İçeriğe atla

Borna (Hırvatistan dükü)

Borna
Dük
Hırvatistan dükü
Hüküm süresiy. 810–821
Önce gelenVišeslav
Sonra gelenVladislav
ÖlümOcak ve Ekim 821 arasında[1]
DiniHristiyanlık

Borna, (ö. Ocak veya Ekim 821), 810–821 yılları arasındaki Hırvatistan dükü ve Frank İmparatorluğu'nun vasalı. Ayrıca Kuzey Dalmaçya'daki Hırvatların hükümdarıydı.[2]

Borna'dan önceki dük, muhtemelen babası olan Višeslav'dı. 821'de ölümünden sonra yerine yeğeni Vladislav geçti. Unvanları 818'de "Guduscani Dükü";[3][4] 819'da "Dalmaçya Dükü"; 821'de "Dalmaçya ve Liburnia Dükü" idi.

Kaynakça

  1. ^ Živković 2011, s. 390.
  2. ^ John Van Antwerp Fine: The Early Medieval Balkans: A Critical Survey from the Sixth to the Late Twelfth Century, 1991, s. 255
  3. ^ "Gačani". Croatian Encyclopedia. 12 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2019. 
  4. ^ Ćošković, Pejo (1998). "GAČANI (Guduscani)". Croatian Biographical Lexicon. 28 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2019. 

Konuyla ilgili makaleler

Önce gelen
Višeslav
Hırvatistan dükü
y. 810 – 821
Sonra gelen
Vladislav

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İvaylo</span> 13.yy Bulgar asiler lideri

İvaylo ya da Domuz Çobanı İvaylo,, 1278-1279 yılları arasında çarlık yapmış eski Bulgar asi lider.

<span class="mw-page-title-main">Omurtag</span>

Omurtag, 814–831 yılları arasında hüküm süren Birinci Bulgar İmparatorluğu Hanı.

I. Carlo Tocco, 1411'den 1429'da ölümüne kadar hüküm süren Epir Despotu. Gayriresmî ilişkiden beş tane çocuğu olmuştur. Dönemini anlatan bir eser yazılmıştır. Yunancada yazılmış bu eser 1375-1425 arasındaki olayları anlatır.

<span class="mw-page-title-main">II. Nikeforos Orsini</span>

II. Nikeforos Orsini 1335-1338 arası ve 1356'dan 1359 yılında ölümüne kadar Epir Despotluğu'nun hükümdarı. Babası İoannis Orsini'nin ölümünden sonra 7 yaşında tahta geçti fakat çok geçmeden Bizans istilası sonucu ülkesinin kontrolünü kaybetti ve bölgeden ayrıldı. 1355 yılında geri döndü ve hakimiyetini kurmaya çalıştı ama 1359'da Arnavutlarla girdiği Achelous Meydan Muharebesi'ni kaybederek öldürüldü. VI. İoannis Kantakuzinos'ın kızı ile evlendi.

<span class="mw-page-title-main">Stefan Dragutin'in Krallığı</span>

Stefan Dragutin'in Krallığı ya da Srem Krallığı Orta Çağ'da kurulmuş bir Sırp Krallığıdır. Macaristan Krallığı'na bağlı kurulan devlet bir sürede bağımsız olmuştur. Stefan Dragutin (1282-1316) ve oğlu II. Stefan Vladislav (1316-1325) tarafından yönetilen ülkenim başkenti Debrc olmasına rağmen kral daha sonra Belgrad'a taşınmıştır.

Mora Theması Güney Yunanistan'da Mora Yarımadası'nda kurulmuş Bizans İmparatorluğu theması. Yaklaşık 800 yılında kurulmuştur ve başkenti Korint'tir. Mora Yarımadası, Dördüncü Haçlı Seferinden sonra Latin Achaea Prensliği'nin kurulduğu 13. yüzyıl başlarına (1205) kadar Bizans kontrolünde kalmıştır.

II. Georgi Terter, 1322-1323 yılları arasında hüküm süren İkinci Bulgar İmparatorluğu çarı.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Bodin</span> Sırp prens

Konstantin Bodin 1081 ile 1101 yılları arası Duklja kralı, babası Mihailo'nun yerine geçmiştir.

