İçeriğe atla

Bootstrap (önyüz kütüphanesi)

Bootstrap
Bootstrap kullanılarak oluşturulmuş bir web sitesi
Orijinal yazar(lar)Mark Otto, Jacob Thornton
Geliştirici(ler)Bootstrap Çekirdek Takımı
İlk yayınlanma19 Ağustos 2011
Güncel sürümv5.3.1 / 26 Temmuz 2023
Programlama diliHTML, CSS, LESS (v3), SASS (v4) ve JavaScript
PlatformWeb tasarımı
LisansMIT Lisansı ve Apache Lisansı
Resmî sitesigetbootstrap.com
Kod deposugithub.com/twbs/bootstrap

Bootstrap, HTML, CSS ve JavaScript kullanılarak yazılmış, açık kaynaklı ve ücretsiz bir front-end kütüphanesidir. Eski Twitter çalışanları Mark Otto ve Jacob Thornton tarafından oluşturulan bu kütüphane, geliştiricilere duyarlı web siteleri oluşturabilme imkanı sağlar. Bootstrap'in sunduğu tasarım şablonları, tipografi, formlar, butonlar ve navigasyon gibi arayüz bileşenleri oluşturmakta kullanılabilmektedir. Bu sayede geliştiriciler, estetik konularla uğraşmadan uygulama geliştirirken, tasarımcılar için de çekici temalar oluşturma konusunda güçlü bir temel sunmaktadır.

Özellikle mobil öncelikli tasarım anlayışıyla geliştirilen Bootstrap, farklı ekran boyutlarına sahip cihazlarda maksimum performansı hedefler. Böylelikle web sitelerinin her cihazda sorunsuz çalışmasını ve geliştiricilere cihaza özel tasarım yapma zorunluluğunu ortadan kaldırır.

Bootstrap'in popülerliği, artan topluluk desteğiyle de pekişmektedir. Mayıs 2023 itibarıyla, GitHub'da 164.000'den fazla yıldız almış olup, W3Techs verilerine göre dünya genelindeki web sitelerinin %19.2'si Bootstrap kullanmaktadır.[1][2]

Bootstrap sürümleri

2011 yılından bu yana Bootstrap'ın beş ana sürümü piyasaya sürülmüştür.[3]

Bootstrap (Twitter Blueprint)

  • Yayın Tarihi: 19 Ağustos 2011
  • Başlangıçta "Twitter Blueprint" olarak adlandırılan Bootstrap, Mark Otto ve Jacob Thornton tarafından Twitter için yazılım iskeleti (framework) amaçlı geliştirildi. Açık kaynaklı hale getirilmeden önce "Bootstrap" olarak yeniden adlandırıldı.[4]

Bootstrap 2

  • Yayın Tarihi: 31 Ocak 2012
  • Öne çıkanlar: Glyphicons desteği, yeni bileşenler, cihazın özelliklerini (masaüstü, tablet, cep telefonu) dikkate alarak dinamik olarak ayarlandığı duyarlı web tasarımı.[5]

Bootstrap 3

  • Yayın Tarihi: 19 Ağustos 2013
  • Öne çıkanlar: Mobil öncelikli tasarım, düz tasarım (flat design) öğeleri, yeni eklenti sistemi, IE7 ve Firefox 3.6 desteğinin sona erdirilmesi.[6]

Bootstrap 4

  • Duyuru: 29 Ekim 2014 | İlk Alpha: 19 Ağustos 2015 | İlk Beta: 10 Ağustos 2017 | Nihai Sürüm: 18 Ocak 2018
  • Öne çıkanlar: Sass kullanımı, CSS Flexbox desteği, duyarlı boşluk/boyutlandırma, Glyphicons desteğinin kaldırılması, global yazı tipi boyutunun 14px'ten 16px'e yükseltilmesi, form stilinin, butonların, açılır menülerin, medya nesnelerinin ve resim sınıflarının geliştirilmesi.[7]

