İçeriğe atla

Boris Kustodiyev

Boris Kustodiyev
Aziz Sergius'un Teslis Manastırı'nın önünde kendini gösteren otoportresi (1912)
Genel bilgiler
Doğum adıBoris Mihayloviç Kustodiyev
Doğum7 Mart 1878(1878-03-07)
Astrahan, Rus İmparatorluğu
Ölüm28 Mayıs 1927 (49 yaşında)
Leningrad, Sovyetler Birliği
UyrukRus
AlanıResim

Boris Mihayloviç Kustodiyev (RusçaБорис Михайлович Кустодиев; (7 Mart 1878 – 28 Mayıs 1927), Rus ve daha sonra Sovyet ressam ve sahne tasarımcısıydı.

Hayatı

İlk yılları ve eğitimi

Boris Kustodiyev Astrahan'da, yerel ilahiyat okulunda felsefe, edebiyat tarihi ve mantık profesörü olan bir ailenin çocuğu olarak 1878'de dünyaya geldi.[1] Babası genç yaşta ölünce ailesinin tüm maddi yükü annesinin omuzlarına bindi.[2] Kustodiyev ailesi zengin bir tüccarın evinin küçük bir bölümünü kiraladı. Kustodiyev'deki taşralı tüccar sınıfının yaşam tarzına ilişkin ilk izlenimler burada oluştu. Sanatçı daha sonra şöyle yazmıştır: "Zengin ve bolluk içindeki tüccar yaşam tarzının tüm mahiyeti burnumun dibindeydi... Sanki bir Ostrovski oyunundan fırlamış gibiydi."[2] Sanatçı bu çocukluk gözlemlerini yıllarca korudu ve daha sonra bunları yağlı boya ve suluboya olarak yeniden canlandırdı.[2]

Kustodiyev 1893-1896 yılları arasında ilahiyat fakültesinde okudu ve Astrahan'da Vasili Perov'un öğrencisi Pavel Vlasov'dan özel sanat dersleri aldı. Daha sonra 1896-1903 yılları arasında Sankt-Peterburg'daki İmparatorluk Güzel Sanatlar Akademisi'nde İlya Repin'in atölyesine devam etti.[1] Aynı zamanda Dmitri Stelletski'den heykel ve Vasili Mate'den gravür dersleri aldı.[1] İlk sergisini 1896 yılında açtı.[1]

Tövbe Salısı/Maslenitsa isimli tablosu, 1916

Repin, "Kustodiyev için büyük umutlar besliyorum. Yetenekli bir sanatçı ve derin bir sanat sevgisine sahip düşünceli ve ciddi bir adam; doğayı dikkatli bir şekilde inceliyor..." diye yazdı.[3] Repin, Devlet Konseyi'nin 100. yıldönümü anısına büyük ölçekli bir tuval resmi yapmakla görevlendirildiğinde, Kustodiyev'i asistanı olması için davet etti. Tablo son derece karmaşıktı ve çok sıkı bir çalışma gerektiriyordu. Genç sanatçı, öğretmeniyle birlikte tablo için portre çalışmaları yaptı ve ardından nihai eserin sağ tarafını gerçekleştirdi.[4] Yine bu dönemde Kustodiyev, manevi yoldaşları olduğunu düşündüğü çağdaşlarının bir dizi portresini yaptı. Bunlar arasında ressam İvan Bilibin (1901), Moldovtsev (1901) ve gravürcü Mate (1902) vardı. Bu portreler üzerinde çalışmak sanatçıya önemli ölçüde yardımcı olmuş, onu modelini yakından incelemeye ve insan ruhunun karmaşık dünyasına nüfuz etmeye zorlamıştır.[2]

