İçeriğe atla

Boris İofan

Boris Mihailoviç İofan
Doğum28 Nisan 1891(1891-04-28)
Odessa
Ölüm11 Mart 1976 (84 yaşında)
Moskova
Defin yeriNovodeviçi Mezarlığı
VatandaşlıkSovyetler Birliği Sovyetler Birliği
MeslekMimar
Tanınma nedeni- Sovyetler Sarayı mimarlığı
- İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli tasarımı
- Çeşitli sovyet mimarisi tasarımları
EtkiledikleriSovyet mimarisi
Ödüller- İki kez Stalin Ödülü
- Lenin Nişanı
- SSCB Halkın Mimarı Madalyası
- Diğer dört ödül ve madalya

Boris Mihailoviç İofan, (RusçaБорис Михайлович Иофа́н) (28 Nisan 1891, Odessa - 11 Mart 1976, Moskova) Yahudi Sovyet mimar.[1] Sovyetler Sarayı mimarlığı, İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli'nin ideolojik tasarımını yapması gibi pek çok önde gelen Sovyet mimarisi eserine olan katkılarıyla bilinir. İofan, ayrıca Moskova Metrosu'nun Arbatsko-Pokrovskaya Hattı'nda yer alan Baumanskaya istasyonunun ve 1939 New York Dünya Fuarı'nda sergilenen Stalin kabartmasının da tasarımcısıdır. Bu sergide Sovyetler Birliği'ni temsil etmiştir.

Hayatı

İofan'ın 1931 yılında tasarladığı ve ömrünün sonuna kadar yaşadığı yapı

Boris İofan, 28 Nisan 1891 günü Odessa'da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.[2] 1911 yılında Odessa Sanat Okulu'ndan mezun oldu. 1916 yılında İtalya'da yer alan Regio Istituto Superiore di Belle Arti'de (bugünkü adı Accademia di Belle Arti) mimarlık eğitimi aldı. Burada neoklasik mimarî ile ilgilendi. 1924 yılında Rusya SFSC'ye geri döndü. 1926 yılında Sovyetler Birliği Komünist Partisi'ne üye oldu.

İofan'ın ilk önemli eseri, 1929 yılında inşâ edilen Barvikha Sanatoryumu'dur. Daha sonra 1931 yılında 505 daire ve iki tiyatro bir hükûmet binası (orninal adı Дом Правительства) tasarladı. Bu yapı Sovyet mimarisi'nin ilk örneklerinden sayılır.[3] İofan, yaşamının sonuna kadar bu binada yaşamıştır.

Sovyetler Sarayı projesi

1937 yılı Sovyet Mimarlar Birinci Kongresi tanıtım bildirisinde Sovyetler Sarayı

Sovyetler Sarayı'nın yapımı için 1930 yılında bir yarışma düzenlendi. Yarışmaya, Boris İofan'ın yanı sıra, Le Corbusier de dahil olmak üzere, 160 tasarım katildi. Molotov'un başkanlığındaki bir yargıçlar komisyonu üç yıl sonra kimsenin kazanamadığına karar verdi; ancak Boris İofan'ın liderliğindeki bir ekibe, projesini bir kez daha gözden geçirmeleri için bir şans tanındı. "Dev bir düğün pastası" şeklinde tasarladıkları bina modeli Stalin başkanlığında toplanan komite tarafından kabul edildi.[4] İofan, 1931-1933 yılları arasında Sovyetler Sarayı'nın tasarımı için çalıştı.

Sovyetler Sarayı, bitiş tarihi olarak planlanan 1942 yılında dünyanın en büyük binası olacaktı.[5] 110.000 metrekarelik bir zemin alanı vardı. 420 metrelik yüksekliği, New York'ta inşâsı henüz tamamlanan Empire State Binası'ndan daha fazlaydı. Geniş giriş katında (Kat öyle genişti ki, temel atmak için kullanılan beton SSCB'nin yıllık çimento üretiminin yüzde 16'sına mal olmuştu.) birbiri üzerine yerleştirilmiş altı katmanlı kule bulunmaktaydı. Hepsinin üzerinde ise New York'taki Özgürlük Heykeli'nden üç kat daha büyük, yüksekliği 90 metreyi geçen anıtsal bir Lenin heykeli vardı. Devasa heykel 35 metrelik kolları ve 6 metrelik parmaklarıyla gökyüzüne uzanıyor, 60 kilometre öteden görülebiliyordu. Etkileyici sahte-klasik giriş holünden girilen saraysa bazı yerlerde genişliği 250 metreye varan, Moskova'nın merkezine dek uzanabilecek yepyeni bir yol gibiydi. İçeride, 100 metrelik bir kubbenin altında dünya sosyalizminin 25.000 delegesi için bir kongre salonu bulunuyordu. Yan bölümde ise 6.000 koltuklu bir salon daha bulunmaktaydı. Ayrıca binada 120 asansör, 60 yürüyen merdiven bulunacak, salonlar, kulüpler, galeriler, müzeler içerecek ve hükûmet arşivlerine ev sahipliği yapacaktı.[6] Bütün bunlar modernleşme öncesi bir çağdan kalan ideal şehir imajıyla, antik dünyanın yedi harikasıyla yarışabilecek yeni bir ütopik medeniyeti birleştirmeyi amaçlıyordu.[4]

