İçeriğe atla

Boost (C++ Kütüphanesi)

Boost
Boost logo
İlk yayınlanma1 Eylül 1999 (25 yıl önce) (1999-09-01)
Güncel sürüm1.86.0[1] Bunu Vikiveri'de düzenleyin / 14 Ağustos 2024 (60 gün önce) (14 Ağustos 2024)
Programlama diliC++
İşletim sistemiÇapraz platform
TürKütüphane (bilgisayar bilimi)
Resmî sitesiboost.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Boost, C++ programlama dilinde yazılmış; lineer cebir, rastgele sayı üreteci, ayrıştırıcı üreteci, multithread, network, görüntü işleme, çizge işleme, hata işleme, birim test gibi kütüphanelerden oluşan bir kütüphane setidir.

Tüm Boost kütüphaneleri Boost Yazılım Lisansı ile lisanslanmıştır. Buna göre, kütüphaneler özgür ve ticari yazılımlarda kullanılabilir. Boost'un kurucularının çoğu C++ standard komitesindedir ve Boost'tan çeşitli kütüphaneler önce the C++ Technical Report 1'e, sonrasında standarda dahil edilmiştir (C++11'de smart pointer'lar, thread, regex, random, ratio, tuple, C++17'de filesystem, any, optional, variant, string_view).

Kaynakça

  1. ^ "Version 1.86.0". 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Programlama dili</span>

Programlama dili, yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bir bilgisayara ne yapmasını istediğini anlatmasının tektipleştirilmiş yoludur. Programlama dilleri, yazılımcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">C (programlama dili)</span> programlama dili

C, yapısal bir programlama dilidir. Bell Laboratuvarları'nda, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından UNIX işletim sistemini geliştirebilmek amacıyla B dilinden türetilmiştir. Geliştirilme tarihi 1972 olmasına rağmen yaygınlaşması Brian Kernighan ve Dennis M. Ritchie tarafından yayımlanan "C Programlama Dili" kitabından sonra hızlanmıştır. Günümüzde neredeyse tüm işletim sistemlerinin yapımında %95'lere varan oranda kullanılmış, hâlen daha sistem, sürücü yazılımı, işletim sistemi modülleri ve hız gereken her yerde kullanılan oldukça yaygın ve sınırları belirsiz oldukça keskin bir dildir. Keskinliği, programcıya sonsuz özgürlüğün yanında çok büyük hatalar yapabilme olanağı sağlamasıdır. Programlamanın gelişim süreciyle beraber programlamanın karmaşıklaşması, gereksinimlerin artması ile uygulama programlarında nesne yönelimliliğin ortaya çıkmasından sonra C programcıları büyük ölçüde nesne yönelimliliği destekleyen C++ diline geçmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">C♯</span> programlama dili

C#; Microsoft tarafından .NET Teknolojisi için geliştirilen modern bir programlama dilidir. Sözdizimi C-like bir deneyim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Java</span> açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen bir programlama dili

Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platform bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, hem yorumlanan hem de derlenen bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Amiga</span>

Amiga, 1980'lerin ortasından 1990'ların ortasına kadar Commodore şirketi tarafından üretilmiş ve özellikle ufak boyutlu modelleri olan A500 ve A1200 ile döneminin en popüleri olan kişisel bilgisayar sistemlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">DirectX</span>

DirectX, Microsoft'un video oyunları başta olmak üzere çoklu ortam yazılımlarını rahat, hızlı ve uyumlu şekilde hazırlayabilmek için yarattığı bir uygulama programlama arayüzüdür (API). Şu andaki en güncel resmî sürüm DirectX 12'dir. İçerdiği bileşenlerden bazıları şu şekilde özetlenebilir:

<span class="mw-page-title-main">DigiKam</span> fotoğraf yönetim uygulaması

DigiKam KDE projesi kapsamında geliştirilen gelişkin bir fotoğraf yönetim uygulamasıdır. DigiKam, kullanıcıların tüm görüntü dosyalarını organize etmeyi ve tek bir arayüz üzerinden yürütmeyi amaçlar. DigiKam ile kullanıcılar fotoğraflarını albümler halinde saklayabilir ve bu albümleri kronolojik ya da diğer seçenekler ile sıralayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

Dijitalleştirme, özellikle eski yazılı kaynakların OCR ve benzeri uygulamalarla dijital ortama aktarılma işlemidir. Dijitalleştirme görsel veya işitsel ögelerin bilgisayara tanımlanabilmesi, işlenebilmesi ve saklanabilmesi amacıyla sayısal kodlara dönüştürülmesidir. Bu işlemin amacı belgenin bütünlüğünü, içeriğini ve fiziksel özelliklerini koruyarak gelecek nesillere aktarmaktır.

