İçeriğe atla

Boora Turbalığı

Boora Turbalığı
Harita
Havza
KonumOffaly Kontluğu, Leinster İli, İrlanda İrlanda

Boora Turbalığı; (Boora Bog) İrlanda'nın Leinster İli, Offaly Kontluğu idari sınırları içerisinde yer alan bir turbalıktır.[1] Turbalık, 1950'ler ve 1970'ler arasında yakıt için hasat edilmiş ve arazi şimdi tarım ve eko-turizm kullanımı için geri kazanılmaktadır. Bord na Móna Şirketi tarafından işlenilen, ancak turba üretimi için kullanılmayan Lough Boora (Loch na Buaraí) adında bir göl varken: bu alan şimdi İrlanda Vahşi Yaşam Vakfı tarafından bir doğa rezervi olarak tutulmaktadır. Alanda iki tane de olta gölü yer alır.[2]

Arkeoloji

1977 yılında Lough Boora alanında Orta Taş Çağı dönemine ait bir arkeolojik site keşfedilmiştir. Alanda hiçbir yapı bulunamamasına rağmen, bir dizi yangın alanını çevreleyen taş balta başları, ok uçları ve bıçaklar bulunmuştur. Buluntular yaklaşık olarak MÖ 6800 ile MÖ 6000 arasına tarihlendirilmiştir.[3]

Heykel parkı

Ayrıca Boora Turbalığı alanında 50 dönüm (200,000m²) büyüklüğünde bir heykel park alanı mevcuttur. Ziyaretçilerin yıl boyu ziyaret edebildiği alana ilk eserler 2002 yılında yerleştirilmeye başlanılmış olup, İrlandalı ve uluslararası sanatçıların eserleri yer almaktadır.[4]

Vahşi yaşam

Boora, Çil kekliğin İrlanda'daki kalesidir. Milli Parklar ve Yaban Hayatı Hizmetleri tarafından finanse edilen bir koruma projesi, türlerin zenginliğini kritik derecede düşük olan 22'den 932'ye çevirdi..[5][6] Düzenli olarak görülen diğer türler Gökçe tuygun, Bayağı şahin, Gugukgiller, Boz doğan, Yeşil düdükçün, Dövüşken kuş'tur. 130'dan fazla yerleşik ve göçmen kuş türü kaydedilmiş olup, mevcut memeliler arasında geyik, bir yaban keçisi sürüsü, porsuk, tavşan ve yarasalar yer almaktadır.[7]

Kaynakça

  1. ^ "The parklands". Lough Boora Parklands. 11 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2012. 
  2. ^ "Lough Boora Nature Reserve, Co. Offaly". The Irish Wildlife Trust. 28 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2020. 
  3. ^ "Activities in Offaly: The Bogland - Na Portaigh (section)". Offaly Historical & Archaeological Society. 2009. 7 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2009. 
  4. ^ "Sculpture in the Parklands". Lough Boora Parklands. 15 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2020. 
  5. ^ "Irish Grey Partridge Conservation Trust". Irish Grey Partridge Conservation Trust. 31 Ocak 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2020. 
  6. ^ Collins, Richard (7 Kasım 2011). "Covey boost for partridge family". Irish Examiner. Erişim tarihi: 10 Mart 2020. 
  7. ^ "Wildlife". Lough Boora Discovery Park. 18 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2020. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey İrlanda</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

Kuzey İrlanda, İrlanda Adası'nda İrlanda'nın kuzeyinde yer alan Birleşik Krallık'a bağlı özerk ülke.