Yapının çelik iskeleti 1941'de tamamlandı. Ancak Naziler'in Sovyetler Birliği'ne saldırması nedeniyle inşaata ara verildi. Binanın iskeleti sökülerek çeşitli güçlendirme çalışmalarında, demiryolu köprüleri yapımında ve savaşta kullanılmak üzere tanksavar istihkamlarının kurulmasında kullanıldı. 1958-1960 yılları arasında saray alanı, büyük bir açık hava yüzme havuzuna dönüştürülmüş ve 1994 yılına kadar Moskova Havuzu olarak kullanılmıştır.[7]

Ölümü

İofan, 1976 yılında öldü ve Novodeviçi Mezarlığı'na, 1961 yılında ölen eşi Olga Fabritsievna Meshcherskaya İofan'ın yanına defnedildi.

Ödülleri

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Выставка «Архитектор власти. к 120-летию архитектора Бориса Иофана» в Государственном музее архитектуры имени Щусеева 8 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça), 14 Ocak 2012, Erişim tarihi: 8 Ocak 2017.
  2. ^ мельницкий Д. С. Зодчий Сталин. −2007. Серия: «Очерки визуальности» издательство: Новое литературное обозрение — Москва. Страниц: 304. тираж: 1500 экз. s. 237.
  3. ^ ['House on Embankment' a Study in Russian History" http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=4699979 6 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.] (İngilizce), Npr.org. 12 Haziran 2005, Erişim tarihi: 8 Ocak 201
  4. ^ a b Overy, Richard, Hitler ve Almanya'sı - Stalin ve Rusya'sı, ErKO Yayıncılık, İstanbul, 2004, s. 166-167
  5. ^ En ünlü bitmemiş sanat eserleri 26 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Sabah gazetesi, Erişim tarihi: 8 Ocak 2017.
  6. ^ Blast From The Past — September 1939 (Mechanix Illustrated) 30 Ocak 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce), Erişim tarihi 8 Ocak 2017.
  7. ^ Tumarkin, Maria M. (2005). Traumascapes: The Power and Fate of Places Transformed by Tragedy 21 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Melbourne Univ. Publishing, 2005, s. 16, Erişim tarihi: 8 Ocak 2016.
  8. ^ История почетного звания «Народный архитектор СССР» 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça), Promedali.ru, Erişim tarihi: 8 Ocak 2016.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Josef Stalin</span> Sovyetler Birliği lideri (1924–1953)

Josef Stalin, Gürcü asıllı Sovyet devlet adamı ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri (1922-1953). Sovyetler Birliği'ni 1924'ten ölümüne kadar diktatörlük rejimi ile yönetti. Stalin; Sovyetler Birliği'ni endüstriyel ve askerî bir süper güce dönüştürdü, fakat bunu gerçekleştirirken totaliter politikalar uyguladı ve milyonlarca Sovyet vatandaşı diktatörlüğü sırasında hayatını kaybetti. Stalin döneminde; 3 ila 20 milyon arasında insan çalışma kampları, zorunlu kolektivizasyon, kıtlık ve yargısız infazlardan dolayı ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Ayzenştayn</span> Sovyet sinema yönetmeni ve kuramcısı (1898-1948)

Sergey Mihayloviç Ayzenştayn, Sovyet sinema yönetmeni ve kuramcısı.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vyaçeslav Molotov</span> Sovyet siyasetçi

Vyaçeslav Mihayloviç Molotov (Rusça: Вячеслав Михайлович Молотов, II. Dünya Savaşı sırasında Stalin ile birlikte görev yapmış Sovyetler Birliği dışişleri bakanı. Alman Dışişleri Bakanı Ribbentrop ile Molotov Ribbentrop Paktı'nı imzaladı. 1920'lerde Stalin ile beraber hızla yükseldi ve 1950'lerde Nikita Kruşçev'in yükselişiyle siyasetten çekilmek zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Vera Muhina</span>

