İçeriğe atla

Boks

Ricardo Dominguez (soldaki) ile Rafael Ortiz isimli iki boksörün yaptıkları boks maçından bir görünüm.

Boks, iki kişinin boks hakemi gözetiminde karşılıklı yumruklaştıkları ve birbirlerini nakavtla ya da puanla yenmeye çalıştıkları spor müsabakasıdır. Belden aşağıya ve enseye vurmak, sporcunun kendi etrafında 180 derece dönmesi, avuç içi (boks eldiveni'n beyaz boyalı bölgesi harici) vurmak, ses çıkarmak uyarı almasına neden olur, üç uyarı bir ihtar (-1 puan) alınmasına neden olur. Amatör boksörler 227 gr ağırlığında, profesyonel boksörler ise ağırlığı 170-283 gr arasında değişen eldivenler kullanırlar. Profesyonel boksörler yalnızca şort, amatör boksörler ise şort ve atlet giyer. Hem amatör hem de profesyonel boksörler karşılaşmada diş ve kasık koruyucuları kullanırlar. Amatör boksörler ayrıca koruyucu başlık da takarlar.

Ring

Boks karşılaşmaları boks ringi'nde yapılır. Ring, üç veya dört sıra halatla çevrili ve yerden yüksekliği en az 91 cm en fazla 122 cm olan kare biçiminde bir alandır. Halat aralıkları en az 40 cm olmalıdır. Ringte kırmızı, mavi ve tarafsız beyaz köşeler vardır. Sporcular ait oldukları köşeden, hakem ve doktor ise jüri masasına yakın olan beyaz köşeden ringe çıkar.

Profesyonel boks'ta ringin büyüklüğü 5–6 m², amatör boks'ta ise en az 3–6 m²'dir. Boks karşılaşmalarında, her iki boksörün de aynı sıklette (ağırlık aralığında) olması gerekir.

Antrenman ve teknikler

Bir boks maçı

Boks, zor ve çok yorucu bir spordur. Boksörler antrenman yaparak karşılaşmaya hazırlanırlar. Boks antrenmanı bir başka boksörle yapılan çalışmanın yanı sıra, gölge boksu, antrenman torbası ve kum torbasıyla çalışma, ip atlama ve kondisyon için koşu gibi başka çalışmaları da kapsar.

Boksta duruş çok önemlidir. Çünkü bir boksörün saldırı ve savunma gücü ile hızı, dengesine ve harekete her an hazır olmasına bağlıdır. Boksörün duruşu rahat olmalıdır. İyi bir duruşta sağ ayak, biraz öndeki sol ayakla bir denge oluşturacak biçimde sağa doğru biraz açılmalıdır. Her iki ayağın ucu da hafifçe sağa dönük olmalıdır. Böylece bedenin yalnızca sol yanı rakibe açık tutulur. Hafifçe sıkılmış sol yumruk biraz ileride ve çene hizasında olmalıdır. Sağ kol da çene hizasında, ama çeneden yaklaşık 15 cm önde tutulur. Her iki kolun dirseği, bedeni korumak için içe doğru çekilmelidir. Bedenin öne doğru biraz eğik tutulması, rakibin yumruğu karşısında denge yitirilmeksizin geriye kaçmayı kolaylaştırır.

Doğru vuruş boksun temelini oluşturur. Bu temel boksun en önemli koşuludur. Rakibe atılan yumruğun eldivenin içinde iyice sıkılmış olması gerekir. Başlıca vuruş biçimleri şunlardır:

  • direkt yumruk (straight punch)
  • sağ direkt (right straight punch)
  • sol direkt (left straight punch)
  • sağ kroşe (right hook punch)
  • sol kroşe (left hook punch)
  • aparkat (uppercut punch)
  • swing
  • dış el yumruk (backfist)
  • sağ dış el yumruk
  • sol dış el yumruk

Direkt vuruş adından da anlaşılacağı gibi düz bir şekilde atılır. Sol kroşe ise sol kol ile gövde arasında 45-90 derece arasında açı yapılarak atılan vuruştur. (Aynı durumun tersi sağ kroşe için geçerlidir). Aparkat çok fazla kullanılmayan, yani genelde vurma fırsatı bulunmayan bir vuruş türüdür. Fakat böyle bir durum yakalandığında çok sert etki bırakır. Genelde çeneyi hedef alır. Swing ise kroşelerin uzatılmış şeklidir. Devamlı hareketlerle rakibi şuursuz bir hücuma zorlamak ve hemen kontraataklara geçmek üzere yapılır.

