İçeriğe atla

Bordurya


Bordurya Cumhuriyeti
Kurgusal ülke
(Tenten'in Maceraları, 1939-1956)

Bordurya bayrağı

Bordurya arması
Bordurya haritası
Slogan: Göten amaïh Bordutza
Resmî diliBordurca
BaşkentSzohôd
En büyük şehirSzohôd
Yüzey127.944 km
Nüfus25.015.345 (2007)
Nüfus yoğunluğu195,49 hab/km
YönetimTotalitarizm
Devlet başkanıAlbertz Brinks (c. 2005)
Consolidación1125
Gayri safi yurt içi hasıla413.687 milyon
Para birimiEuro
Milli MarşDemms Bordutza!

Bordurya Hergé'nin Tenten kitapları serisindeki kurgusal bir ülkedir. Balkanlar'da, büyük ihtimalle şu anda Slovenya olan bölgenin doğu yarısındadır. İlk önce faşist bir devletin ve daha sonra basmakalıp bir Doğu Bloğu ülkesinin parodisi olmuştur.

Bordurya hakkında çok şey bilinmez, çünkü her zaman biraz kendi içine kapanık bir ülke olmuştur. Bordurya askeri yönetimi veya ordunun her şeyi perde arkasından kontrol ettiği demokrasi kisvesi altındaki hükûmetleri tercih etmiştir. Bordurya'nın başkenti Szohôd'dür. Ülkenin dili hakkında çok az şey bilinmektedir; ancak Latin alfabesi'ni kullanmaktadır ve Macarca ile bir benzerlik istenmiş olması mümkündür. Macaristan'da gerçekten de Szeged adında bir şehir bulunmaktadır ve bu benzer bir dilde Szohôd'a kolaylıkla çevrilebilir (Rusça "Mogilev"in Belarusça'da "Mahilyow" olması gibi).

İç ilişkiler

İsimsiz saldırgan askeri hükûmet

1939'da, ülkenin politik sistemi faşist veya nasyonal sosyalist bir ülkeyi andırmaktaydı. Tarihsel olarak bağlantılarının olduğu komşu ülkesi Sildavya'ya olan işgal girişimi başarısızlıkla sonuçlandı [bu Anschluss'a (Nazi Almanya'sının Avusturya'yı işgali) oldukça benzerdir. Bu benzerlik Bordur savaş uçaklarının Hergé tarafından çizimiyle daha da kuvvetlenir, uçaklar Messerschmitt Bf 109'a oldukça benzemektedir.]

Taşist Bordurya

1956'da, Bordurya gizli polis teşkilatı (ZEP), ismini bıyığı ve ideolojisinden alan askeri diktatörü Kurvi-Tasch ve tüm her şeyiyle daha orduya dayalı bir Stalinizm olan "taşist" ideolojisiyle basmakalıp bir Doğu Bloğu ülkesini andırmaktadır. Bir hükûmet binasının önünde Kurvi-Tasch'ın Nazi-benzeri bir selam vermiş olduğu heykel aleni bir şekilde o ve Adolf Hitler ve Josef Stalin'i karşılaştırmaktadır. Bıyığının ebediliği, "Kurvi-Tasch'ın bıyıkları", swastika ya da Orak ve çekice bu (aşırı) kullanımlarıyla oldukça benzerdir (çoğunlukla küfür olarak kullanılır ve ülkedeki arabaların tamponları bu şekilde yapılmıştır).

Kurvi Taşist bıyığın diğer etkileri Tenten'in Szohôd'da kaldığı otelin isminde görülebilir: Otelin ismi Hotel Zsnorr'dur ki bu da Hergé'nin Belçika çift dilliği göz önüne alınırsa, Hollandaca'da bıyık anlamına gelmektedir ('snor').

Dış İlişkiler

1976'da, Bordurya hükûmeti Güney Amerika'daki kurgusal bir muz cumhuriyeti olan San Theodoros'un o zamanki yöneticisi General Tapioca'yı desteklemekteydiler; bu ülkeye askeri danışmanlar bile göndermişlerdi. Resmi olarak, General Tapioca ve San Theodoros "taşist" düşüncenin destekçileriydi, bunun kanıtı Tenten ve Pikarolar'da Albay Sponz'un Albay Alvarez'le eski San Theodoros ofisinde konuşurken Alvarez'in Kurvi-Tasch büstüne mantarla vurması sırasında görülebilir. İki ülke arasındaki ortak noktalar, devletteki ve hükûmetteki askeri liderlik ve alınan çoğu albayda görülebilir.

