İçeriğe atla

Bon Marché

Koordinatlar: 41°02′05″K 28°58′49″D / 41.03472°K 28.98028°D / 41.03472; 28.98028
Bon Marché
Harita
Diğer ad(lar)Karlman Bonmarşesi
Karlman Pasajı
Genel bilgiler
TürMağaza
Konumİstiklal Caddesi, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°02′05″K 28°58′49″D / 41.03472°K 28.98028°D / 41.03472; 28.98028
Tamamlanma19. yüzyılın ikinci yarısı

Bon Marché, İstanbul'da 19. yüzyılın ikinci yarısında hizmet vermeye başlayan mağazadır. Fransızcada "ucuz" anlamına gelen bu isim, Türkçede uygun fiyatla giyim, süs eşyası, oyuncak gibi ürünlerin satıldığı büyük mağazaların genel adı haline gelmiştir.

Mağaza ilk olarak günümüzdeki Mısır Apartmanı'nın olduğu yerde açılmış; daha sonra günümüzde Odakule'nin bulunduğu yerde faaliyet göstermiştir.

Bon marché, çok farklı ürünleri tek çatı altında müşterilere sunmuş ve ülkede geleneksel çarşılardan modern alışveriş merkezlerine geçişin temsilcisi olmuştur.[1]

Paris'te 1830'larda açılan ünlü Bon Marché mağazasının bir şubesi olarak düşünülse de isim benzerliği dışında bir ilgileri bulunmaz.[1]

Tarihçe

Bon Marché, ilk olarak Grand Rue de Péra'da (günümüzdeki adı İstiklal Caddesi) bulunan 297 numaralı yapıda (günümüzde Mısır Apartmanı'nın olduğu yerde) hizmete girdi. Bir reklam ilanına göre Bon Marché, 1854 yılında Bortoli Biraderler tarafından açılmıştır.[1] Osmanlı arşivlerindeki bir kayda göre Louis (Lui) ve Jean (Jan) Bortoli kardeşler İtalyan'dır, bir başka belgede ise Fransız oldukları kaydedilir.[1]

Mağaza büyük ilgi görmüş ve mekân küçük geldiği için bir süre sonra aynı cadde üzerindeki, Alleon ailesine ait bir konağa[2] taşınmıştır. Konağın alt katı mağaza olarak düzenlenmiş, üst katı Bortoli ailesinin ikameti için ayrılmıştı.[3] 354 no'lu yapının "Rue Mezarlık" (bugünkü Meşrutiyet Caddesi)'ne açılan kapısı vardır ve bu sokak üzerindeki numarası 29'dur.[1] Bina, iki kapılı olması sayesinde İstanbullular tarafından aynı zamanda bir geçit olarak da kullanılmıştır.[3] Çok farklı türde ürünün bir arada satıldığı Bon Marché, İstanbul halkı için buluşma ve vakit geçirme yeri işlevi görmüş; kendisinden sonra açılan mağazalar için ilham kaynağı olmuştur.

Mağazayı kaç yıl boyunca Bortoli kardeşlerin işlettiği kesin olarak bilinmez. 1924 yılında bölgenin bir diğer ünlü mağazası olan Carlmann'a devredilmiş ve artık Karlman Bonmarşesi veya Karlman Pasajı olarak anılmıştır. Carlmann ailesi burayı 1942 yılına kadar bir konfeksiyon mağazası olarak işletti.

Carlmann ailesi, 1942'de çıkan Varlık Vergisi'ni ödeyemeyince Osmanlı Bankası vergiyi ödedi ve bina uzun yıllar Osmanlı Bankası'nın deposu olarak kullanıldı.[4] Altı-Yedi Eylül Olayları'nın ardından Ziraat Bankası'nın mülkiyetine geçen binayı1970'lerin başında İstanbul Sanayi Odası satın alarak Karlman Pasajı'nı yıktırmış; yerine Odakule adlı yüksek yapı inşa edilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Karadağ, Esra (Temmuz 2021). "19. Yüzyılda Alışveriş Mekanlarının Dönüşümü:Pera'da Bon Marché Örneği". Toplumsal Tarih, Sayı 331. 16 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2022. 
  2. ^ "Beyoğlu Bon Marche Mağazası". Turanakinci.com sitesi. 16 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2022. 
  3. ^ a b Dadyan, Saro (24 Ocak 2019). "İstanbul'un Eski Bon Marchéleri". İstanbul Life. 16 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2022. 
  4. ^ Kılıç, Abdurrahman. "Odakule Yangını Felaket Geliyorum Diyor" (PDF). Yangin.org sitesi. 14 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 31 Mart 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstiklal Caddesi</span> Beyoğlunda bir cadde

