Deoksiriboz nükleik asit veya kısaca DNA, tüm organizmaların ve bazı virüslerin canlılık işlevleri ve biyolojik gelişmeleri için gerekli olan genetik talimatları taşıyan bir nükleik asittir. DNA'nın başlıca rolü bilgiyi uzun süre saklamasıdır. Protein ve RNA gibi hücrenin diğer bileşenlerinin inşası için gerekli olan bilgileri içermesinden dolayı DNA; bir kalıp, şablon veya reçeteye benzetilir. Bu genetik bilgileri içeren DNA parçaları gen olarak adlandırılır. Bazı DNA dizilerinin yapısal işlevleri vardır, diğerleri ise bu genetik bilginin ne şekilde kullanılacağının düzenlenmesine yararlar.
Ribonükleik asid (RNA), bir nükleik asittir, nükleotitlerden oluşan bir polimerdir. Her nükleotit bir azotlu baz, bir riboz şeker ve bir fosfattan oluşur. RNA pek çok önemli biyolojik rol oynar, DNA'da taşınan genetik bilginin proteine çevirisi (translasyon) ile ilişkili çeşitli süreçlerde de yer alır. RNA tiplerinden olan mesajcı RNA, DNA'daki bilgiyi protein sentez yeri olan ribozomlara taşır, ribozomal RNA ribozomun en önemli kısımlarını oluşturur, taşıyıcı RNA ise protein sentezinde kullanılmak üzere kullanılacak aminoasitlerin taşınmasında gereklidir. Ayrıca çeşitli RNA tipleri genlerin ne derece aktif olduğunu düzenlemeye yarar.
Boz ayı, Ursus cinsine bağlı Avrasya'nın kuzeyinin büyük bir kısmında ve Kuzey Amerika'da yaşayan bir ayı türüdür. Carnivora takımının karada yaşayan en büyük üyelerinden biridir ve boyut açısından tek rakibi ortalama boyutları kısmen daha büyük olan kutup ayısıdır..
Fil, hortumlular takımının filgiller (Elephantidae) familyasını oluşturan memeli bir hayvandır. Geleneksel olarak Asya fili ve Afrika fili olmak üzere iki türü tanınır; ancak bazı kanıtlara dayanarak Afrika savan fili ile Afrika orman filinin de iki ayrı tür olduğu öne sürülür. Filler, Sahra altı Afrika ile Güney ve Güneydoğu Asya'da bulunur. İçinde mamutlar ve mastodonlar gibi soyu tükenmiş türleri de barındıran hortumlular takımından günümüzde soyunu sürdüren bir tek filler kalmıştır. Karada yaşayan en büyük hayvan olan Afrika filinin erkeği 4 m boya ve 7.000 kg ağırlığa ulaşabilir. Fillerin dikkat çekici ve ayırt edici özellikleri arasında, nesneleri yakalamak gibi çeşitli amaçlar için kullanılan uzun hortumları başta gelir. Uzun ve sivri olan kesici dişlerini nesneleri taşımak, yeri kazmak için kullanırlar. Fildişinin kaynağı olan bu kesici dişler aynı zamanda dövüşürken silah olarak da kullanılır. Filin büyük ve geniş kulakları vücut ısısını kontrol etmeye yarar. Afrika fillerinin kulakları daha büyük olur ve sırtları içbükeydir. Asya fillerinin ise kulakları daha küçük olur ve sırtları dışbükey ya da düzdür.
Jaguar, kedigiller (Felidae) familyasından ve Panthera cinsinin dört büyük kedisinden biri olan bir Yeni Dünya memelisidir. Diğer üç büyük kedi, Eski Dünya’nın kaplan, aslan ve parstır. Kaplan ve aslandan sonra en büyük üçüncü kedi olan jaguar Batı Yarımküresinin en büyük ve en güçlü kedisidir. Jaguar günümüzde Meksika’dan Orta Amerika’ya ve Paraguay’ın güneyi ile kuzey Arjantin’e kadar dağılan bir alanda bulunmaktadır.
Asya fili, yaşayan iki fil türünden biri, Elephas cinsinin yaşayan tek üyesidir. Aynı zamanda Asya'da yaşayan en iri hayvandır. Bu tür genelde Bangladeş, Hindistan, Sri Lanka, Çinhindi ve Endonezya'nın bazı yerlerinde görülür. Bu türün nesli tehlikededir, dünyada yalnızca 25.600 ila 32.750 arasında yabani Asya fili kaldığı düşünülmektedir.
Ortak ata, evrimsel süreçte, birden fazla canlı türünün ortak genetik öncülü olan canlı. Modern biyolojide, Dünya üzerinde yaşayan ya da soyu tükenmiş birçok canlının, diğer alt canlı türlerinin ortak atası olduğu kabul edilir. Ayrıca tüm canlıların "evrensel bir ortak ata"dan ya da "ortak gen havuzu"ndan geldiği kabul edilir. Evrensel ortak ata kavramı, ilk kez 1859'da Charles Darwin'in Türlerin Kökeni kitabında ortaya atılmıştır.
Seylan fili Asya filinin kabul edilmiş üç alt türünden biridir ve Sri Lanka'ya özgüdür. 1986 yılından beri Elephas maximus Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından son üç kuşaktır popülasyonu en az %50 azaldığı için soyunun tükenme riski çok yüksek olan tehlikedeki türler arasında listelenir. Türün karşısındaki en önemli tehditler yaşam alanı yokolması ve yaşam alanı parçalanmasıdır.
Sumatra fili Asya filinin kabul edilmiş üç alt türünden biridir ve Endonezya'nın Sumatra adasına özgüdür. 2011 yılından beri Sumatra fili Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından son üç kuşaktır popülasyonu en az %80 azaldığı için soyunun tükenme riski had safhada olan kritik tehlikedeki türler arasında listelenir. Türün karşısındaki en önemli tehditler yaşam alanı yokolması ve yaşam alanı parçalanmasıdır ve Sumatra filinin doğal yaşam alanının %69'u son 25 yılda yok olmuştur. Geriye kalan orman örtüsü 250 km²'den küçük bloklar hâlindedir ve sağlıklı bir fil popülasyonunu devam ettirebilmek için yeterli değildir.
Hint fili Asya filinin kabul edilmiş üç alt türünden biridir ve Asya anakarasına özgüdür. 1986 yılından beri Elephas maximus Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından son üç kuşaktır popülasyonu en az %50 azaldığı için soyunun tükenme riski çok yüksek olan tehlikedeki türler arasında listelenir. Türün karşısındaki en önemli tehditler yaşam alanı yokolması ve yaşam alanı parçalanmasıdır.
Elephas, hortumlular (Proboscidea) takımının günümüzde yaşayan iki fil cinsinden biridir. Cinsin soyu tükenmemiş tek türü ise Asya filidir Elephas maximus.
Afrika orman fili Kongo Havzası'nda bulunan ve ormanlarda yaşayan bir fil türüdür. Geleneksel olarak Afrika filinin sinonimi ya da bir alt türü olarak değerlendirilen Afrika orman filinin 2010 tarihli bir bilimsel makalede Loxodonta cyclotis bilimsel adı ile ayrı bir tür olarak sınıflandırılması önerilmiştir. Bu yeni sınıflandırma ile Afrika orman fili soyu tükenmemiş fil türleri içinde en küçüğü ancak yaşayan kara hayvanları içinde de en büyüğü olmaktadır. Kongo Havzası'nın kriptozoologlar tarafından Loxodonta pumilio adıyla ayrı bir tür olarak görülen pigme fillerinin küçük cüsseleri ve erken olgunlaşmalarının nedeninin çevresel koşullar olması mümkündür. Erişkin pigme fillerin 900 kg. kadar az bir ağırlığa sahip olduğu kaydedilmiştir.
Filgiller familyasında sınıflandırılan, yaşayan ve soyu tükenmiş (†) fil türleri listesi.
- Alt familya Elephantinae
- Oymak Elephantini (filler)
- Cins †Primelephas
- Tür †Primelephas gomphotheroides
- Tür †Primelephas korotorensis
- Alt oymak Loxodontina
- Cins Loxodonta
- Tür Loxodonta africana
- Alt tür Loxodonta africana africana
- Alt tür †Loxodonta africana pharaonensis
- Tür Loxodonta cyclotis
- Alt oymak Elephantina ya da Üst cins Elephadon
- Cins Elephas
- Tür Elephas maximus
- Alt tür Elephas maximus indicus
- Alt tür Elephas maximus maximus
- Alt tür Elephas maximus sumatranus
- Alt tür Elephas maximus borneensis
- Alt tür ? Vietnam fili ve Laos fili
- Alt tür ? †Elephas maximus rubridens
- Alt tür †Elephas maximus asurus
- Tür †Elephas beyeri
- Tür †Elephas celebensis
- Tür †Elephas hysudricus
- Tür †Elephas iolensis
- Tür †Elephas planifrons
- Tür †Elephas platycephalus
- Tür †Elephas recki
- Alt cins †Palaeoloxodon
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) antiquus
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) creticus
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) creutzburgi
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) chaniensis
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) cypriotes
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) ekorensis
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) falconeri
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) mnaidriensis
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) melitensis
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) namadicus
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) naumanni
- Cins †Mammuthus (Mamutlar)
- Tür †Mammuthus africanavus †
- Tür †Mammuthus columbi
- Tür †Mammuthus exilis
- Tür †Mammuthus imperator
- Tür †Mammuthus lamarmorae
- Tür †Mammuthus meridionalis
- Tür †Mammuthus primigenius
- Tür †Mammuthus subplanifrons
- Tür †Mammuthus armeniacus )
- Oymak Belodontini †
- Alt oymak Belodontina †
- Cins Tetrabelodon †
- Cins Stegotetrabelodon †
- Cins Stegodibelodon †
- Alt familya Stegodontinae †
- Cins Stegodon †
- Tür Stegodon aurorae †
- Tür Stegodon elephantoides †
- Tür Stegodon florensis †
- Tür Stegodon ganesha †
- Tür Stegodon insignis †
- Tür Stegodon orientalis †
- Tür Stegodon shinshuensis †
- Tür Stegodon sompoensis †
- Tür Stegodon sondaarii †
- Tür Stegodon trigonocephalus †
- Tür Stegodon zdanski †
- Alt familya Lophodontinae ya da Rhynchotheriinae†
- Cins Anancus †
- Tür Anancus alexeevae †
- Tür Anancus arvernensis †
- Tür Anancus kenyensis †
- Cins Morrillia †
- Oymak Lophodontini †
- Alt oymak Lophodontina †
- Cins Tetralophodon †
- Cins Paratetralophodon †
- Cins Zygolophodon †
- Oymak Cuvieroniini †
- Cins Stegomastodon †
- Tür Stegomastodon arizonae †
- Tür Stegomastodon mirificus †
- Tür Stegomastodon platensis †
- Tür Stegomastodon primitivus †
- Tür Stegomastodon waringi †
- Cins Cuvieronius †
- Tür Cuvieronius hyodon †
- Tür Cuvieronius priestleyi †
- Tür Cuvieronius tropicus †
Pigme fil hem Afrika hem Asya'da yaşadığı rapor edilmiş bir tür. Eskiden Loxodonta pumilio adıyla tanımlanmış olan Afrika pigme fili, bugün Afrika orman filinin bir polimorfu olarak kabul edilmektedir.
Suriye fili Asya filinin en batıda yaşamış olan ve antik zamanlarda soyu tükenmiş olan popülasyonu için önerilen isimdir. Yaklaşık MÖ 3 milyon yıl ile MÖ 100 yılları arasında tarihlendirilen E. m. asurus filine ait kemik kalıntılarına Orta Doğu'da rastlanmıştır.
Cüce filler, hortumlular takımının, adalarda allopatrik türleşme sürecinin sonucunda yakın atalarıyla kıyaslandığında daha küçük boylara evrimleşmiş tarihöncesi dönemde yaşamış ve soyu tükenmiş üyeleridir. Cüce filler, karada yaşayan büyük omurgalıların kaynak az olan çevrelere uyum sağlayabilmek için erken ergenleşen ve üreyebilen bireylerin seçildiği ve dolayısıyla da cüce formlara evrimleştiği ada cüceleşmesinin de bir örneğidir. Asya fillerinin adalarda yaşayan bazı popülasyonları da kısmen boylarının azaldığı bir süreçten geçmiş ve ortaya pigme fil popülasyonları çıkmıştır.
Sotalia guianensis, Güney Amerika'nın kuzey ve doğu kıyıları ile Orta Amerika'nın doğu kıyılarında bulunan bir yunus türü. Yunusgiller familyasının bir üyesidir (Delphinidae).
Panthera leo melanochaita, Güney ve Doğu Afrika'da bir aslan alt türüdür. Afrika'nın bu bölümünde, aslan popülasyonları Lesotho, Cibuti ve Eritre'de bölgesel olarak soyu tükenmiş ve habitat ve av tabanı kaybıyla tehdit edilmiş, yerel halk tarafından hayvanlarının aslanlarca avlanmasına misilleme olarak öldürülmüştür. Hatıra avı, aslan popülasyonları üzerinde sıfıra yakın bir etkiye sahiptir. 21. yüzyılın başından bu yana, Botsvana, Namibya, Güney Afrika ve Zimbabve'de yoğun olarak korunan alanlarda aslan nüfusu artmış, ancak Doğu Afrika menşeli ülkelerde düşmüştür. 2005 yılında, Doğu ve Güney Afrika'da Aslan Koruma Stratejisi geliştirilmiştir.
Bu, etçil türlerin tahmini popülasyonlarının bir listesidir. Tüm etçillerin sayıları ölçülmediği için kapsamlı değildir.
Bu, popülasyona göre yarasaları listeler.