İçeriğe atla

Born Free (Matt Monro şarkısı)

"Born Free"
Born Free soundtrack albümünden Matt Monro single'ı
TarzPop
Süre3:07
ŞirketCapitol
YazarJohn Barry, Don Black
"Born Free"
Born Free albümünden Roger Williams single'ı
Süre2:22
ŞirketKapp
YazarJohn Barry, Don Black
YapımcıHy Grill

"Born Free", John Barry'nin yazdığı ve Don Black'in sözlerini içeren popüler şarkıdır.[1][2] Aynı adlı film için yazılan şarkı ve En İyi Özgün Şarkı dalında Akademi Ödülü'ne layık görüldü.[3][4][5]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ British Hit Singles & Albums. 19th. Londra: Guinness World Records Limited. 2006. s. 135. ISBN 1-904994-10-5. 
  2. ^ DOCKWRAY, RUTH; MOORE, ALLAN F. (2010). "Configuring the sound-box 1965–1972". Popular Music. 29 (2): 181-197. ISSN 0261-1430. 
  3. ^ Burton, Alan (4 Nisan 2016). Historical Dictionary of British Spy Fiction (İngilizce). Rowman & Littlefield. ISBN 978-1-4422-5587-6. 
  4. ^ Bernard, Kenny (12 Aralık 2011). You Came into My Life (İngilizce). AuthorHouse. ISBN 978-1-4670-2349-8. 
  5. ^ "Music (Original Song)". oscar.go.com. 20 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Rap, "kafiyeli ve ritmik bir şekilde sokak dili konuşmayı" içerir ve müzikal benzeri tarzlarda yapılabilmektedir. Rap'in bileşenleri "içerik", "akış" ve "sunum"dan oluşmaktadır. Rap, spoken word'den farklıdır çünkü genellikle müzik eşliğinde icra edilir. Rap, hip hop müziğinin temel bileşenlerinden biridir ve özellikle bu türle ilişkilendirilir ancak rap'in kökenleri hip hop kültüründen öncesine dayanmaktadır. Modern rap'in en eski örnekleri, Batı Afrika griot geleneğine dayanmaktadır. Rap'in "Rhytm And Poem" veya "Rhytmic African Poetry" sözcüklerinin kısaltması olduğu görüşü yaygın olsa da aslında rap kelimesi, İngilizce sözlük anlamı olarak "ağır eleştiri" anlamına gelmektedir.

<i>Master of Puppets</i> Metallicanın 1986da yayımlanan stüdyo albümü

Master of Puppets, Amerikalı heavy metal grubu Metallica'nın 3 Mart 1986'da Elektra Records tarafından yayımlanan üçüncü stüdyo albümüdür. Danimarka'nın Kopenhag kentindeki Sweet Silence Stüdyoları'nda yapımcı Flemming Rasmussen ile kaydedilen albüm, grubun tanıtım turnesi sırasında İsveç'te bir otobüs kazasında hayatını kaybeden basçı Cliff Burton'ın yer aldığı son albüm oldu.

<span class="mw-page-title-main">Mariah Carey</span> Amerikalı şarkıcı

Mariah Carey 5 Grammy Ödülü sahibi Amerikalı şarkıcı, söz yazarı, yapımcı, oyuncu, girişimci ve hayırsever. Guinness Dünya Rekorları tarafından "Songbird Supreme" olarak anılmasını sağlayan beş oktavlık vokal aralığı, melizmatik şarkı söyleme stili ve imzalı "ıslık notası" kullanımı ile bilinmektedir. Bununla birlikte "Noel'in Kraliçesi" olarak da anılmaktadır. 1990 yılında Columbia Records'a imza attıktan sonra arka arkaya on bir hafta boyunca ABD Billboard 200 listesinde bir numarada kalan, kendi adını taşıyan çıkış albümünü yayınlamasından sonra ünlendi. Kısa süre sonra Carey, Vision of Love"dan "Emotions"a, ilk beş single'ı "Billboard Hot 100" listesinde bir numaraya ulaşan ilk sanatçı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Federasyonu Devlet Marşı</span>

