İçeriğe atla

Bokalik Dağı

Bokalik Dağı
布喀达坂峰
Bokalik Dağı
Bokalik Dağı
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik6.860 m (22.510 ft) [1]
Çıkıntı1.922 m (6.306 ft) [1]
ListelenmeUltra
Koordinatlar36°1′27″K 90°51′57″D / 36.02417°K 90.86583°D / 36.02417; 90.86583[1]
Coğrafya
Bokalik Dağı'nın Çin'deki konumu
Bokalik Dağı'nın Çin'deki konumu
Bokalik Dağı
Bokalik Dağı'nın Çin'deki konumu
KonumÇinghay ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Çin
SıradağKunlun Dağları

Bokalik Dağı (Çince: 布喀达坂峰; pinyin: Bùkā Dábǎn Fēng; "Bizon Zirvesi"[2]), Çin'in Çinghay eyaleti ile Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan bir dağdır.[1] Dağ, Kunlun Dağları ve Hoh Xil'in bir parçası olup[3] 6.860 metre yüksekliği ile Çinghay eyaletinin en yüksek noktası olarak kabul edilir.

Kaynakça

  1. ^ a b c d "China II: Sinkiang - Xinjiang". Peaklist.org. 11 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2021. 
  2. ^ http://travel.163.com/15/0104/13/AF4C5CD800063KE8.html 18 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 布喀达坂峰在维吾尔语中意为“野牛岭” (Çince)
  3. ^ http://zt.gog.cn/system/2009/06/25/010591925.shtml 10 Mart 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 可可西里地区山峦绵延起伏,{...}有青海第一高峰布喀达板峰 (Çince)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çinghay</span>

Çinghay, Çin'in kuzeybatısında bir eyalettir. Tibet Platosu'nda yer alır. Kuzeybatıda Kansu, güneydoğuda Siçuan eyaletleri, kuzeybatıda Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve güneybatıda da Tibet Özerk Bölgesi'yle çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Tekes İlçesi</span>

Tekes İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzeybatısında, İli Kazak özerk iline bağlı bir İlçedir. Bu bölgede Tekes He Nehri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Nilka İlçesi</span>

Nilka İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzeybatısında, İli Kazak Özerk İline bağlı bir İlçedir.

<span class="mw-page-title-main">Künes İlçesi</span>

Künes İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzeybatısında, İli Kazak Özerk İline bağlı bir İlçedir.

<span class="mw-page-title-main">Burultokay İlçesi</span> Çinin Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzeyinde, Altay İline bağlı bir İlçe

Burultokay İlçesi,, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzeyinde, Altay İline bağlı bir İlçedir.

<span class="mw-page-title-main">Moğolküre İlçesi</span>

Moğolküre İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzeybatısında İli Kazak Özerk İli toprakları içinde bir İlçedir.

<span class="mw-page-title-main">Çapçal Şibe Özerk İlçesi</span>

Çapçal Şibe Özerk İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin kuzeybatısında İli Kazak Özerk İli toprakları içinde bir İlçedir.

<span class="mw-page-title-main">Taşkurgan Tacik Özerk İlçesi</span>

Taşkurgan Tacik Özerk İlçesi, Çin'de Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin batısında, Kaşgar İli'inde bir "Tacik" özerk ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tapançeng Bucağı</span>

Tapançeng Bucağı,, Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesinde, başkent Urumçi şehrine bağlı bir bucaktır.

<span class="mw-page-title-main">Kanas Gölü</span> Xinjiang, Çinde göl

Kanas Gölü, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzeyinde, Altay İline bağlı Burçin İlçesi kuzeyinde bir tatlısu gölüdür.

Tiençin Taida Zuçio Çülobu Çin'de kurulan futbol kulübü. Kulüp, Nisan 1951'de Kuzey Çin, 1957'de ise Tianjin adını almıştır. 1994'ten itibaren ise ilk kez profesyonel olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gaşerbrum I</span>

Gaşerbrum I veya K5 ve Hidden Peak, Çin ve Pakistan arasında Gaşerbrum masifinde bulunan bir dağdır. Dağ, Karakurum sıradağlarında yer almaktadır. 8,080 metre yüksekliği dünyanın en yüksek 11. dağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gaşerbrum II</span>

Gaşerbrum II veya K4, Çin ve Pakistan arasında Gaşerbrum masifinde bulunan bir dağdır. Dağ, Karakurum sıradağlarında yer almaktadır. 8,035 metre yüksekliği dünyanın en yüksek 13. dağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gaşerbrum III</span> Pakistan ve Çin arasında bir dağ

Gaşerbrum III, Çin ve Pakistan arasında Gaşerbrum masifinde bulunan bir dağdır. Dağ, Karakurum sıradağlarında Gaşerbrum II ve IV arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gaşerbrum IV</span>

Gaşerbrum IV, Çin ve Pakistan arasında Gaşerbrum masifinde bulunan bir dağdır. Dağ, Karakurum sıradağlarında yer almaktadır.

Bayan Har Dağları, Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nde bulunan sıradağlardır. Bayan Har Dağları, Kunlun Dağları'nın alt bölümlerinden biri olarak da görülebilmektedir. Sarı Nehir ve Yangtze nehirlerinin drenaj alanlarını ayırır. Sarı Nehir'in kaynağı olan Yueguzonglie Havzası sıradağların kuzey kesiminde yer almaktadır.

Bogda Zirvesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan bir zirvedir. Zirve, 5,445 metre yüksekliği ile Bogda Dağı'nın en yüksek zirvesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'deki Moğollar</span>

Çin Moğolları, Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşları olan etnik Moğollardır. Çin Halk Cumhuriyeti hükûmetinin tanıdığı 55 etnik azınlıktan birini oluştururlar. Çin'de etnik Moğol olarak sınıflandırılmış aşağı yukarı 5,8 milyon kişi var. Bunlar başta İç Moğolistan, Kuzeydoğu Çin ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi olmak üzere Çin'in çeşitli bölgelerinde yaşamaktadır. Çin'deki Moğol nüfusu, egemen Moğolistan devletininkinin iki katından daha fazladır.

<span class="mw-page-title-main">Çinghay Gölü</span>

Çinghay Gölü, veya Koko Nor, Çin'in Çinghay eyaletinde bulunan bir göldür. Göl, 4.543 km² yüzölçümü ile Çin'in en büyük gölüdür. Adını bulunduğu eyaletten almakta olup endoreik bir havzada bulunan Çinghay Gölü, alkali tuz gölü olarak sınıflandırılır. Göl, boyut olarak dalgalı seyir göstermektedir. 20. yüzyılın çoğunda küçülmüş, ancak 2004'ten beri boyutu arttmıştır. 4.317 kilometrekare (1.667 sq mi)4.543 km²yüzölçümüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Vahcir Geçidi</span>

Vahcir Geçidi, Vahan Koridoru'nun doğu ucundaki Hindikuş ve Pamir Dağları'nda bulunan bir dağ geçididir. Geçit, modern çağda Afganistan ve Çin arasında potansiyel olarak gezilebilir tek geçittir. Afganistan'daki Vahan'ı, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne bağlı Taşkurgan Tacik Özerk İlçesi'ni 4.923 metre yükseklikte birbirine bağlamaktadır ancak geçiş resmi bir sınır geçiş noktası değildir. 3,5 saatlik bir farkla sınır, herhangi bir uluslararası sınır arasında bulunan en keskin resmi saat değişikliğine sahip yerdir. Çin, kendi tarafında bir kuzey geçidi olduğu için geçidi Güney Vahcir Geçidi (南瓦根基达坂) olarak ifade etmektedir.