İçeriğe atla

Boris Çiçerin

Boris Çiçerin'in, yeğeni Georgiy Çiçerin üzerinde önemli bir etkiye sahipti. (Vladimir Osipoviç Sherwood'un 1897 öncesine ait resmi.)

Boris Nikolayeviç Çiçerin (RusçaБори́с Никола́евич Чиче́рин) (26 Mayıs 1828 Tambov Rus İmparatorluğu – 3 Şubat 1904 Moskova), Otokrasi karşıtlığı ile liberal görüşleriyle bilinen filozof, Moskova Devlet Üniversitesi'nde hukuk profesörü, Moskova belediye başkanı.[1][2][3] Sovyet devriminin lider siyasetçilerinden Georgiy Çiçerin'in amcasıdır.

Hayatı

Boris Çiçerin'in bir 19. yy. fotoğrafı.
Boris Nikolayeviç Çiçerin'in Leonid Pasternak tarafından resmedilen portresi.

Boris Çiçerin 1828 yılında Tambov Oblastı'nın merkezi olan Tambov şehrinde doğdu. Yüzyıllardır aynı şehirde yaşayan soylu bir aileye mensup idi. 1849 yılında Moskova Devlet Üniversitesi'nde hukuk eğitimine başladı. Mezuniyeti sonrası Timofey Granovski'nin (1813-1855) ısrarıyla aynı üniversitede Rusya hukuku üzerine profesör olarak çalışmaya başladı. Anayasa ve idari hukuk üzerinde uzmanlaştı.[4]

Felsefi ve siyasi görüşleri

Arkadaşı Konstantin Kavelin ile birlikte, kapsamlı bir Rus liberalizm programını kaleme aldı. Bu program Londra'da Alexander Herzen tarafından yayınlandı.

Timofey Granovski ve Konstantin Kavelin'in fikri etkileriyle birlikte, toplumların ancak akıl ve bilinçle bir araya getirilebileceğini, bunun dış etkilerin desteği ile olamayacağını savunmuştur. Bu görüşleri nedeniyle Panslavistleri uzun süre rahatsız etmiştir.[5][6]

Hegelci felsefenin Rusya'daki en önemli temsilcilerinden olarak kabul edilir. Hegel'in objektivizmi ile Immanuel Kant'ın pratik aklın özerkliği fikrini birleştirmek için çalıştı. Ahlaki bireyciliği savunurken Kant'a yakın olan Çiçerin, mantık, ontoloji ve tarih felsefesi konularında Hegelci tavır göstermiştir. Hegel'in devlet görüşüne de uygun olarak, tarihteki temel güç olan sınıflarüstü devletin toplumdaki çıkarları bir bütün olarak savunmalıdır. Çiçerin devletin Rusya tarihi üzerindeki hakim konumunu, ülkenin coğrafi koşullarının istikrarlı toplumların ortaya çıkmasını engellemesiyle açıklamıştır. Steplerde dağınık yaşayan insanlar bireyler olarak varoluyorlar ve toplumsal gelişmeye katılamıyorlardı. Bu nedenle Çiçerin toplumdaki değişimlerin ancak devlet yoluyla gerçekleştirilebileceğini öngörüyordu.[4]

Belediye başkanlığı

1881 yılında seçildiği Moskova Belediye Başkanlığı görevini iki yıl sürdürdü.[4]

Ölümü

Rus-Japon Savaşı başladıktan bir hafta sonra 3 Şubat 1904 tarihinde Moskova'da öldü. 1905 yılındaki ilk Rus devrimini görmeye ömrü yetmedi.

Ölümünün ardından yeğeni Georgiy Çiçerin'e bıraktığı miras, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin finansal ihtiyaçlarını karşılamak için kullandı.[7] Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi V. Kongresi'nin finansal ihtiyaçlarının çoğunu Georgiy Çiçerin karşıladı.[8]

Boris Çiçerin, ölümünden yıllar sonra 1917 yılında gerçekleşen Rus devrimi döneminde en saygın hukukçu ve tarihçilerinden biri oldu.

