İçeriğe atla

Bohlinia

Bohlinia
Yaşadığı dönem aralığı: 8,7-7,2 myö
Hemfilliyen-Pliyosen[1] 
PreЄ
J
Bohlinia attica fosili
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Artiodactyla
Familya:Giraffidae
Alt familya:Bohlininae
Cins:Bohlinia
Matthew, 1929[2]
Türler
  • Bohlinia adoumi (Likius vd., 2007)
  • Bohlinia attica (Lydekker, 1886)

Bohlinia, Afrika ve Avrasya'da (özellikle Avrupa)[3] Geç Miyosen döneminde yaşamış, çift toynaklı familyası Giraffidae'nin soyu tükenmiş bir cinsidir.[4] İlk olarak 1929 yılında paleontolog Dr. W. Matthew tarafından isimlendirilmiştir ve B. adoumi ve B. attica olmak üzere iki tür içerir. B. attica türü, tanımının ilk olarak Camelopardalis attica olarak adlandırılmasından ve daha sonra Giraffa attica olarak yeniden sınıflandırılmasından bu yana birkaç kez yeniden sınıflandırılmıştır.[5][6]

Açıklama

Bu hayvan, günümüz zürafalarına çok benziyordu: hem büyüklük hem de yapı, mevcut formdakilerle neredeyse aynıydı. Günümüz zürafaları (Giraffa camelopardalis) gibi, Bohlinia da ince bacaklara, yatık görünen bir vücuda ve çok uzun bir boyuna sahipti. Muhtemelen toplam yüksekliği 5 metreyi aştı. Bununla birlikte, kafatasının bazı farklılıkları vardı: tam bir tanesi hiçbir zaman bulunamamasına rağmen, çeşitli fosiller (Yunanistan, Samos'ta bulunan büyük bir parça dahil), Bohlinia'nınkinin Palaeotragus gibi ilkel zürafalarınkine benzer şekilde daha uzun ve daha düşük olduğunu gösteriyor. Ayrıca iki boynuz (ossikonlar) göz yuvalarının üzerine yerleştirilmiş, geriye doğru çevrilmiş ve sivriltilmiştir. Mevcut zürafanın özelliği olan osikonlar'ın önünde ve arasında bulunan çıkıntı, soyu tükenmiş formda yoktu.

Sınıflandırma

Bohlinia, mevcut zürafanın yakın bir akrabasıdır ve iki hayvan arasındaki benzerlikler, başlangıçta paleontologları Camelopardalis (daha sonra Zürafa) cinsindeki Attic Bohlinia türlerini sınıflandırmaya yöneltmiştir. Bohlinia'nın kökeninin Afrika'da geç Miyosen'de palaeotragin (Palaeotragus gibi) atalardan geldiği varsayılmaktadır; B. adoumi türü Çad'dan bilinmektedir. Bohlinia'nın soyu, Miyosen'in sonunda tükenirken Avrupa'da idi, Zürafa muhtemelen birkaç milyon yıl sonra Bohlinia'dan farklılaşarak Asya ve Afrika'ya yayıldı ve mevcut türlere (Giraffa camelopardalis) yol açtı.

Paleoekoloji

Bohlinia, belirgin morfolojik yakınlığı da göz önüne alındığında, günümüz zürafalarına çok benzer bir yaşam tarzı sürdürmek zorunda kaldı. Yunanistan'daki Pikermi sahası, Bohlinia da dahil olmak üzere önemli bir memeli topluluğunun fosillerini içeriyordu; görünüşe göre bu hayvanlar aşağı yukarı açık ormanlık bir ortamda yaşıyordu, ağaçların yaprakları ile otluyor ve düzenli olarak su havuzlarının etrafındaki daha açık alanlara su içmek için giriyordu. Cremohipparion ve sayısız antilop gibi diğer memeli fosilleri, bu ortamın mevcut Afrika ortamına oldukça benzediğini göstermektedir.