Rusya Federasyonu Devlet Marşı, Rusya'nın resmî devlet marşı. Bestesinde, Aleksandr Aleksandrov'a ait Jit stalo luçşe ve Bolşevik Parti Marşı'ndan uyarlanan Sovyetler Birliği Marşı'nın müziği, güftede ise Sovyet marşının söz yazarı Sergey Mihalkov'un yeniden yazdığı sözler kullanılmıştır. Sovyetler Birliği Marşı, 1944 yılından itibaren "Enternasyonal" marşının yerine resmî marş olarak kullanılmaya başlandı. Marş, 1956-1977 yılları arasında destalinizasyon politikaları nedeniyle sözsüz, sadece enstrümantal çalındı. 1977 yılında eski Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin'e atıf yapan sözler çıkartıldı, yine Mihalkov tarafından yazılan komünizmin ve II. Dünya Savaşı'nın zaferlerine vurgu yapan sözlerle değiştirilerek kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">One (Metallica şarkısı)</span>

"One", bir thrash metal grubu olan Metallica nın şarkısıdır. Metallica'nın en meşhur şarkılarından biri olan One, ...And Justice for All adlı 1988 yılında çıkardıkları albümdeki şarkılardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Devlet Marşı</span> Ulusal marş

Sovyetler Birliği Marşı, 15 Mart 1944'te Enternasyonal marşı yerine kabul edilmiştir. Sözler Sergey Mihalkov ve El-Registan (Эль-Региста́н) takma adıyla bilinen Gabriel Arkadiyeviç Ureklyan tarafından yazılmış, müzik Aleksandr Aleksandrov (1883-1946) tarafından bestelenmiştir. Sovyet askerlerinin, Enternasyonal'in uluslararası hareketi öven sözleri yerine Sovyetler Birliği'ne adanmış başka bir marş isteği üzerine ortaya çıktığı sanılır. Marşın aslı Bolşevik Partisi Marşı'na dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Besteci</span> nota veya sözlü gelenek yoluyla müzik yapan kişi

Besteci, bestekâr, kompozitör, maestro ya da beste yapan kişi. Herhangi bir müzik eserini müzik notasyonu kullanarak yaratan kişidir. Eğer bu müzik eseri vokal (sözlü) kısımları da içeriyorsa ilgili kısımlar söz yazarı (güftekâr) tarafından oluşturulur. Bir eserin bestekârı ve güftekârı aynı kişi olabilir.

<i>Like a Prayer</i> Madonna Albümü

Like a Prayer, Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Madonna'nın dördüncü stüdyo albümü. 21 Mart 1989'da Sire Records tarafından şarkıcının önceki stüdyo albümünden üç yıl sonra yayımlandı. Madonna, albümdeki tüm şarkıların yazım ve yapımında Stephen Bray, Patrick Leonard ve Prince ile çalıştı. Madonna'nın o zamana kadar kariyerindeki en kişisel şarkısı olan Like a Prayer, bir günah çıkarma olarak nitelendirilmiştir. Madonna ise şarkıyı "annem, babam ve ailemle bağlarım hakkında" sözleriyle ifade etmiştir. Madonna, albümü çok genç yaşta kaybettiği annesine ithaf edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sandra Kim</span> Belçikalı şarkıcı (d. 1972)

Sandra Kim, İtalyan asıllı Belçikalı şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Şarkıcı-şarkı yazarı</span> kendi şarkılarını yazıp, besteleyip söyleyen vokalist

Şarkıcı-şarkı yazarı, şarkılarının, söz, müzik ve düzenleme dâhil bütün bileşenlerini kendi oluşturan ve söyleyen kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Julie Frost</span> Amerikalı müzisyen

Julie Frost, Altın Küre Ödülü sahibi Amerikalı şarkı sözü yazarı, şarkıcı, gitarist ve prodüktör. Lena Meyer-Landrut'un 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nda birinci olmasını sağlayan "Satellite" şarkısının yazarlarından bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Zip-a-Dee-Doo-Dah</span>

"Zip-A-Dee-Doo-Dah", Disney animasyonlarında canlı çekim için yapılan, James Baskett tarafından söylenen bir animasyon şarkısı. Allie Wrubel ve Ray Gilbert tarafından sözleri yazıldı. Film, En İyi Özgün Şarkı Akademi Ödülü'nü kazandı ve Pinokyo'dan (1940) "When You Wish Upon a Star" şarkısından sonra bu ödülü kazanan ikinci Disney şarkısı oldu.