Bordurya Flaması

Ordu

Bordurya ordu bakımından nispeten oldukça iyi donanımlıdır. Ancak bir Tenten kitabında (Turnösol Olayı), Tenten ve arkadaşlarının kullanıyor olduğu çalıntı tankı durdurmaya çalışmışlardır. Ancak tüm denemeleri sonuçsuz kalır çünkü silahları ve askeri yapıları oldukça kalitesizdir.

Din

Aynı Sildavya gibi, Bordurya'da bir süre İslam dinini kabul etmiştir: Kurvi-Tasch'ın etrafındaki modernist binaların etrafında bir minare görülebilir.

Kaynakça

Bordurya'yı içeren Tenten albümleri:

  • Le Sceptre d’Ottokar (Ottokar'ın Asası, 1939)
  • L’Affaire Tournesol (Turnösol Olayı, 1956)
  • Borduryalı Albay Sponsz Tintin et les Picaros'da görülebilir (Tenten ve Pikarolar, 1976)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Benito Mussolini</span> İtalya diktatörü (1922–1945)

Benito Amilcare Andrea Mussolini, Ulusal Faşist Parti'nin lideri olan İtalyan politikacı ve gazeteci. Kendini faşist olarak tanımlayan Mussolini, iktidara geldikten sonra Duce (Lider) olarak tanındı. Mussolini, faşizm ideolojisinin ilk örneği olan İtalyan faşizminin kurucusudur, bu sebepten dolayı faşizmin kurucusu olarak da kabul edilmektedir. 31 Ekim 1922 ve 25 Temmuz 1943 tarihleri arasında İtalya Krallığı'nın başbakanı, 23 Eylül 1943 ve 25 Nisan 1945 tarihleri arasında ise İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'nin Ducesi olarak görev yaptı. II. Dünya Savaşı öncesinde ve savaş sırasında İtalyan siyasetinde önemli bir rol oynadı. Nisan 1945'te, Luftwaffe miğferi takıp bir Nazi konvoyu ile İsviçre'ye kaçmaya çalışırken, komünist İtalyan partizanlar tarafından fark edildi ve sevgilisi ile beraber kurşuna dizilerek infaz edildi. Ayrıca; Adolf Hitler, Francisco Franco ve António de Oliveira Salazar gibi aşırı sağ totaliter yöneticilere de ilham vermiştir.

<i>Tentenin Maceraları</i> Hergé tarafından 1929 yılında yaratılmış çizgi roman dizisi

Tenten'in Maceraları, Belçikalı çizer Hergé tarafından 1929 yılında yaratılmış olan çizgi roman dizisidir. 20. yüzyıl Avrupa çizgi romanlarının en ünlülerindendir. Diziden 200 milyondan fazla kitap basılmış ve dizi 50'den fazla dile çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İspanya İç Savaşı</span> Cumhuriyetçiler ve Milliyetçiler arasında yaşanan ve 1936-1939 arası İspanyada olan savaş

İspanya İç Savaşı, 17 Temmuz 1936–1 Nisan 1939 tarihleri arasında, demokratik seçimle başa gelmiş İkinci İspanyol Cumhuriyeti’ne sadık Cumhuriyetçiler ile General Francisco Franco liderliğinde isyancı bir grup olan Milliyetçiler arasında yaşanmıştır. Savaşı Milliyetçiler kazanmıştır ve Franco, 1939’dan öldüğü yıl olan 1975’e kadar İspanya’yı yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Totalitarizm</span> diktatörlükvari yönetim şekli

Totalitarizm, tüm yetkilerin merkezîleştirildiği, devlete ve hükûmet yöneticilerine mutlak itaat beklendiği diktatörlükvari yönetim biçimidir. Totalitarizm ile yönetilen devletler totaliter devlet olarak bilinir. Totalitarizmde bireysel özgürlüklere izin verilmez ve bireyin yaşamının tüm alanları devlet kontrolüne bırakılır.