Vera İgnatyevna Muhina Sovyet heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli</span> Rusyada bir heykel

İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli veya İşçi ve Kolhoz Kadın Heykeli, ideolojik ve kavramsal olarak Boris İofan tarafından ortaya atılan, Vera Muhina tarafından tasarlanan, Paris'te 1937 yılında gerçekleşen uluslararası fuarda sergilenen, paslanmaz çelikten yapılmış, 60 ton ağırlığında ve 24,5 metre uzunluğundaki heykel. Döneminde ilk kez denenen nokta kaynak metodu ile yapılan heykel, komünizmin sembolü olan orak ve çekiç taşıyan bir kadın ve bir erkekten oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Bulganin</span>

Nikolay Aleksandroviç Bulganin Rus asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Kulik</span>

Grigori İvanoviç Kulik, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Boris Şapoşnikov</span> Sovyetler birliğinin mareşali

Boris Şapoşnikov, Rus İmparatorluğu'nun subayı (Polkovnik), Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">İgor Tamm</span> Rus fizikçi

İgor Yevgenyeviç Tamm, Rus fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet mimarisi</span>

Sovyet mimarisi, bazı kaynaklarda geçtiği gibi Stalinist mimari ya da Sosyalist Klasisizm, Sovyetler Birliği'nin Stalin dönemi (1933-1955) mimarisini tanımlamak için kullanılan bir terim.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Lenin heykelleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Sovyetler Birliği zamanından beri birçok şehirde Vladimir Lenin'in heykelleri bulunmaktadır. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra heykeltıraşlarından izin almaksızın birçoğu kırılmış ve tahrip edilmiştir. Daha öncelerinde de post-komünizm ülkeleri olan Baltık devletlerindede bu tip olaylar yaşanmıştır. Hâlen daha bazı eski Sovyet ülkelerinde heykeller durmakta ya da yenileri yapılmaktadır.

Sovyetler Birliği'nde sanat, Sovyetler Birliği'nde üretilen sanat eserlerinin genel adıdır. 1917-1991 yıllarını kapsar. Sovyetler'de özellikle 1950'lerde nonkonformist olmayan bir sanat gelişme göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Sarayı</span>

Sovyetler Sarayı, tasarımı Sovyet mimar Boris İofan tarafından hazırlanan ve resmen kabul edilen yapı. 1937 yılında başlanan proje, Nazi Almanyası'nın 1941 yılında Sovyetler Birliği'ne saldırması sebebiyle sonlandırılamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Progress Publishers</span>

İlerleme Yayıncılık ya da Yabancı Diller Yayınevi, 1931 yılında Sovyetler Birliği'nin başkenti Moskova'da "SSCB Dışişleri İşçileri Derneği" ismiyle kurulan yayınevi. Yayınevi; Marksist-Leninist eserlerin İngilizce sürümlerini yayımlamasıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lubyanka Binası</span>

Lubyanka Binası,, Moskova'daki Lubyanka Meydanı'nda bulunan neo-barok tarzında bina. Eskiden KGB Genel Merkezi olarak hizmet vermiş ve KGB ile adı özdeş olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kültür ve Bilim Sarayı</span> Polonyada bina

Kültür ve Bilim Sarayı Polonya'nın başkenti Varşova'da bulunan çok katlı bir yapı. Yapı içinde sinema, tiyatro, kütüphane, spor kulüpleri, bilimsel enstitüler, üniversite ve müzeler gibi birçok kurum barındırır. 1955'te Sovyet mimar Lev Rudnev'in mimarlığında tamamlanan yapı Leh tarihselciliği ve Amerikan art deco türlerinden esinlenen "Yedi Kardeş" tarzında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yakov Belopolski</span> Rus Mimar

Yakov Borisoviç Belopolski, Sovyet mimar.

<span class="mw-page-title-main">Isaac Babel</span> Rus gazeteci ve yazar (1894-1940)

Isaac Emmanuilovich Babel, Rus gazeteci, oyun yazarı, çevirmen ve kısa öykü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Odesa Güzel Sanatlar Müzesi</span>

Odesa Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi veya Odesa Ulusal Sanat Müzesi, Odesa şehrinin başlıca sanat galerilerinden biridir. 1899'da kurulan, kendisi de 19. yüzyıl mimarisinin bir anıtı olan Potocki Sarayı'nı işgal eder. Müze şu anda 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarındaki en tanınmış Rus ve Ukraynalı sanatçıların bazılarının tabloları da dahil olmak üzere 10 binden fazla sanat eserine ev sahipliği yapıyor. Odesa'da her ayın son Pazar günü ücretsiz girişi olan tek müzedir.