İçeriğe atla

Borcomi Tabiatı Koruma Alanı

Koordinatlar: 41°49′39.1″K 43°16′01″D / 41.827528°K 43.26694°D / 41.827528; 43.26694
Borcomi Tabiatı Koruma Alanı
Gürcüceბორჯომის ნაკრძალი
IUCN kategori Ia (tabiatı koruma alanı)
Borcomi Tabiatı Koruma Alanı içindeki şelaleler
Alan türü Tabiatı koruma alanı
Devlet Gürcistan
İlBorcomi
Koordinatları 41°49′39.1″K 43°16′01″D / 41.827528°K 43.26694°D / 41.827528; 43.26694
Kapladığı alan 237.5 km2
Kuruluş tarihi 1929
Kontrol kuruluşu Korunan Alanlar Ajansı
İnternet sitesi Borjomi-Kharagauli National Park Administration

Borcomi Tabiatı Koruma Alanı(Gürcüceბორჯომის ნაკრძალი), Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde Borcomi Belediyesi'nde yer alan bir koruma alanıdır.[1][2]

Fauna

Bölgenin en uzun ağacı - Kafkas köknarı (Abies nordmanniana) korunan alanda yaşar ve yüksekliği 50 m'den fazla olabilir. Batı Kafkasya ve Abhazya'da ve daha fazla nem bulunan diğer yerlerde daha fazla yüksekliğe ulaşabilir. Sapsız meşe (Quercus petraea), Doğu gürgeni (Carpinus orientalis) ve İskoç çamı (Pinus sylvestris) ağırlıklı olarak kuru güney yamaçlarda yetişir. En yüksek kesimlerdeki orman bölgesi esas olarak Kafkasya tüylü huş ağacı (Betula pubescens) ve Avrupa üvezi (Sorbus aucuparia) tarafından işgal edilmiştir. Orman zemini oldukça açıktır.

Flora

Nadir Kafkas semenderi (Mertensiella caucasica) yaşam alanı Borcomi Tabiatı Koruma Alanı'nda korunmaktadır.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Borjomi in Georgia 6 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Protected Planet
  2. ^ Borjomi-Kharagauli National Park Administration 21 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Agency of Protected Areas
  3. ^ David Tarkhnishvili, Uğur Kaya Status and Conservation of the Caucasian Salamander (Mertensiella caucasica)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ilısu Devlet Doğa Koruma Alanı</span> Koruma Alanı

Ilısu Devlet Tabiatı Koruma Alanı, 1987 yılında Azerbaycan SSC döneminde Büyük Kafkas Dağları'nın güney yamaçlarının doğal kompleksini korumak ve geliştirmek, nadir ve nesli tükenmekte olan fauna ve florayı korumak, ormanları eski durumuna döndürmek, 9.300 hektar alanda toprak erozyonunu ve selleri önlemek için kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İdil-Kama Tabiatı Koruma Alanı</span>

İdil-Kama Tabiatı Koruma Alanı, İdil, Kama ve Myosha nehirlerinin birleştiği yerde bulunan bir Rus zapovedniktir. Biri İdil'in sol kıyısındaki teraslarında, nehirlerin buluşma noktasında, diğer kısmı Kazan şehrinin batı eteklerindeki İdil'in yaklaşık 100 km yukarısında bulunan iki bölümü bulunmaktadır. Koruma alanı, Tataristan'ın Zelenodolsky ve Laishevsky Bölgesi'nde bulunmaktadır. Orta Volga bölgesinin kalan orman ve orman bozkır habitatını korumak için 1960 yılında resmi olarak kurulmuştur ve 8.024 ha (30,98 sq mi) alana sahiptir. Bilimsel çalışmanın özel bir odağı, Kuybışev Baraj Gölü'nün yerel çevre üzerindeki etkileridir. Baraj gölü 1950'lerin ortalarında tamamlanmıştır ve Avrupa'nın en büyük baraj gölüdür. İdil-Kama Tabiatı Koruma Alanı, UNESCO Biyosfer Rezervi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Borcomi-Haragauli Millî Parkı</span>

Borcomi-Haragauli Millî Parkı (BKNP), Gürcistan'ın iç kesimlerinde, ülkenin başkenti Tiflis'in güneybatısındaki Küçük Kafkasya'daki Samtshe-Cavaheti'de korunan bir alandır. Ekolojik bölgesi Kafkasya karışık ormanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Algeti Millî Parkı</span>

Algeti Millî Parkı, Gürcistan'ın güneydoğusunda yer alankorunan bir alandır. Ülkenin başkenti Tiflis'in yaklaşık 60 km güneybatısındaki Tetritsqaro Belediyesi içinde yer alan Kvemo Kartli bölgesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tuşeti Millî Parkı</span>

Gürcistan'ın doğusundaki Tuşeti Millî Parkı, 22 Nisan 2003'te Gürcistan Parlamentosu tarafından onaylanan sekiz yeni korunan alandan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Babaneuri Tabiatı Koruma Alanı</span>

Babaneuri Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın Kakheti bölgesi Akhmeta Belediyesi'nde, Alazani Nehri kıyısında, deniz seviyesinden 439-985 metre yükseklikte yer alan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Batsara Tabiatı Koruma Alanı</span>

Batsara Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın Kaheti bölgesinde, Alazani Nehri kıyısındaki Pankisi Gorge'da, Büyük Kafkasya'nın eteklerinde deniz seviyesinden 700-2000 metre yükseklikte yer alan bir koruma alanıdır. İlto vadisinin bir bölümünü içeren Ilto Koruma Alanı ile sınırdır.

