İçeriğe atla

Bordeaux şarabı

Çoğu yer adının gösterildiği Bordo bölge haritası. Garonne ve Dordogne nehirleri ve Gironde haliç bölgenin çeşitli kısımlarını tanımlamada önemlidir.

Bordo şarabı güneybatı Fransa‘da Bordo bölgesi'nde üretilen bir şaraptır. Bordo, Garonne Nehri üzerindeki Bordo şehrinde merkezlenmiştir. Şehrin kuzeyinde Dordogne Nehri Garonne ile birleşerek Gironde adlı geniş haliç ve Gironde bölümü 120,000 hektardan fazla [1] toplam bağ alanıyla Fransa'nın en büyük şarap üretim alanıdır.

Ortalama bağbozumları sofra şarabından dünyanın en pahalı ve prestijli şaraplarından bazılarına kadar her gün 700 milyon şişeden fazla Bordo şarabı üretir.

Bordo'da üretilen şarabın çoğunluğu kırmızıdır (İngiltere'de bazen "claret" yani "bordo" denir) gerisi tatlı beyaz şaraplardan (en önemlisi Sauternes), sek beyazlardan ve (çok daha az miktarda) rozelerden ve köpüklü şaraplardan (Crémant de Bordeaux) oluşur.

Bordo şarabı 8,500'den fazla üretici veya "château x" tarafından üretilir. Bordo şarabının 54 Kontrollü menşe ünvanı vardır.[1][2]

İklim ve coğrafya

Bordo'nun "sağ yakasında" Blaye üzüm bağları
Bordo'nun "sol yakasında" Pauillac üzüm bağları

Bordo bölgesinde şarap yapımının başarısının nedeni üzüm yetiştirmek için mükemmel bir ortam olmasıdır. Bölgenin jeolojik temeli kireçtaşıdır ve bu da kalsiyumca zengin toprak demektir. Gironde Haliçi kollarıyla, Garonne ve Dordogne nehirleriyle birlikte bölgeye hakimdir ve bunlar birlikte toprağa sulama ve bölgeye okyanus iklimi olarak da bilinen Atlantik İklimi sağlar.[3] Bordo Gironde'ye akan Dordogne ve Garonne Nehirlerinin kesişme noktasındadır.[4]

Bu nehirler bölgenin ana coğrafi alt bölümlerini tanımlar:

  • Bölgenin kuzey kesimlerinde Libourne şehri çevresinde Dordogne'nin sağ kıyısında yer alan "sağ sahil" dir.
  • Entre-Deux-Mers Fransızca "iki deniz arasında" anlamına gelir ki bölgenin ortasında her ikisi de gelgit olan Dordogne ve Garonne nehirleri arasındaki alandır.
  • Garonne'nin sol yakasında, bölgenin batısında ve güneyinde, Bordo şehri çevresinde yer alan "sol sahil" dir. Sol yaka ayrıca şu alt bölümlere ayrılır:
    • Graves, Bordo şehrinin yukarısındaki bölge.
    • Médoc, Gironde ile Atlantik arasındaki bir yarımadada, Gironde'nin Sol Yakasında yer alan Bordo şehrinin akım yönü alanındaki bölge.

Bordeaux'da terroir kavramı şarap üretiminde çok önemli bir rol oynar ve geldikleri en iyi arazileri yansıtan ve genellikle tek üzüm bağından toplanan terroir kaynaklı şaraplar yapmayı hedefler.[5] Bordo toprağı çakıl, kum lu taş ve kilden oluşur. Bölgenin en iyi üzüm bağları Gironde nehri yakınlarında sık bulunan iyi drene edilmiş çakıllı topraklardadır. Bordo'daki eski bir atasöz “üzüm bağlarından "nehri görebilen en iyi arazilerdir” der. Nehre bakan arazinin çoğu sınıflandırılmış araziler ile doludur.[6]

Üzümler

Médoc’daki Cabernet Sauvignon üzümleri
Barsac'taki Semillon üzümleri

Kırmızılar

Kırmızı Bordo genellikle üzüm karışımından yapılır. İzin verilen üzümler: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot, Malbec ve nadiren Carménère.[7]

Bugün Carménère Château Clerc Milon, beşinci büyüme Bordo ile nadiren kullanılır ve Carménère üzümlerini hala elinde tutan birkaçından biridir. Temmuz 2019 itibarıyla Bordo şarap imalathaneleri Bordo'daki sıcaklık artışlarıyla mücadele etmek için dört yeni kırmızı üzüm kullanımına izin verdi. Bu yeni onaylı üzümler Marselan, Touriga Nacional, Castets ve Arinarnoa'dır.[8]