Yasak Kuralları

  • Belden aşağıya ve enseye vurmak
  • Sporcunun kendi etrafında 360 derece dönerek rakibine vurması
  • Avuç içi (eldivenin beyaz boyalı bölgesi harici) ile vurmak
  • Dirsekle rakibe vurmak
  • Kulağın arka tarafına vurmak
  • Arkadan vurmak
  • Tekme atmak
  • Kafa atmak

Yasak olan kurallardan bazılarıdır. Eğer oyuncu bunlardan birini uygularsa ihtar alır.

Kararlar

Maçların kararları genelde ya ringdeki hakem tarafından verilir ya da kenarda oturan üç yan hakem tarafından. Maçlar alttaki kararlardan biri ile sonuçlanır:

Nakavt

  • Teknik nakavt (technical knockout): maç esnasında ring içindeki hakem boksörün sağlıklı bir şekilde maç'a devam edemeyeceğine karar verir ve maçı bitirir.
  • Nakavt (knockout): maç esnasında boksör yere serilir ve ayağa kalkamaz, boksör ayık ise hakem 10'a kadar sayar.
  • Hakemin teknik kararı/Köşe çekilir (referee technical decision/corner retirement): raund arası dinlenme esnasında ringdeki hakem maçı kendi veya doktor kararı ile veya boksör devam edemeyeceğini belirttikten sonra bitirir.

Yan hakem oylaması

  • Karar oy birliği (unanimous decision): maç sonu üç yan hakemden üçü de aynı boksör'ü kazanan olarak seçer
  • Karar çoğunluğu (majority decision): maç sonu iki yan hakem aynı boksör'ü kazanan olarak seçer, üçüncü ise berabere kararı verir
  • Karar ayrılığı (split decision): maç sonu iki yan hakem aynı boksör'ü kazanan olarak seçer, üçüncü ise rakip boksör'ü seçer
  • Teknik karar (technical decision): maç esnasında kazara yaralanma nedeni ile ringdeki hakem maçı erken bitirir ve yan hakemler kazanan boksor'ü seçer
  • Berabere (draw): maç sonu üç yan hakemden üçü de berabere kararı vermiştir
  • Çoğunluk berabere (majority draw): maç sonu iki yan hakem berabere kararı vermiştir, üçüncü yan hakem kazanan bir boksör'ü seçmiştir
  • Ayrık berabere (split draw): maç sonu iki yan hakem farklı bir boksör'ü kazanan olarak seçer, üçüncü yan hakem ise maç berabere bitti diye karar verir
  • Teknik berabere (technical draw): maç esnasında kazara yaralanma nedeni ile ringdeki hakem maçı erken bitirir ve yan hakemlerin oylaması berabere kalır (genelde bu karar artık verilmiyor, onun yerine böyle karar çıktığında maç sonuçsuz olarak kararlanıyor)

Diğer kararlar

  • Diskalifiye (disqualification): maç esnasında boksörlerden biri kuralları tekrarlı çiğnediği için maçı kaybeder
  • Sonuçsuz (no contest): maç esnasında genelde farklı sebeplerden dolayı kazanan veya kaybeden seçilemez
  • Puan kararı (points decision): maç sonu ringdeki hakem kimin kazandığını seçer

Tarih

Yunan Santorini adasında bir Minos freskinde boks yapan gençler.

Eski Yunan'da ve Roma'da boks önemli sporlardan biriydi. Ama bu spor acımasız bir biçimde yapılırdı ve dövüş genellikle boksörlerden biri ölünceye kadar sürerdi. Daha sonra yasaklanan boks, 18. yüzyılın başlarında İngiltere'de yeniden ortaya çıktı. 1719'da James Fig, Londra'da bir ring kurarak hem ders verdi, hem de bütün rakipleriyle dövüştü. Çıplak yumrukla yapılan bu dövüşlerin kuralları yoktu ve çok acımasız biçimde bazen saatlerce sürüyordu. İngiltere'de 1866'da Amatör Spor Kulübü kuruldu. John Chambers ve VIII. Queensburg markisinin yönlendirmesiyle eldivenle yapılan maçlar için kurallar getirildi. Böylece çağdaş boksun temelleri atılmış oldu.

