İçeriğe atla

Boris Çuhnovski

Boris Çuhnovski, 1928.

Boris Grigoryeviç Çuhnovski (Rusça: Борис Григорьевич Чухновский, 9 Nisan [E.U. 28 Mart] 1898, Sankt Peterburg - 30 Eylül 1975, Moskova), Rus ve Sovyet pilot ve Arktik kaşifi. 1928'de Airship Italia'nın kurtarılmasına ve 1937-1938'de Sigizmund Levanevsky uçağının aranmasına katıldı. Ayrıca Robert Bartini ile birlikte Arktik araştırmaları için özel bir uçak (Bartini DAR) geliştirdi.[1]

Boris Çuhnovski, Saint Petersburg'da doğdu ve Gatçina'daki Realschule'den mezun oldu. Haziran 1916'da babasının ısrarı üzerine Donanma'ya kaydoldu, ancak Mart 1917'de Petrograd'daki Deniz Pilot Okulu'na transfer oldu. Kasım 1917'de okuldan mezun oldu ve sonunda Baltık Denizi Oranienbaum hava müfrezesinin başına atandı. Kasım 1918 ile Temmuz 1920 arasında Rus İç Savaşı'na Kızıl Ordu tarafında katıldı ve çoğunlukla güney cephesinde pilot olarak görev aldı.[2]

1923 sonbaharında Çuhnovski Petrograd'daki Deniz Harp Okulu'na gönderildi. Gelecek yıl Rus Kuzey Kutbu'nun haritacılığı ve hidrografisi konusunda stajyer olarak çalışıyordu. Özellikle Nikolay Matuseviç başkanlığındaki Kuzey Hidrografik Keşif Gezisi kapsamında Çuhnovski, Novaya Zemlya'dan Barents ve Kara Denizlerine bir dizi uçuş gerçekleştirdi. 1925 yılında Matoçkin Boğazı bölgesindeki Novaya Zemlya'nın havadan fotoğraflarını çekerek bu çalışmalarına devam etti. 1927'de Deniz Harp Okulu'ndan ayrılarak tam zamanlı Arktik pilot olarak çalışmaya başladı. Esasen Sovyet Arktik havacılığının öncülerinden biriydi.[2]

Mayıs 1928'de Sovyetler Birliği, Kuzey Kutbu'ndan dönen Airship Italia seferini kurtarma çabalarına katıldı. Buzkıran Krasin kurtarma çalışmalarına katılmak üzere ayrıldı ve çalışmaların Sovyet ayağı Rudolf Samoyloviç, Paul Oras ve Çuhnovski tarafından koordine edildi.[3] Temmuzda 10 Çuhnovski ikinci uçuşu gerçekleştirdi (önceki başarısız bir girişimden sonra) ve Italia mürettebatından anakaraya gönderilen Finn Malmgren grubunu keşfetti. Keşfini Krasin'e bildirdi, ancak daha sonra sınırlı görüş nedeniyle buz kırıcıya dönemedi ve yakıt bittiğinde buzun üzerine indi. Çuhnovski, Krasin'e Malmgren grubunun konumu hakkında ayrıntılı bilgi veren ve grubu kurtarmanın Çuhnovski uçağını kurtarmaktan daha yüksek önceliğe sahip olduğu konusunda ısrar eden bir radyo mesajı gönderdi. Malmgren öldü, ancak grubun diğer iki üyesi Philippo Zappi ve Arcibaldo Mariano 12 Temmuz'da Krasin'e alındı. 15 ve 16 Temmuz'da Çuhnovski ve mürettebatı[4] da gemiye alındı. Beş gün boyunca Çuhnovski buzun üzerinde kaldı.[2][5][6] Kurtarma çalışmalarına katılımı nedeniyle Boris Çuhnovski, o zamanlar Sovyetler Birliği'nin en yüksek ödülü olan Kızıl Bayrak Nişanı'na layık görüldü. 1928 ve 1929'da seferle ilgili sunumlar yaparak Avrupa'yı gezdi. (Çuhnovski, ana dili Rusçanın yanı sıra Almanca ve Fransızca da konuşuyordu).[2]