Geniş bir genellemeye göre Cabernet Sauvignon (Bordo'nun en çok ekilen ikinci üzüm çeşididir), Médoc'ta ve Gironde Haliçinin sol yakasının geri kalanında üretilen kırmızı şaraplardaki harmana hakimdir. Tipik en kaliteli Châteaux karışımları %70 Cabernet Sauvignon, %15 Cabernet Frangı ve %15 Merlot'dur. Buna genelde "Bordo karışımı" denir. Merlot, Saint-Émilion, Pomerol ve diğer sağ yaka unvanlarında baskın olma eğilimindedir. En kaliteli Châteaux'dan elde edilen bu sağ yaka karışımları genellikle %70 Merlot, %15 Cabernet Franc ve %15 Cabernet Sauvignon'dur.[9]

Beyazlar

Beyaz Bordo ağırlıklı olarak ve yalnızca tatlı Sauternes şarabı söz konusu olduğunda Sémillon, Sauvignon blanc ve Muscadelle'den yapılır. Tipik karışımlar %80 Sémillon ve %20 Sauvignon blanc'dir. Kırmızılarda olduğu gibi beyaz Bordo şarapları da genellikle Sémillon ve daha küçük oranda Sauvignon blanc karışımlarıdır. İzin verilen diğer üzüm çeşitleri Sauvignon gris, Ugni blanc, Colombard, Merlot blanc, Ondenc ve Mauzac 'dır. Yakın zamanda Bordo şarap imalathaneleri tarafından izin verilen üç yeni beyaz üzüm eklendi. Bu üzümler Alvarinho, Petit Manseng ve Liliorila 'dır.[8]

1960'ların sonlarında Sémillon Bordo'da en çok yetiştirilen üzümdü. O zamandan beri Bordeaux'nun beyaz üzümlerinin en yaygını olmasına rağmen sürekli azalmaktadır. Öte yandan Sauvignon blanc'ın popülaritesi artıyor, 1980'lerin sonunda en çok ekilen ikinci beyaz Bordo üzümü olarak Ugni blanc'ı geride bıraktı ve şimdi düşük verimli Sémillon'un yarısından daha büyük bir alanda yetiştirilmektedir.

Dünyanın dört bir yanındaki şarap imalathaneleri Bordo tarzı şarap üretmeyi hedefliyor. 1988 yılında bir grup Amerikalı bağcı bu şekilde yapılan şarapları belirlemek için Meritage Derneği'ni kurdu. Çoğu Meritage şarapları Kaliforniya'dan gelse de 18 eyalette ve Arjantin, Avustralya, Kanada, İsrail ve Meksika dahil olmak üzere diğer beş ülkede Meritage Derneği'nin üyeleri vardır.

Şarap etiketi

Saint-Émilion Château l'Angélus 1978

Bordo şarap etiketi genellikle şunları içerir:[10]

  1. Arazinin adı (Resim örneği: Château L'Angelus)
  2. Arazinin sınıflandırması (Resim örneği: Grand Cru Classé) Bu 1855 Bordeaux sınıflandırmasına veya Cru Bourgeois 'dan birine atıfta bulunabilir.
  3. (Resim örneği: Saint-Émilion) Appellation d'origine contrôlée yasaları, bu unvanın etikette görünmesi için tüm üzümlerin belirli bir unvan 'dan hasat edilmesi gerektiğini belirtir. Ad şişedeki şarap türünün önemli bir göstergesidir. Resim örneğiyle, Pauillac şarapları her zaman kırmızıdır ve genellikle Cabernet Sauvignon baskın üzüm çeşididir.
  4. Şarabın şatoda (Resim örneği: Mis en Bouteille au Château) veya Négociant tarafından şişelenip şişelenmediği.
  5. Bağbozumu (Resim örneği: 1978)
  6. Alkol içeriği (görselde gösterilmemiştir)

"Claret ya da Bordo" terimi

Claret, Sandylands Drinkwater tarafından bordo, İngiliz gümüş şişe etiketi

Claret (/ˈklærɪt/ KLARR-it) kırmızı Bordo için öncelikle İngiliz İngilizcesi'nde kullanılan şarap adıdır.

