Rastgele erişimli hafıza veya rastgele erişimli bellek mikroişlemcili sistemlerde kullanılan, genellikle çalışma verileriyle birlikte makine kodunu depolamak için kullanılan herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür geçici veri deposudur. Buna karşın diğer hafıza aygıtları saklama ortamındaki verilere önceden belirlenen bir sırada ulaşabilmektedir, çünkü mekanik tasarımları ancak buna izin vermektedir.
Sadece okunabilir bellek. ROM, bilgisayarlarda ve diğer elektronik aletlerde kullanılan bir depolama birimidir. RAM gibi yazılıp silinebilen bir depolama birimi değildir. ROM içeriği sadece üretim anında yazılır. Kullanıcının kendi isteği doğrultusunda programlanamaz.
USB, İngilizce "Universal Serial Bus" kelimesinin kısaltmasıdır. USB'nin Türkçesi "Evrensel Seri Veriyolu"dur. USB dış donanımların bilgisayar ile bağlantı kurabilmesini sağlayan seri yapılı bir bağlantı biçimidir. Son sürümü 3.1'dir. 1,22 GByte/sn'lik aktarım hızı vardır. Dört nesil USB özelliği vardır: USB 1.x, USB 2.0, USB 3.0 ve USB4. Ayrıca USB-C ve USB On-The-Go türleri de var.
Gp2x, Game Park Holdings tarafından geliştirilen linux tabanlı bir video oyunu konsoludur.
USB flaş sürücüsü, USB hafıza ünitesi, flash disk, USB çubuk ya da USB bellek USB 1.1, 2.0, 3.0 iken şimdi artık 3.1 ile üretilmeye başlanmıştır. Arayüzü ile entegre edilmiş, kapasiteleri 1 TB'a kadar ulaşabilen, küçük, hafif, çalışma esnasında sökülüp takılabilir NAND-tipinde veri depolama aygıtlarıdır. Neredeyse USB veriyolunu destekleyen tüm sistemler tarafından kullanılabilir. USB flaş bellekler aynı zamanda flaş sürücü, flaş disk adları ile de bilinmektedir. Flaş sürücüler sadece bilgisayarın USB girişine takılı olduğu sürece çalışır durumdadırlar ve harici güç kaynağı veya pil gücüne ihtiyaç duymazlar ve her türlü bilgi saklanabilir. Optik sürücülerden daha hızlı ve kullanımı daha kolaydır.
Bellek kartı, hafıza kartı veya flash kart, dijital bilgileri depolamak için kullanılan bir elektronik flaş bellek veri kayıt ortamıdır. Genellikle dijital kameralar, cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, tabletler, MP3 çalarlar ve video oyunu konsolları gibi taşınabilir elektronik cihazlarda kullanılır.
Karma sürücü ya da İngilizce özgün adının kısaltmasıyla HHD, sabit disk teknolojisinin gelişmesi ve SSD maliyetlerinin yüksek oluşu nedeniyle istenilen pazar hedefine ulaşamaması sonucu SSD ye göre daha ucuz maliyetli bir platform oluşturulması için geliştirilen bir teknolojidir.
Bada,, akıllı telefon ve tablet bilgisayar gibi mobil cihazlar için Samsung Electronics tarafından geliştirilmiş bir işletim sistemidir. Adı, Korecede "okyanus" veya "deniz" anlamına gelen "바다 (bada)" kelimesinden türemiştir. Orta ve yüksek kaliteli akıllı telefonlara kadar çeşitlilik gösterir.
Bootstrap, HTML, CSS ve JavaScript kullanılarak yazılmış, açık kaynaklı ve ücretsiz bir front-end kütüphanesidir. Eski Twitter çalışanları Mark Otto ve Jacob Thornton tarafından oluşturulan bu kütüphane, geliştiricilere duyarlı web siteleri oluşturabilme imkanı sağlar. Bootstrap'in sunduğu tasarım şablonları, tipografi, formlar, butonlar ve navigasyon gibi arayüz bileşenleri oluşturmakta kullanılabilmektedir. Bu sayede geliştiriciler, estetik konularla uğraşmadan uygulama geliştirirken, tasarımcılar için de çekici temalar oluşturma konusunda güçlü bir temel sunmaktadır.
Apple A9 Apple tarafından tasarlanan ve 64-bit sistem-on-chip (SoC) 'dür. Hem TSMC hem de Samsung tarafından Apple için üretilmiştir ve ilk önce 9 Eylül 2015'te tanıtılan iPhone 6S ve 6S Plus'da ortaya çıkmıştır. Apple, selefi Apple A8'e oranla % 70 daha fazla CPU ve % 90 daha fazla grafik performansı olduğunu belirtti.