ABD'de ise boks 19. yüzyıl başlarında ortaya çıktı ve boksa olan ilgi 1880'lerde John L. Sullivan'la birlikte arttı. Sullivan, Paddy Ryan'ı 1882'de nakavtla yenerek eldivensiz boksun tartışmasız şampiyonu oldu. Daha sonra eldivenli olarak pek çok maç yaptı. Dünya ağır sıklet boks şampiyonluğunu kazanan ilk siyah boksör Jack Johnson’dı. 1937'de ağır sıklet şampiyonu olan Joe Louis, bu unvanı kazanan ikinci siyah boksör oldu. Louis, bu unvanını 25 kez korudu ve 1949'da yenilmeyen şampiyon olarak emekliye ayrıldı.

ABD’de 1950'lerin en ünlü şampiyonu olan Rocky Marciano, boks tarihine en sert yumruklara sahip boksörlerden biri olarak geçti. Hiçbir profesyonel maçta yenilgi almamış tek boksör olarak 1956'da boksu bıraktı. Böylece Slyvester Stallone'ye ilham vererek "Rocky" filmi çekilmiş oldu. 1960'larda ve 1970'lerde dünya ağır sıklet boksunun efsanevi kişisi Muhammed Ali'ydi. ABD'de ağır sıklet dışındaki sıkletlerde de önemli boksörler yetişti. Henry Armstrong, George Dixon, Willie Pep, Joe Gans ve Benny Leonard bunların başında gelir.

Tehlikeli bir spor olarak görülmesi ve beyne hasar tehlikesi

Nörologlar, boksun olimpiyat sporlarından çıkarılması ve açık gösterimden yasaklanması yönünde görüşler belirtmektedirler. Boksun, beyinde hasara yol açtığını belirtiyorlar. Kafatasına alınan darbe sonucunda beyin dokusunda meydana gelebilecek bozulmalar olarak tanımlanan travmatik beyin hasarı, akla hemen, başta boks olmak üzere, dövüş sporlarını getiriyor.[1]

Resimler

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Boks yapanların yarısında beyninde kalıcı hasar oluşur". Milliyet. 24 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Atagün Yalçınkaya, Türk boksör, beden eğitimi öğretmeni.

Sinan Şamil Sam, Türk profesyonel boksör.

Seyfi Tatar, milli boksör. 1967-72 yılları Türkiye şampiyonu oldu. 1967, 69, 71, 72, 73 Balkan şampiyonu. 1967 ve 1969 Avrupa ikincisi. 1967 ve 1971 Akdeniz Oyunları'nda gümüş madalya sahibi.

Eyüp Can Türk boksör.

Melih Açba, Kuzey Kafkasya kökenli boksör, yönetici ve hakem. Abhaz kökenli bir ailenin çocuğu olarak, 1913'te İstanbul'da doğdu. Öğrenimini Galatasaray Lisesi'nde yaptı. Boksa 11 yaşında başladı. Okul ve İstanbul şampiyonu oldu. Liseyi bitirdikten sonra Amerika'ya gitti. Kaliforniya, Berkeley Üniversitesi'ni bitirdi. Boksta ilk Milli Türk Takımı 1928 yılında kurulmuş ve aynı yıllarda Türkiye'nin ilk uluslararası başarısı SSCB'de kazanılmıştır. Yaptığı 359 maçın 358'ini kazanan Melih Açba, 1940 yılında ABD'de yapılan ve En Büyük Amatör Boks Şampiyonası olan Altın Eldiven şampiyonası'nda 830 boksörün katıldığı 66 kiloda altın eldiveni alarak birinci olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">James J. Braddock</span> Amerikalı boksçu (1905 – 1974)

James Walter Braddock, Amerikalı Dünya ağırsıklet boks şampiyonudur. Büyük bunalımdan sonraki boksa geri dönüşü kendisine Külkedisi Adam takma adını kazandırmıştır. Menajeri Joe Gould'dur. Yaşamı daha sonra 2005'te çekilen Külkedisi Adam adlı filmle beyazperdeye aktarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (erkek boks takımı)</span> Fenerbahçe Spor Kulübünün boks takımı

Fenerbahçe Erkek Boks Takımı Fenerbahçe'nin erkek boksörlerinden oluşmaktadır. 1912-1913 sezonunda, kulübün çatısı altında kurulan branş, Türkiye'nin başarılı boks takımlarından biridir. Takım, idman için kulübün diğer branşlarına da ev sahipliği yapan Dereağzı Tesisleri'ni kullanmaktadır. Son yıllarda Kickboks, Tae-bo ve Wushu sporları da tatbik edilmeye başlanmıştır.