Claret Fransızlardan clairet[11] artık alışılmadık koyu rosé'den türetilmiştir. İsim, Dük Aquitaine'nin Angevin İmparatorluğu'nun bir parçası olduğu ve bir süre İngiltere Kralları tarafından kontrol edilmeye devam edildiği Angevinler'den sonra 12.–15. yüzyıllarda "claret" olarak İngilizceleştirildi. Bu Avrupa Birliği içinde korunan bir isimdir ve İngiliz şarap ticaret terimin 300 yıldan fazla bir süredir kullanıldığını gösterdikten sonra kabul edilen kırmızı Bordo şarabını tanımlar.[11]

Claret Birleşik Devletler'de bazen Bordo'da izin verilenle aynı üzümden olmak üzere Bordeaux tarzındaki kırmızı şarap için yarı jenerik etiket olarak kullanılır. Fransızlar ihracat amacı dışında bu terimi kullanmazlar.

"Claret" kelimesinin anlamı zamanla sek, koyu kırmızı bir Bordo'yu ifade edecek şekilde değişmiştir.[11] Bu, İngilizce üst sınıf ile ilişkili bir terim olarak kaldı ve sonuç olarak piyasadaki statülerini yükseltmek amacıyla genel kırmızı Bordo şişelerinde göründü.

Kasım 2011'de Union des Maisons de Négoce de Bordeaux başkanı "hafif ve meyveli, içmesi kolay, orijinal bordo ile aynı tarzda şaraplar için eski yüzyıllarda İngilizler tarafından ödüllendirildiği asıl claret tarzında "claret de Bordeaux" terimini kullanma niyetini açıkladı.[12]

"Bordo" bazen koyu, morumsu-kırmızı Bordo şarabının rengi için renk adı olarak da kullanılır.

İngiltere ve Avustralya'da "bordo" kan için kullanılan bir argo terimidir.[13]

Kaynakça

  1. ^ a b Bordeaux.com (CIVB): Essential Guide to Bordeaux Wines 24 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., read on May 28, 2010
  2. ^ "Bordeaux in figures". 18 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2012. 
  3. ^ K. MacNeil The Wine Bible p. 118 Workman Publishing 2001 1-56305-434-5
  4. ^ "French Wine Regions - Grape Varietals of France | Wine of the Month Club". The International Wine of the Month Club (İngilizce). 28 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2018. 
  5. ^ K. MacNeil The Wine Bible p. 120 Workman Publishing 2001 1-56305-434-5
  6. ^ K. MacNeil The Wine Bible p. 122 Workman Publishing 2001 1-56305-434-5
  7. ^ Stephen Brook, The Complete Bordeaux: The Wines, the Châteaux, the People p. 41. Octopus Publishing Group Ltd. 2007
  8. ^ a b "New Grapes Approved for Bordeaux | Wine-Searcher News & Features". Wine-Searcher (İngilizce). 2 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2019. 
  9. ^ Oz Clarke Encyclopedia of Grapes p. 129 Harcourt Books 2001 0-15-100714-4
  10. ^ B. Sanderson "A Master Class in Cabernet" pg 62 Wine Spectator May 15, 2007
  11. ^ a b c winepros.com.au. Oxford Companion to Wine. "Claret". 10 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ Anson, Jane (3 Kasım 2011). "Bordeaux reclaims 'claret' name | Daily wine news – the latest breaking wine news from around the world | News". decanter.com. 5 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2012. 
  13. ^ "Definition of claret in English". Lexico (Oxford Dictonaries). 28 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İtalyan şarabı</span>

İtalyan şarabı, dünyada şarapçılık yapılan en eski ülkelerden biri olan İtalya'da yapılan şaraba verilen addır. İtalya dünyanın en önemli şarap üreticilerinden biridir ve 2005 yılı itibarı ile dünya üretiminin yaklaşık beşte birini üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kupaj</span>

Kupaj, farklı üzümlerden üretilen şarapların, şişeleme aşamasına geçilmeden önce birbirine karıştırılıp harmanlanmasını ifade eden bir şarap terimidir. Paçal olarak da adlandırılan kupaj, farklı aromalar elde etmek için belirli oranlarda yapılan işlemlerdir. 2 veya daha fazla üzüm türüyle yapılabilir. Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc kupajlarda yoğun olarak kullanılan yabancı orijinli türlerdir. Türkiye'de öküzgözü, boğazkere, şiraz üzümlerinden üretilen kırmızı şarap kupajları, emir, narince, sultaniye, misket ile yapılan beyaz şarap kupajları yoğun olarak üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı şarap</span> koyu renkli üzüm çeşitlerinden yapılan bir şarap

