İçeriğe atla

Bolu Çimento

Bolu Çimento Sanayi A.Ş
TipAnonim şirket
Menkul değer sembolüBOLUC
Kuruluş26 Eylül 1969
Genel merkezi,
Önemli kişiler
Celalettin Çağlar (OYAK) Yönetim Kurulu Başkanı
İbrahim KERETLİ(Genel Müdür)
ÜrünÜrünler
Portland çimentosu
Portland Kompoze Çimento
Cüruflu Çimento
Öğütülmüş Yüksek fırın Cürufu
Puzolanik Çimento
Sülfatlara Dayanıklı Portland Çimento
Apı Kuyu Çimentosu
Özel Çimento Tipleri
Gelirartış ₺ 200.979.155 (2012)
Çalışan sayısı233[1]
Web sitesiBolu Çimento

Bolu Çimento 1968 yılında 500.000 TL sermaye ile kurulmuştur. 1 Haziran 1974 yılında ise üretime başlamıştır. Bolu Çimento'nun yıllık klinker üretim kapasitesi 1,5 milyon ton, çimento üretme kapasitesi 4 milyon ton'dur.

Tarihi

Ana sözleşmesinde değişiklik yapılarak sermayesinin 40.000.000 TL'ye yükseltilmesi kararı alınan Bolu Çimento Sanayi A.Ş. için ortak arayışına başlanmış, Türkiye Çimento Sanayi ve Ordu Yardımlaşma Kurumu ile gerçekleştirilen müzakereler sonucunda %25 hisse OYAK'a, %16 hisse Türkiye Çimento Sanayi'sine devredilmiştir. Fabrikanın 26 Eylül 1969 tarihinde temeli atılarak inşaat çalışmaları başlatılmıştır. 1973 tarihinde montajı tamamlanarak deneme üretimlerine geçen fabrika, 1 Haziran 1974 tarihinde işletmeye açılmıştır. Bolu Çimento'nun çoğunluk hisseleri özelleştirildiği 1992 yılından sonra OYAK Grubu'na geçmiştir.Şu anda Bolu Çimento sermaye dağılımı %50 Oyak Grubuna %50 gerçek veya tüzel kişilere aittir.[2]

Tesisler

  • Merkez Tesis: Bolu'da bulunan merkezde tüm klinker üretiminin yanı sıra 2 milyon ton yıllık çimento kapasitesi bulunmaktadır. Şirketin yönetimsel faaliyetleri ve ana birimleri de bu merkezde konumlandırılmıştır.
  • Ankara Öğütme ve Paketleme Tesisi: 1996 yılında paketleme ünitesi olarak kurulan Sarayköy'deki tesis, 1998 yılında öğütme ve paketleme tesisine dönüştürülmüş olup, yıllık 1 milyon ton kapasiteye sahiptir. Şirketin Ankara bölgesine satışları bu tesis vasıtasıyla gerçekleşmektedir.
  • Eski logosu
    Ereğli Öğütme ve Paketleme Tesisi: Karadeniz Ereğli bölgesinde yer alan bu tesis, Yıllık 1.000.000 tonluk öğütme kapasiteli olup 45.000 m² lik bir alan üzerinde bulunmaktadır.

Sektördeki durumu

  • Döner Fırına Entegre Atık Yakma Sistemi, sektörün ilk patenti olma özelliğini korumaktadır.
  • Ürünlerin kalitesi, sahip olduğu birçok sertifika ve belgelerle kanıtlanmıştır.
  • Bolu Çimento, Türkiye'de ilk defa sülfatlara dayanıklı çimento üretimi yapan kuruluş.
  • Bolu Dağı Tüneli ve İstanbul Marmaray Tüp Geçit Projesi'ne çimento sağlayan Bolu Çimento, kaliteye, çevreye ve insana değer veren bir kuruluş olarak, 1994'te ISO 9001 Kalite Yönetimi, 2003'te ISO 14001 Çevre Yönetimi ve 2004 yılında TS 18001 OHSAS İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim sistemlerini kurmuştur.

Kaynakça

  1. ^ "Şirket Çalışanlarının Sayısı". 14 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2013. 
  2. ^ Sermaye Dağılımı[]

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kardemir</span> Karabük ilinde bulunan demir-çelik işletmesi ve Türkiyenin ilk ağır sanayi fabrikası

Karabük Demir-Çelik Fabrikaları veya kısaca Kardemir, Karabük ilinde bulunan demir-çelik fabrikası. Türkiye'nin ilk ağır sanayi fabrikası olan Kardemir'in temelleri 3 Nisan 1937'de Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lafarge</span>

Lafarge, merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan ve inşaat malzemeleri üreten şirket. Çimento, agrega ve beton, çatı malzemeleri, alçı ve alçı levha olmak üzere dört ana faaliyet alanı bulunmaktadır. Kuruluşu 1833'e kadar uzanan Lafarge Grubu'nun bugün 68 ülkede 160 fabrikası ve 68.000'i aşkın çalışanı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TOFAŞ</span> Türk Otomotiv Firması

TOFAŞ , 1968 yılında Koç Topluluğu’nun kurucusu Vehbi Koç tarafından kuruldu. Üretim fabrikası Demirtaş, Osmangazi’de yer alan, Koç Holding ve Stellantis'in eşit hissedar olduğu kuruluş, bugün %37,8 Stellantis, %37,8 Koç Holding ve %24,3 diğer ortaklara ait ortaklık yapısıyla faaliyetlerine devam etmektedir. Tofaş, hem binek hem de hafif ticari araç üretebilen bir otomotiv şirketidir. Türk otomotiv sanayisinin büyük üreticilerinden biri olan Tofaş, yılda 450 bin araçlık üretim kapasitesine ve 10.000'den fazla çalışana sahiptir.

Mais Oyak-Renault, Renault lisansı ile, Renault 12 binek otomobillerini üretmek üzere, 2 Eylül 1969 tarihinde, 6/12347 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuştur. Şirketin kuruluş sermayesi 50 milyon liradır. Kararnameye uygun olarak kuruluş iki adımda gerçekleştirilmiştir. 1. Dönem Yatırım İlk adımda, fabrika tesislerinin kurulması, tezgâhların alınması, yerleşmesi ve işletilmesi ön görülmüştür. Oyak – Renault mekanik üretim ağırlıklı olarak faaliyete geçmiştir. Motor, vites kutusu, ön ve arka takım, pedal direksiyon parçalarının üretilmesi ve birleştirilmesi kısa sürede sağlanmıştır. Ön görülen süre içinde % 67 yerli parça oranına ulaşmıştır. 2. Dönem Yatırım İkinci adımda, yerli parça oranının % 85'e yükseltilmesi, özellikle karoseri ve diğer saç parçaların üretilmesi, yıllık kapasitenin arttırılması öngörülmüştür. 1976'da başlayan ikinci dönem yatırım 1979'da tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çimento</span> doğal kalker taşları ve kil karışımının yüksek sıcaklıkta ısıtıldıktan sonra öğütülmesi ile elde edilen hidrolik bir bağlayıcı malzeme

Çimento, esas olarak, doğal kalker taşları ve kil karışımının yüksek sıcaklıkta ısıtıldıktan sonra öğütülmesi ile elde edilen hidrolik bir bağlayıcı malzeme olarak tanımlanır.
Çimento tanelerinin göz açıklığı 5 ila 90 mikron arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">TÜMOSAN</span> Türk motor ve traktör üreticisi

TÜMOSAN,, 1975 yılından beri faaliyet gösteren ve 2004 yılında özelleştirilip Albayrak Holding'e satılan traktör ve motor üretimi yapan, Türkiye'nin ilk yerli traktör fabrikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oyak-Renault</span>

Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları Anonim Şirketi, 1969 yılında Türk Oyak ve Fransız Renault grubunun katılımı ile kurulan şirket, Renault marka binek araçlarının ve mekanik parçalarının üretimi ve ihracatını gerçekleştirmektedir. Şirketin Bursa'da Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu bulunan fabrikası, bugün yıllık yaklaşık 360.000 adet otomobil üretim kapasitesi ile Renault'nun Batı Avrupa dışında en yüksek kapasiteye sahip fabrikası konumundadır. Fabrikada üretilen tüm modeller Avrupa ülkelerinin yanı sıra Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine ihraç edilmektedir. Oyak-Renault, Türk otomotiv sektöründe otomobil ile birlikte motor, vites kutusu, ön/arka takım, motor beşiği ve yürüyen aksamların üretimini gerçekleştiren tek kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Ordu Yardımlaşma Kurumu</span> Türkiyede TSK mensuplarına özel bir emeklilik fonu

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), 3 Ocak 1961 tarih ve 205 sayılı kanun ile kurulmuş, özel hukuk hükümlerine bağlı, TSK mensuplarının yardımlaşma ve emeklilik fonudur. OYAK'ın yönetiminde sivil devlet memurlarıyla birlikte muvazzaf askerler de vardır. Temsilciler Meclisi yönetiminde ise hizmet veren dört general bulunur.

PETKİM, Türkiye Petrolleri tarafından 1965 yılında İzmir'de kurulan ve 2008'de özelleştirilerek SOCAR'a devredilen petrokimya şirketi. Etilen, benzen, polipropilen gibi petrokimya türevlerini üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Çimento</span> Türk Çimento Şirketi

Adana Çimento 1954 yılında 5.000.000 TL sermaye ile kurulmuştur. 1957 yılında ise 150.000 Ton/Yıl klinker kapasitesi ile üretime başlamıştır. 2004 yılı itibarıyla toplam klinker üretim kapasitesi 2.293.500 Ton/Yıl, toplam çimento üretim kapasitesi ise 4.094.640 Ton/Yıl'dır.

