90 gün (vize ülkeye girişte alınabilir.)
  •  Kamboçya 30 gün (vize ülkeye girişte alınabilir.)
  •  Hong Kong 14 gün (vize ülkeye girişte alınabilir.)
  •  İran 17 gün (vize ülkeye girişte alınabilir.)
  •  Ürdün 1 ay (vize ülkeye girişte alınabilir.)
  •  Laos 30 gün (vize ülkeye girişte alınabilir.)
  • Makao 30 gün (vize ülkeye girişte alınabilir.)
  •  Malezya 3 ay
  •  Maldivler 30 gün
  •  Moğolistan (vize ülkeye girişte alınabilir.)
  • Nepal 60 gün (vize ülkeye girişte alınabilir.)
  •  Singapur 30 gün
  • Güney Kore Güney Kore 30 gün
  •  Sri Lanka 30 gün
  •  Suriye 15 gün (vize ülkeye girişte alınabilir.)
  •  Doğu Timor 30 gün (vize ülkeye girişte alınabilir.)

Okyanusya


Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 8 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk pasaportu</span> Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışına çıkmasını sağlayan resmî belge

Türk pasaportu, 15 Temmuz 1950 tarihli Pasaport Yasası uyarınca Türk vatandaşlarına yurtdışına seyahat etmeleri için verilir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları da Türk pasaportu için başvuruda bulunabilirler. 1 Haziran 2010'dan bu yana verilen pasaportlar biyometriktir ve 10 yıla kadar geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar pasaportu</span> Bulgaristan sınırlarını kapsayan Bulgar giriş ve çıkış pasaportu

Bulgar pasaportu, Bulgar vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen bir dokümandır. Her Bulgar vatandaşı aynı zamanda da Avrupa Birliği vatandaşıdır. Bulgaristan içinde pasaportlar Bulgar İçişleri Bakanlığı olan MVR tarafından verilir.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya pasaportu</span>

Avusturya pasaportu Avusturya vatandaşlarına yurt dışına seyahat edebilmeleri için verilen resmi belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan pasaportu</span>

Kazak pasaportu Kazakistan vatandaşlarının yurt dışına seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Kazakistan Cumhuriyeti vatandaşları ülke içi ve Rusya'ya yaptıkları seyahatlerde yalnızca kimlik kartlarını yanlarında bulundurmaları yeterlidir. Kazak Adalet Bakanlığı 5 Ocak 2009'dan bu yana biyometrik pasaportlar vermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat pasaportu</span>

Hırvat pasaportu Hırvatistan vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Pasaport, Hırvat vatandaşlığının ve kimliğinin kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport işlemleriyle ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı, ülke dışında Hırvat büyükelçilikleri ve konsoloslukları ilgilenir. Hırvat pasaportları beş veya on yıl süreyle geçerli olup, uzatılamazlar. Süresi biten pasaportun yerine yeni bir pasaport alınmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut pasaportu</span> pasaport

Arnavut pasaportu Arnavutluk vatandaşlarına uluslararası seyahatlerinde kullanılmak üzere verilir. Pasaport, Arnavut kimliğinin ve Arnavutluk vatandaşlığının kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport verme görevi ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı'na, ülke dışında yerel büyükelçilikler ve konsolosluklara aittir. Arnavutluk pasaportları 10 yıl sürele geçerlidir ve uzatılamazlar. Pasaportun kullanım süresi dolduktan sonra yeni bir pasaport alınır. Yeni Biyometrik Arnavut Pasaportu 24 Mart 2009'dan bu yana verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna pasaportu</span>

Ukrayna pasaportu, Ukrayna vatandaşlığının ana kanıtı olarak Ukrayna vatandaşlarına verilen bir belgedir. Genellikle Ukrayna hükûmeti tarafından yerli pasaport ve uluslararası pasaport olarak verilen pasaport iki türü vardır. Yerli pasaport Ukrayna içinde Ukrayna vatandaşlarının bir birincil kimlik belgesi olarak kullanılır. Uluslararası bir pasaport uluslararası seyahat için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni pasaportu</span>

Ermeni Pasaportu, Ermenistan dışına seyahat için Ermeni vatandaşlarına verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ pasaportu</span>

Karadağ pasaportu Karadağ vatandaşlarına Karadağ tarafından verilen uluslararası seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Moldova pasaportu</span>