<i>Rocky V</i> 1990 yapımı Amerikan filmi

Rocky V yönetmenliğini John G. Avildsen’in yaptığı 1990 Amerikan spor drama filmidir. Rocky serisinin beşinci filmidir. Sylvester Stallone filmin senaryosunu yazdı ve başrolde oynadı. Stallone'un gerçek hayattaki oğlu Sage Stallone ile gerçek hayattaki boksör Tommy Morrison, yetenekli ama ham bir boksör olan Tommy Gunn rolündedir.

<span class="mw-page-title-main">Apollo Creed</span>

Apollo Creed Oscar ödüllü Rocky film serisinde Rakipsiz dünya şampiyonu olarak anlatılan hayali bir karakter Carl Weathers tarafından canlandırılmıştır. Creed, Fekatlerin efendisi, Yumruğun kralı, Dans eden yok edici, Yumruğun Prensi, Bir ve tek, Monte fisto kontu nun gibi birçok takma isime sahipti. Rocky Balboa'nın halk arasında çoğu zaman yanlışlıkla aslında Apollo Creedin sahip olduğu mavi beyaz kırmızı renkte Amerikan bayrağı şeklinde dizayn edilmiş şortu giydiğine inanılır. Oysaki Creed, onları giyen ilk kişiydi. Bu şort daha sonra 3. ve 4. bölümlerde Rocky ve son olarak da 5. bölümde Tommy “The Machine” Gunn tarafından giyilmişti. Rocky'nin asıl renkleri son filminde de kullandığı gibi siyah ve altın sarısıdır. Apollo Creedin asıl kullandığı renkler 2. filmde görüldüğü gibi kırmızı ve beyazdı.

<span class="mw-page-title-main">Jack Dempsey</span> Amerikalı boksçu (1895 – 1983)

William Harrison "Jack" Dempsey, 1919'dan 1926'ya kadar dünya ağır sıklet boks şampiyonlu unvanlı Amerikalı boksör. Dempsey'in saldırgan üslubu ve olağanüstü boks gücü onu tarihin en popüler boksörlerinden biri yaptı. Jack Dempsey 1.85 boyundaydı. Profesyonel kariyeri boyunca 85 maç yapmış, 68 galibiyet elde etmiştir. Bu galibiyetlerin 53'ü nakavt'dır. 6 kez yenilmiş ve 11 kez berabere kalmıştır.

Seri penaltı vuruşları, genelde eliminasyon sisteminde oynanan futbol maçlarında normal süre ve uzatmaların beraberlikle sonuçlanması durumunda maçın galibini belirlemek için iki takımın sırayla beşer penaltı kullanmaları, sonucun tayin edilememesi halinde ise penaltı vuruşlarına eşitliğin bozuluncaya kadar seri bir şekilde devam edildiği futbol kuralı. Penaltı vuruşlarında, penaltıyı kullanacak ilk beş oyuncu liste ile belirlenir. Bu oyuncuların kullandıkları vuruşlardan sonra eşitlik bozulmazsa penaltı vuruşları takımdaki diğer oyuncuların vuruşlarıyla devam eder. Maç içerisinde kırmızı kart gören ve oyundan alınan oyuncular penaltı vuruşu kullanamazlar. Eğer tüm oyuncular penaltı kullanmış ve eşitlik yine bozulmamışsa, vuruşlar tekrar en baştan sırayla başlar. Seri penaltı vuruşlarında atıcının yalnızca bir vuruş hakkı vardır. Vuruşunu yaptıktan sonra atıcı topa ikinci defa vuruş yapamaz. Top ilk vuruşun aksiyonu ile kale çizgisini geçerse gol kararı uygulanır.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1947-48 sezonunda 19 yıl sonra tekrar faaliyete geçti.