Bootstrap 5

  • Yayın Tarihi: 5 Mayıs 2021
  • Öne çıkanlar: jQuery bağımlılığının kaldırılması, yeni offcanvas menü bileşeni, dokümantasyonun Jekyll'dan Hugo'ya taşınması, Internet Explorer desteğinin sona erdirilmesi. Yeni SVG simgeleri, yeni CSS özellikleri, geliştirilmiş API ve Grid sistemi, güncellenmiş formlar ve RTL/dark mod desteği.[8]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Usage Statistics and Market Share of Bootstrap for Websites, September 2023". w3techs.com. Erişim tarihi: 28 Eylül 2023. 
  2. ^ "Github/bootstrap". 11 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2023. 
  3. ^ contributors, Mark Otto, Jacob Thornton, and Bootstrap. "Versions". getbootstrap.com (İngilizce). 22 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2023. 
  4. ^ "Bootstrap from Twitter". blog.twitter.com (İngilizce). 18 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2023. 
  5. ^ "Say hello to Bootstrap 2.0". blog.twitter.com (İngilizce). 18 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2023. 
  6. ^ Otto, Mark (19 Ağustos 2013). "Bootstrap 3 released". blog.getbootstrap.com (İngilizce). 19 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2023. 
  7. ^ Otto, Mark (18 Ocak 2018). "Bootstrap 4". blog.getbootstrap.com (İngilizce). 18 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2023. 
  8. ^ Otto, Mark (5 Mayıs 2021). "Bootstrap 5". blog.getbootstrap.com (İngilizce). 5 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Blog veya Weblog teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web siteleridir. Genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı, web tabanlı bir yayını belirtir. Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı belirtilir. Yayıncının seçimine göre okuyucular yazılara yorum yapılabilir. Yorumlar, blog kültürünün çok önemli bir dinamiğidir; bu sayede yazar ve okuyucular arasında iletişim sağlanır. Bunun dışında, geri izleme (trackback) mekanizmasıyla, belirli bir yazı hakkında yazılan diğer yazıların belirlenebilmesi de mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">PHP</span> bir programlama dili

PHP: Hypertext Preprocessor, internet için üretilmiş, sunucu taraflı, çok geniş kullanımlı, genel amaçlı, içerisine HTML gömülebilen betik ve programlama dilidir. İlk kez 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından yaratılan PHP'nin geliştirilmesi bugün PHP topluluğu tarafından sürdürülmektedir. Ocak 2013 itibarıyla 244 milyondan fazla web sitesi PHP ile çalışırken 2.1 milyon web sunucusunda PHP kurulumu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">WordPress</span>

WordPress, PHP dilinde yazılmış ve HTTPS ile desteklenen bir MySQL veya MariaDB veritabanıyla eşleştirilen bir ücretsiz ve açık kaynaklı içerik yönetim sistemi (CMS)‘dir. Özellikler, WordPress içinde "Temalar" olarak adlandırılan bir eklenti mimarisi ve bir şablon sistemi içerir. WordPress başlangıçta bir blog yayınlama sistemi olarak oluşturuldu ancak daha geleneksel posta listeleri ve İnternet forumları, medya galerileri, üyelik siteleri, öğrenim yönetim sistemleri (LMS) ve çevrimiçi mağazalar dahil olmak üzere diğer web içeriği türlerini desteklemek için gelişti.

Aşağıdaki liste şu anda mevcut olan İnternet üst seviye alan adlarıdır (TLD'ler). Daha fazla bilgi için Üst seviye alan adına bakabilirsiniz.

<span class="mw-page-title-main">Digiturk</span> uydu tabanlı dijital platform (Digiturk beIN Media Group)

Digiturk, Türkiye'de abonelik sistemiyle işleyen bir dijital televizyon yayını platformudur. 1999 yılının Ocak ayında Çukurova Holding'in sahibi Mehmet Emin Karamehmet tarafından kurulmuş, 2000 yılının Nisan ayında hizmet vermeye başlamıştır. Süper Lig maçlarının yayın haklarını elinde bulundurmaktadır. 15 Kasım 2022'de Eutelsat uydusundaki yayınlarını sonlandırmış ve tamamen Türksat uydusuna geçiş yapmıştır. Şirket, 2015'te beIN Media Group'a satıldı ve hisselerin devri resmi onay sürecinin ardından, 2016 yılı Ağustos ayında tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">İnternet sitesi</span> tek bir web alanından sunulan ilgili web sayfaları kümesi

Web sitesi, Ortak bir alan adı ile tanımlanan ve en az bir web sunucusunda yayınlanan web sayfaları ve ilgili içeriklerden oluşan bir koleksiyondur. Web üzerindeki sayfalar; metin, görsel ve animasyon şeklinde ziyaretçisine bilgi aktaran veya hizmet sunan sayfaların tümünü kapsayan bir doküman topluluğudur. Ziyaretçiler bir web sitesine, HTTP veya HTTPS protokollerinde aşağıdaki bileşenlerden oluşan benzersiz bir adresi kullanarak erişirler:

Web grafik tasarımı, grafik tasarım alanı ile yakın ilişkili bir konu olmakla birlikte kendi içinde ayrı bir dal olarak da geniş bir alanı kapsayan bir kavramdır.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome</span> Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">X (sosyal ağ)</span> sosyal ağ hizmeti

X veya yaygın olarak kullanılan eski adıyla Twitter, Amerikan X Corp. şirketi tarafından işletilen çevrimiçi bir sosyal medya ve sosyal ağ hizmetidir. X'te kullanıcılar metin, fotoğraf ve video paylaşabilirler. Kayıtlı kullanıcılar gönderi paylaşabilir, gönderileri beğenebilir, yeniden paylaşabilir ve diğer kayıtlı kullanıcılara doğrudan mesaj (DM) gönderebilirken, kayıtsız kullanıcılar yalnızca herkese açık gönderileri görüntüleyebilir. Amerika Birleşik Devletleri dışındaki X kullanıcılarına yasal olarak İrlanda merkezli Twitter International Unlimited Company tarafından hizmet verilmekte olup, bu durum söz konusu kullanıcıları İrlanda ve Avrupa Birliği veri koruma yasalarına tabi kılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Chrome Web Mağazası</span>

Chrome Web Mağazası, Google'ın başta Chrome internet tarayıcısına yönelik tasarladığı, sonradan ise tüm Chromium tabanlı internet tarayıcılarının kullanımına sunduğu çevrimiçi uygulama mağazasıdır. 2023 yılı itibarıyla 119.000 uzantı ve 32.000 tema bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Google Play</span> Googleın dijital dağıtım servisi

Google Play, Google'ın Android işletim sistemi için geliştirdiği bir paket yöneticisi ve elektronik medya dağıtım/satış platformudur. Kullanıcılara Android SDK ile geliştirilen ve Google üzerinden yayınlanan uygulamalara göz atmasına ve indirmesine olanak tanır ve Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazası olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">HTC Dream</span> HTC üretimi android cep telefonu

HTC Dream HTC tarafından geliştirilen bir akıllı telefondur. İlk kez Eylül 2008'de piyasaya çıkan Dream, Linux tabanlı Android işletim sistemini piyasaya süren ve Google ve Open Handset Alliance tarafından daha da geliştirilen ve zamanın diğer önemli akıllı telefon platformlarına açık bir rakip yaratan ilk cihaz oldu. İşletim sistemi, özelleştirilebilir bir grafik kullanıcı arayüzü, Gmail gibi Google hizmetleri ile entegrasyon, uygulamalar tarafından gönderilen son iletilerin bir listesini gösteren bir bildirim sistemi ve ek uygulamalar indirmek için Android Market sunmaktadır.

SoundCloud, İsveç'te kurulan ve Berlin'den yönetilen çevrimiçi ses dağıtım platformu ve müzik paylaşım sitesi. Kullanıcıların ses dosyalarını yükleyip tanıtmasına ve paylaşmasına, dinleyicilerin bu dosyaları web üzerinden dinlemesine olanak sağlar. 2007'de Alexander Ljung ve Eric Wahlforss tarafından kurulan SoundCloud zaman içinde dünyanın en büyük müzik akış servislerinden biri oldu. Ücretsiz ve ücretli üyelik seçenekleri bulunmakta, bilgisayar ve mobil cihazlarda kullanılabilmektedir. 200 milyon şarkı ve 20 milyondan fazla sanatçıdan oluşan küresel bir topluluktur.

<span class="mw-page-title-main">Popcorn Time</span> BitTorrent istemcisi

Popcorn Time bir açık kaynak, multi-platform destekli ve medya oynatıcı entegre edilmiş bir BitTorrent istemcisidir. Program torrent istemcisinden videoları indirirken aynı zamanda oynatmayı sağlar. Program arayüzünde popüler ve türlere göre film ve dizi listelenmekte. Altyazı özelliği bulunan Popcorn Time ile altyazılı olarak izleyebilme olanağı sağlar. Türkçe dahil birçok dil desteği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Malzeme Tasarımı</span>

Material Design Google tarafından 2014 yılında geliştirilen bir tasarım dilidir. Google 2014 Google I/O konferansında, 25 Haziran 2014 tarihinde Materyal Tasarımı açıkladı. Origamiden ilham alan düzen, Microsoft'un "Metro" temasının daha pastel ve kâğıtlaşmış halini andırıyor. Bu, Google Now-da tanıtılan "Kart" motifleri üzerine genişlenir. Materyal Tasarımında grid tabanlı düzenleri, duyarlı animasyonlar ve geçişler, dolgu ve aydınlatma ve gölgeler gibi derinlik etkileri daha liberal kullanır. Tasarımcı Matías Duarte bunu "gerçek kâğıt gibi, dijital malzeme genişletmek ve akıllıca reform olabilir" gibi, belirtti. Malzemenin fiziksel yüzeyleri ve kenarları vardır. Dikişler ve gölgeler dokunmada neler yapabileceğiniz hakkında anlam vermektedir. "Google, yeni tasarım dilinin kâğıt ve mürekkepe dayandığını belirtiyor. Google, Mayıs 2021'de Android 12 sistemini piyasaya sürerken, artırılmış animasyonu, daha büyük düğmeleri ve kullanıcının duvar kağıdından özel UI temalarının oluşturulabilmesini vurgulayan "Material You" olarak bilinen bir konsepti açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Windows Phone 8.1</span> Üçüncü nesil Windows Phone mobil işletim sistemi

Windows Phone 8.1, Windows Phone 8'den sonra Microsoft'un Windows Phone mobil işletim sisteminin üçüncü neslidir. "Firmware over the air" aracılığı iledir. 2 Nisan 2014 tarihinde, San Francisco, Kaliforniya'da Microsoft'un Build Konferansı'nda tanıtılmıştır. Bu, 14 Nisan 2014 tarihinde Windows Phone geliştiricilerine son şeklini yayınlandı ve 15 Temmuz 2014 tarihinde genel kullanılabilire varıldı. Windows Phone 8 sürümünü çalıştıran tüm Windows Telefonlar, Windows Phone 8.1'e yükseltilebilir. Sürümün güncellenme yöntemi "Firmware over the air" ve Windows Phone Store aracılığı iledir. Bu sürümde ilk kez hızlı ayarlar sağlayan ve kullanıcılara tüm hızlı ayarları gösteren Bildirim Merkezi - Eylem Merkezi tanıtıltı.

<span class="mw-page-title-main">Google Sites</span> Web sayfası oluşturma aracı

Google Siteler, Google tarafından sunulan Google Apps üretkenlik paketinin bir parçası olarak, yapılandırılmış bir viki ve Web sayfası oluşturma aracıdır. Google Sitelerin amacı herkesin bir ekip odaklı bir site oluşturmak mümkün olabilmesi ve birden fazla kişinin iş birliği ve dosyalarınızı paylaşabilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">MIX (Microsoft)</span>

MIX Microsoft'un yakında yayınlanacak web teknolojilerini sergilediği web geliştiricileri ve tasarımcıları için her yıl düzenlenmiş olan bir Microsoft konferansıdır. Konferans her baharda Las Vegas'taki Venedik Otelinde düzenleniyor. Birçok Microsoft'un teknik konferansının aksine, MIX, popüler konuşmacıları SXSW gibi diğer popüler web tasarım konferanslarından davet ederek tasarımcılara daha fazla terfi etti ve konferansı tanıtmak için her yıl bir CSS tasarım yarışmasına sponsor oldu. Microsoft ayrıca bu konferansı, Microsoft Silverlight ve Microsoft Expression Studio gibi yeni web tasarım ve geliştirme araçlarını tanıtmak için bir fırsat olarak kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Google Cloud Messaging</span>

Google Cloud Messaging, Google tarafından geliştirilen, mobil bir bildirim hizmeti'dir. Üçüncü şahıs uygulama geliştiricilerinin, geliştirici tarafından işletilen sunuculardan uygulamalara bildirim verileri veya bilgileri gönderebilmelerini sağlar. 2012 yılında Android Jelly Bean ile tanıtıltı. Android işletim sisteminin yanı sıra Xamarin ve Google Chrome İnternet tarayıcısı için geliştirilen uygulamalar veya uzantıları hedefler. Geliştiricilere ücretsiz olarak sunulmaktadır. GCM Hizmeti ilk önce Haziran 2012'de, kimlik doğrulama ve dağıtım, yeni API bitiş noktaları ve mesajlaşma parametrelerinin iyileştirilmesi ve sınırlamaların kaldırılmasını gerekçe göstererek, Google'ın Android Cloud to Device Messaging (C2DM) hizmetinin devamı niteliğinde ilan edildi. Google'ın "Firebase Cloud Messaging" (FCM) yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Google Podcasts</span>

Google Podcasts, Google tarafından geliştirilen ve ilk olarak Android cihazlar için 18 Haziran 2018'de yayınlanan bir podcast uygulamasıydı.