<span class="mw-page-title-main">Faşizm</span> Aşırı sağcı, otoriter, aşırı milliyetçiliği savunan ideoloji

Faşizm, ilk olarak İtalya'da Benito Mussolini tarafından oluşturulan, otoriter devlet üzerine kurulu radikal bir aşırı milliyetçi politik ideolojidir. İlkeleri ve öğretileri, La dottrina del fascismo adı altında Giovanni Gentile tarafından yazılmıştır. Benito Mussolini'nin kurucusu olduğu Ulusal Faşist Parti'nin İtalya'da iktidara gelmesinin ardından, faşizm birçok milliyetçi ideolojiye örnek olmuştur. Hitler'in nasyonal sosyalizmi ve Franco'nun falanjizmi, faşizmden çok etkilenmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Sildavya</span>

Sildavya, Hergé'nin Tenten serisinin belirli kitaplarında konu edilen kurgusal bir Balkan ülkesidir. Konuşulan dil Sildavyaca'dır.

<span class="mw-page-title-main">Muammer Kaddafi</span> Libyalı asker, siyasetçi ve lider (1942–2011)

Muammer Muhammed Ebu Minyar el-Kaddafi, devrik Libya lideri. 1969 yılında yapmış olduğu darbe sonucu iktidara gelip, 1970'ten 1972'ye kadar Libya başbakanlığı, 1972'den 1979'a kadar ise Libya devlet başkanlığı görevini yürüttü. 1977-2011 yılları arasında "Libya Sosyalist Halk Cemahiriyesi'nin Kardeşçe Lideri ve Bir Eylül Büyük Devriminin Rehberi" unvanını kullanarak, resmî bir görevi olmadan toplam 42 yıl boyunca Libya'yı yönetti. Dünya kamuoyu tarafından bir diktatör veya otoriteryen olarak görülmüş olsa da Kaddafi bunu reddetmiş ve kendisinin Libya halkı için sadece bir rehber ve yol gösterici olduğunu söylemişti. Başlangıçta kendisini ideolojik olarak Arap milliyetçiliği ve Arap sosyalizminin bir karışımı olan Baasçılık'a adamıştı, ancak daha sonra kendisi tarafından önerilen bir hükûmet tarzı olan Üçüncü Uluslararası Teorisine göre hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan tarihi</span> Macaristan ülkesinin tarihi

Macaristan tarihi, Macarların ya da Avrupa'da bilinen adları ile Hungarların kökenine ilişkin genel olarak kabul edilen görüş belirsiz ve tartışmalı olmasına karşın; onların milattan sonra 9. yüzyıla kadar Avrasya'nın ovalarında yaşayan göçebe topluluklar oldukları yönündedir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Tugaylar</span>

Uluslararası Tugaylar 1936-1939 yılları arasında meydana gelen İspanya İç Savaşı’nda Cumhuriyetçi güçlerin tarafında savaşmak üzere, farklı ülkelerden İspanya’ya gelen gönüllülerden oluşturulan cumhuriyetçi askeri birliklerdir. Tahminlere göre 53 ülkeden 32.000 gönüllü bu birliklere katılmıştır. Uluslararası Tugaylar ayaklanan İspanyol milliyetçi güçlerine ve bu isyancıları destekleyen Nazi Almanyası ile Faşist İtalya’ya karşı savaşa katıldılar.

<span class="mw-page-title-main">Buenaventura Durruti</span> İspanya İç Savaşında öldürülen İspanyol anarşist

Buenaventura Durruti Dumange, devrimci ve sendikalist İspanyol anarşist.

<span class="mw-page-title-main">Tenten'in ideolojisi</span>

Tenten'in ideolojisi konusu, Belçikalı yazar ve çizer Hergé tarafından 1929 yılında yaratılan kahraman olan Tenten'in öykülerindeki ideolojik vurguları kapsar. Karakter, ilk çıkışından son macerasına kadar yaratıcısı olan Hergé'in yaşadığı siyasi ve sosyal etkilerin izlerini taşır.

<i>Ottokarın Asası</i> Tentenin sekizinci kitabı

Ottokar'ın Asası Belçikalı yazar ve illüstratör Hergé tarafından yazılan ve resimlendirilen ünlü çizgi roman serisi Tenten'in sekizinci kitabıdır. İlk olarak Le Petit Vingtième ekinde siyah-beyaz olarak 4 Ağustos 1938'de tefrikalar halinde yayınlanmaya başlamıştır. Renkli bir baskısı 1947 yılında tekrar çizilmiş ve yayınlanmıştır.