Moldova pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Moldova vatandaşlarına verilen belgedir. Pasaport Devlet Kuruluş ve Bilgi Kaynakları Merkezi "Registru" tarafından ve yurt dışında Moldova dış temsilcilikleri tarafından verilir. Pasaportun geçerlilik süresi 7 yıldır. 7 yaş altındaki çocuklar için pasaport geçerlilik 4 yıldır. 1 Ocak 2006'dan beri Moldova vatandaşları aynı anda iki pasaport alma olasılığı için yerel pasaport dairesine ibraz edilmiş yazılı bir talep yapmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda pasaportu</span> İrlanda vatandaşlarına verilen belge

İrlanda pasaportu, İrlanda'nın başkenti Dublin'de Dışişleri Bakanlığı Pasaport Bölümü Pasaport Şubesi tarafından yurt dışına seyahat etme amacıyla İrlanda vatandaşlarına verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan pasaportu</span>

Pakistan pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Pakistan vatandaşları için verilir. Pasaport, İçişleri Bakanlığı Yabancılar Pasaport Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Pakistan'ın Makinede okunabilir biyometrik pasaportları bölgesel pasaport büro ve Pakistan elçilikleri tarafından verilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kolombiya pasaportu</span>

Kolombiya pasaportu, Kolombiya vatandaşlarına uluslararası seyahat amaçlı verilen bir seyahat belgesidir. Ağustos 2010'dan bu yana makine tarafından okunabilir çipli Biyometrik pasaport getirilmiştir. Bir önceki eski sürüm pasaportlar Kasım 2015 tarihine kadar kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Paraguay pasaportu</span>

Paraguay pasaportu, Paraguay vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Paraguay pasaportu verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. Diğer MERCOSUR ülkelerine yapılan seyahatlerde pasaport gerekmez. Vatandaşlara bu ülkeler için hükûmet tarafından verilen kimlik kartları kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Peru pasaportu</span>

Peru pasaportu, Peru vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Diğer MERCOSUR ülkelerine yapılan sehayatlerde pasaport gerekmez. Vatandaşlara bu ülkeler için hükûmet tarafından verilen kimlik kartları kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Venezuela pasaportu</span> Pasaport

Venezela pasaportu ülke dışına seyahat ettiği için Venezuela vatandaşlara verilir.

<span class="mw-page-title-main">Filipinler pasaportu</span>

Filipin pasaportu bir seyahat belgesi ve Filipinler vatandaşlarına verilen Ulusal kimliktir. Bu bazı istisnalar dışında Dışişleri ve yurt dışında Filipin diplomatik görevlileri tarafından verilir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan pasaportu</span> Pasaport

Özbekistan pasaportu, Özbekistan vatandaşlarına yurt içinde kullanımı ve uluslararası seyahatler için verilir. 16 yaşındaki bir kişiye sıradan normal bir pasaport verilir. 45 yaş itibarıyla pasaportun süresi sınırsızdır. Pasaport, özel notlar ve vize sayfaları ile 32 sayfa içerir. Pasaportta Özbekçe, Rusça ve İngilizce dilleri yer alır. İkili ve çok taraflı anlaşmalara göre Özbek pasaportu sahibi, komşusu Tacikistan dışında Bağımsız Devletler Topluluğu içinde seyahatinde herhangi bir vize gereksinimi olmadan 90 gün kadar kalmak hakkına sahiptir. Ancak, vatandaşın Özbekistan'dan çıkması için yerel polise özel seyahat izni başvurusunda bulunması gerekir. İzin iki yıl için geçerlidir ve sadece ülkeyi terk eden vatandaş pasaportunun geçerlilik tarihine kadar yurt dışında kalabilirler. Özbekistan vatandaşları sadece Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan, Moldova, Rusya ve Gürcistan'a seyahatlerinde çıkış vizesiz almadan seyahat edebilmektedirler.

Vize'den muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Karadağ ziyaretçileri, Karadağ'ın dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Karadağ vize politikası, Schengen Alanı'nın Vize politikasına benzer. Antigua ve Barbuda, Bahamalar, Barbados, Mauritius, Moldova ve Saint Kitts and Nevis hariç, tüm Schengen ülkelerine 90 günlük vizesiz giriş izni verir. Ayrıca Belarus, Küba, Ekvator, Kosova, Peru, Rusya, Türkiye ve Ukrayna gibi birkaç ülkelere de vizesiz giriş izni verilir.

Singapur ziyaretçileri, vizesiz ülkeye giriş ya da bazı durumlarda vize almak zorundadırlar. Dünya ülkelerinin hemen hemen % 80'i 30 gün ila 90 gün arasında değişen bir sürede Singapur'a seyahat edebilirler. Sadece 33 ülke vatandaşlarının Singapur vizesi almalarına gerek bulunmaktadır. Bu vatandaşlar, elektronik vize başvurusu için uygun ülkeler ve tam vizeye ihtiyacı olan ülke vatandaşları olarak kategorize edilir.