Bibliyografya

Kaynakça

  1. ^ "Mindat.org". www.mindat.org. 23 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2021. 
  2. ^ "First giraffid skulls (Bohlinia attica) from the late Miocene Maragheh fauna, Northwest Iran". Geobios (İngilizce). 53: 23–34. 2019-04-01. doi:10.1016/j.geobios.2019.02.007. ISSN 0016-6995. 
  3. ^ "First giraffid skulls (Bohlinia attica) from the late Miocene Maragheh fauna, Northwest Iran". Geobios (İngilizce). 53: 23-34. 1 Nisan 2019. doi:10.1016/j.geobios.2019.02.007. ISSN 0016-6995. 28 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2021. 
  4. ^ Likius (March 2007). "Une nouvelle espèce du genre Bohlinia (Mammalia, Giraffidae) du Miocène supérieur de Toros-Menalla, Tchad" [A new species of Bohlinia (Mammalia, Giraffidae) from the Late Miocene of Toros-Menalla, Chad]. Comptes Rendus Palevol. 6 (3): 211-220. doi:10.1016/j.crpv.2006.12.003. 
  5. ^ Lydekker (1886). "On the Fossil Mammalia of Maragha, in North-western Persia". Quarterly Journal of the Geological Society. 42 (1–4): 173-176. doi:10.1144/GSL.JGS.1886.042.01-04.19. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2021. 
  6. ^ Mitchell (2003). "On the origin, evolution and phylogeny of giraffes Giraffa camelopardalis" (PDF). Transactions of the Royal Society of South Africa. 58 (1): 51-73. doi:10.1080/00359190309519935. 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gergedan</span> Gergedangiller (Rhinocerotidae) familyasına ait tek toynaklılar

Gergedan, Gergedangiller (Rhinocerotidae) familyasından, ağır ve hantal gövdeli, burun kemiğinin üstünde derisine yapışık bir veya iki boynuzu bulunan, kalın derili otçul memelilerin genel adı. Atgiller ve tapir gibi tek toynaklılar (Perissodactyla) takımına dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Zürafa</span> karada yaşayan en uzun memeli

Zürafa (Giraffa), soyu tükenmemiş canlılar arasında karada yaşayan en uzun ve gevişgetirenler arasında da en büyük; Afrika’da yaşayan çift toynaklı memelidir. Bilimsel tür adı deveye benzer şekline ve leoparda benzeyen beneklerine ithafen verilmiştir. Ana ayırt edici özellikleri oldukça uzun boynu ve bacakları, tüylü deriyle kaplı boynuzları ve beyaz-krem bir ten üstünde siyah ve kahverengi arasında değişen benekleridir. En yakın yaşayan akrabası okapi ile birlikte zürafagiller (Giraffidae) familyasında sınıflandırılır ve derileri ile beneklerinin renk ve şekillerinden ayırt edilen dokuz alt türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Zürafagiller</span> çift toynaklılar takımına ait, geviş getiren bir familya

Zürafagiller (Giraffidae), çift toynaklılar (Artiodactyla) takımına ait, geviş getiren bir familya. Bu familya sadece iki ayrı cinse ayrılan iki türden oluşmaktadır: Zürafa ve Okapi.

<span class="mw-page-title-main">Rallidae</span>

Rallidae, Gruiformes takımına bağlı bir kuş familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Orycteropodidae</span> memeli familyası

Orycteropodidae, afrotherian memelilerin mevcut bir familyasıdır. Birçok fosil türü olmasına rağmen, günümüzde hayatta kalan tek tür, Orycteropus afer, yer domuzudur. Orycteropodidae, Tubulidentata takımındaki tek familya olarak kabul edilir, bu nedenle ikisi eşanlamlıdır.

<i>Orrorin</i> Soyu tükenmiş memeli cinsi

Orrorin, Homininae içerisinde yer alan, primatların soyu tükenmiş bir cinsidir. Her ikisi de Kenya'da yer alan Miyosen tarihli Lukeino Oluşumu ve Pliyosen tarihli Mabaget Oluşumu'ndan çıkarılan örneklerinden bilinir. İki ayak üzerinde durabilen ilk hominidlerden olabileceği için paleoantropolojik açıdan önemli görülür.

<span class="mw-page-title-main">Diacodexeidae</span> bazal çift toynaklı familyası

Diacodexeidae, Eosen'de (İpresiyen-Bartoniyen) yaşamış, muhtemelen böcekçil veya otçul bir bazal çift toynaklı familyası. Fosilleri Avrasya ve Kuzey Amerika'da bulunmuştur.

<i>Dryopithecus</i> Avrupadan soyu tükenmiş büyük insansı maymun

Dryopithecus, Avrupa'nın orta - geç Miyosen döneminde yaşamış, soyu tükenmiş bir büyük insansı maymun cinsidir. 1856'daki keşfinden bu yana, cins, aralarındaki çok küçük farklılıklara dayalı olarak tek kalıntılardan tanımlanan, sayısız yeni tür ile taksonomik kargaşaya maruz kalmıştır ve holotip örneğinin parçalı doğası, fosil örneklerini ayırt etmeyi zorlaştırmaktadır. Şu anda tek bir tartışmasız tür vardır, D. fontani tip türü, ancak daha fazlası da olabilir. Cins, Afrika insansı maymunlarının grubu olan Homininae alt familyasında bir dal olarak Dryopithecini oymağında ya da kendisine özel bir alt familyada (Dryopithecinae) sınıflandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Decennatherium</span> ilkin zürafagil

Decannatherium, soyu tükenmiş bir Zürafa cinsi. İlk kez 1952'de Crusafont Pairo tarafından adlandırıldı. Yalnızca İspanya, Segovia'daki Macrofauna, Los Valles de Fuentiduenya fosil bölgesinde bulundu.

<i>Helladotherium</i> ilkin zürafagil

Helladotherium, Miyosen döneminde Avrupa, Afrika ve Asya'da yaşamış bir Sivatherine zürafagil cinsidir. Cinsin en eksiksiz fosil buluntusu, bozulmamış bir dişi Sivatherium giganteum kafatasıyla karşılaştırmaya dayanan bir dişi iskeletdir.

<span class="mw-page-title-main">Ferae</span> memeli kladı

Ferae, Carnivora ve Pholidota takımlarından oluşan bir memeli kladıdır. Carnivora ve Pholidota'nın bir grubu için alternatif bir isim olan Ostentoria da önerildi. Moleküler genetik çalışmalarca, günümüze kadar gelen Ferae'nin son ortak atasının yaklaşık olarak 78.9 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilmiştir. Creodonta gibi soyu tükenmiş birkaç takım da Ferae'nin üyeleridir.

Giraffokeryx, Hindistan Yarımadası ve Avrasya'nın Miyosen döneminden bilinen orta büyüklükteki zürafaların soyu tükenmiş bir cinsidir. Başındaki dört ossikon ile diğer zürafalardan ayrılır; biri çift ön kemiğin ön yüzünde gözün önünde, diğeri ise temporal fossadan sarkan paryetal kemiğin olduğu bölgede gözlerin arkasındadır. Diğer zürafalarda olduğu gibi brakidont diş yapısına sahiptir, bacakları ve ayakları orta uzunluktadır.

<i>Ouranopithecus</i> Soyu tükenmiş hominid cinsi

Ouranopithecus, 9.6 ila 7.4 milyon yıl önce yaşamış, O. macedoniensis ve O. turkae adlı iki tür tarafından temsil edilen soyu tükenmiş bir Avrasya'lı büyük insansı maymun cinsidir.

<i>Khoratpithecus</i>

Khoratpithecus, Myanmar ve Tayland'da geç Miyosen'de yaşamış, orangutanlar ile ilişkili bir hominid cinsidir.

<i>Heteroprox</i>

Heteroprox, Avrupa'nın Miyosen döneminden soyu tükenmiş bir geviş getiren çift toynaklı memeli cinsi.

<i>Desmostylia</i>

Desmostylia, Tethytheria'ya ait soyu tükenmiş deniz memelilerinden oluşan bir plasentalı memeli grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Hyaenodontidae</span>

Hyaenodontidae, soyu tükenmiş Hyaenodonta takımındaki yırtıcı memelilerin bir ailesidir. Hyaenodontidler, erken Eosen sırasında ortaya çıkmış ve erken Miyosen'e kadar varlığını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Anancus</span>

Anancus, 8.5 milyon yıl önce ile yok oldukları 2 milyon yıl önce arasında yaşamış olan Afrika ve Avrasya'ya özgü Elephantoid hortumluların (Proboscidea) soyu tükenmiş bir cinsidir.

Yuanmoupithecus, geç Miyosen döneminde 8.2 ila 7.1 milyon yıl önce yaşamış soyu tükenmiş bir gibon cinsidir. Şu anda bilinen en eski gibondur. Çin'in Yünnan Eyaleti, Yuanmou'da keşfedildi. Tip türü Y. xiaoyuan'dır.

Urumacocnus, Venezuela'da Miyosen döneminde yaşamış, soyu tükenmiş bir megalonychid tembel hayvan cinsidir. Cins, bilinen tek tür içerir, Urumacocnus urbanii. Kalıntıları Venezuela'nın Urumaco Formasyonu'nda bulundu.