İçeriğe atla

Boris Numerov

B. V. Numerov

Boris Vasilyeviç Numerov (RusçaБорис Васильевич Нумеров ; 29 Ocak 1891-13 Eylül 1941) Rus astronom, kara araştırmacısı ve jeofizikçi. Novgorod'da doğdu ve 1913'te St. Petersburg Üniversitesi'nden mezun oldu, çeşitli astronomik ve mineralojik aletlerin yanı sıra kendi adını taşıyan çeşitli algoritmalar ve yöntemler yarattı. Bilimler Akademisi'nin bir üyesi, 1913-1915'ten Pulkovo'da gözlemci, 1915'ten 1925'e kadar Leningrad Üniversitesi'nin gözlemevinde astronom ve Jeofizik Merkezi Gözlemevi'nin (1926–27) direktörü ve Leningrad Üniversitesi'nde profesördü (1924–1937).[1] Aynı zamanda Leningrad'daki Teorik Astronomi Enstitüsü'nün kurucusu ve yöneticisiydi.

1936'da Numerov, St. Petersburg Üniversitesi'ndeki kendi laboratuvarında delikli kart ekipmanının "yıldız araştırmalarına" nasıl uygulanabileceğini öğrenmek için Wallace Eckert'in laboratuvarını ziyaret etti.

Ekim 1936'da tutuklandı ve ardından 10 yıl ağır çalışmaya mahkûm edildi (bu, pek çok gök bilimcinin baskıya maruz kaldığı 'Pulkovo zulmünün' bir parçasıydı).[2] Almanya'ya maaş karşılığı casusluk yapmakla suçlanmıştı. Bu suçlamanın temeli, Alman gök bilimcilerin bir asteroide onun adını vermiş olmalarına dayanıyordu (ayrıca bkz. 1206 Numerowia ) .[1] Şehrin Nazi Almanyası'na teslim edilmesinden önce, Eylül 1941'de Rusya'nın Oryol kentindeki Oryol Hapishanesinde diğer siyasî mahkûmlarla birlikte idam edildiğine inanılıyor. 1957'de hafızası rehabilite edildi.

1931'de Alman gök bilimci Karl Reinmuth tarafından Heidelberg'de keşfedilen ay krateri Numerov ve küçük gezegen 1206 Numerowia, onun onuruna adlandırıldı.

Kaynakça

  1. ^ a b La Méthode de Numerov (PDF). 29 Nisan 2006. 23 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Mart 2022.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "ReferenceA" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ Russian Wiki

Dış bağlantılar

  • Gérard Sookahet, La Méthode de Numerov pour Résoudre les Equations Différentielles du 2nd Ordre, PDF 23 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

26 Ağustos, Miladi takvime göre yılın 238. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 127 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sankt-Peterburg</span> Rusyanın federal şehirlerinden biri

Sankt-Peterburg (Rusça:

Elegeş Yazıtları ya da Elegest Yazıtı, MS 650'li yıllarda dikilmiş ve Elegest Irmağı vadisinde bulunmuş olan bir Göktürk yazıtıdır. Orhun Yazıtları’ndan yaklaşık 100-150 yıl önce yazılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Arkadi ve Boris Strugatski</span> Sovyet yazar kardeşler

Strugatski kardeşler, Arkadi Natanoviç Strugatski ve Boris Natanoviç Strugatski Sovyet yazar kardeşler.

<span class="mw-page-title-main">İvan Pavlov</span> Rus fizyolog

İvan Petroviç Pavlov , klasik koşullanma üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Rus fizyologdur.

Hatice Nüzhet Gökdoğan, Türk gökbilimci ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Leningrad Kuşatması</span> 8 Eylül 1941 - 27 Ocak 1944 arası Leningrad’ın Mihver Devletleri tarafından kuşatılması

Leningrad Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde yer alan bir şehir muhasarasıdır. Leningrad kenti, Mihver Devletler'e bağlı kuvvetlerce 8 Eylül 1941 tarihinde son kara bağlantısı da kesilerek kuşatılmıştır. Her ne kadar Sovyet kuvvetleri kente 18 Ocak 1943 tarihinde dar bir kara koridoru açmayı başardıysa da Alman kuşatması, 27 Ocak 1944 tarihine kadar 872 gün sürmüştür. Leningrad kuşatması, modern tarihin en uzun süreli ve en yıkıcı kent kuşatmalarından biridir ve en ağır kayıplarla sonuçlanmış üçüncü kuşatmasıdır. II. Dünya Savaşı'nın diğer en kanlı kuşatmaları, Stalingrad Muharebesi ve Berlin Muharebesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Meillet</span> Fransız dilbilimci (1866 – 1936)

Antoine Meillet, , Fransız dil bilimci.