Apple A9X Apple tarafından tasarlanan 64 bit ARM tabanlı bir çip üzerinde sistem (SoC). İlk önce 9 Eylül 2015'te açıklanan ve 11 Kasım 2015'te piyasaya sürülen iPad Pro'da çıktı. A9X, önceki nesil nesil nesillerinde görülmeyen yeni bir yenilik olan M9 hareketli yardımcı işlemciye sahiptir. A9'un bir varyantı ve Apple'ın öncülünün 1.8 katı, önceki nesil A8X'in 2 katı GPU performansına sahip olduğunu iddia ediyor.
HTC HD2 HTC tarafından üretilmiş dokunmatik bir Windows Mobile aygıtıdır. HTC Touch ailesine dahildir. HTC HD2'nin söylentileri Eylül 2009'da ortaya çıkmaya başlamıştı. HD2 doğal olarak Windows Mobile 6.5 işletim sistemini çalıştırıyor ve Kasım 2009'da Avrupa'da, Aralık 2009'da Hong Kong'da ve Mart 2010'da Kuzey Amerika da dahil olmak üzere diğer bölgelerde yayımlandı. HTC Touch ve HTC Touch HD'nin devamı niteliğindeki telefonun ardılı, Windows Phone sistemli HTC HD7 modelidir.
Nokia N81 Nokia tarafından piyasaya sunulan Nokia N serisi'ne ait kızaklı akıllı telefon. 29 Ağustos 2007'de Nokia tarafından ilan edilerek bir sonraki ay açıklandı. S60 Symbian 9.2 sisteminde çalıştı. Nokia 6111, Nokia N76 ve Nokia N91 modellerinin devamı, Nokia N85 modelinin öncülüdür.
LifeDrive Palm'in eski bir enkarnasyonu olan PalmOne tarafından 2005 yılında üretilen, Palm OS tabanlı mobil kişisel dijital yardımcı cihazdı. Cihaz, PalmOne'ın "Mobil Yöneticisi" cihaz kategorisine giren ilk ve tek cihaz idi. Palm, adından da anlaşılacağı üzere, LifeDrive'ı, kişi, takvim, müzik, resim, video ve uygulamalar da dahil olmak üzere gün boyunca bir kullanıcının ihtiyaç duyabileceği tüm yetenekleri ve veri depolama alanını sunma kapasitesine sahip olmasını amaçladı. Serbest bırakıldığında, bu görev için seçilen 4 gigabayt kapasite, çoğu PDA tarafından kullanılan flash belleği kullanarak elde edilemedi. Bu nedenle, görev için 4 GB microdrive sabit disk sürücüsü seçildi. Taşınabilir bir disk sürücüsü olarak kullanılabilecek ayrı bir veri bölümü içeriyordu. LifeDrive, Bluetooth ve Wi-Fi bağlantı özelliklerine sahipti, her iki özelliği de bir araya getiren ilk Palm el cihazı oldu. Cihaz E-kitap okuyucu (eReader), Documents To Go ve WiFile yazılımı ile önceden yüklenmiş olarak geldi. Palm OS Graffiti 2 girişi vardır.
Nokia C2-01 Nokia tarafından üretilmiş alt seviye bir Java ME cihazdır. Cihaz Kasım 2010 tarihinde tanıtılmıştır.
Puffin Browser, CloudMosa tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır.
Satış sonrası ürün yazılımı olarak da bilinen özel ürün yazılımı, yeni özellikler sağlamak veya gizli işlevlerin kilidini açmak için video oyun konsolları ve çeşitli yerleşik cihaz türleri gibi cihazlarda üçüncü taraflarca oluşturulan resmi olmayan değiştirilmiş bir ürün yazılımı sürümüdür. Video oyun konsolu topluluğunda, terim genellikle özel donanım yazılımı veya sadece CFW olarak yazılır. atıfta bulunur.
Nokia 3720 classic, Nokia tarafından Temmuz 2009'da duyurulan ve Macaristan'da üretilen bir cep telefonudur. Telefon, Seri 40 6. Versiyon platformunu çalıştırır.
HTC Desire Z, HTC tarafından geliştirilmiş ve 15 Eylül 2010'da duyurulmuş kızaklı bir akıllı telefondur. Cihaz, Google'ın kalite kontrol testlerindeki bazı gecikmelerden sonra Kasım 2010'da Avrupa ve Kanada'da piyasaya sürülmüştür. Desire Z, kızaklı tasarımı haricinde HTC Desire ve HTC Desire HD ile benzer özelliklere sahiptir. HTC Desire Z'de, HTC Desire'da bulunan mekanik düğmeler yerine kapasitif düğmeler bulunur.
Allwinner A1X, Zhuhai, Çin'den Allwinner Technology tarafından tasarlanan tek çekirdekli SoC cihazları ailesidir. Şu anda aile A10, A13, A10s ve A12'den oluşmaktadır. SoC'lar, ARM Cortex- A8'i ana işlemcileri ve Mali 400'ü GPU olarak içerir.