<span class="mw-page-title-main">Hubara</span>

Hubara,, Toygiller (Otidae) familyasına ait bir kuş türüdür. Önceden Asyalı bir alt tür olarak kabul edilen bu kuş şimdi, ayrı bir tür olarak ayrılmıştır. Chlamydotis Macqueenii. Bunlar, Chlamydotis cinsinin tek üyeleridir. İki türün ayıran ada ise Sina Yarımadasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Boz sincap</span> Ağaç sincabı

Özellikle Kuzey Amerika'nın doğu gri sincabı adlandırması dışında sadece gri sincap olarak da bilinen boz sincap, Sciurus cinsinden bir ağaç sincabıdır. Anavatanı Kuzey Amerika'nın doğusu olup, buradaki en muhteşem ve ekolojik açıdan en önemli doğal orman yenileyicisidir. Dünyanın belirli yerlerine yaygın olarak getirilen boz sincap, özellikle Avrupa'da istilacı bir tür olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bataklık</span> odunsu bitki türlerinden ziyade otsu bitki türlerinin yaygın olarak yaşadığı sulak alan

Bataklık, yer altı sularının çok yüksek olduğu, çoğu zaman yüzeye çıktığı, toprağı aşırı ıslak olduğu, su göllenmelerinin görüldüğü yerlerdir. Bataklıklar çevrelerine göre alçakta, çanak-çukur şeklinde yerlerdir. Donmuş sahaların yüzeyinde yazın çözülmeye bağlı bataklık oluşabilir. Kurak alanlarda tuzlu bataklıklar oluşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Akyatan Gölü</span> Çukurova delta ovasındaki Türkiyenin en büyük lagün gölü

Akyatan Gölü, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurova delta ovasında yer alan Türkiye'nin en büyük lagün gölüdür. Delta alanlarının deniz kıyısına yakın alanlarda göller, bataklıklar ve lagünler oluşur. Göl Adana ilinin Karataş ilçesi sınırlarında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Simenit Gölü</span> Samsun Termede bir kıyı set gölü

Simenit Gölü, Yeşilırmak deltasının doğu kısmında bulunan, idari olarak Samsun'un Terme ilçesinde yer alan, sazlık ve bataklıkların geniş yer kapladığı bir kıyı set gölüdür. 1-2 metre yer yer de 5 metre derinliğe ulaşmaktadır. Geçmiş yıllarda göl için; Semenlik, Simenlik, Karasu ve Arapsazı isimleri de kullanılmıştır. Simenit gölünde drenaj kanalları açılması ve taşınan alüvyal malzemeler sulak alanları daraltmış, iki ayrı göl oluşmuştur. Diğer Gölün ismi Akgöl'dür. Göl çevresinde 3355 hektarlık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası oluşturulmuştur. Simenit ve Akgöl çevresi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Doğal Sit Alanı olarak koruma altında olup 15 Mart 2023 tarihinde "kesin korunacak hassas alan" ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kaziranga Millî Parkı</span>

Kaziranga Ulusal Parkı, Hindistan'ın Assam eyaletinin Golaghat ve Nagaon ilçelerinde bulunan bir millî park. Dünya Mirası Alanı olarak kabul edilen park dünyadaki büyük tek boynuzlu gergedan nüfusunun üçte ikisine ev sahipliği yapmaktadır.. Kaziranga dünyada korunan alanlar arasında kaplanların en yüksek yoğunluğa sahip olan yerdir ve 2006 yılında Kaplan Rezervi ilan edilmiştir. Park filler, yabani su bufalosu ve bataklık geyiği nüfusuna ev sahipliği yapmakta ve bu türler için üreme alanı oluşturmaktadır. Kaziranga ayrıca avifaunal türlerin korunması için BirdLife International tarafından Önemli Kuş Alanı olarak kabul edilmektedir. Hindistan'ın diğer korunan alanları ile karşılaştırıldığında, Kaziranga yaban hayatı korumada önemli bir başarı elde etmiştir. Doğu Himalayalar biyoçeşitlilik alanında bulunan parkta yüksek tür çeşitliliği ve görünürlüğü vardır.

Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yerde, taşıdığı alüvyonlarla oluşturduğu, delta ovası ve sulak alanlar kompleksidir. Samsun ilinde Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarındadır. 56.000 hektarlık alanıyla Türkiye'nin en büyük deltalarındandır.

<span class="mw-page-title-main">İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı</span> Milli Park

İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı, Marmara bölgesi, Kırklareli ili, Demirköy ilçesinde, 3.155 ha alanda, 2007 yılında kurulan millî park.

