İçeriğe atla

Bonneville ustura alabalığı

Bonneville ustura alabalığı
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Teleostei
Takım:Salmoniformes
Familya:Salmonidae
Alt familya:Salmoninae
Cins:Oncorhynchus
Tür: O. clarki
Alt tür: O. c. utah
Üçlü adlandırma
Oncorhynchus clarki utah
(Suckley, 1874)

Bonneville ustura alabalığı (Oncorhynchus clarki utah), ABD'deki Büyük Tuz Gölü'ne özgü bir ustura alabalığı alt türüdür. Utah'ın simgeleri arasında yer alan balığa Idaho, Wyoming ve Nevada'da da rastlanmaktadır. Soğuk suda yaşayan balık 1850'li yıllardan bu yana avlanmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balıkçılık</span>

Balıkçılık; denizlerde, göllerde ve akarsularda balıkların ve diğer deniz ürünlerinin çeşitli yöntemlerle avlanmasıdır. Balığın yanı sıra midye, karides, ıstakoz, pavurya, istiridye ve ahtapotun hatta balina gibi deniz memelilerinin avlanması da balıkçılık kapsamına girer. Gölet, havuz ya da denizlerdeki suni tesislerde balık ve diğer deniz hayvanlarının üretilmesi de balıkçılığın bir parçasıdır. Amatör balıkçılık, ticari balıkçılık, zanaatkar balıkçılık, rekreasyonel balıkçılık, kültür balıkçılığı gibi balıkçılık yöntemleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Alabalık</span>

Alabalık, Salmonidae familyasının en tanınmış üyesidir ve somon balığı ile yakın akrabadır. "Alabalık" diye adlandırdığımız balıkların bazıları Salmo cinsine ait değillerdir. Salmonidae ailesinin arta kalanını oluşturan Oncorhynchus ve Salvelinus cinslerine ait olan balıkların bazılarına da "alabalık" denilir. Alabalığın bir sürü çok yaygın olan veya sadece yöresel bulunan alt türlerine rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Almus Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Tokatta baraj

Almus Barajı Tokat'ta, Yeşilırmak üzerinde, sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi amaçlı olarak 1964 - 1966 yılları arasında inşa edilmiştir. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 3.405.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 78,00 m'dir.

<span class="mw-page-title-main">Göçmen balıklar</span>

Göçmen balıklar, düzenli periyotlarla göç eden bazı balık türlerine denir. Balıkların büyük bir kısmı, örneğin alabalıklar oldukça küçük ve sınırlı bir bölge içinde yer değiştirdikleri halde yılan balıkları gibi bazıları uzun yolculuklar yaparlar. Bir göçte tipik olarak göçün başladığı yere dönüş vardır ve çoğunlukla göç yumurtlamak veya besin bulmak amacıyla yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Yüzgeç</span>

Yüzgeç, balığın su içeresindeki hareketine yardımcı olan organlardır. Balıklarda yüzgeçler kara hayvanlarındaki kol ve bacaklara eşdeğerdir. Balığın su içerisindeki yüzme işlemi büyük ölçüde kaslarla sağlanır. Bu harekete farklı yüzgeçli değişik görevler için yardımcı olurlar.

<span class="mw-page-title-main">Gökkuşağı alabalığı</span>

Gökkuşağı alabalığı veya Çelikbaş, 1882 yılında Kuzey Amerika'dan Avrupa'ya getirilmiş olan bir alabalık türü. Balık üretimi için Avrupalı alabalık türlerinden çok daha uygundur.

<span class="mw-page-title-main">Deniz alabalığı</span>

Deniz alabalığı, alabalıkgiller (Salmonidae) familyasından olup alabalıkların atası olarak görülür. Çoğu diğer alabalıklar gibi tatlısuda değil tuzlu suda yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Salmoniformes</span>

Salmoniformes, kemikli balıklar üst sınıfına ait balık takımı. Bu takıma ait balıkların ortak özellikleri erodinamik ve kaslı vücutları ve sırt ile kuyruk yüzgeçlerinin arasında bulunan yağ yüzgecidir. Omurilikleri 50 ila 75 eklemden oluşur ve son üç eklemleri yukarıya dönüktür.

<span class="mw-page-title-main">Alabalıkgiller</span>

Alabalıkgiller (Salmonidae), Salmoniformes takımına ait olan ve birçok tüketici tarafından sevilen alabalık ve somon balığı gibi türlerini içeren balık familyası.

<span class="mw-page-title-main">Gökçe alabalığı</span>

Gökçe alabalığı, Salmonidae familyasından eskiden sadece Ermenistan'ın Gökçe (Sevan) gölünde bulunabilen bir alabalık türü. Sovyetler Birliği zamanında Sevan gölüne birçok diğer balık türleri yerleştirilmiş ve bu yeni türler Sevan alabalığının neslini tehlikeye sokmuşlardır. Ama aynı zamanda Sevan alabalığı Kırgızistan'da Issık Göle de yerleştirildiği için en azından orada nesilini koruyacakmış gibi gözükmektedir.

<i>Salmo</i> bir balık cinsi

Salmo, Salmonidae familyasının büyük bir bölümünü oluşturan bir balık cinsinin adı. Bu cinse, alabalık ve Atlantik somonu gibi tüketiciler tarafından çok sevilen balık türleri aittir.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik sombalığı</span>

Oncorhynchus ya da Pasifik somonu, Salmonidae familyasının sadece Kuzey Amerika'da bulunan bir balık cinsi.

<span class="mw-page-title-main">Gezende Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Ermenek Çayı üzerinde inşa edilmiş baraj

Gezende Barajı, Karaman'de, Ermenek ilcesinde Ermenek Çayı üzerinde enerji üretmek amacıyla 1979-1990 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Balık Gölü</span> Ağrıda göl

Balık Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Aras Dağları üzerinde Türkiye'nin en yüksek göllerinden biridir. Ağrı ili sınırları içerisinde yer alan ve oluşum bakımından volkanik set gölü olan bu göl, 30 km² alana sahiptir. Denizden yüksekliği 2.241 metre, en derin yeri 37 m'dir.

<span class="mw-page-title-main">Çamkoru Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0022)

Çamkoru Tabiat Parkı, Çamlıdere ilçesi sınırları içinde, Ankara'nın 110 km kuzeybatısında bir tabiat parkıdır. Tabiat parkında ayrıca Çamkoru Göleti bulunur. 215 hektar büyüklüğünde olan tabiat parkını Eski Ankara-Bolu devlet kara yolu park sahasını ikiye böler.

<span class="mw-page-title-main">Fin mutfağı</span>

Fin mutfağı veya Finlandiya mutfağı, genellikle Avrupa kıtasının yemekleriyle bölge halkının yöresel yemeklerinin birleşiminden oluşmaktadır. Ülkenin doğu kısmında yenen yemekler çeşitli sebzeler ve mantarlardan oluşurken, ülkenin batı kısmında balık ve et yemekleri Fin mutfağını oluşturmaktadır. Geleneksel Fin mutfağı İsveç, Alman ve Rus mutfaklarına benzerdir. Fin yemekleri İsveç yemeklerine oranla biraz daha az tatlıdır ve Finler Rus mutfağına kıyasla az ya da hiç krema kullanmazlar.

<span class="mw-page-title-main">Kültür balıkçılığı</span>

Kültür balıkçılığı, okyanus ve deniz sularında gıda veya diğer amaçlar için sucul canlıların yetiştirilmesi, okyanusların kapalı bölümlerinde, deniz suyunun doldurulduğu tanklar ve göletlerde yapılan özel yetiştiriciliktir. Tuzlu su havuzlarında balık ve karides gibi kabuklu su ürünleri, istiridye, deniz yosunu yetiştirme işi de kültür balıkçılığının bir türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tarama</span> balık yumurtası ile yapılan bir meze

Tarama, balık yumurtasından yapılan bir meze türü. Türk mutfağına özgüdür.

<span class="mw-page-title-main">Escalante Taşlaşmış Orman Eyalet Parkı</span>

Escalante Taşlaşmış Ormanı Eyalet Parkı, ABD'nin Utah eyaletinde, Escalante kasabasının 800 metre (0,8 km) kuzeyinde yer alan bir eyalet parkıdır. 1991 yılında bir ziyaretçi merkezi inşa edildi. Merkez bitki ve deniz fosilleri, taşlaşmış ağaç ve 150 milyon yıldan daha eski fosilleşmiş dinozor kemiklerinin sergilerini içermektedir. Fosilleşmiş Orman Yolu, mesa'nın kenarını fosil ağaçların çoğunun bulunduğu tepeye kadar saran bir mil (1,6 km) uzunluğunda döngüdür. Çapı iki fit veya daha fazla olan ağaçlar, mesa'yı kaplayan çakıltaşları üzerinden aşındığı patika boyunca birkaç yerde görülür. Bu çakıltaşları, Morrison Formasyonunun Brushy Havzası Bölümü'nün tepesinin yakınında yer almaktadır. Ağaçlar çok renklidir ve Park kurulmadan önce hobisler tarafından toplandı. Tomrukların toprağa batmadan önce bir nehir tarafından taşınan ve daha sonra akik olarak fosilleşen kozalaklı ağaçlardan olduğuna inanılmaktadır. Parkurun girişinin yakınında 15 metrelik bir kütük bulunmaktadır ve Morrison Formasyonu'ndan bilinen en eksiksiz fosil kütüklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Balık yetiştiriciliği</span>

Balık yetiştiriciliği, binlerce yıldan beri bilinen, bir tarım koludur. Dünyada en çok sazan ve alabalık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye'de son 10 yılda Balık yetiştiriciliği 2 kat artmıştır.