İstiklal Caddesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Tünel Meydanı ile Taksim Meydanı arasında yer alan popüler bir caddedir. 19. yüzyılın sonlarından günümüze dek Türkiye'nin en popüler caddesi olma ünvanını koruyan cadde, 1,4 km uzunluğundadır. Orta noktası Galatasaray Lisesi'nin yanından geçen Yeniçarşı Caddesi'nin caddeyi kestiği ve 50. Yıl Anıtı'nın bulunduğu yer kabul edilir. Ortalama olarak 74 metre yükseklikte yer alan İstiklal Caddesi idari olarak 9 ayrı mahalleyi kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Beyoğlu</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beyoğlu veya eskiden Pera, İstanbul ilinin Avrupa yakasında bulunan ilçelerinden biridir. Kuzeybatıda Şişli ve Kâğıthane, doğuda Beşiktaş ve İstanbul Boğazı, güneyde ve batıda ise Haliç ile sınırlı ilçenin yüzölçümü 8,76 km2'dir ve 45 mahalleden oluşmaktadır. İsmini Pera da denen, Tünel–Taksim arasında uzanan İstiklal Caddesi ve ona açılan sokakların belirlediği alanı kapsayan Beyoğlu semtinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Meydanı</span> İstanbul, Türkiyede bir meydan

Taksim Meydanı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan ve İstanbul kentinin en ünlü noktalarından biri olan meydan. Çevresindeki lokanta, mağaza, otel, eğlence ve kültür yerleriyle İstanbul'un en büyük turistik çekim merkezinden biridir. Cumhuriyet Döneminde bir meydan haline gelmiş olan Taksim Meydanı, pek çok siyasi ve toplumsal olaya da ev sahipliği yapmıştır. Meydandaki trafiği kısmen yer altına indiren Taksim Yayalaştırma Projesi, 2013 yılında kısmen tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kapalıçarşı</span> dünyanın en eski kapalı alışverişmerkezi

Kapalıçarşı, İstanbul kentinin merkezinde Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerinin ortasında yer alan dünyanın en büyük çarşılarından ve en eski kapalı çarşılarından biri. Kapalıçarşı'da yaklaşık 4.000 dükkân bulunmaktadır ve bu dükkânlarda toplam çalışan sayısı yaklaşık 25.000'dir. Gün içerisindeki en yoğun zamanlarında içinde 500.000' e yakın insan barındırdığı söylenir. 2014 yılında, dünyada en çok ziyaret edilen turistik mekanlar arasında 91,250,000 ziyaretçi ile 1. sırada gösterildi. Kapalıçarşı sıklıkla dünyanın ilk alışveriş merkezi olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Çiçek Pasajı</span>

Çiçek Pasajı, İstanbul, Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi üzerinde yer alan, Büyük Beyoğlu Yangını sonucu yok olan Naum Tiyatrosu'nun arsasına 1876'da kurulmuş tarihi bir pasaj.

<span class="mw-page-title-main">Nişantaşı</span> İstanbulun Şişli ilçesindeki bir semt

Nişantaşı, İstanbul ilinin Şişli ilçesinde, merkezi, Valikonağı Caddesi ile Teşvikiye Caddesi-Rumeli Caddesi'nin kesiştiği kavşakta yer alan anıt taş olan, Meşrutiyet ve Teşvikiye mahallelerinin Vali Konağı çevresindeki bölümlerini kapsayan, ev sahipliği yaptığı dünyaca ünlü markaların mağazaları, kafeler ve eğlence mekanlarıyla tanınan semt. Gerek kuruluşu ve tarihi, gerekse coğrafi ve idari sınırları Teşvikiye ile büyük ölçüde iç içe geçmiş olan Nişantaşı, güneydoğusundan Maçka, güneybatısından Harbiye, batısından ve kuzeybatısından Osmanbey ve doğusundan Teşvikiye semtleriyle sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bağdat Caddesi</span> Kadıköyden başlayıp Maltepeye kadar devam eden bir cadde

Bağdat Caddesi ya da kısaca Cadde, İstanbul'un Anadolu yakasında bulunan; Kadıköy Belediyesi sınırları içerisinde; Kızıltoprak'tan başlayarak Maltepe Belediyesi sınırlarındaki Cevizli'ye kadar uzanan ünlü bir caddedir.

