İçeriğe atla

Bolu Dağları

Bolu Dağları
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik1980 m
ÇıkıntıAkrot (1877)
Coğrafya
KonumBolu, Düzce
Jeoloji
Dağ türüKıvrım Dağı

Bolu Dağları, Batı Karadeniz'de, Bolu ve Düzce ili topraklarında bulunan sıradağdır.

Fiziki yapı

Gerede kuzeyindeki Akrot (1877 m) ve Meğri Dağları ile başlar. Doğudaki Göl Dağı (1112 m) ile devam eder, Çele zirvesinde 1980 m ile en yüksek noktaya ulaşır. Bolu kuzeyindeki Bolu Dağı (1436 m) ve Sünnice Dağı (1849 m) ile Düzceye doğru uzanır, toplam alanı 190.000 hektardır[1].

Canlı hayatı

Önemli Doğa alanlarından[2] kabul edilen Bolu Dağları üzerinde el değmemiş yaşlı ormanlar bulunur. Bolu şehrine yakın alanlarda uludağ göknarı, doğu kayını ve gürgen türlerinin bulunduğu karışık ormanlar görülür. Dağların kuzey taraflarında bu türlere meşe, karaçam, sarıçam, akçaağaç ve dişbudak katılır. Melen Çayı'na doğru kayınların yerini karaçam alır. Bölgenin güneybatısında kayın ormanlarına sarıçam ve göknarlar karışır.

Türkiye'ye endemik, küresel tehdit altındaki İstanbul nazandesi alanda yaşar. Sıradağlar kuşlardan, Ortanca ağaçkakan, orman toygarı, kara ağaçkakan, küçük yeşil ağaçkakan türlerine ev sahipliği yapar. Gökdoğan ve kaya kartalı alanda üremektedir. Büyük memeliler dışında Türkiye'ye endemik bir fındık faresi türü olan abant fındık faresinin yaşam alanıdır.

Koruma durumu

Bolu Kale Fındığı Tabiatı Koruma Alanı sıradağlar üzerinde yer alır. 460 hektarlık arazide yalnızca Türkiye'de bulunan, nesli tehlikede "Bolu fındığı"nın 1 m çap, 25–30 m boya sahip anıtsal bireyleri bulunur.[3]

Bolu şehir merkezinin 45 km kuzeyindeki Yedigöller Milli Parkı dağ sistemi üzerinde yer alır.

Türkiye karayollarında önemli bir geçit olan Bolu Dağı Tüneli sıradağlar üzerindeki Bolu Dağı'nda yer alır.

Kaynakça

  1. ^ ŞİMŞEK, Özcan; ÇETİN, Barbaros. "Bolu Dağları Çiğerotları Florası". Anatolian Bryology. 10 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2022. 
  2. ^ "Bolu Dağları". dogadernegi.org. 21 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2022. 
  3. ^ "Tabiatı Koruma Alanları". bolu.ktb.gov.tr. 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Karadeniz göknarı</span> çamgiller (Pinaceae) familyasında Kafkasyaya özgü bir göknar türü

Doğu Karadeniz göknarı veya Kafkas Göknarı, çamgiller (Pinaceae) familyasında Kafkasya'ya özgü bir göknar türü. Heybetli ve hızlı büyüyen bir ağaçtır. Güneşli ve nemli ortamlarda iyi gelişir. Avrupa Kıtası ve Türkiye'nin en uzun doğal ağacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yaygın porsuk</span>

Yaygın porsuk, porsukgiller (Taxaceae) familyasından çoğunlukla boylu çalı, bazen de 20 metreye değin boylanabilen sık dallı, yuvarlak tepeli bir ağaç görünümünde olan porsuk türü.

<span class="mw-page-title-main">Koru Dağları</span>

Koru Dağları, Gelibolu Yarımadası'nın kuzey sınırından başlayarak Ergene Havzası'na kadar inen önemli bir yükseltidir.