1929'da Boris Çuhnovski, Kuzey Denizi Rotası Baş Müdürlüğü'nde çalışmaya başladı ve Arktik havacılık hizmetinin oluşturulmasına katıldı. 1931 yılına kadar kurumun başındaydı. 1931-1933 yılları arasında Kuzey Kutbu'ndaki buz durumu hakkında bilgi almak amacıyla uçuşlar yapıyordu. Bu noktaya kadar, Sovyet Arktik havacılığı yalnızca yabancı yapım uçakları (ağırlıklı olarak Junkers) kullanıyordu. Haziran 1933'te Çuhnovski'ye Kuzey Kutbu'nda çalışabilecek Sovyet yapımı bir uçan gemi geliştirme görevi verildi. Üretilen tek makinesi olan DAR uçağının yapımcısı Robert Bartini'ydi.[2]

İkinci Dünya Savaşı sırasında Boris Çuhnovski, Beyaz Deniz Filosu'na bağlıydı ve Şubat 1943'te askeri konvoylar için buz keşifleriyle görevlendirildiği Kuzey Deniz Rotası Baş Müdürlüğü'ne transfer edildi. Temmuz 1945'te Sovyet Ordusundan terhis edildi ve aynı zamanda albay oldu.[2]

Çuhnovski 1975'te öldü ve Gatçina'ya gömüldü.[2]

Kaynakça

  1. ^ Чухновский Борис Григорьевич. Great Soviet Encyclopedia. 22 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2024. 
  2. ^ a b c d e f g Семёнов, И.А. (24 Temmuz 2008). "Высший пилотаж Бориса Чухновского". Гатчина-ИНФО (Rusça). Gatchina (30). 22 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2024. 
  3. ^ "Состав экспедиции на ледоколе "Красин" летом 1928 года" (Rusça). Музей «Ледокол Красин». 18 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2012. 
  4. ^ Boris Chukhnovski as 1st pilot; Georgi Straube as 2nd pilot; Anatoly Alekseyev as flight observer — navigator and radio operator; Alexander Shelagin and Vladimir Fedotov as board mechanicians
  5. ^ "Хронология событий экспедиции 1928 года" (Rusça). Музей «Ледокол Красин». 19 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2012. 
  6. ^ "K.30 (ЮГ-1)" (Rusça). Уголок неба. 1 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yevgeni Zamyatin</span>

Yevgeni İvanoviç Zamyatin,, , Rus yazar. Distopik bir geleceği konu alan Biz başlıklı romanıyla ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Sibirya Denizi</span> deniz

Doğu Sibirya Denizi, Arktik Okyanusu'un uzantısı olan su kütlesi. Yeni Sibirya Adaları ile De Long Adaları arasında bulunur. Boğazlar aracılığı ile Laptev Denizi ve Çukçi Denizi'ne de bağlantılıdır.

<i>Admiral Kuznetsov</i> (063)

Admiral Flota Sovetskogo Soyuza Kuznetsov Rus Donanması'na bağlı bir uçak gemisidir. 1991 yılında o zamanki adı Kızıl Donanma olan Sovyet Donanması'nda hizmete giren gemi, günümüzdeki ismini II. Dünya Savaşı boyunca Donanma Sekreteri (Komutanı) görevini yürüten Amiral Nikolay Gerasimoviç Kuznetsov'dan almıştır. Proje 1143.5, Brezhnev ve Kremlin olarak da adlandırılan sınıfının iki üyesinden ilki olan Kuznetsov Rus Donanması'nın aktif hizmetteki en gelişmiş gemisi ve tek uçak gemisidir. Sınıfın diğer üyesi Varyag, Sovyetler Birliği'nin dağılmasını takiben inşa halindeyken Ukrayna tarafından alıkonulmuş ve 1998 yılında Çin'e satılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Severnaya Zemlya</span>

Severnaya Zemlya Türkçesi Yaklaşık 79° 29, 79912 N 97 19,0137 E / 79,496652 paralel ve meridyenleri arasındadır. Burası Sibirya'nın Taymyr Yarımadası ve Vilkitsky boğazı arasında yer alır. Bu adalar Arktik Okyanusu ve iki marjinal denizi ayıran Kara Denizi ve doğuda Laptev Denizi'yle çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Valeri Çkalov</span> Sovyet havacı, Sovyetler Birliği Kahramanı

Valeri Pavloviç Çkalov, Sovyet askerî test pilotu. Son rütbesi Kombrig. Sovyetler Birliği Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Boris Şapoşnikov</span> Sovyetler birliğinin mareşali

Boris Şapoşnikov, Rus İmparatorluğu'nun subayı (Polkovnik), Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava gücü

