İçeriğe atla

Boris Kraigher

Boris Kraigher
Boris Kraigher, 1968
Slovenya SC Başbakanı
Görev süresi
1953-1962
Yerine geldiğiMiha Marinko
Yerine gelenViktor Avbelj
Kişisel bilgiler
Doğum 14 Şubat 1914(1914-02-14)
Ölüm 4 Ocak 1967 (52 yaşında)
Sremska Mitrovica
Ölüm nedeni Trafik kazası
Vatandaşlığı Yugoslavya Krallığı, Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti
Milliyeti Sloven
Partisi Slovenya Komünistler Ligi
Diğer siyasi
bağlantıları
Yugoslavya Komünistler Birliği
Mesleği Politikacı, aktivist, asker
Askerî hizmeti
Bağlılığı Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti
Rütbesi Korgeneral
Çatışma/savaşları II. Dünya Savaşı

Boris Kraigher (14 Şubat 1914 - 4 Ocak 1967, Sremska Mitrovica), Sloven komünist partizan, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı.[1] Yugoslavya'da ve Slovenya SC'de ulusal kahraman olarak anılmıştır.[2]

Hakkında

Boris Kraigher 14 Şubat 1914 tarihinde sosyalist görüşleri ile bilinen doktor bir babanın oğlu olarak doğdu.

1932 yılında Ljubljana Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği bölümünü okumaya başladı. Burada sosyalist fikir kulübü olan "Triglav" katıldı ve devrimci öğrenci hareketine katıldı. İlk tutuklama, 1934 yılında Yugoslavya Komünist Partisi'ne katılmasının ardından gerçekleşti. İki buçuk yıl tutululuk süresinin ardından serbest bırakıldı ve ardından Slovenya Yugoslavya Komünist Partisi İl Komitesi'nde politik faaliyetler yürüttü.[3][4]

1953 yılında Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanlık görevini üstlendi,[5] ekonomik reformların hazırlanmasında bizzat sorumluluk aldı.[6][7]

4 Ocak 1967 tarihinde Sremska Mitrovica'da aşırı hız yapan bir aracın neden olduğu trafik kazasında öldü.

Kaynakça

  1. ^ Archivalia of the mont (February 2015) 30 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 29 Ekim 2016.
  2. ^ Gabric, A. (2008). Censorship in Slovenia after World War II: From the communist index librorum prohibitorum to abolition of the" Verbal Offence". PRIMERJALNA KNJIZEVNOST, 31, 221-236.
  3. ^ Enciklopedija Slovenije, 5. zvezek, s. 358, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1991.
  4. ^ Nenad Bjeloš: Odlikovani Slovenci 1944-1950. v Vojnozgodovinski zbornik št. 9, str. 90-97. Logatec, 2002
  5. ^ The A to Z of Slovenia 30 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 29 Ekim 2016.
  6. ^ The Former Yugoslavia's Diverse Peoples: A Reference Sourcebook 29 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 29 Ekim 2016.
  7. ^ When Boris Kraigher 1966 consists of the Federal Government invited into the Stanovnik 30 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 29 Ekim 2016.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovenya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovenya ya da resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya, güneybatısında Adriyatik Denizi, güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Slovenya çoğunlukla dağlık ve ormanlıktır, 20.271 kilometre kare alanı kaplar ve yaklaşık 2,1 milyon nüfusa sahiptir. Slovenler ülke nüfusunun %80'inden fazlasını oluşturmaktadır. Güney Slav dillerinden olan Slovence resmi dildir. Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Ljubljana, coğrafi olarak ülkenin merkezine yakın bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Bloku</span> Soğuk Savaş döneminde Orta ve Doğu Avrupanın sosyalist devletler grubu

Doğu Bloku, Komünist Blok, Sovyet Bloku ya da Demir Perde, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği ve onun Doğu ve Orta Avrupa'daki müttefiklerini tanımlamak üzere kullanılmış olan bir terimdir. 1947'de, başta Polonya Halk Cumhuriyeti, Romanya Sosyalist Cumhuriyeti, Bulgaristan Halk Cumhuriyeti, Macaristan Halk Cumhuriyeti, Çekoslovakya Sosyalist Cumhuriyeti ve Doğu Almanya olmak üzere komünist rejim altına giren birçok ülke Moskova'dan yönetilen bir blok hâline gelmiş bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti</span> 1945-1992 yıllarında Balkanlarda bulunan sosyalist federal cumhuriyet

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, Balkanlar'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.

