İçeriğe atla

Boris Savinkov

Boris Viktoroviç Savinkov

Boris Viktoroviç Savinkov (Rusçası: Борис Викторович Савинков) (19 Ocak 1879 - 7 Mayıs 1925) Rus yazar, devrimci ve silahlı eylemcidir. SR partisinin savaş örgütü liderlerindendi. Rus İmparatorluğunda Çarlık rejimi yöneticilerine düzenlediği gösterişli suikastlerle bilinir. 1917 yılındaki Şubat Devriminden sonra Geçici Hükûmette Savaş Bakan Yardımcılığı yapmıştır. Ekim Devriminden sonra çıkan Rus İç Savaşı sırasında Bolşeviklere cephe almış ve 1920 yılında ülke dışına kaçmıştır. 1924 yılında ülkeye gizlice geri dönmeye çalışırken yakalanmış, hapiste öldürülmüş veya intihar etmiştir.

Gençliği

Savinkov, Varşova'da görev yapan bir hakimin oğlu olarak Harkiv'da doğdu. 1897 yılında Sankt-Peterburg Üniversitesi Hukuk Fakültesine başladıysa da 1899 yılında öğrenci eylemlerine katıldığı gerekçesiyle atıldı. Sonra Berlin ve Heidelberg'de eğitimine devam etti. 1898 yılından itibaren çok sayıda sosyalist örgütle iç içe oldu. 1901 yılında tutuklendı ve Vologda'ya sürgüne gönderildi. Sürgündeyken önde gelen Rus devrimcileri arasında sayılan Nikolay Berdyaev ve Anatoly Lunaçarski ile tanıştı. Ancak marksizmde istediğini bulamayıp şiddet eylemlerine yöneldi. 1903 yılında sürgünden yurtdışına kaçtı ve SR'lara katıldı. Kısa sürede Yevno Azef[1] önderliğindeki savaş örgütünün ikinci ismi oldu.

SR üyesi

Rus İmparatorluğuİçişleri Bakanı Vyaçeslav von Plehve'yi ve Büyük Dük Sergey Aleksandroviç'i öldürme suçlarından 1906 yılında tutuklandı ve idam cezasına çarptırıldı. Odessa'daki hapishane hücresinden kaçmayı başararak yurt dışına çıktı. Yevno Azef'in Ohranka ajanı olduğu ortaya çıkınca savaş örgütünün başına geçti. Ancak örgüt artık eski gücünde değildi.

1917

Savinkov sürgünde bulunduğu Fransa'dayken I. Dünya Savaşına gönüllü olarak Fransız Ordusu bünyesinde katılacaktır. 1917 yılındaki Şubat Devrimi sonucunda Çarlık rejiminin yıkılması üzerine Nisan 1917'de Rusya'ya döner. Temmuz ayında Geçici Hükûmette görev alarak Savaş Bakanı Aleksandr Kerenski’nin yardımcısı olur. 30 Ağustos günü hükûmetten istifa edecek ve Kornilov Olayındaki payından ötürü SR’lardan ihraç edilecektir. Bolşeviklerin Ekim Devrimi ile iktidarı almalarından sonra karşı devrim saflarında yer alır.

Rus İç Savaşı

Anavatanın ve Özgürlüğün Korunması Derneği adı altında kurduğu silahlı birliklerle Yaroslavl, Rybinsk ve Murom’da Bolşeviklere saldırır. Bu ayaklanmaların Kızılordu tarafından bastırılmasından sonra Fransa’ya kaçar. Burada Beyaz Ordu komutanlarından Amiral Aleksandr Kolçak’ın temsilciliğini yapar. 1919-1920 Sovyet-Polonya Savaşı sırasında Polonya’ya geçer ve savaş esiri olan Ruslardan kurduğu birliklerle Bolşeviklere karşı savaşır. Ekim 1921’de savaş sona erince Józef Piłsudski tarafından Sovyetler Birliği ile ilişkilerin gerilmemesi için sınırdışı edilir.

