İçeriğe atla

Boncuklu Höyük ve Çatal Höyük 10.000 Yıllık Mutfak Kültürü

Boncuklu Höyük ve Çatal Höyük 10.000 Yıllık Mutfak Kültürü
YazarUlaş Tekerkaya
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürYemek kitabı

Boncuklu Höyük ve Çatal Höyük 10.000 Yıllık Mutfak Kültürü, yemek kitabıdır.[1] Ulaş Tekerkaya tarafından yazılmıştır. Boncuklu Höyük ve Çatal Höyük 10.000 Yıllık Mutfak Kültürü yemek kitabı Gourmand World Cookbook Awards 2022 “ A06 özel ödüller kategorisinde” ödül almıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "BONCUKLU HÖYÜK VE ÇATALHÖYÜK 10.000 YILLIK MUTFAK KÜLTÜRÜ - 10.000 YEARS OF CUISINE CULTURE - ULAŞ TEKERKAYA | Nadir Kitap". NadirKitap. 8 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2022. 
  2. ^ "Konyalı şefe ödül | Konya Gündem". konyagundem.com.tr. 1 Nisan 2022. 13 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mutfağı</span> Osmanlıdaki mutfak, yemek ve sofra kültürü

Osmanlı mutfağı Osmanlı dönemindeki mutfak kültürüdür. Kökeni Selçuklu mutfağına dayanır. Osmanlı Mutfağı'nı, Osmanlı saray mutfağı ve Osmanlı halk mutfağı şeklinde ikiye ayırmak doğru olacaktır. Halk mutfağı, saray mutfağı kadar gösterişli olmamasına rağmen lezzet ve çeşitlilik yönünden oldukça zengin bir menüye sahip olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Paluze</span>

Paluze (Felûzec), nişasta ve şekerle yapılan ve üzerine dövülmüş ceviz serpilerek servis edilen bir tür Osmanlı tatlısıdır. Kıbrıs mutfağında yer alır. Geleneksel Türk tatlılarındandır. Bolu yöresinde palize, Şanlıurfa yöresinde palıza, Aydın yöresinde pelvize, Samsun ve yöresinde palüze Mersin yöresinde paluza, denilmektedir. Diyarbakır mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Levzine</span>

Levzine, malzemeleri çekilmiş badem, bal, su, tane badem olan Osmanlı mutfağında olan bir badem unu helvası veya badem ezmesidir. Lûz (لوز), Arapça badem demektir.Lâmiî Çelebi’nin Ferhâd ile Şîrîn Mesnevîsinde adı geçen tatlılardan biridir. Levzine helvasına Osmanlı Sürnameleri’nde adından sıkça bahsedilir. 1539 yılında Kanuni’nin şehzadelerinin Edirne Sarayı’ndaki ziyafet yemeğinde rastlanır. Levzine helvası lokmalık baklava dilimi şeklinde kesilir. Her bir dilimin üzerine yağsız bir tavada kavrulmuş iç badem saplanır.Erbil mutfağında yapılan tatlılardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hurma kebabı</span>

Hurma kebabı veya kasap kebabı bir tür şiş köftedir. Köftelerin şeklinin hurmaya benzemesinden dolayı bu isim verilmiştir.Osmanlı mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Taze ceviz reçeli</span>

Taze ceviz reçeli veya ceviz reçeli Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Ceviz reçeli yaz aylarında henüz olgunlaşmamış yeşil cevizlerle yapılır. Kuzey Kafkas mutfak kültürün de yer alır.

Marianna Yerasimos, psikolog ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Osman kebabı</span>

Hacı Osman kebabı, Osmanlı mutfağında yer alan bir çeşit kebaptır. Melceü’t-Tabbâhîn de tarifi verilmiştir. Aynı isimde Hatay'da yapılan bir kebap çeşidi daha vardır. Selanik mutfağında yapılan ayrıca bir çeşidi daha vardır.

<span class="mw-page-title-main">Marmarina</span>

Marmarina veya marmarine ıspanak ve yufka ile hazırlanan açık tepsi böreğidir. Osmanlı mutfağında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Papaz yahnisi</span> bir yahni çeşidi

Papaz yahnisi bir çeşit yahnidir. Mecmuâ-i Fevâid de isminin sebebinin keşiş ve papazların perhiz yemeği olmasından dolayı bu isimle adlandırıldığı yazılmaktadır. Papaz yahnisi Kırklareli mutfağının yemeklerinden birisidir.