Slovenya tarihi bugünkü Slovenya Cumhuriyeti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Goran Hadžić</span> Hırvat Sırp politikacı (1958-2016)

Goran Hadžić, , Hırvatistan Savaşı sırasında görev yapan Krayina Sırp Cumhuriyeti eski devlet başkanı. Goran Hadžić, eski Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş yasası ve geleneklerini ihlal etmekle suçlanıyor. Hadziç, 20 Temmuz 2011 tarihinde Sırp yetkililer tarafından yakalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal-federal cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Miha Marinko</span> Sloven partizan, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı

Miha Marinko, Sloven partizan, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı. Günümüzde Slovenya'da ulusal kahraman olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Boris Kidrič</span>

Boris Kidrič, Sloven partizan, Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Edvard Kardelj ile birlikte Titoist politikaların uygulayıcısı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Stane Kavčič</span>

Stane Kavčič, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde, bir Sloven komünist politikacıydı.

<span class="mw-page-title-main">Anton Vratuša</span>

Anton Vratuša,, Slovenya başbakanı ve Birleşmiş Milletler nezdinde Yugoslavya büyükelçiliği yapmış eski bir siyasetçi ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Avbelj</span> Siyasetçi

Viktor Avbelj, Sloven komünist partizan, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı. Yugoslavya'da ve Slovenya SC'de ulusal kahraman olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Janko Smole</span>

Janko Smole, Sloven komünist partizan, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı. Yugoslavya'da ve Slovenya SC'de ulusal kahraman olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Andrej Marinc</span>

Andrej Marinc, Sloven komünist politikacı, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Janez Zemljarič</span> Sloven siyasi komiser

Janez Zemljarič, Sloven komünist politikacı, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı.

Hırvatistan Komünist Partisi, Hırvatistan'da faaliyet yürüten Titoist komünist parti. Hırvatistan Komünistler Ligi'nin halefi olan ve ideolojik olarak dönüşen Hırvatistan Sosyal Demokrat Partisi'ndeki grup KPH'nin kuruluşunu ilan etmiştir. 2005 yılında kurulması hedeflenen parti resmi anlamda kurulamadı. Daha sonra 2013 yılında tekrar kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Vida Tomšič</span>

Vida Tomšič née Bernot, Sloven komünist politikacı ve aktivist. II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslav partizanları cephesinde savaştı ve Halk Kahramanı Nişanı'na layık görülü. Uzun yıllar Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti'nde ve Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde pek çok hükûmet pozisyonunda bulundu. Tomšič, kadın haklarını ülkenin bütünüyle sosyal ve ekonomik kalkınmasına tamamen bağımlı olarak gören bir Marksist feministti.

<span class="mw-page-title-main">Majda Vrhovnik</span> Slovenyalı casus

Majda Vrhovnik veya Lojzka, Sloven komünist, tıp öğrencisi, casus. Klagenfurt'da Slovenya Komünist Partisi Bölge Komitesinin bir üyesiydi ve ölümünden sonra Yugoslavya kahramanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Branislav Nedimović</span> Sırp siyasetçi

Branislav Nedimović, Sırp siyasetçi. 11 Ağustos 2016 tarihinden bu yana Sırbistan Tarım, Orman ve Su Ekonomisi Bakanı olarak, 28 Ekim 2020'den itibaren ise başbakan yardımcısı olarak Ana Brnabić'in ikinci hükûmetinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Milan Kučan</span>

Milan Kučan 23 Aralık 1991'den 22 Aralık 2002'ye kadar Slovenya'nın ilk Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Sloven bir politikacı. Slovenya cumhurbaşkanı olmadan önce, 10 Mayıs 1990-23 Aralık 1991 tarihleri arasında SR Slovenya Başkanlığının 13. Başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Petar Stambolić</span>

Petar Stamboliç, 1963'ten 1967'ye kadar Yugoslavya Federal Yürütme Konseyi Başkanı ve 1982'den 1983'e kadar Başkanlık Konseyi Başkanı olarak görev yapan bir Sırp komünist politikacı.