Ölümü

Savinkov, ünlü İngiliz ajanı Sidney Reilly’nin arkadaşıydı ve Bolşeviklere karşı İngiliz istihabaratıyla birlikte çok sayıda sabotaj ve istihbarat eyleminde bulunmuştur. Yine böyle bir girişim sırasında Sovyet Askeri Karşı İstihabarat Örgütü OGPU tarafından tuzağa düşürülerek yasadışı yollarla ülkeye girerken yakalanır. SSCB Yüksek Mahkemesi yargılama sonucu Savinkov’un idam edilmesine karar verse de VtsIK cezayı 10 yıl hapis cezasına çevirir. Mahkeme sırasında Savinkov artık Bolşevik rejimini tanıdığını söyleyerek yenilgisini itiraf edecektir. Hapisteyken Rus İç Savaşı sonrasındaki yenilginin ardından sürgüne giden Beyaz Ordu kılıç artıklarını eleştiren yazılar yazdı ve bunlar Moskova’da basıldı. Resmi NKVD belgelerine göre hapisteyken intihar ettiği belirtilse de, Savinkov’un öldürüldüğü de iddia edilmektedir.

Geleneği

Boris Savinkov çok sayıda roman yazmıştır. Bunlardan en bilineni olan ve aynı zamanda otobiyografisi olarak değerlendirilen “Bir Teröristin Anıları” adlı eserdir. Savinkov'un eserleri SR'lar arasında oldukça tepkiyle karşılanmıştır.

Popüler kültüre etkisi

2004 yılında yönetmen Karen Shakhnazarov, Ölüm Süvarisi (The Rider Named Death) adlı filmini Savinkov'un eserinden uyarlamıştır.

Eserleri

  • Solgun At, 1909, Rusçası: Конь бледный
  • Olmayan şey, 1912 Rusçası: То, чего не было
  • Bir Teröristin Anıları, 1917, Rusçası: Воспоминания террориста
  • Kara At, 1923 Rusçası: Конь вороной

Kaynakça

  1. ^ SR partisinin önemli kademelerine yükselebilmiş bir Ohranka ajanıdır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bolşevizm</span> Devrimci Marksist ideoloji

Bolşevik, çoğunluktan yana anlamına gelen Rusça kelime, 1903 yılında düzenlenen Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin İkinci Kongresi'nde Vladimir Lenin ve Julius Martov arasında yeni kurulmakta olan partinin üyelik tanımı üzerine başlayan görüş ayrılığı sonucu yaşanan ayrışmadaki taraflardan Lenin yanlısı grup. Kongrede Lenin yanlıları çoğunlukta olduğu için Rusça çoğunluk anlamına gelen Bolşevik olarak, azınlıktaki Martov yanlıları da Menşevik olarak adlandırılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Ekim Devrimi</span> Sovyetler Birliğinin kurulmasının yolunu açan, Lenin ve diğer devrimcilerin önderliğinde gerçekleştirilen devrim

Ekim Devrimi, Bolşevik Devrimi, Rus Devrimi ya da Büyük Ekim Sosyalist Devrimi, ayrıca bilinen adı ile Ekim Ayaklanması, Rusya’da Jülyen takvimine göre 25 Ekim 1917’de, Petrograd’daki geçici hükûmetin devrilerek iktidarın Lenin önderliğindeki Bolşeviklere geçmesini sağlayan ve Sovyetler Birliği’nin kurulmasına yol açan olaydır.

