İçeriğe atla

Bologna'nın Portikoları

Bologna'nın Portikoları
UNESCO Dünya Mirası
KonumBologna, Emilia-Romagna, İtalya
KriterKültürel: iv
Referans1650
Tescil2021 (44. oturum)

Bologna'nın Portikoları, İtalya'nın Bologna şehrinin önemli bir kültürel ve mimari mirasıdır ve çok sayıda kule ile birlikte şehrin sembolünü oluşturmaktadır.[1] Dünyada başka hiçbir şehirde Bologna'da olduğu kadar çok portiko yoktur: sadece tarihi merkezde 38 kilometreden (24 mil) daha fazlasını kapsamakla birlikte Orta Çağ şehir surlarının dışındakiler de dikkate alınırsa 53 kilometreye (33 mil) kadar ulaşabilmektedir.[2]

Kültürel ve sanatsal önemlerinden dolayı, 2021'de Bologna'nın Portikoları UNESCO Dünya Mirası Alanı ilan edildi.[3]

Kaynakça

  1. ^ I Portici di Bologna 29 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Bologna Welcome
  2. ^ "Bologna, la città dei portici". 13 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2021. 
  3. ^ "UNESCO World Heritage: The Porticoes of Bologna". 14 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vichy</span> Fransada komün

Vichy [], Fransa'da Allier ve Auvergne bölgelerindeki idare merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Lyon</span> Fransada komün

Lyon, Fransa'nın güneydoğu tarafında yer alan bir kenttir. Fransa'nın Rhône yönetiminin merkezidir ve Rhône-Alpes bölgesinde yer alır. Konum olarak Marsilya ile Paris'in arasında yer alır. Lyon, Paris'ten 470 kilometre, Marsilya'dan 320 kilometre, Cenevre'den 160 kilometre, Torino'dan 280 kilometre, Barselona'dan 600 kilometre uzaklıktadır. Lyonlular kendilerine Lyonnais derler.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Azerbaycan, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmeyi 16 Aralık 1993'te onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">St Kilda, İskoçya</span>

St Kilda, Kuzey Atlantik Okyanusu'nda North Uist'in 64 kilometre batı-kuzeybatısında izole bir takımadadır. İskoçya'da Dış Hebridler'in en batı adalarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Mirası</span> kültürel veya fiziksel önemi nedeniyle UNESCO tarafından listelenen yer

Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır. Genel Kurul tarafından seçilen 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı bu listeyi güncellemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Miras Komitesi</span>

Dünya Miras Komitesi, UNESCO Dünya Mirası olarak listelenecek alanları belirleyen kurul. Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'nin uygulanmasından sorumludur, Dünya Miras Fonu'nun kullanımını yönetir ve taraf devletlerin isteği üzerine finansal yardımları dağıtır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından dört yıllığına seçilen yirmi bir taraf devletten oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Güney Kore'nin, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına İlişkin Sözleşmeyi 14 Eylül 1988'de onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Taos Pueblo</span>

Taos Pueblo, Tiwa dilini konuşan Yerli Amerikan kabilelerinden Pueblo Kızılderilileri halkına ait olan eski bir pueblodur. Modern şehir Taos, ABD'deki New Mexico'nun yaklaşık 1.6 kilometre kuzeyinde yer alır. Pueblo Kızılderilileri, ABD'de sürekli olarak yaşayan en eski topluluklardan biri olarak düşünülür. Alan, 1992 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Purnululu Millî Parkı</span>

Purnululu Milli Parkı, Batı Avustralya'nın Doğu Kimberley bölgesinde bulunan bir Dünya Mirası alanıdır. 239,723 hektarlık millî park Kununurra'nın yaklaşık 300 kilometre güneyinde yer almaktadır. Milli park, 2003 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wachau</span> Peyzaj Bölgesi

Wachau, Tuna Nehri tarafından oluşturulan pitoresk bir peyzaja sahip bir Avusturya vadisidir. Melk ve Krems-Donau kasabaları arasında yer alan ve yüksek kaliteli şarapları ile de dikkat çeken, Aşağı Avusturya'nın en ünlü turistik yerlerinden biridir. Uzunluğu 40 kilometre olan vadi, tarihöncesi çağlardan beri yerleşim görmüştür. Vadinin meşhur noktalarından birisi de Aslan Yürekli Richard'ın V. Leupold tarafından esir tutulduğu Dürnstein'dır. Eski manastırların mimari güzelliği, kale ve harabeleri ile birlikte kent ve köylerinin mimarisi ve önemli bir tarım ürünü olan asma yetiştiriciliği vadinin baskın özellikleri arasında gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fountains Manastırı</span>