<span class="mw-page-title-main">Şişli</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Şişli, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer alan bir ilçesidir. 25 mahallesi bulunan Şişli, doğuda Beşiktaş, kuzeyde ve batıda Kâğıthane ve güneyde Beyoğlu ilçeleri ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Emin Onat</span> Türk mimar

Mehmet Emin Onat, Türk mimar, eski İTÜ rektörü, Mimarlar Odası 1 numaralı üyesi ve DP eski İstanbul Milletvekili (1954-1957). Türkiye'de mimarlık alanında özel bir yeri olan Emin Onat sürekli aşama göstermiş, İTÜ Mimarlık Fakültesi'nin örgütlenmesinde çalışmış, ulusal ve uluslararası boyutta ün yapmıştır.

Alexandre Vallaury, İstanbullu Fransız asıllı mimar.

<span class="mw-page-title-main">Alışveriş merkezi</span>

Alışveriş merkezi (AVM), büyük ve orta büyüklükteki kentlerde çeşitli ürünlerin ve yaygın markaların satışı için genelde bir firma bünyesinde bazen de kooperatif olarak faaliyet gösteren büyük satış mağazası, çarşı kompleksi. Modern anlamda alışveriş merkezleri, şehirlerin hızla büyümesi ve kent merkezlerinin alışveriş için uzak kalması nedeniyle ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tepebaşı, Beyoğlu</span>

Tepebaşı, Beyoğlu'nda, İstiklal Caddesi'ne paralel giden Meşrutiyet Caddesi ile Tarlabaşı Bulvarı'nın devamı olan Refik Saydam Caddesi arasında kalan semt.

<span class="mw-page-title-main">Profilo AVM</span> Mecidiyeköy, İstanbulda bulunan bir AVM

Profilo AVM veya Profilo Alışveriş Merkezi ya da kısa adıyla PAM, İstanbul’un Mecidiyeköy semtinde 1998 ile 2024 yılları arasında yer almış alışveriş merkezi. İstanbul'un Avrupa yakasındaki en büyük alışveriş merkezlerinden biri olmuş olan bu yapı Utarit İzgi öncülüğünde Belde Batum Aysel ve Bahar Gücüyener ile birlikte tasarlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Zorlu Center</span> İstanbul, Türkiyede bir bina kompleksi

Zorlu Center, Zorlu Holding tarafından İstanbul'un Levazım bölgesinde inşa edilen çok amaçlı bir yapılar grubudur.

Koton, yaklaşık 8.500'den fazla çalışanı ve 275'i Türkiye'de 159'u yurt dışında olmak üzere toplam 434 mağaza ile 28 ülkede bulunan ve merkezi İstanbul olan mağazalar zinciridir.

Mudo A.Ş. Türkiye'de ve çeşitli ülkelerde 125'ten fazla mağazası bulunan hazır giyim ve dekorasyon perakendeciliği sektöründe hizmet veren mağazalar zinciri ve markadır. Markanın adı kurucuları olan Mustafa Taviloğlu ve Doğan Gürün'ün isimlerinin ilk hecelerinden esinlenilerek oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Apple Store</span> Apple ürünlerinin satıldığı perakende mağaza zinciri

Apple Store, Apple Inc.'in sahibi olduğu ve işlettiği perakende mağazaları zinciridir. Mağazalarda, Mac, iPhone, iPad, iPod, Apple Watch, Apple TV, dijital medya oynatıcılar, yazılım ve seçilen üçüncü taraf aksesuarları da dahil olmak üzere çeşitli Apple ürünleri satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Odakule</span>

Odakule, İstanbul'da, İstiklal Caddesi'ne bağlanan Perukar Çıkmazı ile Saka Salim Çıkmazı arasında yükselen, 1976 yılında inşa edilmiş iş merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Pasajı</span>

Suriye Pasajı, İstanbul'da İstiklal Caddesi 166 numarada bulunan tarihi pasaj.

Theodore Vafiadis, Osmanlı Rumu fotoğrafçı.