Hyundai Grubu, Güney Kore'de 1947 yılında Chung Ju-Yung tarafından kurulan şirketler grubudur. İlk Hyundai firması inşaat şirketi olarak kurulmuştur. Hyundai, aralarında inşaat müteahhitliği, otomobil, gemi yapımı, sigortacılık, elektronik, lojistik de bulunan pek çok alanda etkinlik göstermektedir. Hyundai'nin tüm dünyadaki en iyi bilinen markası otomotiv sektöründe faaliyet gösteren ve dünyadaki 5. büyük otomobil üreticisi olan Hyundai Motor Şirketi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Erdemir</span> Şirket

Erdemir, 1960'ta devlet tarafından Karadeniz Ereğli'de kurulan ve 2006'da özelleştirilerek OYAK'a devredilen demir ve çelik fabrikası.

<span class="mw-page-title-main">Kale (şirket)</span>

Kale Holding, Türkiye’de kurulan ve uluslararası alanda faaliyet gösteren holding kuruluşu.

Türk Otomotiv Endüstrileri A.Ş. minibüs, otobüs, arazi aracı, kamyon, kamyonet ve traktör üretimi yapmış eski bir OYAK iştirakidir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Çimento</span> Bursada bulunan çimento fabrikası

Bursa Çimento Fabrikası, 14 Temmuz 1966 yılında 30.000.000 TL sermayeli olarak Kestel'de anonim şirket olarak kuruldu. Fabrikanın temeli 1967 yılında dönemin başbakanı Süleyman Demirel'in ve 1966 yılında seçilen yönetim kurulunun katılımıyla atılmıştır. %100 halka açık sermayeli olarak şirket kimliğini sürdürmektedir. Kütahya'da ek üretim tesisi bulunmaktadır. Bursa'nın tek çimento üretim fabrikasıdır.

Ülker, Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş adıyla Sabri Ülker ve Asım Ülker tarafından 22 Şubat 1944'te kurulmuş gıda üreticisi şirket. Ülker ürünlerini 100'ün üzerinde ülkeye ihraç etmektedir. Gıda sektöründe, farklı kategorilerde çok sayıda ürünleri bulunmaktadır. Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasındaki 108. sırada yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Anadolu Grubu</span>

Batı Anadolu Grubu, 1966 yılında Türkiye'de kurulan şirket grubudur. Türkiye'nin önde gelen grupları arasında yer almaktadır. Grup, çimento üretimi başta olmak üzere madencilik, liman işletimi ve enerji olmak üzere çeşitli sektörlerde faaliyet göstermektedir.

Rönesans Holding, 1993 yılında, Erman Ilıcak tarafından Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrinde kuruldu. Merkezi Ankara’da bulunan Rönesans Holding; bugün Türkiye, Rusya ve Hollanda başta olmak üzere Orta Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’nın da bulunduğu geniş bir coğrafyada, toplam 28 ülkede 75 bini aşkın çalışanıyla inşaat, gayrimenkul, sağlık, enerji ve petrokimya alanlarında ana müteahhit ve yatırımcı olarak faaliyet gösteriyor.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de sanayi</span> Türkiye ekonomisinin sektörlerinden biri

Türkiye'de sanayi günümüzde GSYİH'nın %27'sini, ihracatın yaklaşık %93'ünü oluşturmaktadır. Sanayinin Osmanlı'nın son zamanlarında temelleri atılmış, bu günlere kadar gelişerek devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">MAN Türkiye</span> otobüs üreticisi

MAN Türkiye A.Ş. (MANAŞ), Almanya merkezli ağır ticari araç üreticisi MAN Truck & Bus AG'nin Türkiye bölümüdür. Şirket, 1966 yılında MAN ile Ercanlar A.Ş. arasında MAN Kamyon ve Otobüs Sanayi A.Ş. adıyla bir ortak girişim olarak kurulmuştur. “MAN’ın Almanya dışındaki ilk üretim merkezi“ olma özelliğini taşıyor. Bugün Ankara Akyurt'taki MAN Türkiye fabrikası, 111.000 metrekaresi kapalı, 90.000 metrekaresi de üretim alanı olmak üzere kapladığı yaklaşık 320.000 metrekarelik alan ile aynı zamanda MAN'ın en büyük otobüs fabrikası konumunda bulunuyor. Şirketin merkezi ve fabrikası Ankara'nın Akyurt ilçesinde yer almaktadır.