Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.
Kayseri Kalesi Kayseri'de bulunan Türkiye'nin turistik kalelerinden biridir.
Osmanlı mimarisi, Osmanlı İmparatorluğu'nun beylik olarak kurulup, imparatorluk olarak yayıldığı ve hüküm sürdüğü dönemlerde inşa ettiği veya fikir öncülüğü yaptığı mimari üslupları ve eserleri kapsar. Osmanlı mimarisi kendinden önce gelen Erken dönem Anadolu Türk mimarisi, Selçuklu mimarisi, Bizans mimarisi, İran mimarisi ve Memlük mimarisi'nden etkilenmiştir. Osmanlı mimarisinin, Akdeniz ile Ortadoğu mimari geleneklerinin sentezi olduğunu düşünen mimarlık eleştirmenleri de vardır. Her ne kadar farklı dönemlerdeki ihtiyaca ve teknolojiye göre farklı yapı türleri inşa edildiyse de, genelde Osmanlı'nın hakim olduğu bölgelerde camiler ve çevresinde yapıların inşa edilmesi sıklıkla rastlanan bir olguydu. Camiler, çevrelerine yapılan sosyal yapılarla birlikte bir külliye teşkil ediyorlardı.
Tokat Kalesi, yapım tarihi ve hangi medeniyet tarafından yapıldığı bilinmeyen kermen. Kaleye ait en eski izler 5 ya da 6. yüzyıla ait olup kalenin bu yıllarda var olduğu bilinmektedir. Yapının inşa edildiği kayalıklar doğal bir kale özelliğine sahip olmakla beraber surlar ve kale içerisindeki odalar insanlarca yapılmıştır.
Rozafa Kalesi Arnavutluk'un kuzeybatısında bulunan İşkodra şehrindeki kale. Bojana ve Drin nehirleri tarafından çevrilen kalenin rakımı 130 metredir. Stratejik konumundan dolayı tepede antik zamandan beri yerleşim vardır. MS 167 senesinde Romalılar tarafından ele geçirilene kadar İliryalıların kalesiydi.
Kapu Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi cami. Şehirdeki Osmanlı camileri arasındaki en büyük camidir. Merkez Karatay ilçesi, Sarraflar caddesi üzerindeki caminin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olup, Karatay Müftüğülüğü'ne bağlı olarak faal durumdadır.
Alay Bey Camii Arnavutluk Cumhuriyeti Debre ilinde bulunan Osmanlı camii. Bugün Debre ilçesinin Burim (Allajbegi) köyünde bulunmaktadır.
Mahmut Ağa Kokonozi Camii veya Yeni Pazar Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin başkenti Tiranın Avni Rüstemi caddesi'nin Yeni Çarşısında bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Camii 1750 yılında bir Mahmut Ağa Kokonozi tarafından inşa edilmiştir.
Ali Paşa Kalesi, Arnavutluğun Avlonya kentin yanındaki Butrint dünya miras eseri yanında bulunmakta olan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihî bir yapımdır. Ali Paşa kalesi Tepedelenli Ali Paşa döneminde 1819 ve 1820 yılları arasında inşa edilmiş ve Osmanlı mimarisinin Arnavutluk'taki yapıtlarından birisidir.
Süleyman Paşa Camii veya Eski Camii (Xhamia e Vjetër) Arnavutluk'un Tiran başkentinde en eski camisiydi. Zamanında en değerli tarihî bir Osmanlı Türk dinî yapıydı.
Aşağıdaki liste modern Arnavutluk sınırları içinde bulunan Osmanlı camilerin bir listesi.
İsmi Kalesi veya İzmid Kalesi, Arnavutluk'un Dıraç iline bağlı İzmid köyünde bulunan bir kalesidir. Kale, İzmid Nehri yakınlarında yer almaktadır. 1574 yılında Osmanlı tarafından yerel köylü isyanlarının engellenmesi amacıyla inşa edildi.
Petrela Kalesi, Arnavutluk'un Tiran iline bağlı Petrela köyünde bulunan bir kaledir. Kale, kayalık bir tepe üzerinde deniz seviyesinden 329 metre yüksekte yer almaktadır. 6. yüzyılda I. Justinianus tarafından inşa edilmiştir.
Akçahisar Kalesi, Arnavutluk'un Dıraç iline bağlı Akçahisar kentinde bulunan bir kaledir. Kale, İskender Bey'in Osmanlı'ya karşı ayaklanmasında üs olarak kullanılmıştır. Kalede Bektaşi Dolma Tekkesi, İskender Bey Müzesi, Fatih Sultan Mehmed Camii kalıntıları ve minaresi, bir etnografik müze ile bir Türk hamamı bulunmaktadır.
Fatih Sultan Mehmed Camii veya Fethiye Camii, Arnavutluk'un Akçahisar kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1481 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiştir ve İskender Bey Müzesi'nin yanında yer almaktadır.
Hacı Bendo Camii veya Hacı Bedo Camii (Xhamia e Haxhi Bedos), Arnavutluğun Borşi köyünün yanındaki Sopot tepesinin üstünde bulunmakta olan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihî bir Türk dinî yapısıdır. Yapı, Borşi Kalesi'nin içinde bulunmaktadır. Fakat bu cami komünizm dönemde zarar görmüştür ve bugüne kadar yeniden ibadete açılamıştır. Eskiden kırmızı tuğladan olan kubbesi, bugün beton ile kapatılmıştır. Bölgedeki Bizans dönemi kiliseler ve manastırlar bugün restore edilirken Hacı Bendo Camii bugüne kadar restore edilmemiştir. İçindeki Müslüman freskler ve nakkaşlık işleri yok olma tehlikesindedir. Taştan olan minaresinin yarısı eksiktir.
Tiran Kalesi, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da bulunan bir kaledir. Kale, 13. yüzyılda Bizans döneminde inşa edilmiştir. Kale, ana doğu-batı ve kuzey-güney yollarının geçtiği ve Tiran'ın kalbini oluşturduğu yerdir. Mevcut kalenin bilinen üç kulesi vardır ve turistik amaçlarla restorasyon süreci geçirmektedir. Eski kalenin müstahkem duvarlarında, restoranlar, oteller ve kültürel kurumlar dahil, ziyaret edilebilecek birçok yapı bulunmaktadır.
Dıraç Kalesi, Arnavutluk'un Dıraç kentinde bulunan bir kaledir. Kale, 1. yüzyılda inşa edilmiş olup surlar ile çevrilidir. Orta Çağ ve erken modern dönemlerde onarılmış ve güçlendirilmiştir.
Baştova Kalesi, Arnavutluk'un Tiran iline bağlı Baştova köyü yakınlarında bulunan bir Orta Çağ dörtgen kalesidir. Kale, Adriyatik Denizi ve Shkumbin Nehri'nin ağzının yakınlarında yer almaktadır.
Berat Kalesi, Berat Kalesi ve Kale Mahallesi olarak da anılır, Arnavutluk'un Berat şehrine bakan bir kaledir. Esas olarak 13. yüzyıldan kalmıştır ve bölgedeki birçok Bizans kilisesine ve Osmanlı camisine ev sahipliği yapar. Osum nehrinin sol yakasındaki kayalık bir tepe üzerine inşa edilmiştir ve sadece güneyden ulaşılabilmektedir. 214 metre (702 ft) yükseklikte yer almaktadır.