<span class="mw-page-title-main">GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı</span> Özgür yazılım lisansı

LGPL veya bir başka deyişle GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı, GPL bir kitaplığı kullanan bir eserin, GPL'deki şartları daraltıcı bir lisansa sahip olmaması zorunluluğunu taşımayan büyük ölçüde pragmatik bir özgür lisans türüdür. LGPL şu gayelere matufen GPL'e tercih edilebilecek bir lisanstır:

<span class="mw-page-title-main">Sandy Bridge</span> Intel tarafından geliştirilen bir mikromimarinin kod adı

Sandy Bridge, Intel tarafından geliştirilen bir mikromimarinin kod adıdır. Geliştirilmesine 2005 yılında başlanan Sandy Bridge 2011 yılı Ocak ayında resmi olarak duyurulmuştur. 32 nm üretim süreciyle üretilen Sandy Bridge kod adlı işlemciler Intel'in ikinci nesil Core mimarisini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik enerjisi</span>

Elektrik enerjisi, elektriksel potansiyel enerjiden yeniden türetilen enerjidir. Bir elektrik devresi tarafından çekilen ve tüketilen enerjiyi açıklar. Bu enerji, devrede üretilen elektrik akımı ve elektrik potansiyeli kombinasyonu tarafından elde edilir. Bu noktadaki elektriksel potansiyel enerji, başka bir enerji türüne dönüştürülür. Böylece tüm elektriksel enerji, kullanılmadan önceki potansiyel enerjidir. Potansiyel enerjiden elde edilen elektrik enerjisi daima başka bir enerji türü olarak açıklanabilir.

Bilgi işlem platformu, bir uygulama yazılımı çalıştırmak için donanım mimarisi ve bir yazılım çerçevesi, yazılım, çeşitli bazı kombinasyon veya sıralamalarını içermektedir. Tipik platformlarda bir bilgisayar mimari, işletim sistemi, programlama dilleri ve ilgili kullanıcı arabirimi içerir.

<span class="mw-page-title-main">Paket yönetim sistemi</span>

Paket yönetim sistemi ya da paket yöneticisi; yazılım paketlerinin ve kütüphanelerinin kurulum, güncelleme, konfigürasyon, kaldırılması işlemlerinin tutarlı ve stabil bir şekilde yürütülmesini sağlayan olan sistemlerdir. Tipik olarak paket ve kütüphanelerin hangi versiyonunun kurulduğunu ve birbirlerine olan bağımlılıklarını da hesaba katarlar. Modern paket yöneticilerinin birçoğu merkezi bir kaynaktan yazılım ve kütüphanelerin indirilip yüklenmesi işlevine sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Millî Kütüphane (Polonya)</span>

Polonya Ulusal Kütüphanesi - Varşova'da Polonya Kültür ve Ulusal Miras Bakanlığı'na bağlı merkez kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Zlib Lisansı</span>

zlib lisansı, zlib kütüphanesinin kullandığı hoşgörülü bir özgür yazılım lisansı. Lisans başka yazılım kütüphaneleri tarafından da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gerçek rassal sayı üreteci</span>

Programlama alanında kullanılan donanım rassal sayı üreteci bilgisayar programı kullanmayarak, fiziksel bir işleyiş ile rassal sayı üretimi için kullanılır. Bu tip cihazlar genel olarak mikroskobik olay tabanlı, istatistiksel olarak rassal gürültü sinyalleri içeren; ısıl gürültü, fotoelektrik etkisi kullanan hüzme bölücü ve diğer kuantum etkisi içeren olayları kullanır. Bu stokastik süreçler, teoride önceden kestirilemez ve teorinin öne sürdüğü sava göre deneysel test sonuçlarına tabiidir. Bir donanım rassal sayı üreteci genel olarak bir tip fiziksel bir gücü elektrik sinyaline dönüştürmek için güç çevirici, rassal dalgalanma genliklerini ölçülebilir seviyelere getirebilmek için güç yükselteç ve diğer elektrik devreleri ve de çıkışı sayısal bir veriye dönüştürebilmek için bir çeşit analog sayısal çevirici içerir. Genel olarak elde edilen sayı ikili sayı sisteminin elemanları olan 0 veya 1 dir. Arka arkaya alınan rassal değişen sayı örnekleri sayesinde sıralı olarak rassal sayılar elde edilir.

Samsung Galaxy Prevail, Android işletim sistemini kullanan ve 3.5 inç ekranı bulunan bir akıllı telefondur; cihaz, 5 Nisan 2011'de 180 dolarlık satış fiyatıyla duyurulmuştur. Cihaz, Boost Mobile tarafından satılan ilk Samsung Galaxy cihazıdır ve TouchWiz kullanıcı arayüzünü kullanmamasına rağmen Samsung Galaxy ailesinin bir parçasıdır. Cihazın model numarası SPH-M820'dir. Cihaz, sadece Boost Mobile tarafından satılmaktaydı. Cihazda 2 MP kamera, GPS, Bluetooth, Wi-Fi ve 32 GB'a kadar microSD kart desteği bulunur. Cihaz, Qualcomm'un 800 MHz hızında işlemci bulunan MSM7000 yongada sisteminden güç alır. Cihaz, Android 2.2 Froyo işletim sistemi yüklü olarak kutudan çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb)</span> Hırvatistanın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesini merkez kütüphanesidir.

Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb) (NSK), Hırvatistan'ın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesi'ni merkez kütüphanesidir.

Sarmalayıcı kütüphaneler, bir kütüphanenin mevcut arayüzünü uyumlu bir arayüze çeviren ince bir kod katmanından oluşur. Bu, çeşitli nedenlerle yapılır: