İçeriğe atla

Boppard Kalesi

Boppard Kalesi surları

Boppard Kalesi (LatinceBodobrica, ya da Bodobriga, Baudobriga, Baudobrica) Roma İmparatorluğu'nun geç dönemlerinde Ren nehri kıyısındaki Boppard şehrinde kurulmuş askeri bir kaledir. Kalenin surları günümüze çok iyi şartlarda ulaşabilmiştir.

Literatür

  • Hans Eiden: Militärbad und frühchristliche Kirche in Boppard am Rhein. In: Ausgrabungen in Deutschland gefördert von der Deutschen Forschungsgemeinschaft 1950–1975. Band 1. Teil 2. Mainz 1975, S. 80–98.
  • Hans Eiden: Ein christlicher Kultbau im spätrömischen Kastell Boppard. In: Akten des VII. Internationalen Kongresses für Christliche Archäologie. Trier, 5. bis 11. September 1965 (= Studi di antichità cristiana. 27). Città del Vaticano, Berlin 1969, S. 485–491.
  • Hans Eiden: Die Ergebnisse der Ausgrabungen im spätrömischen Kastell Bodobrica (= Boppard) und im Vicus Cardena (= Karden). In: Joachim Werner, Eugen Ewig (Hrsg.): Von der Spätantike zum frühen Mittelalter. (= Vorträge und Forschungen. 25). Jan Thorbecke Verlag, Stuttgart 1979, ISBN 3-7995-6625-2, S. 317–345.
  • Hans Eiden: Spätrömisches Kastellbad und frühchristliche Kirche in Boppard. (= Ausgrabungen an Mittelrhein und Mosel 1963–1976. = Trierer Zeitschrift. Beiheft 6). Tafelband 1982, S. 215–265.
  • Hubert Fehr: Das Westtor des spätrömischen Kastells Bodobrica (Boppard). In: Archäologisches Korrespondenzblatt. 9, 1979, S. 335–339.
  • Hubert Fehr: Ausgrabungen an der Südfront des spätrömischen Kastells von Boppard. In: Archäologie in Deutschland. Heft 3, 1991, S. 53.
  • Eberhard J. Nikitsch: Neue, nicht nur epigraphische Überlegungen zu den frühchristlichen Inschriften aus Boppard. In: Neue Forschungen zu den Anfängen des Christentums im Rheinland. (= Jahrbuch für Antike und Christentum. Ergänzungsband 2). Aschendorff Verlag, Münster 2004, S. 209–223.
  • Ferdinand Pauly: Das Kastell Boppard. In: Aus der Geschichte des Bistums Trier. Heft 1–3. Trier 1968–1970, S. 7–14.
  • Sebastian Ristow: Der Begriff „frühchristlich“ und die Einordnung der ersten Kirche von Boppard am Rhein. In: Ulrike Lange, Reiner Sörries (Hrsg.): Vom Orient bis an den Rhein. Begegnungen mit der Christlichen Archäologie. Peter Poscharsky zum 65. Geburtstag. Dettelbach 1997, S. 247–256.
  • Josef Röder: Neue Ausgrabungen in Boppard. In: Rund um Boppard. Nr. 53, 1960.
  • Günter Stein: Bauaufnahmen der römischen Befestigung von Boppard. In: Saalburg-Jahrbuch. 23, 1966, S. 106–133.
  • Hans-Helmut Wegner: Boppard. Vicus, Kastell. In: Heinz Cüppers: Die Römer in Rheinland-Pfalz. Lizenzausgabe der Auflage von 1990. Nikol, Hamburg 2002, ISBN 3-933203-60-0, S. 344–346.
  • Klemens Wilhelmi: Notgrabungen im Bereich des W- bzw. S-Tores der Rhein-Kastelle Boppard und Koblenz. In: Roman Frontier Studies 1979. S. 567–586.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Wilmersdorf</span>

Wilmersdorf, Charlottenburg-Wilmersdorf'da bir semt.

Urs Peschlow, Hristiyan arkeolojisi ve Bizans sanatı tarihi konusunda uzman Alman bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Keramikos</span> Yunanistanın başkenti Atinanın semti

Keramikos, Yunanistan'ın başkenti Atina'nın bir mahallesidir. Mahalle, Akropolis'in kuzeybatısında yer almaktadır. Seramik kelimesinin türediği kentin çömlekçi mahallesiydi ve aynı zamanda Elefsis'e doğru şehrin dışına doğru dikilen önemli mezarlık ve çok sayıda mezar heykelleri de bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Aleida Assmann</span> Alman mısırbilimci.

Aleida Assmann kültürel alanda yaptığı çalışmalar ile tanınan Alman Mısırbilimci. Assman özellikle eşi Jan Assmann ile birlikte kültürel bellek konusu üzerine yaptığı yayınlar ile bilinmektedir.

Franz Glaser, Avusturya'da yürütülen arkeolojik kazı ve araştırmalar ile bilinen, Klagenfurt'taki Karintiya Müzesi ve Teurnia'daki Roma Müzesinde yönetici fonksiyonlar üstlenmiş Avusturyalı arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Meryem İncili</span> Hristiyanlar tarafından kutsal yazı olarak kabul edilmemiş incil

Meryem İncili, 1896'da keşfedilmiş olup muhtemelen milattan sonra 160 yıllarında Gnostisizm etkisi altında yazılmış apokrif bir metindir.

<span class="mw-page-title-main">Menas</span>

Aziz Menas, 3. yüzyılda Mısır'da doğan bir Hristiyan aziz. Diocletianus döneminde sürdürülen Hristiyan katliamları sonucu öldürülmüştür. Hristiyan İkonografisinde tipik olarak develer ile birlikte tasvir edilen Menas'ın gömüldüğü şehir, geç antik çağda büyük haç akımlarının uğrak noktası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Müstahkem kilise</span>

Müstahkem kilise, daha ziyade savunma mimarisinden bilinen mimari ögeleri kendisinde barındıran kiliseleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu kiliseler, gözcü kulesi, siper yahut tepe mazgallarına sahip olabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Galya İmparatorluğu</span> 3. yüzyılın ortalarında Roma İmparatorluğundan ayrılan devlet

Galya İmparatorluğu ya da Imperium Galliarum, MS 3. yüzyılda Roma İmparatorluğu kuzey sınırında yaşanan Cermen saldırılarına bir tepki olarak 260 ila 274 yılları arasında kurulan, Roma eyaletleri Germania Inferior, Germania Superior, Rhaetia, Galya, Britanya ve Hispania'yı içerisinde barındıran, Roma İmparatorluğu'na sadık geçici askeri bir imparatorluktur.

<span class="mw-page-title-main">Hinzert toplama kampı</span> Trier yakınlarında bir toplama kampı.

Hinzert toplama kampı Trier şehri yakınlarında bugün Rheinland-Pfalz sınırları içinde kalan Hinzert mevkiinde kurulmuş, 1939 yılından 1945 yılının Mart ayına değin aralıksız çeşitli fonksiyonlarda kullanılmış bir nazi toplama kampıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mittelbau-Dora toplama kampı</span>

Mittelbau-Dora toplama kampı, ya da KZ Mittelbau-Dora, Thüringen'de Nordhausen şehrinin kuzeyinde bulunan bir nazi toplama kampına verilen addır. Buraya getirilen mahkûmların yeraltı fabrikası Mittelwerk GmbH'de zorla çalıştırıldıkları bilinmektedir. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında pek çok kişi bu kampta infaz edildi. aynakça

Özel;
<span class="mw-page-title-main">Ekmek ve şarabın dönüşümü</span> Ekmek ve şarabın İsanın kanı ve bedenine dönüştüğünü söyleyen öğreti

Ekmek ve şarabın dönüşümü ya da diğer dillerde bilinen Latince kökenli adıyla Transsubstantiation Hristiyan teolojisinde Efkaristiya ayinindeki ekmek ve şarabın İsa'nın kanına ve bedenine dönüşmesi inancıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mogontiacum</span>

Mogontiacum Mainz şehrinin neredeyse 500 yıla varan Roma döneminde taşıdığı Latince adıdır. Mogontiacum MS 90 yılından itibaren Germania Superior'un başkentliğini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Villa rustica</span> Tarımsal faaliyet için kırsal bir bölgede inşa edilmiş Roma villası

Villa rustica Antik Roma'da merkezi bir yapı ve bu yapı etrafına yayılmış daha küçük ek yapıların oluşturduğu duvarlarla çevrili kırsal yerleşime verilen addır. Başlangıçta tarımsal faaliyet amacıyla inşa edilen villa rusticalar, zamanla bu özelliğini yitirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Willi Marxsen</span> Alman protestan teolog

Willi Marxsen, Alman protestan teolog ve profesördür.

Hansgerd Hellenkemper Alman Bizantolog ve tarihi coğrafyacı.

Wolfgang Fritz Volbach, Alman sanat tarihçisi ve arkeolog.

Robert Bleichsteiner Avusturyalı etnologdur. Çalışmalarının çoğu Gürcistan üzerine olan Bleichsteiner, Gürcü edebiyatından birçok eseri Almancaya çevirdi. Ayrıca Kafkasya, Orta Asya ve Sibirya halklarını dilleriyle beraber ele alan bilimsel bir yaklaşım geliştirdi.

Rudolf Kautzsch Orta Çağ Alman mimarisi ve minyatür sanatı hakkında uzmanlaşmış Alman sanat tarihçisi. En önemli eseri sütun başlıklarını ele aldığı 1936 yılında yayınlanan Kapitellstudien adlı eseridir.

Rudolf Naumann, Alman mimarlık tarihçisi ve arkeologdu. Özellikle Alman Arkeoloji Enstitüsü'nde direktör olarak görev yapmıştır. Suriye, Türkiye, İtalya ve İran'da kazı çalışmalarında bulunmuştur.