İçeriğe atla

Borislav Cvetković

Borislav Cvetković
Kişisel bilgileri
Tam adıBorislav Cvetković
Doğum tarihi 30 Eylül 1962 (62 yaşında)
Doğum yeriKarlovac, SFC Yugoslavya
Boyu 1,8 m (5 ft 11 in)
MevkiiForvet
Profesyonel kariyeri*
YıllarTakımMaç(Gol)
1980-1986Dinamo Zagreb 151 (44)
1986-1988Crvena zvezda 63 (22)
1988-1991Ascoli 84 (20)
1992-1993 Maceratese 26 (8)
1993-1994 Casertana 19 (6)
1994-1995 Borac Čačak 7 (1)
Toplam350(101)
Millî takım kariyeri
1983-1988 Yugoslavya 11 (1)
Teknik direktörlük kariyeri
Obilić
2005-2006Crvena zvezda (assistant)
2009– Sopot
Başarıları
 Yugoslavya adına
Erkekler futbol
Bronz1984 Los AngelesTakım
* Yalnızca lig maçları ve gollerini içerir.

Borislav "Boro" Cvetković (30 Eylül 1962, Karlovac, SFC Yugoslavya) Hırvat-Sırp futbolcu ve teknik direktördür.

Kulüp kariyeri boyunca Dinamo Zagreb, Crvena zvezda, Ascoli, Maceratese, Casertana ve Borac Čačak'da oynadı. Yugoslavya millî futbol takımı için 11 kez kazanmış ve Euro 1984'e katılmıştır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Josip Broz Tito</span> Yugoslav devrimci ve devlet adamı, 2. Yugoslavya Devlet Başkanı

Josip Broz Tito, Marksist-Leninist görüşlere sahip Yugoslav devlet ve siyaset adamı. Fikirleri Titoizm olarak bilinir.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti millî futbol takımı, Kuzey Makedonya'yı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. İlk karşılaşmalarını Yugoslavya'dan ayrıldıktan sonra 1993 yılında yapılmıştır. Bundan önce Yugoslavyalı Makedon oyuncular Yugoslavya millî futbol takımı için oynadılar. Genellikle ev sahibi olduğu karşılaşmalarını Üsküp'teki Graski Stadyumu'nda oynarlar. Kuzey Makedonya, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası play off maçında Gürcistan'ı 1-0 mağlup ederek tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası'na katılma hakkını kazandı.

Yugoslavya millî futbol takımı, Yugoslavya Krallığı, Yugoslavya SFC ve Yugoslavya FC'nin ulusal futbol takımıdır. Daha önce uluslararası alanda birçok başarıya imza atmış ancak Yugoslavya zamanla bölünüp küçülünce eski gücünü kaybetmiştir. Son olarak 2006 FIFA Dünya Kupası'nda Sırbistan-Karadağ olarak temsil edilmiştir. Yugoslavya millî takımın şu anki ardılının Sırbistan millî futbol takımı olduğu kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti</span> 1945-1992 yıllarında Balkanlarda bulunan sosyalist federal cumhuriyet

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, Balkanlar'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Krallığı</span> 1918den II. Dünya Savaşının sonuna kadar Balkanların batısında var olmuş devlet

Yugoslavya Krallığı, Güneydoğu ve Orta Avrupa'da 1918'den 1941'e kadar var olan bir devletti. 1918'den 1929'a kadar resmî olarak Sırplar, Hırvatlar ve Slovenler Krallığı olarak adlandırıldı, ancak kökenleri nedeniyle Yugoslavya terimi onun günlük konuşma dilindeki adıydı. Devletin resmi adı 3 Ekim 1929'da Kral I. Aleksandar tarafından Yugoslavya Krallığı olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya millî basketbol takımı</span>

Yugoslavya millî basketbol takımı tarihinde 3 kez Dünya şampiyonu, 1 kez olimpiyatlarda altın madalya ve 21 kez katıldığı Avrupa Şampiyonası'nda 5 kez altın madalya kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya</span> Eski bir Balkan devleti

Yugoslavya, Balkanlar’ın batısında 20. yüzyılda, üç defa farklı yapı ve idari şekille kurulmuş olan bir devlet olmuştur. Bu ada sahip olan devlet, 1918-2003 yıllarında çeşitli idari yapılarda varlığını sürdürmüş bir Balkan devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Yaz Olimpiyatları'nda basketbol</span>

Olimpiyat Oyunları'nda basketbol, 1936'dan beri düzenli olarak gerçekleştirilen olimpik spor dalı. Olimpiyatlar'da madalya sporu olarak takvime alınmadan önce, 1904'te gösteri mahiyetinde bir kez düzenlendi. Bayan basketbolunun olimpiyat takviminde yer alması 1976 yılından itibaren gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">OKK Beograd</span>

OKK Belgrad,, Belgrad, Sırbistan'da yer alan OSD Belgrad kulübünün profesyonel basketbol şubesi.