Eserleri

  • 17.yy.da Rusya'da Yerel Yönetim (1856)
  • Rus Hukuk Tarihi Çalışmaları (1858)
  • Halkın Temsili (1866)
  • Mülkiyet ve Devlet (1883)
  • Pozitif Felsefe ve Bilimin Birliği (1892)
  • Mantık ve Metafiziğin Temelleri (1894)
  • Devlet Biliminin Kursu (1896)
  • Hukuk Felsefesi (1900)[9]

Biyografik eser

Kaynakça

Özel
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mihail Bakunin</span> Anarşist filozof

Mihail Aleksandroviç Bakunin, tanınmış bir Rus devrimci ve kolektivist anarşizm kuramcısıdır. Anarşist düşünürlerin ilk kuşağının temsilcilerindendir ve Anarşizmin babaları olarak anılan düşünürlerden biridir.

Gümrü Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti arasında 3 Aralık 1920'de imzalanan antlaşmadır. Ayrıca TBMM'nin uluslararası alanda imzaladığı ilk antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Antlaşması (1921)</span> Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile TBMM Hükûmeti arasında 16 Mart 1921de imzalanan antlaşma

Moskova Antlaşması, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti arasında 16 Mart 1921'de imzalanan antlaşmadır. Bu antlaşma ve devamı niteliğindeki antlaşmalarla belirlenmiş olan sınırlar günümüzde Türkiye, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan arasında hâlen geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kurtuluş Savaşı Doğu Cephesi</span> Türk Kurtuluş Savaşının bir cephesi

Doğu Cephesi, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında 1919-1921 yılları arasında Türk-Ermeni Savaşı dahil olmak üzere, Doğu Anadolu ve Güney Kafkasya'da gerçekleşen muharebelerden meydana gelen cephe.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Rusya ilişkileri temelleri 15. yüzyıl sonlarında Osmanlı Devleti ile Çarlık Rusyası arasında başlayan ilişkilerine dayanan ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Çarlığı</span> 1547de Korkunç İvanın Çar unvanı almasıyla başlayan ve 1721 de I. Petronun Rusyayı imparatorluğa çevirmesiyle son bulan Rus devleti

Rusya Çarlığı, 1547 yılında Korkunç İvan'ın Çar unvanı almasıyla başlayan ve 1721'de Çar I. Petro'nun Rus İmparatorluğu'nu kurmasıyla son bulan Rus devletinin resmî adıdır. Çarlıktan önce bu topraklarda Moskova Knezliği egemen olduğu için çarlık Batı Avrupa dillerinde Moskova olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca Rusça ve Türkçe kaynaklarda da Moskova Çarlığı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Çiçerin</span> Sovyet diplomat ve politikacı (1872–1936)

Georgi Vasilyeviç Çiçerin, Rus marksist devrimci, 1918-1930 yılları arasında Sovyet Dışişleri Halk Komiseri görevi yapan Sovyet politikacı, diplomat, tarihçi ve müzikologdur.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu'nun Gürcistan'ı işgali</span>

Kızıl Ordu'nun Gürcistan'ı işgali, Rus–Gürcü Savaşı ya da Sovyet Rusya'nın Gürcistan'ı işgali olarak da bilinir, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Kızıl Ordu'nun Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nin Menşevik hükûmetinin yerine Bolşevik rejimini kurmak amacıyla giriştiği askerî işgaldir. İşgal, Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'nin varlığının sona ermesi ve Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde LGBT tarihi</span>

