İçeriğe atla

Bosna-Hersek Anayasası

Bosna-Hersek Anayasası, Bosna-Hersek Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti olmak üzere iki entiteye ve Brčko Bölgesi'ne bölünmüş bir ülkede temel hukuki belgedir. Bu anayasa, ülkedeki etnik ve dini çeşitliliği ve federal yapısını yansıtmaktadır.

Ana ilkeler

  • Anayasa, temel hakları ve özgürlükleri güvence altına alır ve vatandaşların eşitliğini vurgular.
  • Bosna-Hersek, birçok etnik gruptan oluşan bir ülke olduğu için etnik temsiliyeti önemser ve bu nedenle hükûmette ve diğer kurumlarda çeşitli etnik grupların temsilini sağlamaya çalışır.
  • Anayasa, devletin entiteler ve Brčko Bölgesi arasında yetki paylaşımını düzenler.

Devlet başkanlığı

  • Bosna-Hersek'in devlet başkanlığı, bir Bosnak, bir Sırp ve bir Hırvat üyesinden oluşan üç üyeli bir kolektif başkanlık tarafından temsil edilir.

Parlamento ve Yürütme:

  • Bosna-Hersek, bir üst meclis ve iki entitenin kendi parlamentolarına sahiptir.
  • Yürütme organları, devlet düzeyinde başkanlık ve entiteler düzeyinde başkanlık sistemleri tarafından yönetilir.

Mahkemeler ve adalet sistemi

  • Bosna-Hersek Anayasa Mahkemesi, ülkedeki anayasal uyumsuzlukları çözmek ve temel hakları korumakla görevlidir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Hersek</span> Bosna Hersekin eyaleti

Hersek, merkezinde kabaca Mostar şehri olan Adriyatik Denizi'ne bir çıkış koridoruna sahip Dinar Alpleri'ndeki tarihsel ve coğrafi bölge, günümüzde Bosna-Hersek'in güney bölümünü oluşturmaktadır. Hersek'in yüzölçümü 9.948 km²'dir. Hersek ile Bosna arasında belirgin bir sınır yoktur. Hersek'in bittiği yerden Bosna'nın başlaması hakkında birçok düşünce vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Soykırımı</span> Soykırım

Bosna Soykırımı ya da Boşnak Soykırımı, 1992-1995 yılları arasında Bosna Savaşı sırasında özellikle Sırplar tarafından Boşnaklara karşı Bosna-Hersek Cumhuriyeti topraklarında yapılmış bir soykırımdır. Terim, hukuksal bir kavram olarak daha çok Srebrenitsa ve Jepa katliamları için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Federasyonu</span> Federasyon

Bosna-Hersek Federasyonu (Federacija Bosne i Hercegovine, Федерација Босне и Херцеговине,

<span class="mw-page-title-main">Dayton Anlaşması</span> 1995te Bosna Savaşını sona erdiren barış antlaşması

Bosna Hersek'te Barış için Genel Çerçeve Anlaşması, bilinen adıyla Dayton Anlaşması veya Dayton Anlaşmaları ABD'nin Ohio eyaletindeki Dayton kenti yakınlarındaki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'nde 21 Kasım 1995 tarihinde anlaşmaya varılan ve 14 Aralık 1995 tarihinde Paris'te Bosna-Hersek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Slobodan Milošević ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tuđman tarafından resmen imzalanan barış anlaşmasıdır. Bu anlaşmalar, çok daha büyük Yugoslav Savaşları'nın bir parçası olan ve üç buçuk yıl süren Bosna Savaşı'na son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Federasyonu'nun kantonları</span>

Bosna-Hersek Federasyonu'nun kantonları, Bosna-Hersek Federasyonu'nu oluşturan ikinci düzey idari birimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek tarihi</span> Bosna-Hersek ülkesinin tarihi

Bosna-Hersek tarihi Bosna-Hersek'in tarih öncesi zamanlardan günümüze uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Federal Cumhuriyeti</span>

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Balkanlar’da yer alan, iki cumhuriyetten oluşan ve 1992-2003 yıllarında yaşamış olan bir devlettir. Ülke iç savaşta parçalanan Yugoslavya SFC'nin sınırları değişen devamı sayılabilir. 2003'te devletin resmi adı değişti ve Sırbistan-Karadağ adı alındı. Devletin bulunmuş olduğu alanda bugün Sırbistan, Karadağ ve Kosovatanınma süreci bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti</span>

Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti, Bosna-Hersek'te tanınmayan bir jeopolitik varlık ve yarı devletti. 18 Kasım 1991'de Hersek-Bosna Hırvat Topluluğu adı altında Bosna-Hersek topraklarında siyasi, kültürel, ekonomik ve bölgesel bir bütün olarak ilan edilmiş ve 14 Ağustos 1996'da lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı</span>

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı, Bosna-Hersek'in üç kişiden oluşan devlet başkanlığı makamıdır. Bosna-Hersek, Dayton Anlaşması'na göre üç etnik grubun temsil edildiği, dört yıllığına seçilmiş üç üyenin 8 aylık dönemlerle başkan oldukları bir idare sistemine sahiptir. Boşnak ve Hırvat üyeler Bosna-Hersek Federasyonu'ndan gelen oylar ile belirlenirken, Sırp üye Sırp Cumhuriyeti'nden gelen oylar ile belirlenir.

