İçeriğe atla

BosWash

BosWash Koridoru

BosWash (aynı zamanda Bosnywash, Boshington veya Kuzeydoğu megapolü), ABD'nin kuzeydoğu kıyısındaki Metropoliten alanları kapsayan bir megapoldür. Megapol kuzeydoğuda Massachusetts'te Boston'dan başlayarak güneydoğuda Washington, DC ve Virginia'ya kadar uzanmaktadır.[1] Başta Boston, New York, Philadelphia, Baltimore ve Washington D.C. olmak üzere büyük şehirleri, metropolitan alanları, banliyöleri ve daha küçük şehir merkezlerini içermektedir.

Fransız coğrafyacı Jean Gottmann, 1961 tarihli Megalopolis: The Urbanized Northeastern Seaboard of the United States adlı çalışmasında megapol terimini yaygınlaştırmıştır.[2]

BosWash'ın nüfusu 2010 yılı itibarı ile 52,332,123 olup[3] ülke nüfusunun %17'sini barındırmaktadır. BosWash Beyaz Saray, Amerikan Kongre Binası, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi, New York Menkul Kıymetler Borsası, IMF ile birçok büyük çokuluslu şirketin merkezine ev sahipliği yapmaktadır ve ABD'nin GSYİH'inin %20'sini oluşturmaktadır.[4]

Kaynakça

  1. ^ Jean Gottmann, Megalopolis: The Urbanized Northeastern Seaboard of the United States, (New York: The Twentieth Century Fund, 1961), 3
  2. ^ Gottmann, Jean (1961). Megalopolis. The Urbanized Northeastern seaboard of the United States. New York: The Twentieth Century Fund. 
  3. ^ Schned, Dan. "Northeast". America 2050. 21 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2017. 
  4. ^ "America 2050 Prospectus" (PDF). 29 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Ocak 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boston</span> ABDnin Massachusetts eyaletinin başkenti

Boston, Amerika Birleşik Devletleri'nin Massachusetts Eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. Ayrıca New England olarak bilinen Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeydoğu bölgesinin de resmî olmayan merkezidir. Harvard ve MIT gibi dünyaca ünlü üniversitelere ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Washington, DC</span> Amerika Birleşik Devletlerinin başkenti

Washington, D.C. veya Türkçeleştirilmiş ismi ile Vaşington D.C., kısaca D.C. veya resmî ismiyle Kolumbiya Bölgesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti. Türkçe telaffuzu sebebiyle Vaşington olarak da bilinen şehir ismini, Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk başkanı ve Kurucu Baba olan George Washington'dan almıştır. Washington, Amerikan Devrimi'nden sonra bağımsızlığını yeni kazanan Amerikalıların hükûmet merkezi olarak kuruldu. Beyaz Saray, ABD Kongresi, ABD Yüksek Mahkemesi, Dünya ülkelerinin büyükelçilikleri, kabine sekreterlikleri (bakanlıklar) gibi bütün federal kurumlar bu kentte yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletleri</span> Liste maddesi

Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletleri veya Amerika Birleşik Devletleri'nin devletleri, 50 tane olup birbirleriyle politik bir birlik oluştururlar. Her bir eyalet, bir coğrafi bölgede idari yetkiye sahiptir ve egemenliğini federal hükûmetle paylaşır. Egemenliğin her bir eyalet ile federal hükûmet arasında paylaşılmasından dolayı Amerikalılar hem federal cumhuriyetin, hem ikamet ettikleri eyaletin vatandaşıdır. Eyalet vatandaşlığı ve ikamet esnektir ve bir eyaletten diğerine taşınmak için herhangi bir hükûmet iznine gerek yoktur. Şartlı tahliyeyle serbest kalmış hükümlüler ve velayeti paylaşan boşanmış ebeveynlerin çocukları gibi belirli bir mahkeme kararıyla bu hakkı sınırlandırılmış kişiler, anılan kuralın istisnasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Zbigniew Brzezinski</span>

Zbigniew Kazimierz Brzezinski, Polonya kökenli Amerikalı siyaset bilimci, devlet adamıdır. Kendisi aslen bugün Ukrayna'ya bağlı Brzezany kasabası kökenlidir ki soyadı Brzezany'li anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Anayasası</span> Amerika Birleşik Devletleri Anayasası Hakkında

Amerika Birleşik Devletleri Anayasası, Amerika Birleşik Devletleri'nin en yüksek yasasıdır. Önsöz, 7 madde ve 27 yasa değişikliğinden oluşur. Yetkiyi ulusal ve eyalet hükûmetleri arasında bölerek, federal bir sistem kurar. Anayasa'nın ilk üç maddesi kuvvetler ayrılığı ilkesiyle federal hükûmeti üç bağımsız organa ayırır: Yasama organı, iki meclisli Kongre'den oluşur ve federal yasaları yapmakla yükümlüdür ; Yürütme organının başı olarak Başkan, ulusal yasaların uygulanmasından sorumludur ; ve Yargı organı olarak Yüksek Mahkeme ve diğer federal mahkemeler, kanunları yorumlayarak ve uygulayarak federal mahkemelerde görülmekte olan davaları karara bağlamakla görevlidir.