Sovyetler Birliği'nde LGBT tarihi, Sovyetler Birliği'nde LGBT tarihini konu alır. Sovyetler Birliği'nde eşcinselliğin durumu üç ana dönemde incelenir. Ekim Devrimi sonrası dönemde 1917-1933 arasında homoseksüellik suç olmaktan çıkarılarak eşcinseller kanun önünde önceki ve sonraki döneme göre daha avantajlı bir konuma sahip olmuştur. Bu yılların akabinde Stalin döneminden itibaren kanunlarca "hastalık" olarak nitelendirilmiştir. 1934-1986 yılları arasında yeniden suç kapsamına alınarak kamuoyuna duyurulmaksızın kovuşturma ve hukuki süreçlere tabi tutulmuştur. 1987-1990 yılları arasında ise kamuya açık tartışmalara izin verilmiş; bilim, akademi ve edebiyatta çeşitli konularla ele alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 14. Kongresi</span>

Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 14. Kongresi 18-31 Aralık 1925'te Moskova'da yapıldı. 14. Merkez Komite de bu kongrede seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Fyodor</span>

I. Fyodor (Teodor) İvanoviç veya Fyodor I. İoanoviç ; 31 Mayıs 1557 – 16 veya 17 Ocak 1598), Zangoç Fyodor olarak da anılan, 1584–1598 yılları arasında hüküm sürmüş, Rurik hanedanına mensup son Rus çarıdır.

<span class="mw-page-title-main">II. Fyodor</span> Rus hükümdar (1589-1605; çar 1605-1605)

II. Fyodor Borisoviç Godunov ; 1589 – 10 Haziran 1605), 1606 yılında kısa süre hüküm sürmüş, Godunov hanedanına mensup Rus çarı. Hükümdarlığı Karışıklık Dönemi'ne denk gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Dmitri</span> Rus hükümdar (1581-1606; çar 1605-1606)

I. Dmitri İvanoviç, Moskova Knezliği tahtında hak iddia edip, 1605'ten 1606'daki ölümüne kadar yaklaşık bir yıl boyunca I. Dmitri adıyla hüküm sürenRus çarı. Rurik hanedanına mensup olduğu varsayılsa da, aslında Rurik soyundan gelmemektedir. Dmitri'nin gerçek ismi Grigori (Yuri) Bogdanoviç Otrepyev'dir. Bu nedenle muhalifleri ve ölümünün ardından tarihçiler tarafından yaygın olarak Düzmece Dmitri olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Pyatakov</span>

Georgiy Pyatakov, Rus Devrimi sırasında faaliyet gösteren Bolşevik devrimci lider, komünist politikacı. Büyük Temizlik döneminde anti-sovyet eylemleri olduğu iddiasıyla idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Kryuçkov</span>

Vladimir Aleksandroviç Kryuçkov, Sovyet devlet adamı. Sovyetler Birliği İstihbarat ve Devlet Güvenlik Komitesi KGB'nin 1988-1991 yıllarında görev yapmış başkanı. Politbüro üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Çiçerin ailesi</span>

Çiçerin ailesi, Rus soylu bir ailedir.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Çiçerin</span>

Vasili Nikolayeviç Çiçerin, Çiçerin ailesi mensubu Rus general, Tula Silah Fabrikası yöneticisi.

<span class="mw-page-title-main">George Buchanan</span>

George Buchanan, İngiliz diplomat. Birleşik Krallık adına Hollanda Krallığı, Lüksemburg ve Bulgaristan Krallığı nezdindeki Olağanüstü ve Tam Yetkili Elçilik görevlerinden sonra Rus İmparatorluğu'na gönderilen son büyükelçi olmuş, ardından İtalya Krallığı nezdinde büyüleçilik görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Brixton Hapishanesi</span>

Brixton Hapishanesi, Londra'daki Lambeth semtinin Brixton bölgesinde yer alan cezaevi.

<span class="mw-page-title-main">Pavel Milyukov</span>

Pavel Nikolayevich Milyukov Paul Miliukov veya Paul Milukoff. ; 27 Ocak 1859 - 31 Mart 1943) Rus tarihçi ve liberal politikacı. Milyukov, Anayasa Demokrat Partisi'nin kurucusu, lideri ve en önde gelen üyesiydi. Rus Geçici Hükümetinde, Rusya'nın Birinci Dünya Savaşı'ndan çıkmasını önlemek için Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.