Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, Azerbaycan'a bağlı özerk bir cumhuriyettir.
Cumhuriyet Müzesi veya II. TBMM Binası, TBMM'nin 1924-1960 yılları arasında faaliyetlerinin gerçekleştirildiği Ankara'nın Altındağ ilçesindeki tarihî yapı.
Doğubayazıt ya da eski adıyla Bayazıt, Ağrı iline bağlı bir ilçe, aynı ilçenin merkezi ve günümüzde merkezinin Karaköse'ye taşınmasının ardından adı Ağrı olarak değiştirilen Bayazıt ilinin eski merkezidir. Anadolu'nun doğusunda, Avrupa E-yolu E80 transit yolu üzerinde kurulmuştur. Ağrı'ya bağlı ve Merkez ilçenin 93 km doğusunda, İran'a 35 km uzaklıktadır. İlçe toprakları genellikle engebeli ve yüksektir. İlçe merkezi düzlükte kurulmuştur. Ağrı'nın en eski, tarihi ilçesidir. Kendi adını taşıyan ovanın güney doğusunda kurulmuştur.
Culfa, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.
Kapıkule Sınır Kapısı, Türkiye-Bulgaristan gümrük kapısıdır. Ayrıca Kapıkule Türkiye'nin en işlek olan gümrük kapısıdır. Bunun nedeni Avrupa'ya yapılan ithalatlar ve ihracat'ın buradan yapılmasıdır.
Türkgözü Sınır Kapısı, Ardahan'ın Posof ilçesi Türkgözü köyünde bulunan ve Gürcistan'a açılan Türkiye sınır kapısıdır. 12 Temmuz 1995 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla açılmıştır.
Raif Karadeniz, Türk siyasetçi.
Gürbulak Sınır Kapısı, Türkiye'yi İran'a bağlayan en önemli sınır kapısıdır. Gürbulak'ta yer alır. Erzurum ve Dilucu buraya bağlı diğer kapılardır.
Nisan 2020 itibarıyla Türkiye'nin gümrük/hudut kapılarının listesidir.
Girne Kapısı, Lefkoşa surlarında yer alan bir kapı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan kapı; şehrin kuzeye, dolayısıyla Girne'ye ulaşımını sağlamaktaydı. 1567 yılında inşa edilmiş olup, Venediklilerin yaptığı üç kapıdan biridir. 1821 yılında Osmanlılar tarafından tadilattan geçirilmiştir. 1931 yılında her iki yanındaki surlar yıkılarak motorlu araçlar için yol açılmıştır. Günümüzde Lefkoşa Turizm Enformasyon Ofisi'ne ev sahipliği yapmaktadır.
Dilucu Sınır Kapısı, Iğdır ilinin en doğusunda yer alan Aralık ilçesinde bulunan Türkiye ile Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ni birbirine bağlayan ve 1992'de hizmete açılan sınır kapısı. Aralık ilçe merkezine 38 km, Iğdır il merkezine ise 85 km uzaklıkta bulunan sınır kapısı 36.857 m2'lik bir alana kuruludur. Sınır kapısında yayalar için 6 adet giriş ve 3 adet çıkış peronu olmak üzere toplam 9 adet peron mevcuttur. Araç giriş-çıkışları için ise toplam 1 adet giriş ve 1 adet çıkış peronu bulunmaktadır. Aras Nehri üzerine kurulu olan sınır kapısı, Umut Köprüsü olarak da adlandırılmaktadır. Azerbaycan tarafındaki karşılığı Sederek Sınır Kapısı olan Dilucu Sınır Kapısı, ithalat-ihracat, transit ve yolcu giriş-çıkış işlemlerinin yanı sıra, 2009 yılından itibaren sınır ticareti konusunda da yetkilendirildi.
Alican Sınır Kapısı, Iğdır ilinin Karakoyunlu ilçesinde, Türkiye ile Ermenistan'ı birbirine bağlayan ve Nisan 1993'ten beri hizmete kapalı durumda bulunan sınır kapısı. Deniz seviyesinden 850 metre yüksekliktedir. Karşısındaki Ermenistan sınır kapısı ise Armavir'de yer alan Margara kasabasında bulunmaktadır. Aras Nehri'nin ayırdığı sınırın güvenliği askeri hudut karakolu ile sağlanmaktadır. Islah çalışması yapılmaması yüzünden kış aylarında taşan nehir, karakolun birinci katını kullanılamaz hale getirmiştir. Sınır kapısına 500 metre mesafede Aşağıalican Köyü'ne bağlı bir mezra olan Ortaalican yer almaktadır.
Türkiye-Yunanistan sınırı, Türkiye ile Yunanistan arasındaki 212 km uzunluğundaki kara sınırıdır. Doğu Trakya ile Batı Trakya'yı birbirinden ayırır. Aynı zamanda Bulgaristan-Türkiye sınırı ile birlikte Avrupa Birliği'nin güney sınırını oluşturur. Türkiye'nin en uzun yedinci sınırı olup Lozan Antlaşması ile günümüze kadar gelmiştir.
D.977 Türkiye'nin doğusunda bulunan bir devlet kara yoludur.
Habur Sınır Kapısı, Irak-Türkiye gümrük kapısıdır. Şırnak ilinin Silopi ilçesinde bulunan sınır kapısına yolundan ulaşılabilir. Deniz seviyesinden 508 metre yüksekliktedir. Sınırın diğer tarafında İbrahim Halil Sınır Kapısı bulunmaktadır.
İpsala Sınır Kapısı, Edirne'nin İpsala ilçesinde yer alan Türkiye – Yunanistan arasındaki kara yolu gümrük/sınır kapısıdır. E-25 kara yolu ile Yunanistan ile Türkiye'yi birbirine bağlayan İpsala Köprüsü'nün bitişiğindeki 11,000 m² alan üzerine 1956 yılında inşa edilmeye başlanmış, 10 Temmuz 1961 tarihinde hizmete girmiştir.
Mürşitpınar Sınır Kapısı, Suriye-Türkiye gümrük kapısıdır. Şanlıurfa ilinin Suruç ilçesinde yer alır. Deniz seviyesinden 508 metre yüksekliktedir.
Gürcü Kapı, Osmanlı Devleti sınırları içinde, tarihsel olarak Gürcü toprakları olmayan yerlerdeki Gürcü yerleşmesine ve tarihsel Gürcistan'a açılan sur kapılarına verilen addır. Gürcü Kapı adını taşıyan üç önemli yerden biri İstanbul'da, diğer ikisi Erzurum ve Kayseri'de bulunmaktadır.
Kapıköy Sınır Kapısı, Türkiye ve İran arasında yer alan sınır kapısıdır. 16 Nisan 2011 tarihinde üst düzey devlet yöneticilerinin katılımıyla açılmıştır. Van'ın Saray ilçesinde bulunmaktadır. İran sınırındaki sınır kapısı ise Hoy-Razi Sınır Kapısıdır. Kapıköy Sınır Kapısı Ulusal ekonomiye özellikle de yakın bölgelere ekonomik anlamda önemli katkıları vardır.
Çobanbey Sınır Kapısı, Türkiye – Suriye arasındaki kara ve demiryolu gümrük kapısıdır.