<span class="mw-page-title-main">Kaz Dağı</span>

Kaz Dağı ya da İda Dağı, Edremit Körfezi'nin kuzeyinde Çanakkale ve Balıkesir illeri arasında yer alan bir dağ.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Dağları</span>

Sultan Dağları, Türkiye'de Akdeniz bölgesinin Göller Yöresi'nde bulunan batı Toros Dağları'nın uzantısı olan yaklaşık olarak 100 kilometre uzunluğunda genç sıradağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Ilgaz Dağları</span>

Ilgaz dağları, Batı Karadeniz Bölgesi'nin en yüksek dağ kütlesidir. Kastamonu-Çankırı yolunun 1.875 m'lik bir geçitle aştığı Ilgaz dağı doğu-kuzeydoğu, batı-kuzey batı doğrultusunda 50 km uzunluğunda oval bir kütle oluşturur. En yüksek zirvesi Batı Karadeniz'in en yüksek zirvesi de olan Büyükhacat tepesi 2587 m, ikinci zirvesi Küçükhacat tepesi ise 2546 m yüksekliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Küre Dağları Millî Parkı</span>

Küre Dağları Millî Parkı, Karadeniz Bölgesi'nin batısında Küre Dağları üzerinde yer alan millî parktır. Park Kastamonu ve Bartın il sınırları içerisinde kalmaktadır. İdarî olarak millî park çevresindeki ilçe merkezleri ise Azdavay, Pınarbaşı, Ulus, Kurucaşile, Amasra ve Cide'dir. Küre Dağları Millî Parkı, yakın çevresini oluşturan tampon bölgelerle birlikte 103575 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Millî parkın kendisi ise 34018 hektar büyüklüğünde ve Batı Karadeniz Karst Kuşağı içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağları Millî Parkı</span>

Kaçkar Dağları Millî Parkı büyük bölümü Rizenin Çamlıhemşin ilçesinde, bir bölümü Erzurum ve Artvin illerine uzanan millî park. 51.550 hektarlık mili park Fırtına Deresi ile Hemşin Deresi arasında yer alan Kaçkar Dağları üzerinde kurulmuştur.

Sündiken Dağları, Eskişehir il sınırlarında bulunan sıra dağlardır. Karadeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesinin sınırını oluşturur.

Akdağ, Erzurum ili, Olur ilçesi sınırlarında, Yalnızçam Dağları grubu içinde yer alan 2466 m yüksekliğindeki dağ. Olur merkezinin güneyinde, yaklaşık olarak doğu-batı yönünde uzanır. Dağın bir bölümü Oltu ilçe sınırlarında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kelkit Vadisi</span>

Kelkit Vadisi, içinden Kelkit Çayı'nın aktığı 246 km uzunluğundaki vadidır. Vadi, Tokat, Sivas, Giresun, Erzincan ve Gümüşhane illeri topraklarından geçer. Kuzey Anadolu Fayının doğu bölümünü oluşturan bölgede şiddetli deprem, heyelan, taşkın afetleri görülme ihtimali kuvvetlidir.

<span class="mw-page-title-main">Başkiriya Tabiatı Koruma Alanı</span>

Başkiriya Tabiatı Koruma Alanı (Zapovednik) Başkir Uralları'nın orta kesiminde yer alan bir tabiatı koruma alanıdır. Güney Ural Dağları'nın batı yamaçlarından Kaga Nehri'ne kadar ormanlık dağ yamaçlarına yayılır ve dağ ormanından bozkır ormanına geçişi sergiler. Koruma alanı, Başkurdistan'ın Böryen ili'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orelyak Tabiatı Koruma Alanı</span>

Orelyak, Bulgaristan'ın güney batısındaki Pirin sıradağlarının orta kesiminde bir doğa koruma alanıdır. Blagoevgrad ilii, Gotse Delchev Belediyesinde yer almaktadır. 22 Şubat 1985'te Orta Pirin'in en yüksek zirvesi olan Orelyak Dağı'ndaki ve çevresindeki eski kayın ormanlarını korumak için ilan edildi. 757 hektarlık (7,57 km2) bir alana yayılmıştır..