<span class="mw-page-title-main">Brčko İlçesi</span>

Brčko İlçesi, Bosna-Hersek'in kuzeydoğusunda yer alan ve kendi kendini yöneten özel bir idari birimdir. İlçenin merkezi Brčko'dur. Dayton Antlaşması ile iki entitenin sınırları dışına bırakılarak özerk bir yönetim kurulan bölgedir. Bosna-Hersek Federasyonu ile Sırp Cumhuriyeti'nden farklı olarak, özel bölge Brčko'nun bayrağı ve amblemi yoktur. Dayton Anayasasının modeli üç etnik grubu iki ayrı devletçiğe ve özel bölge Brčko'ya ayırmıştır. Özel bölge Brčko de jure olarak devletçik olmasa da, de facto olarak yeni bir devletçik olarak ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'in idari bölümleri</span>

Bosna-Hersek'in idari bölümleri, Boşnak ve Hırvatların oluşturduğu Bosna-Hersek Federasyonu ile Sırpların oluştuduğu Sırp Cumhuriyeti olmak üzere iki entite ile bir özerk yönetim bölgesi olan Brçko ilçesinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan devlet başkanı</span> Gürcistanın devlet başkanı

Gürcistan devlet başkanı Gürcistan'ın en yüksek siyasi makamıdır. Aynı zamanda Gürcistan Silahlı Kuvvetleri'nin başkomutanıdır. Yürütme yetkisi devlet başkanı ve hükûmet başkanı olan başbakan arasında bölünmüş durumdadır. Gürcistan devlet başkanı, Devletin ve yürütme gücünün başkanıdır. Anayasa ile, devlet organlarının faaliyetlerini yönlendirir, iç ve dış politikayı uygular ve ülkenin birliği ve toprak bütünlüğünü sağlar ve denetler. Dış ilişkilerde Gürcistan'ın baş temsilcisidir. Beş yıllık bir süre için gizli oyla evrensel, eşit ve doğrudan seçim hakkı temelinde seçilir. İkiden fazla dönem üst üste seçilemezler. 35 yaşına ulaşmış ve en az 15 yıldır Gürcistan'da yaşayan her Gürcistan vatandaşı, devlet başkanlığı seçimlerinde aday olabilir.

Bosna Hersek konsey başkanları listesi. Avrupa ülkesi Bosna-Hersek'te cumhurbaşkanlığı makamında Dayton Anlaşması kapsamında üç etnik grubun temsil edildiği, dört yıllığına seçilmiş üç üyeden oluşan konseyinin 8 aylık dönemlerle başkanlığına seçilerek yer alması ile bu kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Halklar Meclisi</span>

'Bosna-Hersek Halklar Meclisi, Bosna-Hersek Parlamenterler Meclisi'nin Temsilciler Meclisi ile birlikte görev yapan iki meclisinden biridir. 14 Aralık 1995 tarihinde kabul edilen Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla kurulmuş olan meclis, entite meclislerince seçilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'te COVID-19 pandemisi</span> Bosna Hersekte devam eden COVID-19 viral pandemisi

COVID-19 pandemisi'nin 5 Mart 2020'de Banja Luka'da İtalya'da bulunan birisinden Bosna-Hersek'e ulaştığı doğrulandı. Günün ilerleyen saatlerinde, ilk vakanın oğlu olan ikinci vaka bildirildi. 21 Mart'ta, ülkedeki COVID-19 kaynaklı ilk ölüm Bihać'daki bir hastanede duyuruldu. Hasta iki gün önce hastaneye yatırılan yaşlı bir kadındı.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Cumhuriyeti'nin belediyeleri</span> Vikimedya liste maddesi

1994 yılında kabul edilen "Bölgesel Örgütler ve Yerel Yönetimler Kanunu" uyarınca, Sırp Cumhuriyeti 80 belediyeye bölünmüştür. Dayton Barış Anlaşmasının imzalanmasından sonra, yasa 1996 yılında ülkenin sınırlarındaki değişiklikleri yansıtacak şekilde değiştirildi ve şimdi Sırp Cumhuriyeti'nin 64 belediyeye bölünmesini öngörüyor.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek-Sırbistan ilişkileri</span>

Bosna-Hersek-Sırbistan ilişkileri, Bosna-Hersek ile Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. Günümüz ülkelerinin her ikisi de Yugoslavya'nın kurucu ülkeleriydi. Her iki ülkedeki nüfusun çoğunluğu standart Sırp-Hırvatça'nın çeşitlerinden birini konuşuyor ve Sırbistan, Bosna-Hersek'teki en büyük yatırımcılardan biridir.

Savez izviđača Bosne i Hercegovine, Bosna-Hersek devlet İzcilik örgütüdür. 17 Aralık 2011'de, selefinin üç kurucu örgütü olan Bosna-Hersek'teki İzci Dernekleri Konseyi'nin birleşmesiyle kurulmuştur. 1999'dan beri Dünya İzcilik Teşkilatı (WOSM) üyesidir. Bosna-Hersek'teki İzci Dernekleri Karma Eğitim Konseyi'nin 2011 itibarıyla 1.250 üyesi bulunmaktaydı.

Büyük Hırvatistan Hırvat milliyetçiliği içindeki belirli akımlara uygulanan bir terimdir. Hırvatistan dışında yaşayan Hırvatların etnik kökenini vurgulayarak Hırvat halkının bölgesel kapsamına atıfta bulunur. Bununla birlikte, siyasi anlamda bu terim, Hırvat halkının toprak kapsamı ile Hırvat devletinin toprak kapsamı arasındaki eşdeğerliğe olan irredantist bir inanca atıfta bulunur.