Fountains Manastırı, İngiltere'nin en büyük ve en iyi korunmuş Sistersiyen manastırlarından biridir. North Yorkshire'daki Ripon'un yaklaşık 3 mil güneybatısında, Aldfield köyüne yakın bir konumdadır. 1132'de kurulan manastır, VIII. Henry'nin Manastırların Feshi'ni emrettiği 1539 yılına kadar, 400 yıldan uzun bir süre faaliyet göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ren Vadisi</span>

Ren Vadisi, Almanya'nın Koblenz ve Bingen am Rhein şehirleri arasındaki Ren Nehri'nin 65 km'lik bir kesimi olan Yukarı Orta Ren Vadisi için kullanılan yaygın bir isimdir. Haziran 2002'de jeolojik, tarihi, kültürel ve endüstriyel nedenlerden oluşan benzersiz bileşimi nedeniyle UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Mont Saint-Michel</span> Fransada komün

Le Mont-Saint-Michel, Normandiya, Fransa'da bulunan bir ada komünüdür. Avranches yakınlarındaki Couesnon Nehri'nin ağzında, ülkenin kuzeybatı sahillerine yaklaşık bir kilometre uzaklıkta bulunur ve 100 hektar alan kaplamaktadır. 2009 yılı itibarıyla adanın nüfusu 44'tür.

Yemen'de turizm, Yemen'e yapılan turizmi ifade eder. Geleneksel olarak, Yemen yüzyıllardır Orta Doğu ve Afrika Boynuzu ticaret yollarının ortasında bir turizm merkezi olmuştur. Turizm, bölgenin küresel ticarette temel bir rol oynamıştır ve 20. yüzyıla kadar böyle kalmıştır. Sonrasında 2011 Yemen Krizi'nden bu yana turizmde sert bir düşüş yaşandı. Aşırılıkçılığın yükselişi, yabancı turistlerde Yemen hakkında korkuya neden oldu. Yemen'in dört Dünya Mirası Alanı vardır, tarihi eski Sana'a şehri de dahil olmak üzere bazı yerlere saldırılmıştır. 2015 yılında UNESCO, Yemen'in dünya mirası alanlarını koruma planını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasları, 1972 yılında kabul edilen UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde tanımlandığı şekliyle kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerlerdir. Sovyetler Birliği, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'yi 12 Ekim 1988'de onaylayarak, tarihî yerlerini listeye dâhil edilmeye uygun hâle getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Ramappa Tapınağı</span>

Rudreshwara tapınağı olarak da bilinen Ramappa Tapınağı, Güney Hindistan'daki Telangana eyaletinde bulunan bir UNESCO Dünya Mirası alanıdır. Warangal'dan 66 kilometre (41 mi), Mulugu'dan 15 kilometre (9,3 mi), Haydarabad'dan 209 kilometre (130 mi) uzakta yer almaktadır. Mulugu ilçesinin Venkatapur mandalında, 13. ve 14. yüzyıllarda görkemli zamanlar geçiren Palampet köyündeki bir vadide yer almaktadır. Tapınaktaki bir yazıttan edinilen bilgiler, yapının MS 1213'te bir Kakatiya generali olan Recharla Rudra tarafından, Kakatiya hükümdarı Ganapati Deva döneminde inşa edildiğini göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uramanat Kültürel Peyzajı</span>

Hawraman Kültürel Peyzajı veya Uramanat Kültürel Peyzajı, İran'ın 26. somut kültürel miras alanıdır. Bu el değmemiş ve dağlık peyzaj alanı, MÖ 3000'den beri bölgede yaşayan tarıma dayalı bir Kürt kabilesi olan Hawrami halkının geleneksel kültürüne tanıklık etmektedir. Miras alanı, İran'ın batı sınırı boyunca Kürdistan ve Kirmanşah eyaletlerinde, Zagros Dağları'nın merkezinde uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasları, 1972 yılında kurulan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde tanımlandığı şekliyle kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerlerdir. Ermenistan, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'yi 5 Eylül 1993'te onaylayarak, tarihî yerlerini listeye dâhil edilmeye uygun hâle getirdi.