<span class="mw-page-title-main">Menşevik</span> SSCB öncesi Rusyada bir siyasi grup

Menşevikler Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisinin 1903 yılında yapılan 2. Konferansında Lenin ile Julius Martov arasında yaşanan fikir ayrılıkları sonucu partinin bölünmesi sonucu ortaya çıkan iki gruptan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Rus Devrimi (1905)</span>

1905 Rus Devrimi, Rus İmparatorluğu çapında geniş yankı bulan kitlesel siyasi eylemlerdir. 1905 Moskova Ayaklanması örneğinde olduğu gibi, bazı eylemler doğrudan hükûmeti hedef almıştır. Saldırılar, işçi grevleri, köylü ayaklanmaları ve askeri isyanlar şeklinde gelişmiştir. Olaylar sonucunda anayasal monarşiye geçiş yapılmış ve Çarlık Duması kurulmuş, çok partili seçimler yapılmış, 1906 Anayasası meydana getirilmiştir. Ancak Çarlık rejiminin yıkılması ve bazı bölgelerdeki bağımsızlık yönünde yapılan silahlı ayaklanma girişimleri başarısız olmuş ve bastırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Devrimci Parti</span>

Sosyalist Devrimci Parti veya SR'ler, 20. yüzyıl başlarında Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği'nde faaliyet gösteren siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Roman Malinovski</span>

Roman Vatslavoviç Malinovski Rus Bolşevik Partisi Merkez Komitesine kadar yükselmiş Ohranka ajanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yevno Azef</span>

Evgeni Filipoviç “Yevno” Azef (1869—1918) Yahudi Rus ajan provokatör. Hem Rus Sosyalist Devrimci Parti (SR'lar) üyesi olarak siyasi cinayetlerin örgütleyicisi hem de Çarlık gizli polis servisi Okhrana ajanıydı. Polisin tutuklamalar yapabilmesini sağlayacak terör eylemleri gerçekleştiren bir provokatördü.

<span class="mw-page-title-main">Ohranka</span> Rus Gizli Polis Birimi

Ohranka veya Kamu Güvenliğinin ve Düzeninin Korunması Departmanı, Rusya'da Ohranka denilir, 19. ve 20. yüzyılda Rus Çarlığında bağlı gizli polis servisidir.

Mejrayontsi Rusça kelime anlamı olarak bölge birliği olarak çevrilebilir, Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi Menşevik grubuna bağlı Enternasyonalistler grubudur. 1913-1917 yılları arasında parti içindeki Sankt-Peterburg merkezli küçük bir siyasi gruptur, 1917 Ekim Devrimi sürecinde Bolşeviklerle birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Zubatov</span>

Sergey Vasilyeviç Zubatov, ünlü Rus polis yöneticisi. İddiaların aksine Jandarma Özel kuvvetlerinde Albay (Polkovnik) görevini hiç yapmamıştır. 1896-1902 yılları arasında Moskova'daki Ohranka Bürosunu yönetmiş, 1902-1903 yılları arasında ise İçişleri Bakanlığı Polis Bölümü Özel Kuvvetler başkanlığı yapmıştır. Özellikle Çarlık döneminde, devrimci örgütlerin çalışmalarını bastırmak amacıyla kendi denetiminde yasal işçi kuruluşları oluşturmasıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Vyaçeslav von Plehve</span>

Vyaçeslav Konstantinoviç von Plehve (1846–1904) Çarlık Rusyasının polis şefi ve daha sonra İçişleri Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Bolşeviklere karşı sol ayaklanmalar</span> bir dizi askerî karışıklıklar

Bolşeviklere karşı sol ayaklanmalar, Ekim Devrimi'ni izleyen dönemde Sovyetler Birliği henüz resmen kurulmamışken SRlar, Sol SRlar, Menşevikler ve anarşistlerce iktidardaki Bolşeviklere yönelik planlanan ve yürütülen bir dizi ayaklanma eylemidir. Bu ayaklanmaların bazıları sürmekte olan Rus İç Savaşında Bolşevik iktidarına karşı oluşturulan Beyaz Orduyu desteklerken bazıları bağımsız hareketlerdir. Bu ayaklanmalar 1918 yılında başlayacak ve 1922 yılına kadar sürecektir. Bu ayaklanmalar sonucunda o döneme kadar diğer sol grupları da iktidara dahil etmek isteyen Bolşevikler bu çabaları bir kenara bırakarak ayaklanmaları askeri kuvvetle bastırma yoluna gitmiştir. Bazı çevreler tarafından gündeme getirilen sol ve devrimci partilerin koalisyon olarak iktidarı gerçekleşmeyecek Bolşevikler tek başlarına iktidarlarını sürdüreceklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Karayüzler</span>