<span class="mw-page-title-main">Kobuleti Tabiatı Koruma Alanı</span> Tabiat Alanı

Kobuleti Tabiatı Koruma Alanı Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Kobuleti Belediyesi'nde, tatil beldesi Kobuleti'nin kuzey kesiminde, Karadeniz kıyısında yer alan bir koruma alanıdır. Ramsar Sözleşmesi tarafından tanınan eşsiz sulak alan ekosistemlerini korumak için 1998 yılında Kobuleti Koruma Alanları kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Lagodehi Koruma Alanları</span>

Lagodehi Milli Parkı olarak da bilinen Lagodehi Koruma Alanları, Gürcistan'ın Kakheti bölgesinde yer alan bir çift korunan alandır : Lagodehi Tabiatı Koruma Alanı ve Lagodehi İdari Koruma Alanı. Toplam alanı 24.451 hektar (94,41 sq mi)'dır. Koruma alanları Gürcistan'ın kuzey doğusunda, Kafkasya'nın güney yamaçlarında, Azerbaycan ve Dağıstan sınırında bulunmaktadır. Lagodehi çeşitli nadir yerel flora ve faunayı korur. İlk olarak 1912'de Gürcistan'daki ilk doğa koruma alanı olarak Rus İmparatorluğu altında kurulmuştur. Ekolojik bölgeleri Kafkasya karışık ormanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kintrişi Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kintrişi Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın Acara bölgesinde, Kobuleti Belediyesi'ndeki, Kintrişi Nehri'nin üst kesimlerinde, Tskhemvani (Tskhemlovana) ve Khino Dağları arasında deniz seviyesinden 300-2.500 metre yükseklikte yer alan bir koruma alanıdır. 1959 yılında relikt ormanı ve Shuamta'nın endemik florasını ve faunasını korumak için kurulmuştur. Kintrishi Koruma Alanları arasında Kintrişi Tabiatı Koruma Alanı ve Kintrişi Milli Parkı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Liahvi Tabiatı Koruma Alanı</span> Gürcistanda koruma altına alınmış doğa parkı

Liahvi Tabiatı Koruma Alanı, Tshinvali Bölgesi'nin kuzeydoğu kesiminde ve Gürcistan'ın Akhalgori Belediyesinde Büyük Kafkasya Dağları'nın güney yamacındaki tarihi Shida Kartli bölgesinde yer alan bir koruma alanıdır. Koruma alanının temel hedefi çevredeki dağlık bölgedeki flora ve faunayı korumaktır. Genel olarak Patara Liahvi Vadisi'n birçok turistik faaliyet sürdürülmektedir: etnolojik, kuş gözlemciliği ve botanik.

<span class="mw-page-title-main">Mariamcvari Tabiatı Koruma Alanı</span>

Mariamcvari Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın Kaheti rayonundaki Sagareco Belediyesi'nde, Gombori Sıradağları'nın güney yamaçlarında yer alan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pshu-Gumista Tabiatı Koruma Alanı</span>

Pshu-Gumista Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'da, Abhazya'nın Sohum Bölgesi'nde yer alan bir koruma alanıdır. Koruma alanının temel amacı, çevresindeki dağlık bölgedeki flora ve faunayı korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">Ritsa Tabiatı Koruma Alanı</span> Abhazya da tabiat koruma alanı

Ritsa Tabiatı Koruma Alanı, Abhazya'nın Gudauta Bölgesi'nde yer alan korunan bir alandır. Koruma alanının ana hedefi, çevredeki dağlık bölgedeki Ritsa Gölü ile flora ve faunayı korumaktır.

Gürcistan'ın Güney Kafkasya bölgesi, çevresel, kültürel veya benzer değerleri nedeniyle çeşitli korunan alanlara ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan en eskisi - günümüzdeLagodekhi Koruma Alanları olarak bilinir - Gürcistan'ın Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olduğu 1912 yılına tarihlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tuşeti Tabiatı Koruma Alanı</span>

Tulşeti Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın kuzey-doğu kesimindeki Tuşeti Dağlık bölgesinde yer alan bir koruma alanıdır. Ziyaretçi merkezi Ahmeta Belediyesi'ndeki, Alvani Aşağı Köyü'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vaşlovani Tabiatı Koruma Alanı</span>

Vashlovani Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın Kaheti rayonunda, Dedoplistsqaro Belediyesi sınırları içindeki Shiraqi Sıradağları ve Alazani Nehri'nin Gürcistan kesiminde, deniz seviyesinden 300-600 metre yükseklikte yer alan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zakatala Devlet Tabiatı Koruma Alanı</span>

Zagatala Devlet Tabiatı Koruma Alanı, Azerbaycan'da Kafkas Dağları'nın güney yamaçlarının orta kesiminde, Zagatala ve Balakan ilçeleri sınırları içinde yer alan bir tabiatı koruma alanıdır. 252 kilometrekarelik üzerine kurulmuştur. Koruma alanı, Kafkasya karma ormanları ekolojik bölgesi içinde yer almaktadır. Koruma alanının sınırları birkaç kez değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya karma ormanları</span>

Kafkasya karma ormanları, Kafkas Dağları, Küçük Kafkas sıradağları ve Karadeniz'in doğu ucundaki Kuzey Anadolu Dağları'nda konumlanmış geniş yapraklı karma ormanlardan oluşan ekolojik bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Tunca Vadisi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0190)

Tunca Vadisi Tabiat Parkı, Rize'nin Ardeşen ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.