Kırmızı şarap, koyu renkli üzüm çeşitlerinden yapılan bir şarap türü. Kırmızı şarap kategorisindeki içeceklerin gerçek rengi, üretildiği üzüme göre, menekşeden tuğla kırmızısı ve kahverengiye kadar değişebilir. Koyu (siyah) üzümlerin suyu yeşilimsi-beyaz renktedir; kırmızı renk üzümün kabuğunda bulunan antosiyan pigmentlerinden gelir. Bu yüzden kırmızı şarap üretim sürecinin büyük bölümü, üzüm kabuğundan renk ve tat unsurlarının elde edilmesi üzerinedir.

Kavaklıdere Şarapları; 1929 yılında Ankara'da kurulan şaraphane ve burada üretilen şarap markası.

<span class="mw-page-title-main">Cabernet Sauvignon</span>

Cabernet Sauvignon dünyanın en çok tanınan kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden biri. Kanada'nın Okanagan Vadisi'nden, Lübnan'ın Bekaa Vadisi'ne kadar hemen hemen her büyük şarap üreticisi ülkede geniş bir iklim yelpazesinde yetiştirilmektedir. Cabernet Sauvignon, genellikle Merlot ve Cabernet Franc ile harmanlandığı Bordeaux şarapları sayesinde uluslararası alanda tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Merlot</span> Merlot bir şarap çeşidi yapmada veya yemede kullanılan bir üzümdür.

Merlot hem tek çeşit (sepaj), hem de harmanlanmış (kupaj) üzümlerle şarap yapımında kullanılan lacivert renkli şaraplık bir üzüm çeşididir. Merlot ismi Fransızcada karatavuk anlamına gelen merle kelimesine küçültme eki eklenmesiyle oluşturulmuş olup muhtemelen üzümün rengi dolayısıyla bu ismi almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Petit Verdot</span>

Petit Verdot esasen klasik Bordo karışımlarında kullanılan bir çeşit kırmızı şaraplık üzümdür. Bordo'daki diğer çeşitlerden çok daha geç olgunlaşır bu nedenle kendi bölgesinde gözden düşmüştür. Olgunlaştığında karışıma küçük miktarlarda tanen, renk ve lezzet katar. Petit verdot daha güvenilir bir şekilde olgunlaştığı ve tek çeşit şarap haline getirildiği Yeni Dünya'daki şarap üreticileri arasında dikkat çekti. Cabernet Sauvignon harmanlarının orta damak tadının 'sertleştirilmesinde' de faydalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Provans şarabı</span>

Provans şarabı güneydoğu Fransa'daki Fransız şarabı üreten Provans bölgesinden gelir. Romalılar bölgeyi provincia nostra adıyla adlandırdı. Provans Alpler'in hemen güneyinde İtalya dışındaki ilk Roma eyaletiydi.

Şarabın sınıflandırılması menşei yeri veya unvanı şarap yapım yöntemleri ve stili tatlılık ve bağ bozumu veya kullanılan üzüm çeşidi gibi çeşitli yöntemlere göre yapılabilir. Uygulamalar farklı ülke ve bölgelere göre değişiklik gösterir ve birçok uygulama zaman içinde farklılık göstermiştir. Bazı sınıflandırmalar menşei ülkelerinde şarap yasasının bir parçası olarak resmi korumadan yararlanırken diğerleri bu tür bir koruması olmayan yetiştirici örgütleri tarafından oluşturulmuştur. Şarabın sağlığa etkileri, şarabın yaşlanması, şarabın tatlılığı, şarabın rengi önemli özelliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Cabernet Franc</span>

Cabernet Franc, Dünya'da başlıca siyah üzüm çeşitlerinden birisidir. Esasen Bordeaux tarzında Cabernet Sauvignon ve Merlot ile harmanlama için yetiştirilir ama aynı zamanda Loire 'nin Chinon 'u gibi tek başına şarap yapılabilir. Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde karışımlarda kullanılmasının ve çeşit olarak üretilmesinin yanı sıra bu bölgelerde bazen buz şarabı yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Semillon</span>

Semillon, çoğunlukla Fransa ve Avustralya'da sek beyaz ve tatlı şarap yapmak için kullanılan altın renkli beyaz bir üzüm çeşididir. İnce kabuğu ve Botrytis cinerea'ya duyarlılığı sayesinde tatlı şarap bölgesi Sauternes AOC ve Barsac AOC'de geniş bir alanda yetiştirilmektedir. Adelaide Üniversitesi'nin 2010 yılında açıkladığı istatistiklere göre dünyada yaklaşık 22000 hektar bir alanda ekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Şili şarabı</span>

İspanyol istilacılarının bölgeyi kolonileştirirken yanlarında Vitis vinifera asmalarını getirdiği 16. yüzyıl dan beri Şili şarabının Yeni Dünya şarap bölgesinde uzun bir tarihi oldu. 19. yüzyılın ortalarında Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère ve Franc gibi Fransız şarap çeşitleri tanıtıldı. 1980'lerin başında paslanmaz çelik fermantasyon tanklarının ve fermantasyon için meşe fıçıların kullanılmasıyla bir rönesans başladı. Kaliteli şarap üretimi arttıkça şarap ihracatı da hızla büyüdü. Şarap imalathanelerinin sayısı 1995'te 12 iken 2005'te 70'in üzerine çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Malbec</span>

Malbec (telaffuzu [mal.bɛk]) kırmızı şarap yapımında kullanılan mor bir üzüm çeşididir. Üzümleri mürekkep gibi koyu renge ve sağlam tanenlere sahip olma eğilimindedir ve kırmızı Bordo şarabı karışımında izin verilen altı üzümden biri olarak bilinir. Fransa'da, Malbec bağları halen başlıca Güney Batı Fransa'da Cahors'dadır ancak üzüm dünya çapında yetiştirilir. Bir Arjantin üzüm çeşidi olarak giderek daha fazla kutlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sauvignon blanc</span> Üzüm çeşidi

Sauvignon blanc, Fransa'nın Bordeaux bölgesinin yeşil kabuklu bir üzüm çeşididir. Üzüm adını büyük olasılıkla Güney Batı Fransa'da yerli bir üzüm olarak erken kökenleri nedeniyle Fransızcada sauvage ("yabani") ve blanc ("beyaz") kelimelerinden alır. Muhtemelen Savagnin'in soyundan geliyor. Fransızca: Sauvignon blanc asması dünyanın şarap bölgelerinin birçoğuna ekilir ve gevrek, sek ve ferahlatıcı bir çeşit beyaz şarap üretir. Üzüm aynı zamanda Sauternes ve Barsac'ın meşhur tatlı şaraplarının bir bileşenidir. Sauvignon blanc, ABD'de Fransa, Şili, Romanya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Bulgaristan, Washington ve Kaliforniya eyaletlerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bazı Yeni Dünya Sauvignon blanclar, özellikle California'dan, Robert Mondavi tarafından Pouilly-Fumé'ye atıfta bulunulan bir pazarlama terimi olan "Fumé Blanc" olarak da adlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Toskana şarabı</span> İtalya, Toskana bölgesinin şarabı

Toskana şarabı, Toskana bölgesinin İtalyan şarabı‘dır. İtalya'da Tiren kıyısı boyunca yer alan Toskana, dünyanın en önemli şarap bölgeleri'nin ev sahibidir. Chianti, Brunello di Montalcino ve Vino Nobile di Montepulciano esas olarak Sangiovese üzümünden yapılırken Vernaccia üzümü beyaz Vernaccia di San Gimignano üzümünün temelidir. Toskana, bölgenin çeşitli üzümlerinden yapılan tatlı şarabı Vin Santo ile de tanınır. Toskana'da kırk bir Denominazioni di Origine controllata (DOC) ve on bir Denominazioni di Origine Controllata e Garantita (DOCG) ‘ya sahiptir. 1970'lerde ticarette "Süper Toskanalar" olarak bilinen yeni bir şarap sınıfı ortaya çıktı. Bu şaraplar, DOC/DOCG düzenlemelerinin dışında yapıldı ancak yüksek kalitede kabul edildi ve yüksek fiyatlara satıldı. Bu şarapların çoğu kült şarap oldu. İtalyan sınıflandırma sisteminin reformunda, orijinal Süper Toskanaların çoğu artık DOC veya DOCG şarapları olarak nitelendirilir ancak bazı üreticiler hala sınıflandırılmamış sıralamaları veya Indicaziogne Geografica Tipica Toscana‘nın (IGT) sınıflandırmasını kullanmayı tercih eder. Toskana bugün altı IGT şarap kategorisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yiyecek ve şarap eşleştirmesi</span>

Şarap ve yemek eşleştirme, yemek deneyimini zenginleştirmek için yiyecek tercihini şarap ile eşleştirmedir. Birçok kültürde şarabın yemek masasında aslında uzun geçmişi vardır ve bir şekilde bir bölgenin hem şarapçılık hem de mutfak gelenekleri yıllar içinde birlikte gelişmiştir. Bir dizi kurala uymak yerine, yerel mutfaklar sadece yerel şaraplarla eşleştirildi. Modern yemek eşleştirme "sanatı", belirli yiyeceklerle şarapları eşleştirirken kılavuzluk yapan kitap ve medya sektörünü büyüten bir olgudur. Restoran işletmeciliğinde şarap garsonları genellikle misafire yemek eşleştirme önerileri yapmak için bulunur. Eşleştirmelerin arkasındaki ana kavram, hem yiyecek hem de şaraptaki belirli öğelerin birbiriyle etkileşime girmesi ve bu yüzden bu öğelerin doğru bileşimi bulunduğunda yemek deneyimini daha keyifli hale getirmesidir. Ancak, tat ve keyif çok özneldir ve bir tadımcı için "ders kitabı" mükemmelliğindeki bir eşleşme bir başkası için daha az zevkli olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya şarabı</span>

Avustralya şarap endüstrisi, yılda üretilen 1.2 ila 1.3 milyar litrenin yaklaşık 800 milyonunun denizaşırı pazarlara ihraç edilmesiyle, dünyanın en büyük şarap ihracatçılarından biridir. Şarap endüstrisi, üretim, istihdam, ihracat ve turizm yoluyla Avustralya ekonomisine önemli bir katkıda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sauternes (şarap)</span>

Sauternes, Bordeaux şarap bölgesindeki Graves alt bölgesinde aynı adı taşıyan bölgeden gelen bir Fransız tatlı şarabıdır. Sauternes şarabı, Botrytis cinerea olarak da bilinen asil çürümeden etkilenen Sémillon, sauvignon blanc ve muscadelle üzümlerinden yapılır. Bu, üzümlerin kısmen kurumasına neden olur ve bunun sonucunda yoğun ve belirgin aromalı şaraplar elde edilir. İklimi nedeniyle Sauternes, asil çürüme enfeksiyonunun sıklıkla görüldüğü birkaç şarap bölgesinden biridir. Yine de üretim, hasattan hasada büyük ölçüde değişmektedir. Sauternes şarapları, özellikle Premier Cru Supérieur arazisi Château d'Yquem, büyük ölçüde üretim maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle çok pahalı olabilir. Barsac, Sauternes'de yer alır ve her iki ismi de kullanma hakkına sahiptir. Monbazillac, Cérons, Loupiac ve Cadillac'ın komşu bölgelerinde biraz benzer ancak daha az pahalı ve genellikle daha az seçkin şaraplar üretilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, sonunda "s" harfi olmayan ve büyük harf kullanılmayan sauterne olarak bilinen tatlı beyaz şaraplar için yarı genel bir etiket bulunmaktadır.

Lucien Arkas Bağları, İzmir, Torbalı'da faaliyet gösteren ve 2500 m² kapalı alana sahip bol ödüllü bir şaraphanedir. Marsilya kökenli levantenlerden olan Lucien Arkas'ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Arkas Holding'e ait bir anonim şirkettir. Aynı alan içinde bağları, şaraphanesi ve "LA Mahzen" adında restoranı bulunmaktadır. Restoranı Michelin rehberine girmiştir. 1.168 dönümlük tek parselden oluşan bağlarında organik bağcılık yapılmaktadır. Yöre teruarına uyumlu ancak bugüne kadar Türkiye'de hiç yetiştirilmemiş yirminin üzerinde üzüm çeşidi yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız şarabı</span>

Fransız şarabı, Fransa'nın her yerinde, yılda 50 ila 60 milyon hektolitre veya 7-8 milyar şişe arasında üretilir. Fransa, İtalyan, İspanyol ve Amerikan şarap üreten bölgeleriyle birlikte dünyanın en büyük şarap üreticilerinden biridir. Fransız şarabının tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanır ve Fransa'nın birçok bölgesinin şarap yapım tarihi Roma zamanlarına dayanır. Üretilen şaraplar, uluslararası alanda satılan pahalı şaraplardan, savaş sonrası dönemin Margnat şarapları gibi genellikle yalnızca Fransa'da görülen mütevazı şaraplara kadar çeşitlilik gösterir.