Karayüzler, 20. yüzyılın başlarında Rus İmparatorluğu'nda faaliyet göstermiş Çarlık rejimi yanlısı ve gelişmekte olan sosyalist devrimci harekete karşı örgütlenmiş bir hareketti. Özellikle devrimcilere karşı uyguladığı şiddet, aşırı milliyetçilik ve Yahudi karşıtlığıyla öne çıkmış, çok sayıda pogrom gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Temmuz Günleri</span>

Temmuz Günleri, 1917 yılında Rusya’da Sankt-Peterburg şehrinde 3 - 7 Temmuz günleri arasında meydana gelen olayları anlatır. Olaylarda askerler ve sanayi işçileri Geçici Hükûmete karşı yoğun protesto gösterileri düzenlemişlerdir. Gösterilerin örgütlenmesinde bulunmamalarına rağmen Bolşevikler çoğu kendi parti sempatizanlarından oluşan gösterilere öncülük yapmaya çalışmışlar ve kontrol altına almaya çalışmışlardır. Geçici Hükûmete bağlı ordu birlikleri göstericileri ateş açarak dağıtmış ve Bolşeviklere karşı saldırılarda bulunmuşlardır. Bolşeviklerin lideri Lenin yeraltına çekilmiş ve çok sayıda Bolşevik önder tutuklanmıştır. Temmuz Günleri, Ekim Devrimi öncesinde Bolşeviklerin büyümesinde ve etkisinde bir düşüş dönemine karşılık gelir.

<span class="mw-page-title-main">Mariya Spiridonova</span>

Maria Aleksandrovna Spiridonova, Rus devrimci. Ekim Devrimi döneminde Sol SR'ların lideri konumundaydı.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Çernov</span> Rus Politikacı

Viktor Mihailoviç Çernov Rus devrimci, SR partisinin kurucularından. Partinin teorik hattının oluşturulmasında önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Komuç</span>

Kurucu Meclis Üyeleri Komitesi veya Komuç, Ekim Devrimi ile Bolşeviklerin iktidarı almasının ardından Bolşevik iktidarını tanımadığı için kapatılan Kurucu Meclis vekillerinin Bolşeviklere karşı başlatılan Rus İç Savaşı sırasında Samara kentinde 8 Haziran 1918 günü oluşturdukları iktidar organı.

<span class="mw-page-title-main">Moisey Uritski</span> suikast kurbanı Çeka şefi

Moisei Solomonoviç Uritski Rus Bolşevik lider. Bolşeviklere karşı sol ayaklanmalar kapsamında cinayet sonucu öldürülmüştür. Aynı gün Bolşeviklerin lideri Lenin de suikaste uğramış ve ağır yaralanmıştır. Bu saldırıların ardından Bolşevikler tarafından Kızıl Terör uygulamaları başlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Petrograd Sovyeti</span>

Petrograd Sovyeti veya tam adıyla Petrograd İşçi ve Asker Vekilleri Sovyeti, Sankt-Peterburg şehrinde 1917 Şubat Devrimi ile Çarlık Rusyasının dağılmasından sonra şehirde işçi ve cephedeki askerler tarafından kurulan temsil organı. Geçici Hükûmet ile sürekli rekabet hâlinde olmuş, Temmuz Günleri'nden sonra bastırılmış, Ekim Devrimi ile birlikte iktidar organı hâline gelmiştir.

Tüm Rusya Kurucu Meclisi, Rusya’da 1917 Ekim Devriminden sonra toplanan ve demokratik seçimlerle seçilmiş olan yasama organı. 5-6 Ocak 1918 günlerinde sadece 13 saat toplanabilmiştir. Sovyet iktidarını tanımayı reddettiği için Bolşevikler tarafından lağvedilmiştir.