Alex North Amerikalı müzisyen, bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Lemoine noktası</span>

Lemoine noktası, üçgenlerde bir köşeden çizilen kenarortayın açıortaya göre simetriği olan doğru ve diğer iki köşe için bu işlem tekrarlanarak elde edilen üç doğrunun kesişim noktası. Kesişim noktası üçgenin simedyan noktası, Grebe noktası ve kesişimi alınan doğrular simedyan olarak da isimlendirilir. Bu isimlendirmeler, 1873'te noktanın varlığını ispatlayan Fransız matematikçi Émile Lemoine ve 1847'de bir çalışma yapan Ernst Wilhelm Grebe'den gelmektedir. Simon Antoine Jean L'Huilier da 1809 yılında bu noktadan söz etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Kongre Binası</span>

Amerikan Kongre Binası Amerika Birleşik Devletleri'nin yönetimini yürüten ABD Kongresi'nin ikamet yeridir. Bina ABD'nin başkenti Washington, DC'deki Capitol Hill bölgesinde ve de National Mall bölgesinin doğu ucunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bierstadt</span> Amerikalı ressam (1830 – 1902)

Albert Bierstadt, Amerikalı ressam.

Donald James Cram Amerikalı kimyacı. 1987 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü Jean-Marie Lehn ve Charles J. Pedersen ile birlikte "yapıya özgü etkileşimi yüksek seçicilik gösteren moleküller geliştirme ve kullanmaları için" kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">National Portrait Gallery (Amerika Birleşik Devletleri)</span>

National Portrait Gallery, Amerika Birleşik Devletleri'nde Washington'da yer alan F Streets NW'deki tarihi bir sanat müzesi. 1962 yılında kuruldu ve Smithsonian Institution'ın bir parçası olarak 1968'de halka açıldı. Müzedeki koleksiyonlar, ünlü Amerikalıların görüntülerine odaklanır. Tarihi Old Patent Office Building binası içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikalı Ermeniler</span>

Amerikalı Ermeniler, Ermeni kökenli ABD vatandaşları veya sakinleri. Rusya Ermeniler' inden sonra Ermeni diasporasındaki en büyük ikinci toplululuktur. ABD'ye ilk büyük Ermeni göçleri, on dokuzuncu yüzyılın sonlarında ve yirminci yüzyıl başlarında meydana geldi. 1890'lardaki Hamidiye katliamlarından ve 1915'teki Ermeni Kırımı'ndan sonra binlerce Ermeni, Osmanlı İmparatorluğu'nu terk ederek ABD'ye yerleşti. 1960'lar ve 1980'ler arasında ise siyasi istikrarsızlık sebebiyle Lübnan, İran, Suriye ve Türkiye'den ABD'ye göçler gerçekleşti. Aynı dönemde Sovyetler Birliği'nden göçler de başlayarak 1980'lerin sonunda ve 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından artarak devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Megapol</span>

Megapol ya da kümekent, genel olarak büyük metropoliten alanların birleşimidir.

Osmanlı İmparatorluğu–Amerika Birleşik Devletleri ilişkileri 1780'te başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">New York usulü pizza</span>

New York usulü pizza, dilimler halinde satılan ince kenarlı bir pizza türüdür. Kenarı gevrek olmasına rağmen hamuru yumuşaktır ve geleneksel olarak katlanarak yenir. Genellikle sadece domates sosu ve mozarella peyniriyle yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda-Türkiye ilişkileri</span>

Ruanda-Türkiye ilişkileri, Ruanda ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Aralık 2014'ten bu yana Kigali'de bir büyükelçiliği vardır. Ruanda'nın ise Ankara Büyükelçiliği Ağustos 2013'te açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan-Türkiye ilişkileri</span>

Tayvan-Türkiye ilişkileri, Tayvan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye, 1971'den beri Tayvan ile hükûmet dışı, çalışma düzeyinde ilişkiler sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Namibya-Türkiye ilişkileri</span>

Namibya-Türkiye ilişkileri, Namibya ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Namibya-Türkiye ilişkileri 12 Kasım 1997'de diplomatik olarak başlamıştır. Türkiye, 4 Ocak 2012 tarihinde Namibya Büyükelçiliğini faaliyete geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hudson Nehri Ekolü</span> 1800lerde New York eyaletinde gelişen manzara resim grubu

Hudson Nehri Ekolü, estetik vizyonu Romantizmden etkilenen bir grup manzara ressamı tarafından şekillendirilen 19. yüzyıl ortalarında bir Amerikan sanat hareketiydi. Tablolar tipik olarak Hudson Nehri Vadisi'ni, Catskill, Adirondack ve Beyaz Dağların çevresini tasvir ediyor. Okulla ilişkilendirilen ikinci nesil sanatçıların eserleri, New England, Maritimes, Batı Amerika ve Güney Amerika'daki diğer yerleri kapsayacak şekilde genişledi.