Dream pop, 1980'lerin ortasında Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan bir alternatif rock alt türüdür. İlk olarak 1980'lerde Alex Ayuli tarafından grubu A.R. Kane'in müziğini tasvir etmek için kullanılan terim, New York kökenli müzik gazetecisi Simon Reynolds'ın terimi Britanyalı shoegazing gruplarını tanımlamak için kullanması ile ün kazanmış, Reynolds da bu terimi kullanan ilk profesyonel gazeteci olmuştur. 1990'larda ise "shoegazing" ve "dream pop" terimleri bölgelere göre birbirinin yerine kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Monica Anghel</span> Rumen şarkıcı ve televizyon ünlüsü

Monica Anghel, Rumen şarkıcıdır. Monica 2002 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Romanya'yı Marcel Pavel ile birlikte "Tell Me Why" adlı şarkıyla temsil etmiştir. Yarışmada 9. olmuştur.

Fat Bottomed Girls, İngiliz rock grubu Queen'in bir şarkısıdır. Gitarist Brian May tarafından yazılan parça, 1978 albümleri Jazz'da ve daha sonra derleme albümleri Greatest Hits'te yer aldı. Şarkı, "Bicycle Race" ile birlikte single olarak piyasaya sürüldüğünde, Birleşik Krallık Singles Chart'ta 11., ABD'de Billboard Hot 100'de 24. sıraya ulaştı.

"What Now, My Love?"; Gilbert Bécaud'un bestelediği ve Pierre Delanoë'in yazdığı, 1961'de çıkışlı, orijinal Fransızca pop şarkısı "Et Maintenant"ın İngilizce adı. Arka planda yinelenen melodi Maurice Ravel'ın Bolero bestesine aittir. Carl Sigman şarkının İngilizce sözlerini yazmıştır ve şarkıyı isimlendirmiştir.

"Moon River", Henry Mancini tarafından bestelenmiş ve sözlerini Johnny Mercer'in yazdığı şarkıdır. Şarkıyı ilk olarak Audrey Hepburn, 1961'de Çılgınlar Kraliçesi filminde seslendirdi. Şarkı, En İyi Özgün Şarkı dalında Akademi Ödülü kazandı. Şarkı aynı zamanda, 1962'de düzenlenen Grammy Ödülleri'nde Yılın Kaydı, Yılın Şarkısı ve En İyi Aranjman kategorilerinde ödüle layık görüldü.

Müzik ve siyaset arasındaki bağlantı, özellikle şarkılardaki politik ifadeler, birçok kültürde görülmektedir. Müziğin, protesto veya karşıtlık ifadeleri başta

"The Last Time I Saw Paris", Jerome Kern tarafından bestelenen, sözleri Oscar Hammerstein II'ye ait olan, 1940 yılında yayınlanan bir şarkıdır. Ann Sothern tarafından 1941 yapımı Lady Be Good filminde söylenmiştir.

"Under the Sea", Disney'in Küçük Deniz Kızı adlı 1989 yapımı animasyon filminden, bestesi Alan Menken'e, sözleri Howard Ashman'a ait olan bir şarkıdır. Karayipler'in,Trinidad ve Tobago'da ortaya çıkan Calypso tarzından ve Jamaika'dan gelen Reggae'den etkilenmiştir. Şarkı, filmde Samuel E. Wright tarafından seslendirildi. 1989'da En İyi Özgün Şarkı Akademi Ödülü'nü ve 1991'de Görsel Medya için Yazılan En İyi Şarkı Grammy Ödülü'nü kazandı.