Kuzey Kafkas Mutfak Kültürü ve Yemekleri, 1994 yılında Nimet Berkok ve Kâmil Toygar tarafından yazılan Türkçe yemek kitabıdır. Kuzey Kafkasya asıllı Şapsığ, Abzah, Hatkoy, Kabartay, Besney, Abaza, Ubıh, Asetin, Çeçen, Dağıstan, Karaçay-Malkar boylarının mutfak kültürü bu kitapta etraflıca incelenmiştir.

500 Yıllık Osmanlı Mutfağı, Marianna Yerasimos tarafından yazılan kitap.

<span class="mw-page-title-main">Karpuz reçeli</span>

Karpuz reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır.

Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde Yemek Kültürü Yorumlar ve Sistematik Dizin, ilk baskısı 2011 yılında yapılan yemek kitabıdır. Marianna Yerasimos tarafından yazılmıştır. Konusu Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde ki yemek kültürüdür.

İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni, ilk baskısı 2019 yılında yapılan yemek kitabıdır. Marianna Yerasimos tarafından yazılmıştır. Konusu 19-20. yüzyılda İstanbul Rum mutfak kültürü hakkında bilgi verir. Marianna Yerasimos babaannesiyle yaptığı yemekleri insanlarla paylaşmak için İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni yemek kitabını hazırlamıştır. İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni yemek kitabında verilen bazı yemek tarifleri gümüş balığı omlet, patates çorbası, midye salması ve tavuk milanezdir. İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni kitabında ayrıca Marianna Yerasimos Türkiye'deki ilk çikolata fabrikasının 1920 yılında kurulan Melba Çikolataları olduğunu yazmıştır.Marianna Yerasimos İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni kitabını tat anıları olarak adlandırmıştır.

Deneysel Bir Arkeoloji Çalışması Olarak Hitit Mutfağı, yemek kitabıdır. Ahmet Uhri, Asuman Albayrak, Ülkü M. Solak tarafından yazılmıştır. Deneysel Bir Arkeoloji Çalışması Olarak Hitit Mutfağı yemek kitabı Gourmand World Cookbook Awards 2009 “En iyi mutfak tarihi kitabı” kategorisinde birincilik almıştır.

İstanbul'da Kırk Yıllık 40 Lezzet Durağı, yemek kitabıdır. Sevim Gökyıldız tarafından yazılmıştır. İstanbul'da Kırk Yıllık 40 Lezzet Durağı yemek kitabı Gourmand World Cookbook Awards 2009 “Jüri özel ödülünü” almıştır.

1236 Selçuklu Mutfağı: Dergâhtan Saraya Bir Aşk Hikâyesi, yemek kitabıdır. Muhammed Ömür Akkor tarafından yazılmıştır. Tirit, kalya-i birinci, akide şekeri gibi çeşitli tarifler verilmiştir. 1236 Selçuklu Mutfağı: Dergâhtan Saraya Bir Aşk Hikâyesi yemek kitabı Gourmand World Cookbook Awards 2013 “Dünyanın En İyi Mutfak Tarihi Kitabı” ödülünü almıştır.

Geçmişten Geleceğe Kayseri Mutfağı, yemek kitabıdır. Yunus Emre Akkor tarafından yazılmıştır. Geçmişten Geleceğe Kayseri Mutfağı yemek kitabı Gourmand World Cookbook Awards 2020 “Yerel Mutfak” ödülünü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Özbek helvası</span>

Özbek helvası, bir çeşit un helvasıdır. Malzemeleri has un, şeker, sadeyağdır.

<span class="mw-page-title-main">Badem çorbası</span>

Badem çorbası badem ile yapılan bir çorbadır. Osmanlı saray düğünlerinde yapılan çorbalardan biridir. Malzemeleri; süt, badem, acı badem, un, tereyağı, misket Hindistan cevizi, kemik suyu, içme suyu, nar, tuz ve maydanozdur. 1539 yılında Bayezid ve Cihangir için düzenlenen sünnet düğünü ziyafetinde misafirlere ikram edilmiştir.Marianna Yerasimos'un yazdığı 500 yıllık Osmanlı yemek kültürü: günümüze uyarlanmış 99 Osmanlı yemeği : Osmanlı mutfağı kitabında çorbadan bahsedilmiştir. Ömür Akkor'un Ottoman Cuisine: A Rich Culinary Tradition kitabında tarifi verilmiştir.