<span class="mw-page-title-main">Borislav Pekić</span> Sırp Yazar

Borislav Pekić, Sırp yazardır. 1930'da o zamanlar Yugoslavya Krallığı'nın bir parçası olan Karadağ'ın önemli ailelerinden birinde doğan Pekić, 1945'le 1971'de Londra'ya göçene kadar Belgrad'da yaşamıştır. Sırbistan'daki Demokrat Parti'nin kurucu üyelerindendir.

Yugoslavya darbesi, 27 Mart 1941'de Yugoslavya Krallığı'nın başkenti Belgrad'da meydana gelen askerî darbe.

<span class="mw-page-title-main">Federal Yürütme Konseyi (Yugoslavya)</span>

Federal Yürütme Konseyi, 1953-1990 yılları arasında Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin devletin işlerinin yürütülmesinden ve yasaların uygulanmasını izlemekten sorumlu devlet kurumu. Konsey, Yugoslavya parlamentosu olan Federal Halk Meclisi'nden ve ülkeyi oluşturan cumhuriyetlerin ve illerin yürütme konseyleri başkanlarından dört veya beş yıllık dönem için seçilen ve 15 üyeden oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Pavle Karađorđević</span> Yugoslavya prensi (1893-1976; hd. 1934-1941)

Paul Karađorđević, Yugoslavya Prensi Paul olarak da bilinir, Kral I. Petar'ın kardeşi Prens Arsen'in oğluydu. Kral II. Petar'ın reşit olmadığı sırada naiplik yaptı. Naipliğini yaptığı II. Petar, büyük kuzeni I. Aleksandar'ın en büyük oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Olimpiyat Komitesi</span>

Sırbistan Olimpiyat Komitesi, Sırbistan'ın Ulusal Olimpiyat Komitesi. Ülkenin Olimpiyat Oyunları'na ve diğer çok sporlu organizasyonlara katılımını yönetir.

<span class="mw-page-title-main">Truth</span>

"Truth", Cengiz tarafından seslendirilen şarkı. Şarkı Dijital indirme olarak 8 Mart 2019 tarihinde BMF Records tarafından yayınlanmıştır. 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Azerbaycan'ı temsil edecek şarkı. Şarkı İngilizce dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Borislav Milanov, Chingiz Mustafayev, Trey Campbell, Pablo Dinero, Hostess ve Joacim Persson tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Chameleon (Michela Pace şarkısı)</span>

"Chameleon", Michela Pace tarafından seslendirilen şarkı. Şarkı müzik videosu ile birlikte 10 Mart 2019 tarihinde yayınlansa da Dijital indirme olarak 4 Nisan 2019 tarihinde Spinnup tarafından yayınlanmıştır. 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Malta'yı temsil etmiştir. Şarkı İngilizce dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Joacim Persson, Paula Winger, Borislav Milanov ve Johan Alkaenas tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Violent Thing</span>

"Violent Thing", Ben Dolic tarafından seslendirilen şarkı. 2020 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Almanya'yı temsil eden şarkı. Şarkı dijital ortamda 27 Şubat 2020 tarihinde yayınlanmış ve İngilizce dilinde seslendirilmiştir. Borislav Milanov, Peter St. James, Dag Lundberg, Jimmy Thorén ve Connor Martin tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sırp milliyetçiliği</span>

Sırp milliyetçiliği, Sırpların bir ulus olduğunu iddia ediyor ve kültürel birliğini destekliyor. Sırp dilbilimci Vuk Stefanović Karadžić ve Sırp devlet adamı Ilija Garašanin'in etkisi altında, başlangıçta Balkanlar'daki Osmanlı egemenliği sırasında milliyetçiliğinin genel yükselişi bağlamında ortaya çıkan etnik bir milliyetçiliktir. Sırp milliyetçiliği, Osmanlı İmparatorluğu'nun gerilemesine katkıda bulunan Balkan Savaşları sırasında, I. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun dağılmasına katkıda bulunduğunda ve yine 1990'larda Yugoslav Savaşları ve Yugoslavya'nın dağılmasında önemli bir faktördü.

Büyük Hırvatistan Hırvat milliyetçiliği içindeki belirli akımlara uygulanan bir terimdir. Hırvatistan dışında yaşayan Hırvatların etnik kökenini vurgulayarak Hırvat halkının bölgesel kapsamına atıfta bulunur. Bununla birlikte, siyasi anlamda bu terim, Hırvat halkının toprak kapsamı ile Hırvat devletinin toprak kapsamı arasındaki eşdeğerliğe olan irredantist bir inanca atıfta bulunur.