II. Kaliman Asen ya da II. Koloman Asen, 1256 yılında kısa bir müddet hüküm süren İkinci Bulgar İmparatorluğu çarı.

<span class="mw-page-title-main">Kotor Körfezi</span> körfez

Kotor Körfezi Boka olarak da bilinen, Karadağ'ın güneybatısındaki Adriyatik Denizi'nin girintili körfez ve bu körfez çevresinin oluşturduğu Karadağ'ın bir bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Petar Goynikoviç</span> Sırbistan prensi

Petar Goynikoviç 892'den 917'ye kadar Sırbistan prensi idi. Birinci Sırbistan Prensliği'ni (Rascia) yönetti ve genişletti ve tacı isteyen diğer aile üyelerine karşı birçok savaş kazandı. Slav olmayan bir Hristiyan isme sahip ilk Sırp hükümdarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Prensliği (Erken Orta Çağ)</span> Doğu Avrupada Orta Çağ prensliği

Sırbistan Prensliği

John V. A. Fine Jr. Amerikalı bir tarihçi ve yazardır. Michigan Üniversitesi'nde Balkan ve Bizans tarihi profesörüdür ve konuyla ilgili birçok kitap yazmıştır.

Stefan Nemanja, 1166 - 1196 yılları arasında Sırp Büyük Prensliği'nin Büyük Prensi idi.

<span class="mw-page-title-main">Branimir (Hırvatistan dükü)</span>

Branimir, 879'dan 892'ye kadar dük olarak hüküm süren Hırvatistan hükümdarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Duklja</span>

Duklja Batıda Kotor Körfezi'nden doğuda Bojana Nehri'ne ve kuzeyde Zeta ve Morača nehirlerinin kaynaklarına kadar kabaca günümüzün güneydoğu Karadağ topraklarını kapsayan bir Orta Çağ Güney Slav devletidri. İlk olarak 10. ve 11. yüzyıl Bizans vakainamelerinde bahsi geçen bu bölge, 997 ile 1018 yılları arasında Bulgar İmparatorluğu'nun vasalı, ardından 1040'ta Stefan Vojislav yönetimi altında bağımsızlığını kazanana kadar Bizans İmparatorluğu'na bağlıydı. Stefan Vojislav daha önceki Sırp Prensliği'nin topraklarını ele geçirmeyi başardı ve Vojislavljević hanedanını kurdu. 1043 ile 1080 arasında, Mihailo Vojislavljević ve oğlu Konstantin Bodin yönetiminde Duklja doruğa ulaştı. Bizans ittifakını terk edip Balkanlar'da oğlu Bodin'in merkezi bir rol oynadığı bir ayaklanmayı destekledikten sonra Mihailo'ya Papa tarafından Slavların Kralı unvanı verildi. Sırp iç bölgesini bünyesine katan ve oraya vasal hükümdarlar yerleştiren bu denizcilik prensliği, yöneticilerinin kullandığı unvanlarda da görüldüğü gibi en güçlü Sırp yönetimi olarak ortaya çıktı. "Sırpların"). Ancak Bodin'in Bizanslılar tarafından mağlup edilmesi ve hapsedilmesi nedeniyle yükselişi kısa sürdü; Arka plana itilen akrabası ve tebaası Vukan, Duklja iç savaşlarla boğuşurken Bizanslılara karşı mücadeleyi sürdüren Raška'da bağımsızlığını kazandı. 1113 ile 1149 yılları arasında Duklja, Sırp-Bizans çatışmasının merkezinde yer aldı ve Vojislavljević üyeleri iktidar için birbirleriyle savaşanların himayesi altında kaldı. Duklja daha sonra Vukanović hanedanı tarafından yönetilen, daha sonra Zeta olarak bilinen Sırbistan Büyük Prensliği'nin kraliyet ülkesi olarak birleştiler ve 14. yüzyılda Sırp İmparatorluğu'nun yıkılışına kadar bu şekilde kaldılar.

<span class="mw-page-title-main">Slavların Hristiyanlaşması</span>

Slavlar, 7. yüzyıldan 12. yüzyıla kadar dalgalar halinde Hristiyanlaşmamıştır, ancak eski Slav dini uygulamalarının değiştirilmesi süreci 6. yüzyıldan itibaren başlamıştır. Genel olarak konuşursak, Güney Slavların hükümdarları 9. yüzyılda, Doğu Slavları 10. yüzyılda, Batı Slavları ise 9. ve 12. yüzyıllar arasında Hristiyanlığı benimsemişlerdir. Aziz Kiril ve Methodios, Bizans-Slav ayinini ve bilinen en eski Slav alfabesi ve Erken Kiril alfabesinin temeli olan Glagol alfabesini tanıtmış olan "Slavların Havarileri" olarak atfedilirler.

<span class="mw-page-title-main">Hrvoje'nin Dua Kitabı</span>

Hrvoje'nin Dua Kitabı, Glagol alfabesiyle yazılmış 15. yüzyıla ait bir dua kitabıdır.