<span class="mw-page-title-main">Altay Tabiatı Koruma Alanı</span> Altay Dağlarında bir Rus zapovedniki (korunak, tabiatı koruma alanı)

Altay Tabiatı Koruma Alanı, Rusya'nın güney Sibirya'sındaki Altay Dağları'nda bir Rus 'zapovednik'i. Yüksek biyolojik çeşitlilik ve insan müdahalesi izolasyonu nedeniyle UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edilen "Altay Altın Dağları"nın bir parçasıdır. Ayrıca UNESCO Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı'na dahil edilmiştir. Altay Tabiatı Koruma Alanı, Teletskoye Gölü'nün 30 km uzunluğundaki doğu kıyısını içerir ve gölün güneydoğusundaki yüksek dağlara kadar 230 km boyunca ilerler. Altay Cumhuriyeti'nin kuzey ve doğusundaki Ulagansky Bölgesi ve Turochaksky Bölgesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ussuri geniş yapraklı ve karma ormanları</span>

Ussuri geniş yapraklı ve karma ormanları ekolojik bölgesi, Rus Uzak Doğusu'ndaki Primorsky Krayı'nda, Ussuri Nehri ve Amur Nehri üzerindeki dağlık alanları kaplamaktadır. Ekolojik bölge, nemli kıtasal bir iklime sahip Palearktik biyocoğrafik bölgesinde yer almaktadır. 187.357 km2 (72.339 sq mi) alan kaplamaktaadır.

<span class="mw-page-title-main">Katrancık Dağları</span> Batı Toroslar sistemi içerisinde, Burdur ili topraklarındaki sıradağlar

Katrancık Dağları, Batı Toroslar sistemi içerisinde, Burdur ili topraklarındaki sıradağlar. Muğla–Antalya sınırında uzanan Akdağlar'ın devamı niteliğindedir. Güneyde Bozdağ Tepe ile kuzeyde Kestel Dağı, Beşparmak Dağı adında yükseltilerden oluşmaktadır. Batısında, Burdur Gölü'ne dökülen Bozçay'ın drene ettiği Kocaova yer alır. Doğusunda Korkuteli Polyesi, kuzeyinde Burdur Gölü ve şehir merkezi bulunur. Güneyinde Korkuteli şehir merkezinin batısında yer alan Koru Dağı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Altay dağ ormanı ve orman bozkırı</span>

Altay dağ ormanı ve orman bozkırı ekolojik bölgesi, Altay Dağları üzerindeki subalpin orman kuşağındaki bazı alanları kapsar ve Rusya, Kazakistan, Moğolistan ve Çin'in buluştuğu sınır bölgesinde yer alır. Farklı ekolojik bölgeler, rakımlar ve iklim bölgeleri arasındaki geçiş bölgelerinde bulunduğu için bölge yüksek biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Soğuk yarı kurak bir iklime sahip olan Palearktik biyocoğrafik bölgesindedir. 35.199.998 kilometrekare (13.590.795 sq mi) alanı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya karma ormanları</span>

Kafkasya karma ormanları, Kafkas Dağları, Küçük Kafkas sıradağları ve Karadeniz'in doğu ucundaki Kuzey Anadolu Dağları'nda konumlanmış geniş yapraklı karma ormanlardan oluşan ekolojik bölgedir.

Kale Bolu Fındığı bölgesi, Türkiye’de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Kale Bolu Fındığı tabiat koruma alanı, Bolu’ya 35 kilometre uzaklıkta yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Anadolu kozalaklı ve yaprak döken ormanları</span>

Kuzey Anadolu kozalaklı ve yaprak döken ormanları, Türkiye'nin Kuzey Anadolu bölgesinde yer alan ılıman iğne yapraklı ormanlar ekolojik bölgesidir.