İstanbul Boks Şampiyonası, boks sporunda her sezon İstanbul'un sıkletlerinde en başarılı boksörlerinin ve şampiyon kulübün belirlendiği spor organizasyonu.

<span class="mw-page-title-main">Deontay Wilder</span> Amerikalı boksçu

Deontay Leshun Wilder, Amerikalı profesyonel boksör. Dünya Boks Konseyi (WBC) ağır sıklet unvanını 2015'ten 2020'ye kadar elinde bulundurdu. Wilder bu unvanı kazanarak, 2007'den bu yana ilk Amerikalı dünya ağır sıklet şampiyonu oldu. 20 yaşında boksa başlayan Wilder, amatör olarak katıldığı 2008 Olimpiyat Oyunları'nda bronz madalya kazandı. Buradaki performansına ithafen "The Bronze Bomber" lakabıyla anıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tyson Fury</span> Britanyalı boksör

Tyson Luke Fury, Britanyalı profesyonel boksör. WBC ağır sıklet unvanını 2020-2024 yılları arasında elinde bulundurmuştur. Daha önce, 2015-2016 yılları arasında birleşik WBA (Süper), IBF, WBO ve IBO unvanlarını ve 2015-2022 yılları arasında iki kez Ring dergisi unvanını elinde bulundurmuştur. Wilder'ı yenmesiyle Fury, Floyd Patterson ve Muhammed Ali'den sonra The Ring dergisi unvanını iki kez elinde bulunduran üçüncü ağır sıklet olmuştur. Temmuz 2023 itibarıyla Fury, BoxRec ve ESPN tarafından dünyanın en iyi aktif ağır sıkleti olarak gösterilmektedir. Ayrıca tüm sıkletlerde, ESPN tarafından ikinci, Boxrec bakımından beşinci en iyi aktif boksörüdür.

Patrick Day, Amerikalı profesyonel boksördür. Yaşamı Freeport, New York'ta geçmiştir. Sporcu 12 Ekim 2019'da Şikago'da boksör Charles Conwell'e karşı çıktığı boks maçında aldığı yumruk darbesiyle nakavt olarak geçirdiği beyin kanaması sonucu kaldırıldığı bir hastanede 16 Ekim 2019'da 27 yaşında ölmüştür.

Avni Yıldırım profesyonel Türk boksör. 2017'de IBO süper orta sıklet unvanı, 2019'da WBC süper orta sıklet unvanı ve Şubat 2021'de WBA (Süper), WBC ve Ring dergisi süper orta sıklet unvanları için şampiyonluk maçlarına çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Leon Spinks</span> Amerikalı boksçu (1953 – 2021)

Leon Spinks, 1977'den 1995'e kadar yarışan Dünya ağır sıklet boks şampiyonu Amerikalı profesyonel bir boksördür. Spinks, Muhammed Ali'yi kariyerinin sonlarında Split Decision ile yenerek şampiyon oldu ve yedi ay sonra Muhammed Ali'yle yaptığı rövanş maçında yenilerek WBA ve The Ring Magazine unvanını kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Ters gard</span> Dövüş sporlarındaki duruş şekli

Ters gard ya da solak duruş; boks gibi dövüş sporlarında, boksörün sağ elini ve sağ ayağını; sol eli ve sol ayağının daha önüne yerleştirdiği ve böylece güçlü tarafını rakibe daha yakın hale getirdiği duruştur. Daha güçlü olan baskın tarafı rakibe yakın olduğu için, sağ direkt vuruşları ve sol kroşeler ile rakibe vurur. Ters gard, solaklar için normal bir duruştur.

<span class="mw-page-title-main">Oscar Bonavena</span> Arjantinli boksçu (1942-1976)

Oscar Natalio " Ringo " Bonavena, 58 galibiyet, 9 mağlubiyet ve 1 beraberlikle kariyer rekoru kıran Arjantinli ağır sıklet profesyonel boksördü. Sağlam, çılgınca sallanan bir zımba, Beatles saç kesimi nedeniyle "Ringo" lakaplıydı ve hem Arjantin'de hem de Amerika Birleşik Devletleri'nde profesyonel başarı elde etti. Joe Frazier ve Muhammed Ali'ye zorlu maçlar vermesiyle hatırlanmaktadır.