Marie Paris Pişmiş de Recillas asıl adıyla Mari Sukiasyan, Türkiye Ermenisi Meksikalı gök bilimci.

<span class="mw-page-title-main">Vsevolod Vişnevski</span>

Vsevolod Vişnevski, Rus oyun yazarı, gazete muhabiri ve editorü ve senaryo yazarı.

<span class="mw-page-title-main">William Wallace Campbell</span> Amerikalı gökbilimci (1862 – 1938)

William Wallace Campbell, spektroskopi alanında uzmanlaşmış Amerikalı astronomdur.

Granatkin Anma Turnuvası ya da resmî adıyla FIFA ilk başkan yardımcısı V. A. Granatkina Ansına Genç Takımlarının Uluslararası Futbol Turnuvası, Valentin Granatkin anısına çeşitli ülkelerin ulusal takımlarından 17, 18 ve 19 yaşlarındaki oyuncuların davet edilmesiyle düzenlenen geleneksel gençler futbol turnuvası.

<span class="mw-page-title-main">Robert Luther</span> Alman astronom (1822-1900)

Karl Theodor Robert Luther, Alman astronom.

<span class="mw-page-title-main">Eddington deneyi</span>

Eddington deneyi, 1919'da İngiliz gök bilimciler Frank Watson Dyson ve Arthur Stanley Eddington tarafından düzenlenen gözlemsel bir Genel Görelilik testiydi. Gözlemler, biri Batı Afrika Príncipe adasına, diğeri ise Brezilya'nın Sobral kasabasına olmak üzere iki seferle 29 Mayıs 1919'daki tam güneş tutulması sırasında gerçekliştirildi. Bu gözlemin amacı, Güneş'in yanından geçen yıldız ışığının, güneşin kütleçekiminden kaynaklanan sapmasını ölçmekti. Bu sapmanın değeri Albert Einstein tarafından 1911 tarihli bir makalede öngörülmüştü ve 1915 Genel Görelilik teorisi için önerilen testlerden biriydi. Gözlem sonuçları Eddington tarafından Londra Kraliyet Cemiyeti'ne sunuldu ve bazı görüşmelerden sonra kabul edildi. Gazetede sonuçlarının yer almasının ardından, Einstein ve teorileri dünya çapında ün kazandı.

Karsakpay Yazıtı, 28 Nisan 1391'de Kazakistan'ın Karsakpay madenlerinin yakınındaki taşlı yerlere oyulmuş bir yazıttır. 1935 veya 1936'da bulundu. Eski Uygur alfabesiyle yazılmış Arapça üç satırdan ve Çağatayca sekiz satırdan oluşur.

Eva Ahnert-Rohlfs, Alman bir gök bilimciydi. Değişken yıldızlar hakkında önemli gözlemler yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Gerard Kuiper</span> Hollandalı-Amerikalı gökbilimci (1905 – 1973)

Gerard Peter Kuiper, Hollandalı astronom, gezegen bilimci ve yazardır. Kuiper kuşağı adı verilen kuşağın isim babasıdır. Genellikle Güneş Sistemi hakkında yaptığı çalışmalar ve keşiflerle tanınır. Hatta gezegen biliminin babası olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Erwin Finlay-Freundlich</span>

Erwin Finlay-Freundlich, Felix Klein'in öğrencisi olan bir Alman astronom. Freundlich, Albert Einstein ile birlikte çalışan bir arkadaşıydı ve genel görelilik teorisinin kütleçekimsel kırmızıya kaymaya dayalı astronomik gözlemlerle test edilebileceği deneyleri tanıtan kişiydi.

Sarah Lee Lippincott Amerikalı bir astronomdu. Swarthmore Koleji'nde astronomi profesörüydü.

Vera Fyodorovna Gaze, salma bulutsusu ve küçük gezegenler üzerinde çalışmış Rus astronom. Yaklaşık 150 yeni bulutsu keşfetti. Ölümünden sonra onurlandırılarak 2388 Gase gezegenine ve Venüs'teki Gaze Krateri'ne adı verildi.