Türk Hava Kuvvetleri, Türkiye'yi havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3. kuvvettir. Türk Hava Kuvvetleri, barışta hava sahasını korumak ve gözetlemek, savaşta ise kara ve deniz kuvvetlerine destek olmak amacıyla kurulmuştur. Türk Hava Kuvvetleri'nin karargâhı Ankara'da bulunmaktadır. 2024 sayımlarına göre envanterinde 537 uçak ve 78 helikopter ile birlikte çok sayıda insansız hava aracı bulundurmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında en kalabalık insansız hava aracı filosuna sahiptir. Göktürk-1 ve Göktürk-2 isimli uydular da hava kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. Göktürk-3 ise geliştirme aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Transarktik Savunması Madalyası</span>

"Sovyet Transarktik'in Savunmasına göre" Madalyası, SSCB vatandaşlarına II. Dünya Savaşı yıllarında verilen askeri bir madalyadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Filosu</span> Kuzeybatı Rusyanın savunmasından sorumlu Rus Donanması birimi

Kuzey Filosu, Rusya Deniz Kuvvetleri'nin ülkenin kuzeybatısının savunulmasından sorumlu filosudur. Karargahı Severomorsk'ta yer almakta olup Kola Körfezi çevresinde bir dizi filo üssü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İvan Papanin</span> Sovyet kâşif

İvan Dimitriyeviç Papanin - - Sovyet kâşif. Coğrafî Bilimler Uzmanı ve Tümamiral (1943).

<span class="mw-page-title-main">Kuzeydoğu Geçidi</span> kuzey doğu

Kuzeydoğu Geçidi,, Norveç ve Rusya'nın Arktik kıyıları boyunca Atlantik ve Pasifik Okyanusları arasındaki nakliye rotasıdır. Kanada adalarından geçen batı rotası buna göre Kuzeybatı Geçidi (NWP) olarak adlandırılır.

İlita Kirillovna Daurova Sovyet pilot. İkinci Dünya Savaşı Doğu Cephesi'ne katılım göstermiştir. İlk kadın Oset pilottur.

Kidispey Dagbaeviç Çoodu bir havacılık öncüsü, uçuş eğitmeni ve ilk Tuva pilotuydu.

<span class="mw-page-title-main">Boris Polevoy</span>

Boris Nikolayeviç Polevoy Sovyetler Birliği vatandaşı yazar. Özellikle II. Dünya Savaşı sırasında Kızılordu'da savaş pilotu olarak görev yapmış olan As pilot ve Sovyetler Birliği Kahramanı olan Aleksey Maresyev'in öyküsünü anlattığı İnsanlık Uğruna adlı eseriyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Samoyloviç</span> Sovyet kutup kâşifi

Rudolf (Ruvim) Lazarevich Samoylovich, bir Sovyet kutup kâşifi, profesör ve coğrafya bilimleri doktoruydu.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Zuyev</span>

Alexander Mikhailovich Zuyev ;, 20 Mayıs 1989'da Mikoyan MiG-29 savaş uçağını Türkiye'nin Trabzon şehrine kaçıran bir Sovyet Hava Kuvvetleri yüzbaşısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Çelyuskin</span>

Çelyuskin Sovyet buharlı buzkıran gemisidir. 1934 yılında çıktığı seferde Murmansk'dan Vladivostok'a Kuzey Kutup rotasından gitmeye çalışmış ancak başarısız olarak batmıştır. Görevli 111 personel bir kişi hariç kurtarılmıştır. Kuzey Kutbu'nun keşfinde önemli bir yere sahip olan geminin yolculuğu sayesinde SSCB Kuzeydoğu Geçidi olarak adlandıran suları lojistik anlamda kullanabileceğini görmüş ve bu olanağı değerlendirmiştir. Personel içinde kameramanların bulunması sayesinde görev ve kurtarma faaliyetinin tamamı belgelenmiş, personelin kriz koşullarına cesaretle karşı koyması boyun eğmeyen anlamına gelecek şekilde Çelyuskinets adlı deyimin ortaya çıkmasına yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Somov</span>

Mihail Mihayloviç Somov bir Sovyet okyanusbilimci, kutup kaşifi, Coğrafi Bilimler Doktoru'ydu. (1954)

<span class="mw-page-title-main">Komsomolets Adası</span>

Komsomolets Adası, Rusya Kuzey Kutbu'ndaki Severnaya Zemlya grubunun en kuzeydeki adası ve grubun üçüncü büyük adasıdır. Dünyanın 82. büyük adasıdır. Adanın yaklaşık %65'i, Rusya'nın en büyük buzulu olan Bilimler Akademisi Buzulu da dahil olmak üzere buzullarla kaplıdır.