<span class="mw-page-title-main">Central Island</span>

Crocodile Island olarak da bilinen Central Island, Kenya'daki Turkana Gölü'nün ortasında bulunan volkanik bir adadır. Aynı zamanda Kenya Yaban Hayatı Servisi tarafından yönetilen Central Island Ulusal Parkı'nın bulunduğu yerdir. Turkana Gölü Ulusal Parkları içerisinde yer alarak Sibiloi Ulusal Parkı ile birlikte Dünya Mirası alanını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzuyayla Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0132)

Kuzuyayla Tabiat Parkı, Kocaeli ili, Kartepe ilçesi sınırlarında bulunan tabiat parkıdır. 2011 yılında park ilan edilen saha zengin bir bitki örtüsüne ve Sapanca Gölü manzarasına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Tuşeti Millî Parkı</span>

Gürcistan'ın doğusundaki Tuşeti Millî Parkı, 22 Nisan 2003'te Gürcistan Parlamentosu tarafından onaylanan sekiz yeni korunan alandan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ritsa Tabiatı Koruma Alanı</span> Abhazya da tabiat koruma alanı

Ritsa Tabiatı Koruma Alanı, Abhazya'nın Gudauta Bölgesi'nde yer alan korunan bir alandır. Koruma alanının ana hedefi, çevredeki dağlık bölgedeki Ritsa Gölü ile flora ve faunayı korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">Rāzna Millî Parkı</span> Letonyanın doğusundaki bir millî park

Raznas Milli Parkı Letonya'nın doğusunda yer alan milli parkın bulunduğu bölge Latgal platosuna aittir. Raznas Milli Parkı 59.615 hektardır. Milli park ülkenin Rezeknen bölgesine ve kısmen Dagdsk ve Ludzen bölgelerine aittir. Raznas Milli Parkı "Natura 2000" sınıflandırmasına dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kızılağaç Devlet Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kızılağaç Devlet Tabiatı Koruma Alanı, Azerbaycan'ın güneydoğusundaki Lenkeran Rayonundaki Kızılağaç Körfezi'nde 884 km2'lik bir alanda Azerbaycan Antik ve Sanat Eserlerini Koruma Komitesi tarafından 3 Temmuz 1929'da kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Soomaa Millî Parkı</span>

Soomaa Millî Parkı, güneybatı Estonya'da bulunan bir milli parktır. Soomaa 1993 yılında kurulmuştur ve 390 km² alan kaplamaktadır. Soomaa, 1989'dan beri Önemli Kuş Alanı ve 1997'den beri korunan sulak alanlardan oluşan bir Ramsar alanı ve 2004'ten beri Natura 2000 alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amboseli Ulusal Parkı</span>

Eski adı Masai Amboseli Yaban Hayatı Koruma Sahası olan Amboseli Ulusal Parkı, Kenya'nın Kajiado ilçesinde bulunan bir millî parktır. Park, Kenya-Tanzanya sınırına yayılan 8.000 km2 (3.100 sq mi)'lik bir ekosistemin merkezinde, 39.206 hektar büyüklüğündedir. Pelikan, yalıçapkını, su tavuğu ve hamerkopun yanı sıra 47 kuş türü mevcuttur.

İrlanda'da bulunan göllerin alfabetik bir sıralaması aşağıda yer almıştır. Lough sözcüğü İrlandaca göl anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vezirsuyu Tabiat Parkı</span> Samsunda tabiat parkı

Vezirsuyu Tabiat Parkı ya da Vezirsuyu Rekreasyon Alanı Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bulunan tabiat parkı.

<span class="mw-page-title-main">Tullamore</span>

Tullamore İrlanda'nın Offaly Bölgesinin merkezidir. Büyük Kanal üzerinde, bölgenin ortasında yer alır ve 2022 sayımına göre 15.598 nüfusuyla Midlands Bölgesi'nin dördüncü büyük nüfusa sahip kasabasıdır.