1904'te İmparatorluk Sanat Akademisi'nden aldığı bursla Fransa ve İspanya'yı ziyaret etti. Yine 1904'te Paris'te Émile-René Ménard'ın özel atölyesine katıldı. Daha sonra İspanya'ya, ardından 1907'de İtalya'ya gitti. 1909'da Avusturya ve Almanya'yı, tekrar Fransa ve İtalya'yı ziyaret etti. Bu yıllarda birçok portre ve tür resmi yaptı. Ancak Kustodiyev nerede olursa olsun memleketinin karşı konulmaz çekimini hissetti. Fransa'da beş ay geçirdikten sonra Rusya'ya döndü.[2] Arkadaşı Mate'ye "kutsanmış Rus topraklarımıza" bir kez daha döndüğünü sevinçle yazdı.[2]

Kariyeri

Mavi Ev isimli tablosu, 1920

Rus toplumun temellerini sarsan 1905 Devrimi, sanatçının ruhunda kuvvetli bir tepki uyandırdı. Vampir, Zhupel (Öcü) ve Adskaya Pochta (Cehennem Postası) adlı hiciv dergilerine katkıda bulundu. Yenilikçi Rus sanatçılardan oluşan Mir Iskusstva (Sanat Dünyası) sanatçılarıyla ilk kez o dönemde tanıştı. Onların cemiyetine 1910 yılında katıldı ve daha sonra tüm sergilerinde yer aldı.[2]

Kustodiyev 1905'te, hayatı boyunca çalışacağı bir tür olan kitap resimlemeye yöneldi. Nikolay Gogol'un Ölü Canlar, Fayton ve Palto; Mihail Lermontov'un Çar İvan Vasilyeviç, Onun Genç Muhafızı ve Babayiğit Tüccar Kalaşnikov Üzerine Şarkı; Lev Tolstoy'un Şeytan Köylülerin Ekmeğini Nasıl Çaldı ve Mum gibi klasik Rus edebiyatının birçok eserini resimledi.[2]

1909'da İmparatorluk Sanat Akademisi'ne seçildi.[2] Yoğun bir şekilde çalışmaya devam etti, ancak geçirdiği omurga tüberkülozu nedeniyle tedavi olması gerekliydi. Doktorlarının tavsiyesi üzerine İsviçre'ye gitti ve bir yıl boyunca özel bir klinikte tedavi gördü. İsviçre'deyken memleketine özlem duyuyordu ve Rus temaları o yıl boyunca çizdiği eserler için ana ilham kaynağı oldu. 1918'de yaptığı Tüccarın Karısı adlı tablosu en ünlü eseri haline geldi.

Kustodiyev 1916'da omurilik felci oldu.[1] Anılarında bu durum için "Artık bütün dünyam odam" diye yazdı.[3] Felçli olmasına rağmen neşeli ve canlı kalabilmesi insanları hayrete düşürdü. Rengârenk resimleri ve neşeli tür eserleri onun fiziksel acılarını açığa vurmamış, aksine kaygısız ve neşeli bir yaşam izlenimi vermiştir.

Maslenitsa (1916) ve Fontanka (1916) adlı eserlerini anılarından yola çıkarak resmetti. Volga kıyısındaki kalabalık şehirde geçen kendi çocukluğunu titizlikle yeniden canlandırdı.

Sanatçı, Ekim Devrimi'nden sonraki ilk yıllarda çeşitli alanlarda büyük bir ilhamla çalıştı. Takvimler ve kitap kapakları için çizimler, sokak süslemeleri için illüstrasyonlar ve eskizlerin yanı sıra bazı portreler (Kontes Grabowska'nın Portresi) gibi çağdaş temalar çalışmalarının temelini oluşturdu.

Teslis Günü isimli tablosu, 1920

Kızıl Mısır Tarlası ve Kızıl Panorama dergileri için yaptığı kapaklar, canlılıkları ve konularının keskinliği nedeniyle dikkat çekti. Kustodiyev, Nikolay Nekrasov'un eserlerini resimleyerek litografi alanında da çalıştı. Nikolay Leskov'un Chtopal'chtchik ve Mtsensk İlçesi’nin Lady Macbeth'i adlı öyküleri için yaptığı illüstrasyonlar, edebi imgelerle o kadar iyi örtüşüyordu ki, Rus kitap tasarımı tarihinde dönüm noktası oldular.[2]

Sahne tasarımcılığı

Sanatçı sahne dekoru tasarlamaya da ilgi duyuyordu. Tiyatroda ilk kez 1911'de Aleksandr Ostrovski'nin Ateşli Bir Kalp adlı oyununun dekorlarını tasarlayarak çalışmaya başladı. Dekor tasarımı başarılı olunca yeni siparişler almaya başladı. 1913'te Moskova Sanat Tiyatrosu'nda Pazukhin'in Ölümü için dekor ve kostüm tasarladı.

Bu alandaki yeteneği özellikle Ostrovski'nin Aile Meselesi, Bir Şans Esintisi, Kurtlar ve Koyunlar ve Fırtına adlı oyunları için yaptığı çalışmalarda kendini gösterdi. Ostrovski'nin oyunlarının ortamı -taşra yaşamı ve tüccar sınıfının dünyası- Kustodiyev'in kendi tür resimlerine yakındı ve sahne dekorları üzerinde kolay ve hızlı bir şekilde çalıştı.[2]

Kustodiyev 1923 yılında Devrimci Rusya Sanatçılar Derneği'ne katıldı. Leningrad'da 28 Mayıs 1927'de tüberkülozdan ölene kadar tablo ve gravür yapmaya, kitap resimlemeye ve tiyatro için dekor tasarımı yapmaya devam etti.[1]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f "Boris Kustodiev Biography". freeart.com. 23 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2024. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k "Boris Mikhailovich Kustodiev (1878-1927)". artroots.com. 20 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2024. 
  3. ^ a b "Kustodiev's biography at Hrono.ru". 3 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2024. 
  4. ^ ""Настоящий человек из народа"". relis.ru. 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vasili Kandinski</span> Rus ressam (1866 – 1944)

Vasili Vasilyeviç Kandinski, ressam ve sanat kuramcısı. Teorileri ve uygulamalarıyla 20. yüzyılda etkin rol oynayan önemli bir kuramcı ve ressam olmuştur. Avrupa'da soyut sanatın öncülüğünü yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İlya Repin</span>

İlya Yefimoviç Repin (Rusça: Илья́ Ефи́мович Ре́пин, Ukraynaca: Ілля Юхимович Рєпін, Rusya'nın önde gelen ressam ve heykeltıraşlarındandır. Peredvijniki sanat okulunun bir üyesi olan Repin, çalışmalarının önemli bir bölümünü, doğduğu memleketi olan Ukrayna'ya adamıştı. Gerçekçi eserlerinin çoğunda büyük bir psikolojik derinlik vardır ve mevcut sosyal düzenle olan gerilimi yansıtırlar. 1920'lerin sonlarında hakkında ayrıntılı eserler yayınlanmış ve yaklaşık on yıl sonra bir Repin tutkusu gelişmiştir. SSCB'deki "Sosyalist Realist sanatçılar tarafından örnek alınması gereken model bir "ilerici" ve "gerçekçi" olarak övülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Avni Lifij</span> Çerkes asıllı Türk vatandaşı ressam

Hüseyin Avni Lifij, Çerkes asıllı Türk vatandaşı ressam.

Albrecht Dürer, Alman ressam, matematikçi ve matbaacı. Geç gotik Flaman sanatı uygular. Rembrant ve Goya ile birlikte eski basımların en önemli isimlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İvan Bilibin</span>

İvan Yakovleviç Bilibin "Mir iskusstva" akımı öncülerinden olup, 20. yüzyılın en etkili Rus süslemeci ve sahne dekoratörlerindendir. Slav mitolojisinin meslek kariyerinde büyük etkisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tretyakov Devlet Galerisi</span>

Tretyakov Devlet Galerisi, 1856 yılında Moskova'da tüccar Pavel Tretyakov tarafından kurulan sanat müzesi. Dünyanın en önemli güzel sanatlar koleksiyonlarından bazılarına ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fyodor Şalyapin</span>

Fyodor Şalyapin, Rus opera şarkıcısı, opera ses sanatçılarının en önemli temsilcilerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Geziciler</span>

Gezginler 1863'te kurulup 1890'lara kadar süren, Sankt-Peterburg'daki Çarlık Güzel Sanatlar Ensititüsü'nün eğitim sistemi, konuları ve yöntemlerine tepki olarak oluşmuş bir realist akımın adıdır. Önceleri bir sanatçı kooperatifi oluşturmuşlar sonra, 1870'te bu Gezgin Sanat Sergileri Derneği 'ne dönüşmüştür.

Pavel Petroviç Çistyakov, Rus ressam ve sanat öğretmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Ostrovski</span>

Aleksandr Nikolayeviç Ostrovski Rus oyun yazarı olup hazırladığı orijinal 47 oyun ile Rus tiyatrosunun kurucusu sayılmaktadır. Günümüzde de hazırladığı oyunlar ülkesindeki tiyatroların repertuvarlarında daima yer almaktadır. Oyunlarının popülerliği Rusya sınırlarını aşmıştır ve dünya tiyatrolarında tekrar tekrar temsil edilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Kadim İrevani</span>

Mirza Kadim İrevani - 19. yüzyılda yaşamış Azeri portreci ve bezeme sanatçısı. Azerbaycan pano resminin temelini attı, yaratıcılığı Azerbaycan'ın modern görsel sanatında önemli bir değişiklik olarak hafızalarda kalmıştır.

Catherine Balebina'nın portresi, Rus portre ressamı Lev Russov'un eşi Catherine Balebina'yı resmettiği tablo.

<i>Şalyapinin Portresi</i> Boris Kustodiev resmi

Şalyapin'in Portresi, Boris Kustodiev tarafından 1921 yılında Petrograd yapılmış resimdir.

<span class="mw-page-title-main">Rus Devlet Müzesi</span> Rusya, Sankt-Peterburgda bir sanat müzesi

Rus Devlet Müzesi ya da eski adıyla Rus İmparator ve Majesteleri Alexander III Müzesi Sankt-Peterburg'daki en büyük güzel sanatlar deposudur. Aynı zamanda ülkedeki en büyük müzelerden biridir.

Valentin Alexandrovich Serov Rus ressam ve döneminin önde gelen portre sanatçılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Pozdneyev</span>

Nikolay Matveyeviç Pozdneyev, Rus Sovyet sanatçı, ressam.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan Nesterov Sanat Müzesi</span>

Başkurdistan Nesterov Sanat Müzesi, Ufa, Başkurdistan'daki bir sanat müzesidir. 1920'de Başkurdistan Hükûmeti tarafından kurulmuştur. Müze adı, Rus ressam hem Ufa kökenli hem Müze kurucusu Mikhail Nesterov'un onuruna verildi.

<span class="mw-page-title-main">İsaak Brodski</span>

İsaak İzraileviç Brodski Sovyet ressam, grafik sanatçısı, tiyatro tasarımcısı ve eğitimci. Sosyalist gerçekçilik sanat hareketinin en önemli örneklerini sunan eserler vermiş Sovyet sanatçıdır. Lenin'in tasvirleri ve Rus İç Savaşını ve Ekim Devrimini konu edinmiş tablolarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Antonina Rjevskaya</span>

Antonina Leonardovna Rjevskaya, - Rus sanatçı, Gezici Sanat Sergileri Derneği'ne katılan iki kadın ressamdan biri

<span class="mw-page-title-main">Alferaki Sarayı</span>

Alferaki Sarayı, Taganrog'da yer almakta ve aslen zengin bir tüccar olan Nikolay Alferaki'nin evidir. Sonrasında müze haline getirilmiştir. 1848 yılında Taganrog şehir merkezindeki Frunze Caddesi'nde mimar Andrei Stackenschneider tarafından inşa edilmiştir.