<i>Turnösol Olayı</i>

Turnösol Olayı Tenten serisinin 18. macerasıdır; yazar ve çizer Hérge tarafından yaratılmıştır. Serinin yan karakterlerinden olan Mondass sigortacılıktan Serafin Lampion ve Szohôd polis şefi Albay Sponsz ilk defa bu macerada ortaya çıktılar.

<i>Kırık Kulak</i> Hergénin ilk kez 1937 yılında yayımladığı Tenten çizgi roman albümü

Kırık Kulak, Belçikalı yazar ve illüstratör Hergé'nin ilk kez 1937 yılında yayımladığı Tenten çizgi roman albümüdür. "Kırık Kulak" serinin altıncı albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Franco İspanyası</span> İspanyanın 1939 yılında sona eren İspanya İç Savaşından 1975 yılında Francisco Franconun ölümüne kadar geçen dönemi

Franco İspanyası, İspanya'da kullanılan adıyla Franco Diktatörlüğü, resmî adıyla ise İspanyol Devleti 1939 yılında sona eren İspanya İç Savaşı'ndan 1975 yılında Francisco Franco'nun ölümüne kadar geçen dönemde İspanya'nın yönetildiği diktatörlük rejimidir.

<span class="mw-page-title-main">Milan Nedić</span> Sırp general ve politikacı (1878-1946)

Milan Nedić Sırp general ve siyasetçidir. II. Dünya Savaşı döneminde, Yugoslav Ordusu'nun Genelkurmay Başkanı, Yugoslav Kraliyet Hükümeti'nin Savaş Bakanı ve Nazi destekli bir Sırp kukla hükûmeti olan Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin Başbakanı'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Iwakura Misyonu</span>

Iwakura Misyonu, Meiji Restorasyonu döneminde 23 Aralık 1871'den 13 Eylül 1873'e kadar Japonya'dan Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerine yayılan büyük çaplı elçilik misyonudur. Iwakura Tomomi'nin baş diplomatlığında, Meiji Dönemi liderleri ve değişim öğrencilerinden oluşan 107 kişilik bir elçilik heyetidir.

<span class="mw-page-title-main">1966 Suriye askerî darbesi</span> Suriyede neo-Baasçıları iktidara getiren askeri darbe

1966 Suriye askerî darbesi, 21-23 Şubat tarihleri arasında Suriye Arap Cumhuriyeti hükûmetinin devrildiği ve değiştirildiği olaylara atıfta bulunur. Arap Sosyalist Baas Partisi'nin iktidardaki Ulusal Komutanlığı, partinin Salah Cedid liderliğindeki Askeri Komite ve Bölge Komutanlığı birliği tarafından iktidardan uzaklaştırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ferenc Szálasi</span>

Ferenc Szálasi Macar faşist örgütlenme olan Ok Haç Partisi kurucusu ve lideriydi. II. Dünya Savaşı'nın son dönemlerinde ülkedeki Miklós Horthy rejiminin Müttefik Devletlerle barış görüşmesi için temas halinde olduğunun ortaya çıkması üzerine Naziler tarafından düzenlenen Panzerfaust Harekâtı sonrasında Ok Haç Partisi iktidarı almış, Szálasi ise fiilen ülkenin tek lideri konumuna yükselmiştir. Kısa süren Ok Haç Partisi iktidarı sırasında binlerce rejim karşıtı, komünist ve Yahudi toplama kamplarına sürülmüş ve katledilmiştir. Kızıl Ordu'nun Macaristan'ı kurtarmasının ardından yakalanmış, mahkemeye çıkartılmış ve insanlığa karşı işlediği suçlardan hüküm giyerek idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Andrés Avelino Cáceres</span>

Andrés Avelino Cáceres Dorregaray, Perulu asker ve siyasetçiydi. 1886 - 1890 ve 1894 -1895 yılları arasında, iki kez Peru'da devlet başkanlığı yaptı. Ayrıca Peru Ordusunda General unvanıyla yer aldığı Pasifik Savaşı (1879-1883) sırasında Şili işgaline karşı direnişe liderlik ettiği için ulusal kahraman olarak kabul edilmektedir.